hortenzie hortenzie komentáře u knih

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Výborná detektivka, jedna z nejlepších od paní Agáty. Jako dítě jsem měla možnost vidět film - byl to pro mne přímo hororový zážitek, od té doby jsem se snažila sehnat literární předlohu a musím po přečtení konstatovat, že je mnohem lepší než filmové zpracování. Určitě doporučuji těm, kdo tuto knihu ještě nečetli. A pokud vám je sympatická paní Agáta, tak napsala výbornou knihu Vlastní životopis a také velmi vtipnou cestopisnou knihu Pověz mi, jak žijete - oboje stojí za přečtení.

11.08.2013 5 z 5

Diamantová sekera: Baltské pohádky Diamantová sekera: Baltské pohádky Jaroslav Tichý

Krásné pohádky, vydání z r.1979 je také nádherně ilustrované - v dětství jsem je měla moc ráda, protože byly jiné než např.pohádky od Němcové, či Erbena.

10.05.2013 5 z 5

Goya aneb Strastná cesta poznání Goya aneb Strastná cesta poznání Lion Feuchtwanger

Nádherné dílo o známém malíři a době, kdy ve Španělsku řádila inkvizice. Jeden z nejlepších F. románů.

17.01.2013 5 z 5

Sloky lásky Sloky lásky Stěpan Petrovič Ščipačov

Básně čtu jen zřídka, ale tato sbírka je moc pěkná. Některé z básní si pamatuji více než 40 let.

Jak jsem potkal ryby Jak jsem potkal ryby Ota Pavel

Při čtení knížek od Oty Pavla se krásně odpočívá. Doporučuji všem, je to nádherné počteníčko.

Léto s kovbojem Léto s kovbojem Jaromíra Kolárová

Skvělá kniha, skvělý film - při jeho sledování na mne vždy dýchne léto.

05.05.2013

Dům u nemocnice / (Až bude padat hvězda) Dům u nemocnice / (Až bude padat hvězda) Valja Stýblová

Velice hezky a citlivě napsaná kniha. Nejdříve se mi jako studentce dostal do rukou 2.díl - Až bude padat hvězda, ten se mi velice líbil. Když jsem zjistila, že jde vlastně o pokračování, sháněla jsem dlouho tuto knihu po antikvariátech. Po letech se to povedlo a nelitovala jsem. Ale souhlasím s 1alena1 - nevím, jestli by tato kniha něco řekla dnešním dívkám, asi by jim to připadalo naivní. Škoda.

11.01.2013

Cizí děti Cizí děti Jaromíra Kolárová

U knížky jsem při čtení brečela a vůbec se za to nestydím. A byla jsem šťastná, že pocházím z normální rodiny a že jsem normální rodinu vytvořila i udržela svým dětem. Povídky byly i zfilmované, nejlepší je Dívka s mušlí. Docela mě tato kniha udivila, protože jsem znala Léto s kovbojem nebo Holky z porcelánu (filmové) a to byly filmy plné pohody a optimismu.

Rodáci a Odrodilci Rodáci a Odrodilci Jaroslav Matějka

Docela dobré a čtivé dílko. Oproti seriálu, který nezatracuji už kvůli výbornému hereckému obsazení, kniha není rozvláčná, děj má slušný spád. Zobrazení života lidí z malého městečka a okolí v době protektorátu a těsně po válce.

13.08.2013 4 z 5

Český Honza Český Honza Jiří Horák

Moc hezké pohádky - jako malá jsem si je neustále půjčovala ve školní knihovně, později jsem je koupila svým dětem a teď z nich čtu vnoučatům.

10.05.2013 5 z 5

Bez dcerky neodejdu Bez dcerky neodejdu Betty Mahmoody

Strhující vyprávění - doporučila bych všem, co si myslí, že život s cizincem bude jen zajímavý a že se v jejich životě nic nezmění. Je hrozné, když se o dítě (či děti) přetahují rodiče u nás, v cizině to bývá mnohem horší. A končí to ve většině případů hodně smutně.

03.01.2013 5 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Semish tuto knihu asi nepochopil?! Já jsem ji četla ve věku 20 let (ne tedy 60+ - i když, máte něco proti starším ženám? - nemáte babičky?) a ohromně jsem se bavila. I když jsem obdivovala Betty, že tam tak dlouho vydržela! Kniha rozhodně stojí za přečtení. Osobně mám raději Co život dal a vzal, ale Vejce je vtipnější.

03.01.2013 5 z 5

Sbohem a šáteček Sbohem a šáteček Vítězslav Nezval

Tuto sbírku mám velice ráda. Nádherná poezie - škoda si ji nepřečíst.

Edith Piaf Edith Piaf Simone Berteaut

Skvěle napsaná kniha. Koupila jsem si ji ještě jako studentka, přečetla jedním dechem, a i po letech se k ní občas vracím. Jedna z nejlépe napsaných životopisných knih.

U snědeného krámu U snědeného krámu Ignát Herrmann

Chybou nebylo, že se oženil, ale že si vybral špatně! Jinak dobré počtení - stará dobrá česká klasika - není třeba zatracovat - život také není jen úsměvný.

Plná bedna šampaňského Plná bedna šampaňského Ota Pavel

Pěkné čtení o sportovcích. Mám k té knize zvláštní vztah - vyhrála jsem ji díky svým sportovním výkonům (atletika) - kdeže loňské sněhy jsou?

07.08.2012 5 z 5

Třikrát život a skutky soudce Ti Třikrát život a skutky soudce Ti Robert van Gulik

Vynikající detektivky, nepostrádají spád ani napětí. Doporučuji všem čtenářům detektivek, rozhodně ho nezklamou.

Scarlett 2 Scarlett 2 Alexandra Ripley

Hodně čtenářek pokračování osudu Scarlett zatracuje, ale mě se pokračování docela líbilo - zajímavé je líčení života v Charlestonu (1.díl), i života lidí v Irsku. Je velká škoda, že tvůrci filmového zpracování se nedrželi literární předlohy a předělali příběh Scarlett opravdu na způsob novodobých amerických filmů - vražda, soud atd. - kniha je mnohem lepší. Ač nedosahuje kvalit Jihu proti Severu (ve slovenštině ponechán výstižnější název - Odváté větrem), tak určitě stojí za přečtení.

01.08.2012 5 z 5

Stíny mých otců Stíny mých otců Helena Šmahelová

S knihami paní Šmahelové jsem se setkala jako dospívající dívka a knihy od ní mám velmi ráda. V pozdějším věku jsem dostala jeden z dílů trilogie o mlynářské rodině a vyprávění mě uchvátilo natolik, že jsem usilovně sháněla po antikvariátech chybějící díly. Povedlo se a nelituji peněz ani námahy. Vynikající dílo české literatury, řekla bych, že neprávem dost opomíjené nakladatelstvími.

Němá barikáda Němá barikáda Jan Drda

Asi nejlepší dílo, které se zabývá okupací. Silně na mne zapůsobilo už v době studií - např. Hlídač dynamitu, Včelař, Vyšší princip (jako filmové dílo s panem Smolíkem a J.Brejchovou nedostižné pro současné filmaře). Je to tak lidsky napsané, dokážete se vcítit do pocitů lidí, kteří okupaci zažili na vlastní kůži.