Hoxer komentáře u knih
(SPOILER) Naprosto fenomenální pokračování příběhů nyní již kriminalisty na volné noze Harryho Holea. Nesbo opět nezklamal a naservíroval příběh plný napětí, temných událostí, zvratů a neočekávaných událostí. Mistrovsky napsané a čtivostí a příběhem se řadí k nejlepším knihám ze série. A, jak už je zvykem u Holeovek, klasicky jsem až do poslední chvíle nevěděl, kdo se za jménem Prim skrývá. Opravdu masterpiece.
(SPOILER) První čtvrtina knihy pro mě velmi nepřehledná a zmatečná. Ztrácel jsem se v postavách (což je u severských krimi celkem zvykem) a tempo nebylo nejrychlejší. Od přibližně poloviny knihy jsem však byl pohlcen dějem a pociťoval jsem při čtení velké napětí. To vyvrcholilo na konci knihy, kterou jsem přečetl jedním dechem. Opravdu velmi poutavě napsáno a finální rozzuzlení byla také pecka. Trojice vrahů odstartovaná fanatickým dědečkem Ephraimem měla fakt šmrnc. Přestože duchovní tématika mě moc netankuje, tak v knize mě zase až tolik nevadila, jelikož jí tam bylo tak akorát přiměřeně. Kazatel byl mojí první zkušeností s paní Camillou Läckberg a určitě zkusím i její další knihy ze série.
První ze série případů Holgera Muncha a Mii Krügerové - musím říct, že příběh i styl knihy se mi velmi líbil, byl poutavý, měl drive a celkem byl i uvěřitelný - až na pár až moc velkých náhod (Lucasovo rozhodnutí, přítomnost prodavačky loterijních lístků apod.), ale ty se dají tolerovat. Hlavní postavy i záporák zpracováni a popsáni detailně, a hlavní i s historií, což je hlavně u Mii velmi důležité pro příběh a předpokládám, že i pro další knihy. Celý vedlejší příběh pastora, Lucase a celé sekty mi přišel, že by mohl být víc propojen s hlavní dějovou linkou. Nu, celkově se mi ale kniha líbila a s tímto autorem zkusím určitě i další knihu v sérii - Sova (kterou už mám v šuplíčku připravenou :) a těším se na ni) .
Výborně napsaná knížka, která se zprvu velmi pomalu rozjíždí, ale zato posledních 100 stránek uteklo hned. V první polovině knihy mi přišla spíše zajímavá dějová linie okolo Dagmar. Ale postupně se příběh pětice generací děvčat (Helga, Dagmar, Laura, Inez, Ebba) rozzuzluje a zapadá do současné doby. Finální drama bylo peckózní. Avšak slabší mi zase přišel motiv původního vraha z roku 1976. Určitě výborná krimi kniha skvěle rozvíjející příběh našeho hrdiny Patrika.
Čteno ve formě audioknihy (skvělý Petr Kubes). Kvalitou i formou je příběh srovnatelný s holeovkami. Kniha mi přišla o něco lepší než Lovci hlav. Filmové zpracování by určitě bylo skvělé. Sympatická hlavní postava Sonnyho, vrchního komisaře i Marty příběhu dodávají šťávu. Jediné co mi přišlo nelogické byla Kéfasova touha dostat leváka, když celou dobu věděl, kdo to je.
Po pomalejším začátku, ke kterému se mi moc nechtělo vracet, skvělá druhá polovina knihy. Tu jsem zvládl tak za týden. Když byl vyzrazen pachatel, vůbec jsem tomu nechtěl věřit. A to je známka dobře napsané detektivky. Tato kniha dokáže konkurovat dle mého názoru topce Jo Nesba Levhartovi a Snelěhulákovi. Klasicky jsem měl chvíli problém se jmény, ale to mám vždycky u audioknih a ještě k tomu severských jmen. Přečteno ve formě audioknihy, výborná Zuzana Kajnarová.
Naprosto povinná četba pro prakticky všechny lidi. Přečtením si člověk uvědomí, jak působit na ostatní a hlavně na drahé polovičky a třeba i děti. První polovina knížky topová, druhá polovina s obecnými radami malinko slabší. Je krásné pozorovat na svém okolí, kdo jaký jazyk má.
(SPOILER) Tak to je paráda! Jedna z nejlepších Nesbových knih podle mě. Svou kvalitou se může rovnat topovým knihám ze série Harry Hole. Vyprávění příběhu z pohledu samotného vraha je velice zajímavý nápad, který jsem ještě nikdy v knize nenašel. Nesbo opravdu mistrně vykresluje postavy příběhu, jako obvykle snad žádná není čistě dobrá bez stinných stránek. Velice se mi libilo retrospektivní vyprávění, které postupně odhaluje rodinu Opgardových. Druhou polovinu knihy jsem přečetl prakticky na jeden nádech, byla opravdu velmi poutavá. Závěr taky skvělý, i když jsem to moc takhle nečekal. Nejlepší část byla podle mě výslech Kriposu na statku Opgardových ohledně vraždy Willumsena a pak vyřízení Dána. Fakt špičková kniha, doporučuju všem příznivcům kvalitní severské krimi a Jo Nesba.
Detektivka měla opravdu povedenou zápletku a byla poutavě napsaná. Sám se v oblasti geocachingu pohybuji a musím uznat, že přesnost skrýší a hádanek byly věrohodné. Pachatel měl rozumný motiv a většina dílků nakonec pěkně zapadla do sebe. Určitě doporučuji všem milovníkům detektivek a lovení pokladů.
(SPOILER) Kniha mě v první půlce nezaujmula, tak jí dám pouze 2 hvězdičky... Nemám sílu se v ději orientovat a nevyznám se v něm. Kdybych to četl v podobě knihy, tak asi by to bylo lepší, ale audiokniha není pro tuto knihu vhodná. Celkově S Bjorkem skončím, na jiné severské autory se nehrabe. Bavil jsem se jen na posledních 100 stránkách. Zpětně mi přišlo, že děj před závěrem byl vcelku nepodstatný a nedůležitý. Vraha jsme neznali až do poslední chvíle a nebyla vůbec šance jej odhalit. Na scéně se pak ani dlouho neohřál, Mia s ním skoncovala dost rychle. Zasloužil by si více prostoru. Bohužel, celkově jsem zklamán.
První polovina knížky suprová, získal jsem mnoho zajímavých tipů, jak se každým dnem zlepšovat. Druhá půlka se mi již četla hůře, přišlo mi, že místy jsou kapitoly psány na sílu. Doporučuji čtenářům, kteří mají rádi osobní rozvoj.
Užíval jsem si četbu knížky od začátku až do posledního slova. Honza všechny návody a postupy podrobně popsal a prezentoval v knížce spoustu praktických rad a ukázek. Jeho tipy určitě budu implementovat ve svém, aktuálně se rozjíždějícím, byznysu. Běžnému, obyčejně smýšlejícímu člověku, asi nebudou rady k ničemu, ale člověku co má v hlavě plán na podnikání a při četbě si promýšlí, jak obecné rady lze aplikovat na jeho případ, dává to poté knížce nový rozměr, který jsem prožíval během čtení pořád. Fakt pecka!
Kniha Život je tanec mě svým zpracováním velice nadchla. Je na ní vidět jedna zásadní věc...a sice je psána obyčejným člověkem pro obyčejné lidi. Autor opravdu mluví od srdce a popisuje tak nějak všechny důležité oblasti toho, jak žít naplněný život (ve smyslu sama sebe, bez vztahů). Časté pravopisné chyby a hovorové výrazy kvalitu knihy nesnižují, ba právě naopak dokazují má slova o upřímnosti autora ke čtenáři. Kniha pro mě je velkým příkladem jak lépe žít a už jsem některé partie zařadil do svého života. Ne každému sedne všechno, například pro mě není moc vhodný nástroj psaní deníku, ale každý si v knize najde to svoje. Doporučuji jí všem, kdo stojí o kompletní pojednání o tom, jak žít a prožívat život naplno. PS: Miloši fandím ti i na YouTube :)
Hodnotím průměrně. Čtivá kniha byla, ale zdaleka ne tak napínavá jako např. od Nesba. V zápletce mi chyběl nějaký větší zvrat a lepší motiv... přeci jenom peníze jsou ne až tak moc atraktivní motiv. V plánu mám ještě přečíst třetí knihu v pořadí Clona, která je dle popisku ze všech tří nejlepší, nu uvidíme. Jinak čteno ve formě audioknihy - skvělá Petra Špalková.
Pustil jsem se do této knihy, protože mi to databáze nabízela jako podobné detektivkám od Nesboa. Oproti Holeovkám je to slabé, ale číst se to dalo. Hodnotím trochu lepším průměrem. Přečteno ve formě audioknihy - Martin Stránský, pěkně namluveno.
Tato knížka je v češtině tím nejlepším, co lze přečíst na začátku kariéry pasivního investora. V knize je detailně rozepsaná mentalita takového investora, filozofie pasivního investování, výhody, nevýhody, teoretické technické informace a také postup pro využití v praxi, dokonce i s příklady. Líbilo se mi, že autor nevnucuje ten či onen názor, ale podává co možná nejvíce objektivní rozbor a nechá na čtenáři, ať se rozhodne podle své vůle.
Knížka je hezky a přehledně napsaná, ale žádné extra nové poznatky jsem si z ní neodnesl. Líbily se mi zvýrazněné hlavní moudra, ke kterým se dá rychle vracet.
Kniha je napsaná věcně, vtipně a jde přímo k jádru věci. Některé myšlenky a názory z ní jsou natolik důležité a podstatné, že mě až trošku mrzí, že jsem se k ní dostal až tak pozdě. Tohle přesně by měla být povinná četba na školách! Autor skvěle popisuje rozdíly mezi muži a ženami v jejich chování, uvažování a jejich rozdílných přístupech ke vztahu. Hodně se mi v knize líbily příklady z praxe, ve kterých jsem se nejednou našel. Je vidět, že autor se v tématu dobře orientuje. Trochu mě zklamaly určité kapitoly, ve kterých se myšlenky dost často opakovaly, ale nikdy není na škodu si poučku či dvě zopakovat. Knihu jsem přečetl v podobě audioknihy v podání Igora Bareše a Antonie Barešové. Interpreti se krásně poslouchali, pochvala také režii. Celkové hodnocení knížky je 5/6 a doporučil bych jí všem, kteří si chtějí o hodně zlepšit svůj nejen partnerský život skrze poznání sebe i svých protějšků.