Hrděbor komentáře u knih
Tak kdo má rád realismus a naturalismus, tomu tuto knihu vřele doporučuji. Byla zábava koukat na vývoj děje a moc jsem si to užil. Přirovnal bych to k zolovu zabijáku, nebo k světu podle garpa.
Velmi ctiva kniha. Skvěle rozepsane postavy, výborný děj.
V době kdy jsem tocetl, jsem byl v letech kdy bohužel člověk s drogami přichází v kontakt. Několik známých se zapletlo i s tvrdými. Tato kniha mě dala náhled kam drogy mohou vést a zjistit že o takovou cestu nemám zájem.
Od té doby co jsem tuto knihu přečetl, tak když mě nějaký kolektiv či jedinec leze na nervy, pěkně od plic jim to řeknu.
Dostala se mě do ruky náhodou. Dětská kniha a asi jsem neměl co dělat, nebo tak. Přečetl jsem ji jedním dechem a myslím že i pro otrleho muže středních let, se tam dá najít dost inspirativních momentů. No a co teprve pro mladou predpubertalni, či čerstvě pubertální holku? Myslím že pro ni to může být velká berlicka k zvládnutí tohoto období.
Kdo nečetl neví co je román. Navíc plný živé historie. A. Komenský tvrdil že učit se má hrou a tato kniha je doslova dejepisem na který nezapomenete.
Velmi zajímavá kniha které vám jasně představí a dá pocítit pohnutky, duševní pochody a stav tehdejší doby. Vše je barvítě líčeno a probíráno. Tehdejší již 100let stará historie vám ožije a zhmotni se před očima. Text není strojený, není fatalistický, není negativní. Je popsán živě a rozebírá osobní život Rakuherskeho vojáka pak zajatce, dobrovolně, legionáře. Ukazuje jak se lidé seznamovací, jak dívky toužili po obětí a po stáhnutí sukénky. Jak vojáci jsou obyčejní lidé a líčí tehdejší svět tak jak jste si ho asi nepredstavovali. Jako barevný, živí a krásný, byť ničený intrikami mocností, které neberou ohledy na nic než na sebe.
Kniha pro mě byla velmi příjemným překvapením. Otevřel jsem ji v podstatě s nechutí, autora nemám v oblibě. Ovšem kniha je psaná spíše jako dějiny různých filosofických směrů a to je téma které mě velmi zajímá. Kniha by měla být povinnou četbou na ZŠ.