hroneczek hroneczek komentáře u knih

Da Vinciho kód Da Vinciho kód Dan Brown

Kniha se mi líbila, vždy přemýšlím nad tím, jak je autor schopný na drobných detailech postavit celý zapeklitý příběh, který udrží čtenáře napjatého až do konce.

24.10.2017 4 z 5

Farma zvířat / Animal Farm Farma zvířat / Animal Farm George Orwell (p)

Stejně jako 1984 je Farma zvířat alegorií k totalitním režimům a jejich společenským i morálním zkázám.

19.10.2017 4 z 5

Sněhurka a sedm trpaslíků Sněhurka a sedm trpaslíků Walt Disney

Klasika, kterou musí znát každé dítě. Vhodné pro začínající malé čtenáře a ti, kteří neumějí ještě číst, okouzlí ilustrace knihy.

19.10.2017 5 z 5

Svět do kapsy od A do Z Svět do kapsy od A do Z Keith Lye

Vhodné pro referáty na zeměpis - přehledně shrnuje základní info o každé zemi.

19.10.2017 5 z 5

Marie Antoinetta: Raná léta ve Versailles Marie Antoinetta: Raná léta ve Versailles Juliet Grey

Historické romány, které jsou zároveň založeny na reálných podkladech prostě miluju! Nejen, že přečtete čtivou knihu, ale ještě se dozvíte pravdivé historické události a souvislosti, nahlídnete pod pokličku života šlechty v 18. století. Těším se na další díly.

13.10.2017 4 z 5

Otevřené manželství Otevřené manželství Tess Stimson

Kniha se velice dobře a rychle četla - za den hotovo. Z počátku vypadá hodně zajímavě, ale v průběhu ztrácí určitou uvěřitelnost. Téma sexu bylo v knize zajímavě zpracováno.

29.09.2017 3 z 5

Oliver Twist Oliver Twist Charles Dickens

Na Twista jsem byla hodně zvědavá především díky filmu Rebelové, čekala jsem tedy milostné drama. Ale ani skutečná podoba Twista nenudila a pěkně se četla.

26.09.2017 4 z 5

Tajemství hradní věže Tajemství hradní věže Kathleen Kirkwood

Líbilo se mi milostné propojení minulosti a "současnosti". Romanťák jak má být.

Leopard a orchidej Leopard a orchidej Kathleen E. Woodiwiss

Klasický, pěkný, čtivý romanťák jak má být.

Tajemný sligum Tajemný sligum Stephen Bowkett

Knihu jsem četla jako dítě asi před 13 lety, v průběhu mi přišla jako průměrná kniha, ale závěr mě velice překvapil a donutil přemýšlet, co se vlastně ve skutečnosti stalo.

Červený stan Červený stan Anita Diamant

Kniha, myslím si, dosti reálně zobrazuje život a úděl tehdejších, někdy i dnešních, žen. S hlavní postavou Dínou jsem se tak sžila, že konec knihy jsem obrečela.

25.09.2017 5 z 5

Mezi starou a novou vlastí: Kronika čsl. emigrantů v rakouských uprchlických táborech Mezi starou a novou vlastí: Kronika čsl. emigrantů v rakouských uprchlických táborech Emma Jarošová

Kniha je velmi zajímavá a vypráví o málo známém téma.
Styl psaní je pěkný, květnatý, popisy jsou krásně barvité. Nicméně občas vyprávění působí jemně chaoticky (za to ubírám jednu hvězdičku).
Ale skvělá kniha pro ty, co netuší, co se v minulém režimu dělo a pro ty, co netuší, co se dělo s těmi, kteří se rozhodli odejít za hranice do svobodného světa.

02.09.2024 4 z 5

Malá zebra ztratila svoje proužky Malá zebra ztratila svoje proužky Jedda Robaard

Krásné ilustrace, odchlipovací okénka. Dcera (2 roky) knihu úplně miluje.

14.02.2024 5 z 5

Věř si Věř si Chris Saunders

Nádherné ilustrace, veršovaný text. Dcera (2 roky) knihu úplně miluje.

14.02.2024 5 z 5

Politická emigrace v atomovém věku Politická emigrace v atomovém věku Pavel Tigrid

Souhlasím, že je to zajímavá úvaha. Některé myšlenky jsou platné do dnes, nicméně se jedná z dnešního pohledu o celkem komplikované a těžkopádné čtení, na které se musíte hodně soustředit a i přesto mohou některé úvahy autora po těch letech zapadnout.
Znovu už číst nebudu, ale nelituji investovaného času.

23.01.2024 4 z 5

Chyba jejího manžela Chyba jejího manžela Sheila O'Flanagan

Skvělá oddechová kniha, která může být i s trochou nadhledu inspirací a průvodcem při krizi v manželství nebo při/po rozvodu.
Opět je to dobře napsaná kniha, která postupem času přidává další a další nevyřešené otazníky, postupně jim přicházíte na kloub a baví vás to.
PS: Také vás manžel hlavní hrdinky celou dobu tak štval? :-D

23.01.2024 5 z 5

Politikové na útěku Politikové na útěku Zora Dvořáková

Kniha mne nakonec mile překvapila. Původně očekávaný nudný výčet jednotlivých útěků se nekonal a autorka krásně vykreslila osudy a příběhy emigrujících politiků. Příběhy jsou pospojovány tak, že si každý čtenář udělá přesvědčivý obrázek o tehdejší době i za předpokladu, že mu ze školního dějepisu chybí základní a zásadní informace.

30.09.2023 5 z 5

Šarlák Šarlák Petr Mano

Tato sbírka povídek mě bavila. Autor používá trefně úderný umělecký jazyk, který je stále čtivý a nezahltí. Přesto, že jsem v době, o které autor vypráví, ještě nežila, uměla jsem si vše živě představit. Tuto dobu mám vylíčenou mým otcem, jenž byl téměř stejně starý jako autor knihy. A dělal a zažil s kamarády dost podobné věci a shodou okolností i v Písku.
Navíc všechny ty putyky, hospůdky a ožralecká doupata z knihy vidím stále před sebou v jasných barvách - jako děti jsme kolem nich chodili skrz město a i v pravé poledne bylo některým radno se vyhýbat dostatečným obloukem.

18.09.2023 4 z 5

Alice in Wonderland / Alenka v říši divů A1-A2 Alice in Wonderland / Alenka v říši divů A1-A2 neznámý - neuveden

Pro začátečníky určitě skvělá volba (pro mě už trochu nuda).
Jednoduché věty, na konci spousta cvičení a úkolů k procvičování.

02.08.2023 5 z 5

Naším snem byla Kanada Naším snem byla Kanada Eva Žídková

Skvělá kniha. Narazila jsem na ni úplnou náhodou a hodně mě překvapila.
Kniha popisuje odchod rodiny paní Evy z Československa, peripetie, které zažili v Německu při čekání na víza do Kanada a prvních pár let v Kanadě. Ani jedno z těchto období neměli jednoduché. Ale šli si za svým snem s pokorou a nadějí a nakonec se jim jejich sny vyplnily.

Knihu bych s klidem zařadila i mezi knihy seberozvojové, protože paní Eva s rodinou již před 40 lety žili přítomným okamžikem, radovali se z přítomnosti, maličkostí a všední každodennosti.

A navíc mám nyní další zemi na seznamu těch, které bych jednou ráda navštívila. Popisy divoké nespoutané kanadské přírody jsou skutečně nádherné a věru lákavé!

23.07.2023 5 z 5