hroubek hroubek komentáře u knih

Encyklopedie fantasy filmu Encyklopedie fantasy filmu Petr Cífka

Další kniha od BORCŮ z MovieZone a opět velká spokojenost. Už od prvních řádků je znát, že tahle kniha byla nejnáročnější a samotný výběr filmů musel dát mnohdy zabrat. Hned v úvodu se dozvíme, jakým způsobem jde fantasy rozebrat na subžánry, a taky zjistíme, že se dané subžánry překrývají nebo daný film obsahuje více subžánrů. Je to mnohem komplikovanější, než jsem čekal. A zde se ukazuje asi největší problém celé knihy. Kluci si ukousli o trochu větší kus, než dokázali sníst. Má to luxusní témata, články o filmech jsou skoro všechny výborné, ale i tak jsem z některých textů cítil, že o tom autor moc psát nechce a píše o tom, jen protože daný film patří do žánru. Některé filmy dostanou jen pár slovy, o některých je jen "slušná zmínka". A tohle mě mrzelo. Je mi jasné, že kniha není nafukovací, muselo se to stihnou do určitého termínu atd., přesto si mylsím, že některé filmy měly dostat více prostoru. Já si čtení knihy moc užil, ale z předchozích encyklopediích jsem cítil trochu více srdíčka a upřímného nadšení. Nicméně to nemění nic na tom, že se na další encyklopedii těším jako malý kluk na Vánoce.

16.02.2022 4 z 5

Takový to byl muž Takový to byl muž Jason Aaron

Jason Aaron se opět utrhl ze řetězu a servíruje nám drsný příběh z Jihu. V tomto komiksu je vše, co mám rád na komiksech, ke kterým Aaron dělá scénáře. Drsný charaktery, nekompromisní násilí, nepříjemná atmosféra a skvěle napsané postavy. Aaron se nemusí držet v mantinelech korektnosti a rozdává rány na všechny strany. Díky kresbě Jasona LaToura je to o to intenzivnější a vynikne tak lidská zloba a nenávist. Největší nedostatek komiksu je ten, že se příběh teprve rozjíždí a to zajímavější přijde až v dalších dílech. I tak jsem spokojený a doporučuji.

21.01.2022 4 z 5

Továrna na sny Továrna na sny Václav Rybář

Z mé strany velká spokojenost. Kniha se hodně moc povedla a dozvěděl jsem se spoustu zajímavých a důležitých informací, ze světa filmu. Čte se to velmi příjemně a autorská dvojice vše krásně vysvětlí. Je zábavné číst o filmech, které mám hodně rád, že jejich vytváření bylo peklo pro všechny zúčastněné. Kniha krásně předvede, že úspěch v Hollywoodu má stinné stránky a vše je vykoupeno dřinou, talentem, odvahou, bolestí a někdy taky velkou dávkou štěstí. Jediné, co mi v knize hodně chybělo, bylo rozebrání klasického filmového štábu a jak to v praxi funguje, plus tam dát nějaké jmenovité příklady. Ale jak jsem psal na začátku, velká spokojenost a radost ze čtení.

12.01.2022 4 z 5

Joker Joker Brian Azzarello

Netradiční pohled na gothamského prince zločinu. Azzarello se rozhodl pojmout Jokera jinak, než to udělali scénáristé před ním. Při čtení jsem si uvědomil, jak moc Joker potřebuje vedlejší postavy. Joker je velmi specifická postava a všechno, co dělá, nejlépe vynikne z pohledu "méně vyšinutých jedinců". Proto je hlavním hrdinou Jonny a ne Joker, proto se do příběhu zapojí další záporáci z Gothamu, aby se umocnil ten kontrast toho čím je Joker, a co pro všechny představuje. Z tohoto důvodu Batman nemá v příběhu velkou roli a působí jako tichý pozorovatel nemoci, která se šíří Gothamu. Je to zajímavý přístup, díky kterému se mohl Azzarello utrhnout ze řetězu a ukázat nám chaos v podání Jokera. Pro fanoušky Jokera povinnost.

26.12.2021 4 z 5

Případ Dawn Goldenové Případ Dawn Goldenové David Finch

Osobně jsem čekal trochu více. Příběh má parádní úvod. Věci se dají krásně rychle do pohybu a my jako čtenáři kloužeme očima po stránkách a napjatě čekáme, co se stane. Scénárista a kreslíř David Finch pak přináší zajímavé a místy i dobré nápady. A fakt mě mrzí, že se to ke konci rozpadne a finále je takové nijaké. Těšil jsem se na nějaké zajímavé vyústění, a ono přišlo to nejobyčejnější, nejnudnější a bohužel ještě uspěchané. Ten konec celý příběh dost sráží. Navíc jak se příběh žene dopředu, tak na nějakou detektivní část není moc čas, prakticky Batmanovi spadne skoro všechno do klína. Je to dobrý komiks s fajn atmosférou, škoda jen toho konce.

01.12.2021 3 z 5

Batman znovuzrozený Batman znovuzrozený Grant Morrison

Já si s Grantem Morrisonem prostě nerozumím. Vím, že je skvělej scénárista, ale mě jeho styl psaní nesedí. Ty příběhy jsou zajímavé, přesto si bohužel stále nemohu najít cestu k jeho dialogům (nebo jestli za to může překlad). Přijdou mi, že občas nedávají smysl, nenavazují na sebe, nebo jako by je říkali úplně jiné postavy. Morrison má dobré nápady, dokáže předvést hodně šílené zápletky a momenty a k tomu jeho příběhy mají nepříjemnou atmosféru. Jen to pro mě není, tak moc zábavné čtení jak bych si přál. Bohužel.

18.11.2021 3 z 5

Soví město Soví město Scott Snyder

(SPOILER) Jsem rád, že jsem si tento příběh mohl přečíst. Snyder to velmi dobře zakončil a ta nevědomost na konci je super. Sedlo mi hodně dynamické tempo. Komiks má parádní spád a neustále se žene dopředu. A ono to příběhu jen prospělo. Snyder tady nemůže zopakovat moment překvapení jako se mu to povedlo v prvním díle, tak alespoň ukáže Mr. Freeze a jeho nový origin - sedlo mi to. Vyvrcholení příběhu je dobré. Jediné, co mě fakt přišlo absurdní je to, kolik toho Batman vydrží a přežije. Tady by se zapotil i Superman. Jako příjemný bonus jsou zde dva kratší příběhy, které jsou hodně povedené. Za mě tedy po obsahové stránce velmi dobrý komiks.

PS: A teď pár negativních věcí.
1) Špatný hřbet komiksu - má to tvořit jednotný obrázek, ale bohužel se někde stala chyba (nevím jestli to má více lidí, a nebo jich jen "pár") a to co vidíme na tomu hřbetu už máme na jednom z předchozích čísel. To znamená že obrázek jako celek bude vypadá špatně. - Nakonec je špatný hřbet u komiksu Tváře smrti, ale ten vyšel dříve, než Soví město.

2) Blbě napsané chronologické řazení. Opět to nedává moc smysl. - Opět špatný popisek u komiksu Tváře smrti a proto to nedává smysl.

3) Cenovka - někoho napadlo nalepit cenovku na zadní stranu komiksu. Problém je že to nejde normálně sundat a odstranit. Pořad tam zbyly stopy po lepidlu i přesto, že jsem to zkoušel vzít lihem. Takže doporučuji tam cenovku nechat.

05.11.2021 4 z 5

Rok nula: Kniha druhá Rok nula: Kniha druhá Scott Snyder

Hodně povedený. Popravdě mi chvilku trvalo, než jsem si našel cestu ke stylu jakým Scott Snyder vypraví své příběhy. A prakticky to platí i pro jeho verzi Bruce/Batmana. Pro každého, kdo má načtené "pár komiksů s Batmanem" to bylo jiné. Naštěstí Snyder umí a dokázal pochopit podstatu toho, co Batman představuje a v druhé části Roku Nula to předvede na maximum. Příběh má zběsilé tempo, parádní zvraty, neokoukané prostředí Gothamu a zajímavý souboj s Riddlerem. A jako nový origin o Batmanovi to působí velmi dobře. Škoda, že Snyder občas tlačí moc pilu a některé věci jsou tam trochu na víc, klidně to místy mohlo být komornější a ne tak překombinované (Riddler je zde popsat skoro jako nejchytřejší muž na světě). Z mé strany spokojenost a těším se na další příběhy od Snydera, i na další díly v tomto komiksovém kompletu.

16.09.2021 4 z 5

Daredevil: Muž beze strachu!: Omnibus: Kniha čtvrtá Daredevil: Muž beze strachu!: Omnibus: Kniha čtvrtá Brian Michael Bendis

To byla jízda. Celý Bendisův run je neskutečně silný příběh o tom, co obnáší být hrdinou. Se vším tím dobrým a i tím špatným. A je to podáno velmi realisticky. Žádné zachraňování světa. Zde se se zachraňuje jedna čtvrť v New Yorku kde žijí obyčejní lidé se svými obyčejnými problémy, kterou chrání sám Ďábel strážný, Muž beze strachu, Daredevil. A Bendis znovu dokazuje, že Matta chápe jako jako málo kdo. Opět dostáváme zajímavý pohled na to proč je Daredevil, tak skvělá postava jakou je. Bendis a Maleev odvedli na celém runu luxusní práci a byla radost jejich příběh číst. A tohle zakončení je parádní, silné a i dojemné a já bych si přál abych si mohl přečíst jak to bude pokračovat. I čtvrtý omnibus s Daredevilem je luxusní komiks, a kdo ho nečetl, tak mu ho můžu jen a jen doporučit. PS: Bonusové příběhy jsou také dobré.

04.11.2019 5 z 5

Konec světa & Hard-boiled Wonderland Konec světa & Hard-boiled Wonderland Haruki Murakami

Líbí se mi, že mě Murakami dokáže stále překvapovat. Murakami dokáže z nudných věcí udělat, něco opravdu zajímavého s hlubokou myšlenkou a taky nádhernou pointou. Je pravdou, že se kniha místy vleče, ale to je nezbytná cena za celkový výsledek. Výsledek, který je hodně silný a dokáže vyvolávat emoce a donutí čtenáře přemýšlet o tom co zrovna čte. Z počátku jsem čekal, že obě hlavní linky někdy ke konci spojí jako to bylo v Kafkovi na pobřeží a to více mě překvapilo jak si s tímto problémem Murakami vyhrál. Osobně jsem takovéto řešení nečekal. Zaujalo mě jakým způsobem hlavní hrdina jedná, a že je vždy klidný a slušný. Vlastně všechny postavy byli zajímavé od profesora s tlustou dívkou, přes Stín, Strážného a Plukovníka až po obě knihovnice. Jak už jsem zmínil, kniha se místy vleče a můžou za to pasáže, které jsou zbytečně natahované, plné filozofických úvah a nebo jsou jaksi zbytečné pro příběh. Tato kniha se mi dost líbila, a těším se až si zas nějakou knihu od Murakamiho přečtu.

17.09.2017 4 z 5

Krajina půlnočních stínů Krajina půlnočních stínů Joseph Michael Straczynski

Straczynskiho mám rád, jelikož je to velmi dobrý scénárista, který umí pracovat s postavy a s příběhy. Když, jsem začal číst Krajinu půlnočních stínů, tak jsem byl z počátku zklamaný. Prostě mě to nepřišlo jako dílo, které na každém rohu sklízí samé ovace. Jenže, v tom je pravá síla Straczynskiho tvorby. Příběh nemusí gradovat od prvního panelu na první stránce. Tady se to, ale buduje přes pomalé náznaky, toho jak moc je všechno špatné. První vlaštovkou je setkání s Arturem a vyprávění jeho příběhů, další je příchod Lazara, zachránění dětí, setkání u ohně, záchrana ex-manželky, poslední pomoc ztracenému příteli atd. Čím dál jsem v příběhu na cestě tím více, nám začne na obou hrdinech záležet a takové drobné náznaky v dialozích nebo ve výrazech obličejích, jsou k nezaplacení. Dost tomu také pomáhá, že postavy jsou neustále vystavovány otázce volby. A pak přijde poslední třetina knihy, která se čte jedním dechem a všechno v ní do sebe začne krásně zapadat. Je to také tím, že už víme, jaké jsou karty na stole a jaká bude otázka volby a co ta volba bude obsahovat. A ono to funguje skvěle. Konec sám osobě není moc dobrý, ale epilog je výborný. Krajina půlnočních stínu je komiks, který krásně rezonuje. Na počátku z něho nejste moc nadšený, ale ke konci se od komiksu nemůžete skoro odtrhnout a dojme Vás. Velmi dobrá práce.

01.03.2016 5 z 5

Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Irving se mi dostal opět pěkně pod kůži. Jeho knížky jsou sice složité, ale čtou se nádherně. Je to ten typ knížek, které i když Vás místy nudí, tak Vás o několik stránek dále totálně rozsekají a zaplaví hordou emocí. A takový je i Svět podle Garpa. Opět je tam toho dost ze samotného Irvinga, opět se opakují jisté aspekty vyprávění, postup jakým jsou nám představovány postavy nebo úžasná Irvingova schopnost prolínání několika příběhů zároveň. Některým příjde, že se samotný Irving opakuje, já tvrdím, že si zdokonaluje svůj styl(je trochu ironie tohle tvrdit, když jsem četl nejdříve novější knížky a teprve pak ty starší). Tak či tak, to nic nemění na tvrzení, že Svět podle Garpa je moc hezká knížka, která se mi dost líbila(Pravidla moštárny byly lepší). Má několik slabších momentů, docela nesympatické postavy, trochu nudnější prostředí. Ale ty emoce a zvláště poslední kapitola, která je fakt nádherně napsaná a působí jako správný syrový epilog, který je správně realistický jako všechno v knížce. Fikce ne fikce. Pokud se Vám od Irvinga líbila nějaká knížka, tak Vás Svět podle Garpa nezklame.

17.02.2016 4 z 5

Pan Pip Pan Pip Lloyd Jones

Před lety jsem viděl filmovou adaptaci a ta se mi hodně líbila. A proto jsem si řekl, že si jednou knížku přečtu. Povedlo se mi to asi po deseti letech a musím říci, že to bylo o dost jiné, než jsem čekal. Spisovatel Lloyd Jones napsal velmi zajímavou a jímavou knihu, která sice nemá kdovíjak složitý příběh, ale o to více je silnější hlavní myšlenka a pointa samotného příběhu. Jones píše moc hezky a příběh se čte velmi dobře a je napínavý a přináší zajímavý pohled na Nadějné vyhlídky a jejich význam. Oceňuji, že se Jones nepokoušel některé věci tlačit do extrému a už vůbec se nevyžívá v popisování ošklivých věcích. V jeho podání se to prostě děje, a pak to skončí. Žádné detailní popisování a stupňování napětí a hrůz. Líbilo se mi, jakým způsobem se pracuje s postavou Wattse, a postupné odhalování jeho minulosti. Kým skutečně byl, proč se choval, tak jak se choval, a byl ve skutečnosti tím urozeným mužem nebo byl jenom slaboch a zbabělec. Pan Pip je hezké kniha, která se tváří jednoduše, ale vevnitř skrývá zajímavé myšlenky, o kterých se dá dlouze přemýšlet.

13.05.2024 4 z 5

Harleen Harleen Stjepan Šejić

Silný, krásně nakreslený a parádně odvyprávěný komiks. Umělec Stjepan Šejić odvedl na Harleen výbornou práci a je vidět, že je to autorský komiks, který má umělec pěvně v rukou. Šejić je převážně umělec než klasický komiksový scénárista, a tímto přístupem přistupoval k tomuto komiksu. Nepsal klasický scénář, ale nastínil příběh a dialogy, pak k tomu přizpůsobil panelovaní, a jakým způsobem bude příběh vyprávěn a jaké bude mít tempo. Šejić jako umělec převážně vypraví obrazem a vizuální formou. Nicméně musím uznat, že to na komiksu nebylo vůbec poznat. Šejić má hodně silné a zajímavé dialogy, které mají hlavu a patu, a parádně po psychologické stránce fungují. Scénář je povedený a hodně se mi líbilo se dostat pod povrch doktorky Harleen Quinzelové. Její rozhovory s panem J. jsou velmi povedené a fungovali na mě. Co se týče vizuální stránky, tak to je kapitola sama pro sebe. Šejić udělal užasnou kresbu, která se mi moc líbí. Jsou to úžasné obrazy, na které je radost koukat. A ty barvy jsou úžasné. Fakt super práce. Největší problém tohoto komiksu je, že má přesně daný konec a samotná cesta k němu je dost předvídatelná. Z mého pohledu zapojení do příběhu Harvey Denta funguje, tak na půl, ale několik hezkých momentů to nakonec přinese. Harleen je moc povedený komiks, který udělá radost zkušený komiksovým znalcům, tak i začátečníkům.

16.04.2024 4 z 5

Abys byl spasen, musíš hřešit Abys byl spasen, musíš hřešit Jason Aaron

Původně jsem chtěl dát čtyři silné hvězdy, ale pak jsem si znovu přečetl posledních pár stránek, a dám plnou palbu, protože si to komiks za ten konec hodně moc zaslouží. V každém komentáři ke Skalpům píšu, že je Jason Aaron scénáristický genius, a zde mě to znovu a znovu dokazuje. Nevím jak to dělá, ale Aaron umí psát postavy takovým způsobem, že si z toho vždy sednu na zadek. Každá postava je napsaná, tak realisticky a opravdově, že mám pocit, že čtu o skutečných lidech. Hodně se mi líbí to, že nemohu o žádné postavě říci, že je "dobrá nebo zlá". Aaron ty postavy píše tak moc luxusně, že chápeme jejich hnací motor a myšlenky, a dává nám naprostý smysl proč dělají to, co dělají. Nejvíce je to vidět na práci s postavami, které jsou dost nejednoznačné - Ruda vrána a Ten, který chytá. Myslíme si, že je známe a víme, co udělají, a pak přijde okamžik pravdy, a my zůstaneme stát s otevřenou hubou a nevíme, co si máme myslete, a znovu si ty stránky a panely čteme, abychom zachytili tu genialitu, kterou nám Aaron servíruje. Samozřejmě to nedělá sám, pomáhají mu výborní výtvarníci, kteří přivádějí jeho slova a myšlenky k životu. Abych to nějak ukončil, tento díl má pár slabších momentů, ale jakmile se začne vyprávět hlavní příběh, tak to za to moc stojí. Abys byl spasen, musíš hřešit je parádní díl a konec se pomalu, ale jistě blíží, a já jsem hodně zvědavěj, co si pro nás Aaron a spol. přichystali.

12.03.2023 5 z 5

Hlodání Hlodání Jason Aaron

Připadám si ohlodaný až na kost a odchozený na hromadu kostí z mrtvol. Jason Aaron do toho v tomto díle pořádně šlápne a ukazuje nekompromisní scénáristickou práci. Většina postav se musí vyrovnat s tím, jak se chovala (čtete jaký bordel v rezervaci způsobila), a rozhodnout, co s tím udělají, jelikož se výběr možností rychle zužuje a smrt čeká všude. A stačí jediné špatné rozhodnutí, a nepřátelé vás dostanou. Své o této situaci ví Dash a i Rudá vrána. Cítí oprátku, která se jim pomalu stahuje na jejich krku, a teď se musí rozhodnout, co budou dělat. Jestli budou chytře bojovat, nebo udělají chyby a zemřou. Aaron parádně vykresluje své protagonisty, a nebojí se jim ubližovat, ničit je, lámat je ve svůj prospěch. Protože, když tohle uděláte správně, tak díky tomu dostanete zocelené postavy, o kterých můžete říci, že doslova dýchají ze stránek a panelů. Obrovskou zásluhu na tom samozřejmě mají kreslíři, kteří odvádí luxusní práci. Hlodání parádně funguje jako celek, a já jsem si tento díl moc užil, protože má velmi dobré a fungující zvraty.

03.03.2023 5 z 5

Zázraky: Marvels Zázraky: Marvels Kurt Busiek

Nemám rád Kurta Busieka jako scénáristu. Četl jsem několik věcí, ke kterým psal scénář, a nesedl mi styl, jakým Busiek píše. Jeho tvorba spočívá v tomto, že zná všechno do detailů a na maličkostech, které zná on a asi dalších dvacet lidí na planetě, tvoří příběhy. Příběhy, jež jsou ukecané a pokud neznáte kontext, tak jsou ve velkém případě nudné a těžko si k nim čtenář vytváří vztah. A pak je tu tato komiksová kniha, pro kterou je tento styl vyprávění jako stvořený. Busiek zde může do příběhů dávat různé drobnosti a detaily a my jako čtenáři to tentokrát nevnímáme jako překážku, ale jako něco, co dělá daný svět uvěřitelnějším. Navíc tentokrát je příběh vyprávěn z pohledu obyčejného člověka a ne superhrdiny.

Busiek výborně pochopil, co může svými příběhy říci, a skvěle se mu to podařilo napsat. Komiks má vynikající myšlenky a díky tomu máme úplně nový pohled na superhrdiny. Hodně pomohlo, že největší komiksové události (myšleno v době, kdy vycházely dané komiksy a kdy se odehrává náš příběh, proto se bavíme o letech 1963-1965) vnímáme z pohledu obyčejného člověka, který je fascinovaný tím, co superhrdinové představují. Naštěstí Phil Sheldon není dokonalý hrdina takže občas má strach, občas se nechá strhnout davem, nebo dělá věci, které mu ničí rodinný život. A právě na základě jeho poznatku, chyb a zkušeností můžeme na příběhy koukat z jiného úhlu. Hlavní hrdina, nám nastavuje zrcadla, ukazuje lidskou nevděčnost, strach, pokrytectví či pomíjivost.

Komiksová kniha je rozdělena na šest části, prolog knihy 1-4 epilog. A zde musím smeknout, protože Busiek měl na výběr ze stovek příběhů, které mohl použít, a nakonec se mu podařilo vybrat velmi silné příběhy, na kterých mohl prezentovat to, jak vnímáme superhrdiny. Co pro nás znamená, když bojují za záchranu obyčejných lidí nebo rovnou celé planety, případně jaké to je, když hrdina selže a někdo mu umře pod rukami. Každá z knih je hodně silná a dokáže velmi dobře prodat hlavní myšlenku. A pokud dané příběhy znáte, tak je budete prožívat ještě silněji.

Miluji kresbu od Alexe Rosse. Alex Ross tvoří velmi realistickou kresbu, díky které celé dílo působí ještě více uvěřitelně. Navíc je to celé v retro stylizaci, takže kostýmy superhrdinů působí lehce brakově, ale tím Ross skládá poctu původním komiksům. Ross si vyhrál s kresbou, s detaily a hlavně barvami. Na každou stránku se dá koukat jako na mistrovské dílo. A když pak přijdou jednostránkové nebo dvoustránkové kresby s minimem textu, tak je radost na to koukat a všímat si té úžasné propracovanosti. Jelikož je příběh hodně civilní, tak o to více mi k příběhu seděla tato realistická kresba. Alex Ross je v tomto ohledu génius.

Toto vydání Legend Marvel obsahuje spoustu bonusů. Ať už jde o samotný epilog příběhu, nebo předmluvu od samotného Stana Lee. Nicméně největší porce bonusů je věnovaná hlavnímu kreslíři Alexi Rossovi. Najdeme zde spoustu obálek k té komiksové knize, kresby, náčrty, práce na stránkách. A pak nám sám Ross popíše vznik jednotlivých momentů, a jakým způsobem zapojil kamarády a své rodiče. Tyhle bonusy jsou velmi příjemné doplnění kvalitní komiksové knihy.

Jsem moc rád, že CREW tuto komiksovou knihu zařadil do série Legendy Marvel, protože tam jednoznačně patří. Zázraky: Marvels mají zajímavý příběh a taky přesah. Tohle není čtení pro puberťáky, tohle je dospělý komiks. Sice v něm není nahota a ani násilí, ale to, co říká, má opravdu daleko k šestákovým dobrodružstvím, které dost často přináší mainstreamové komiksy. Takže pokud máte rádi chytré a zajímavé komiksy, tak tohle je pro Vás jasná volba.

03.03.2023 5 z 5

Úplně sám Úplně sám Jason Aaron

Tohle byla další parádní komiksová jízda, která má jednu zásadní chybu. Tou chybou je, že se hlavní příběh moc neposune dopředu, ale na druhou stranu dostaneme spoustu, ale opravdu spoustu odpovědí, které se nám nebudou vůbec líbit. Jason Aaron pokračuje v tom, že každou vedlejší postavu pořádně vykreslí, abychom jí naplno poznali a chápali, proč dělá to, co dělá. Výborně pracuje s příběhem o Dieselovi, který nabídne úplně jiný pohled na tuhle postavu. Totéž platí i pro Nitze, jenž dostane opravdu hodně prostoru, a já jako čtenář jsem nestačil koukat, jaký vývoj si pro nás Aaron připravil. Ke slovu se dostane i policista Volný pád, alkoholik Ten, který chytá, s odsouzencem Lawrencem Belcourtem. Všechny tyhle drobné epizodky přináší tolik kýžené odpovědi a vyplňují mezery v příběh. No nakonec musím zmínit první a poslední příběh, který jsou společně propojený. První je velmi zajímavý, a je to hodně nečekaná příběhová odbočka, která vyvrcholí posledním sešitem. Poslední sešit mi přišel lehce na sílu, ale Aaron tohle potřeboval udělat, aby se hlavní hrdina Dash Zlý kůň srovnal a měl zpět čistou hlavu. Úplně sám je povedený komiks, a já se těším na další díl, protože karty jsou hodně zajímavě rozdané.

02.03.2023 4 z 5

Batman a Robin musí zemřít Batman a Robin musí zemřít Grant Morrison

Sežeňte mi někdo ty drogy, které Morrison bere, abych zvládl pochopit jeho myšlenkové pochody. Morrisonovi to v jeho hlavě dává naprostý smysl, ale já občas některé věci nepobírám, nechápu ty dialogy a celkově to jeho chaotické vyprávění mi nesedí. Tady jsou super momenty ale jako celek mě to nebaví.

25.12.2022 3 z 5

Vision: O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře Vision: O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře Tom King

Moc se mi líbí, jakým způsobem scénárista Tom King příběh pojal. Mohl se vydat přímočařejší cestou a naservírovat nám superhrdinský epos s epickými akčními scény, protože to King, taky dost dobře umí. Ale, kdyby se pro toto King rozhodl, tak by se z toho to komiksu stala obyčejná věc. King moc dobře věděl, co chce psát a vyprávět, a taky věděl jakým způsobem to bude nejlepší. Bylo to svým způsobem odvážné, a já jsem hodně rád, že ho v tom vedení Marvelu podpořilo a nechalo mu volné pole pro jeho nápady. King v tomto komiksu sází na psychologii, práci s charaktery, pomalejší vyprávění a pečlivě vystavěný příběh s funkčními dialogy. Není to úplně oddechové čtení, jelikož je potřeba pečlivě vnímat dialogy a drobné detaily, které se v průběhu děje projeví jako nesmírně důležité aspekty. Navíc se King snaží, co nejvíce polidštit hlavní hrdiny, a vysvětlit proč se chovají, tak jak se chovají, a kde se to v nich vzalo. K tomu se samozřejmě váže i samotný podtitul komiksu - O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře (dozvíme se, že je to část textu z Kupce benátského), který přesně vystihuje, to jak je Vision a jeho rodina vnímaná. Díky této práci s charaktery, pak fungují jednotlivé dějové zvraty a pointa celého komiksu. Tom King odvedl výbornou práci. Tento komiks má velmi specifickou kresbu, která k němu velmi dobře pasuje. Gabriel Walta vytvořil působivou ilustraci, která na mě celou dobu působila takovým "retro dojmem" - typické americké předměstí z 50-60 let., i přestože se příběh odehrává v současnosti. Zaujal mě způsob jakým Walta zdůrazňuje detaily. Na některých panelech nejsou záměrně vidět detaily obličeje postav, nebo jsou dané "scény" nakreslený, aby působily odtažitě, což umocňuje náš pohled na hlavní postavy, a jejich myšlenkové a citové rozpoložení. Funguje to i jako způsob, jak vnímat postavy z pohledu vnitřního vyprávění. Walta rád ukazuje celé panely, aby se pak mohl přiblížit na konkrétní detail, a pak se znovu odtáhnout a ukázat nám celý obraz. Můj popis zní trochu chaoticky, při čtení to působí automaticky a přirozeně, ale při bližším zkoumání si uvědomíte, jak je to zajímavě pojaté. Osobně jsem hodně moc nadšený z obálek od autorů Mike del Mundo a Marco D'Alfonso. Každá z obálek je luxusně udělaná a výborně dotváří atmosféru celého komiksů. Klady jsou v tomto případě jasné. Výborný scénář, parádně zvolená kresba a stylizace. Co se týče záporů, tak zde je to malinko složitější. Hodně záleží na tom, jak ke komiksu přistupujete, a co od něho očekáváte. Pokud čekáte odpočinkový komiks, kde se superhrdinové mlátí, tak hodně narazíte. Pokud chcete něco náročnějšího, tak by tento komiks mohl být něco pro Vás. Z mého pohledu je opravdu důležité si před četbou říci, co od komiksu chci, a podle toho se rozhodnout jestli do něho půjdu nebo ne. Protože pak by se mohlo stát, že komiksu budete vyčítat něco, za co ve výsledku nemůže. určitě pochopili, že mi komiks dost sedl a užil jsem si ho. Komiks samozřejmě má několik menších chyb, ale ty v celkovém kontextu tolik nevnímám, jelikož hlavní myšlenky jsou pro mě osobně mnohem zajímavější a přínosnější. Tempo je místy pomalejší, některé dialogy dávají mnohem větší smysl pokud znáte historii Vision a Wandy. Samotná akce mohla být přehlednější, napínavější a zábavnější. Ale jak už jsem psal, jako celek komiks funguje velmi dobře, a já se těším, až si ho někdy přečtu znovu, a uvidím detaily které jsem přehlédl.

21.04.2022 5 z 5