Hwaelos komentáře u knih
Dobová prozaická špička. Brilantní charakterové studie, okořeněné geniem loci Malé Strany a jemným satirickým humorem. Především jsou ale Povídky Malostranské vynikajícími formálními experimenty. Nejkratší a nejodvážnější povídka U Tří lilií je toho dobrým důkazem.
Zřejmě doposud nejlepší ze sandmanovských booků. Mnohovrstevnatý příběh prodchnutý mytologickými odkazy s fantastickou atmosférou a chytrou zápletkou. A především s jedním z nejlepších hrdinů Vertigo universe - Luciferem.
Zřejmě nejlepší u nás vydaný průvodce po světě literární teorie. Mitoseková neopomíjí žádný z důležitých formativních proudů literárního myšlení od Platóna a Aristotela po naratologii a genderovou kritiku. Středoevropské zakotvení má velikou výhodu v tom, že se nezapomíná ani na český přínos literární vědě. V podstatě jediným nedostatkem knihy je její mírná neaktuálnost. Vzhledem k době, kdy byla napsána už zákonitě nemůže zachycovat vývoj posledních dvaceti let. Teorie literatury Zofie Mitosekové je přehledná a čtivá publikace, která je ideální vstupní branou k hlubšímu přemýšlení o literatuře.
Vynikající žánrová detektivka, která ani chvíli nenudí. Možná to není "seriózní" čtivo, ale čert to vem. Ve své kategorii je to vysoký nadprůměr a Larsson dokázal oživit žánr tak, jako po Doylovi a A. Christie málokdo.