IHT IHT komentáře u knih

Čtvrtá oběť Čtvrtá oběť Peter May

Urcite lepsi, nez prvni dil - tady uz vysetrovani docela davalo smysl, byt prehlednuti konkretnich stop, ke kterym se Li posleze vracel, je ponekud usmevne :)
Pachatel se da odhadnout uz nekde v pulce (no, tak to zvaldl ja, verim, ze nekdo pozornejsi, zkusenejsi, ci pristupujici analyticky z pohledu spisovatele, to mohl zvladnout temer na zacatku ;))
Linka s Liovymi pribuznymi je sokujici (sestra, svagr), ale zabavna (neter), tezko rict, zda ji autor pouzil jen jako tmel pro hlavni protagonisty, urcite jsem ale zvedav, jaky bude jeji dalsi osud. Nezbyva, nez si pustit dalsi dil!
A propos - palec nahoru pro Janu Plodkovou a Martina Mysicku!

21.04.2022 4 z 5

Pán ohně Pán ohně Peter May

Cetl jsem od autora několik knih a jeho vykon povazuji za stridavy (trilogie Ostrov Lewis super, Ticha smrt a Karantena slabsi, Ostrov Entry propadak). Tohle urcite nepatri k jeho spicce - tema mohlo byt zajimave, kdybych necetl pozdeji vydanou Karantenu, chovani postav ponekud chaoticke, hlavni linka vysetrovani pomerne dost slaba.
Dam tomu sanci, zkusim druhy dil :)

28.03.2022 3 z 5

Pastvina zmizelých Pastvina zmizelých Václav Erben

(SPOILER) Kapitana Exnera i Vaclava Erbena mam rad. Tento pribeh mi ale prisel nejaky mimoradne unyly. Ty dialogy jsou hodne poplatne dobe a pri soucasnem pokusu o zfilmovani by si scenarista musel vymyslet neco prirozenejsiho. Zapletka ale byla pekna, prijemna, uveritelna (byt charakter obeti byl casto tak tuctovy, ze se lze jen divit, ze tam nebylo mrtvol jako v Midsomeru).

06.02.2022 3 z 5

Praktický průvodce světem vousů Praktický průvodce světem vousů Jean Artignan

Kozi bradku nosim nepretrzite 2/3 sveho zivota, tak jsem se chtel neco o vousech obecne dozvedet. No, jsem ponekud na rozpacich, komu je kniha urcena - podle me holobradkum, kteri to chteji vzit vazne a jsou ochotni utratit tisice za vousovou kosmetiku (mozna se to tak nejmenuje, ale zjevne je to mohutny segment trhu :)). Vetsina rad je nekde na pomezi - zacatecnici, kteri o vousech nevedi nic, a pokrocili, kteri si budou kupovat stetky z kancich stetin. Par veci pro me bylo novych a poucnych, par pobavilo, radu odpovedi na sve otazky jsem nenasel, ale to neva. Idealni je knihu koupit do cekarny holicstvi :)

26.12.2021 3 z 5

Ráj mrtvých dětí Ráj mrtvých dětí Roxann Hill

(SPOILER) Klopotne, nasilne, nelogicke. Vyresit hlavni pripad bylo ualostne jednoduche, aby se mohly rozvinout charaktery hlavnich postav, bylo treba naroubovat dost umele pripad druhy... Spojitost hrozne umela, pritazena za vlasy. Vysetrovatelka nesympaticka...
Do dalsich dilu se poustet nechci.

Autorka by spiseela psat scenare pro Big Bena, Doktora z hor a podobne jednoduche serialy - tohle by ji na dva dily hezky vyslo :-)

28.10.2021 2 z 5

Vražedná past Vražedná past Jan Cimický

Mrazivy a hodne depresivni pribeh. Pral bych si, aby jiz byl minulosti - vysel v roce 2004, ale pusobi jako z divokych devadesatek (az na narazky na V. Havla, ty jsou zrejme autenticke).

18.10.2021 4 z 5

Pohádky pro veliké děti Pohádky pro veliké děti Martin Fahrner

Mile, usmevne, napadite :-)

06.10.2021 4 z 5

Muž se železným sobem - Arktická odysea cyklisty Travina Muž se železným sobem - Arktická odysea cyklisty Travina A. A. Charitanovskij

Takovychto knih, oslavujicich hrdinstvi sovetskeho cloveka, jsem citaval docela dost (prisly mi dost podobne treba mayovkam ci verneovkam). Tohle bylo sympaticke nostalgicke ohlednuti za prekonanym zanrem.

13.09.2021 4 z 5

Swingeři.cz a také gangbang, bukkake a jiné adrenalinové činnosti Swingeři.cz a také gangbang, bukkake a jiné adrenalinové činnosti Lenka Macháčková

Bylo to docela zabavne pocteni, byt mi neni jasne, kdo ma byt cilova skupina... Snad lide, zvazujici rozsirit sve zkusenosti? Ja to bral spise jako humorne cteni na pomezi autobiografie a pecka :-)

13.09.2021 3 z 5

Temné časy Temné časy Martin Fajkus

Antologie je pro mne vzdy jistotou, ze budu zklamany. Vzdycky se tam najdou slabsi kousky, ktere me neoslovi, a ty paradni to nezachrani. Kotletovu povidku jsem cetl jiz drive, takze ani ta to nezachranila.
Objektivne receno - nekolik povidek jsem si ani nezapamatoval. Nekde mi vadilo nesourode stridani stylu (pomaly mysteriozni pribeh vypravece vs zabavny vtipny popis deje ostatnich postav - Az do krve, az na kost), vetsinou mi prisly konce prilis otevrene a "neuspokojive", nejzajimavejsi (byt uz jsem drive cetl podobne SF) mi prisli Pesaci bozi.

Dobra volba pro lehke dovolenkove cteni, u ktereho kratsi povidky jsou velkym plus. Medailonky autoru jsou prima, se zajmem jsem si cetl editorske texty. Pro fanousky jiste vhodny zpusob, jak se seznamit s vice autory.

10.07.2021 3 z 5

Proč je dobré cítit se špatně Proč je dobré cítit se špatně Randolph M. Nesse

Kdyz pred 25 lety vysla cesky Randolphova kniha "O pricinach a puvodu nemoci", byl jsem z ni naprosto unesen. Evolucni psychiatrie me nadchla a byl jsem dost zklaman, kdyz jsem zjistil, ze na toto tema v dalsich letech na ceskem kniznim trhu nic nevyslo (urcite ne teto kvality). Ted jsem po novince s chuti sahl a pustil se do cteni. ..
Nu, musim uznat, ze uz to nebyl takovy pozitek, jako napoprve. Nevim presne, co bych knize vytkl - obecne vzato je to porad docela ctive, je to zajimave poskladane z vedeckych poznatku i autobiografickych postrehu a je to primerene kriticke. Presto to nejak nema uplne stavu. :/
Mozna je to tim, ze to je pomerne narocna cetba, na kterou uz nemam tolik casu, jako pred ctvrtstoletim. Ze ted jsem to musel cist po kratsich kouscich, abych udrzel pozornost. Nebo mi mozna prislo, ze je autor mnohem rozvlacnejsi (take je starsi)... Urcite to ale stoji za precteni - trebaze ne se vsim souhlasim (nechapu, jak muze k sebeklamu zastavat svou pozici o moralni cistote, kdyz je sam primo zarnym prikladem kritizovaneho postoje ;)), zaverecna kapitola je proste brilantni.
Ctyri hvezdy jsou naprosto zaslouzene :)

23.06.2021 4 z 5

Vědecká vysvětlení nejbizarnějších způsobů smrti Vědecká vysvětlení nejbizarnějších způsobů smrti Cody Cassidy

Pekne! Vtipne, sarkasticke, vedecky podlozene - presto tomu neco malo chybi. Mozna proto, ze srovnavam s Randallem Munroem a tohle mi vedle nej prijde jako slaby odvar. Kdybych vsak necetl Co kdyby?, asi bych byl nadseny :-)

01.05.2021 5 z 5

Když domy vyprávějí ... aneb Příběhy hodonínských domů Když domy vyprávějí ... aneb Příběhy hodonínských domů Hana Sýkorová

pekna hniha hlavne pro Hodonaky, kteri znaji mesto "z prvni ruky". spoustu zajimavych informaci, nicmene z pochopitelnych duvodu jsou to informace nevyvazene - o nekterych domech se toho dochovalo vice.
Velka skoda je, ze autorky neaktualizovaly fotografie popisovanych domu - u velke rady z nich jsou snimky z roku 2011 (jako "aktualni stav") coz pro mnoho z nich neplati. Nafotit znovu par domu by snad nezabralo mnoho casu :(
Jedina (lec zasadni) vytka je proti graficke uprave - text je prilis maly a prilis jemny (zvlaste kurziva v legende k obrazkum), coz na tmavem lesklem podkladovem papire velmi ztezuje cteni. Mam dobry zrak (0,5 dioptrie), ale stejne jsem to cetl s brylemi i s lupou v ruce. Bud byl grafik nezkuseny, nebo je to mladik se zrakem rysa... Obzvlast nepochopitelne to je, kdyz si uvedomite, ze i to prvni vydani melo stejnou nevyhovujici grafickou upravu (hm, takze grafik uz nezkuseny mladik snad nebude). Nemohu mluvit za vsechny, ale osobne bych si radeji priplatil a koupil knihu ve vetsim formatu, kterou nemusim cist pod lustrem s lupou v ruce.

29.12.2020 3 z 5

Zima v kaňonu Zima v kaňonu Walt Morey

Zadne velke literarni dilo to neni, ale jelikoz mam prirodu rad a rad jsem citaval podobne knihy (americkych i ruskych autoru), tak to bylo mile pocteni :)

13.11.2019 3 z 5

Prazákon: Přežití v pekelném ráji Prazákon: Přežití v pekelném ráji Robin Baker

Priznam se, ze jsem byl zklaman... Valku spermii jsem cetl pred vice nez 20 lety a byl jsem z ni naprosto nadsen. Autora mam stale v top ten, ale Prazakon je paskvil.
1) do konce knihy se mi nepodarilo zjistit, jaky zanr vlastne ctu. Samozrejme se jedna o fikci, ale kniha se zmita nekde mezi biografickym cestopisem a detektivkou (spatnou detektivkou),
2) stridani vypraveni autora s vypravenim hrdinky me iritovalo, prepis SMSek s Max byl fakt otravny,
3) vypraveni pribehu na zaklade souboru ilustraci? To jako vazne?! Vyskrabanych kaminkem na kusy kury a pritom autor dokazal poznat emoce, barvy, nejjemnejsi detaily a jeste jednotlive osoby? To by byl problem i pro komiksoveho kreslire, ale z rozpadajici se kury, do ktere nekdo ryl sutrem... to je vazne pritazene za vlasy.

V podstate autor, evolucni biolog, chtel upozornit na to, jaci jsme bez civilizacni slupky. Jak moc se podobame lidoopum. Prijde mi, ze vzal klasicke etologicke zaznamy Jane Goodall a napasoval jednotlive simpanze na konkretni lidske postavy sveho pribehu. Od alfa samce Sledge az po posledniho otloukanka Iana. Mne to prislo prvoplanove a nudne, byt musim uznat, ze "detektivni prace" autora pri lusteni pribehu (jakkoliv neverohodna) byla popsana ctive a dramaticky.
Zaverecny pocit z knihy po jejim precteni - uleva, ze uz to je za mnou, a rozcarovani, ze to fakt bylo tak chaoticke a ploche... dve hvezdicky davam autorovi za odborny vhled (a z nostalgie kvuli Valce spermii)

02.11.2019 2 z 5

Muž se dvěma levýma nohama Muž se dvěma levýma nohama Pelham Grenville Wodehouse

Od Wodehouseho cokoliv a kdykoliv - PGW je zarukou kvality. Pravda je, ze pribehy z Britanie jsou mi milejsi nez ty americke, ale to neznamena, ze by byly mene laskave ci vtipne :)

16.10.2019 5 z 5

Klášterní madrigal Klášterní madrigal Vlastimil Vondruška

Takova zabavna lehounka blbinka pro odreagovani. Poslouchal jsem u monotonni prace a bavilo me to. Prirovnani ke Zvonokosum ci Kocourkovu je trefne, alegorie soucasnych problemu nekdy prilis nasilna, ale u frasky dobre stravitelna :) Vicekrat cist urcite nebudu, ale pamatovat si to zrejme budu ;)

10.10.2019 3 z 5

Vrah v nás Vrah v nás David M. Buss

Tezko hodnotit - sam Evolucni psychologii prednasim, takze nejsem uplne reprezentativni vzorek ctenare... ;)
Nu, prvni tretina mi prisla prilis zdlouhava, autor probira same triviality(?), ktere clovek obeznameny zna z rady jinych knih. ALE!, velmi mile me potesily kapitoly venovane Sexualnim predatorum a Pytlakum na partnery. Zde (a nejen zde) autor prezentuje vysledky vlastnich vyzkumu a statistiky jsou neintuitivni a prekvapive.
Ca 25 % zen bylo znasilneno... Jedna zena z 1600 znasilnenych pritom byla zavrazdena... 60-80 % lidi uvadi, ze bylo odlakano z trvaleho vztahu novym partnerem... 88 % zen, ktere zabil jejich byvaly partner, bylo pred vrazdou timto muzem stalkovano...
A muj nejoblibenejsi udaj (neni novy ani prekvapivy, ale je hezky vysvetleny) - muzi, kteri ponizuji zeny, si je timto chteji pripoutat - kdyby nesnizovali jejich sebevedomi, zeny by tyto ubozaky davno opustily (= ponizovani partnera jako adaptivni strategie k jeho udrzeni)...
Za precteni kniha urcite stoji! :)

03.09.2019 4 z 5

Temnější odstíny Švédska Temnější odstíny Švédska * antologie

Antologie povidek jsou vzdy sazkou do loterie. Tahle byla podobna - nektere povidky se mi zdaly dost chabe, nektere byly paradni. U tech slabych jste radi, ze jsou kratke, u tech dlouhych je vam to lito... Za precteni urcite stoji :)

02.04.2019 3 z 5

Mých prvních 54 000 let Mých prvních 54 000 let Karin Bojs

Ocenuji vybornou a obrovskou praci autorky - vedecke redaktorky. Prvni dve tretiny knihy jsou opravdu skvele a obecne zajimave. Posledni tretina je pomerne rozplizla a tyka se historie Svedska, coz ma logiku ve sledovani osobni genealogie autorky. Kniha vsak slibuje predstavit ctenarum genetickou historii Evropy, takze onen zaverecny akcent na Skandinavii je ... nevyvazeny. Za precteni urcite stoji, ale prvotni nadseni behem cteni ponekud opadne.

23.01.2019 3 z 5