iiiccc komentáře u knih
Skvělá kniha. Jako prvňáčci jsme jí četli všichni :) Pokud znovu vyjde, rozhodně kupuji.
Jééé, tohle byly časy!! Ohmataná a rozpadající se knížka, která už prošla rukama tolika dětí v naší rodině a příběhy svoje kouzlo stále neztratily. Momentálně na další ručičky sice čeká, ale ona se dočká, zapomenutá nezůstane :)
Četla jsem někdy v první nebo druhé třídě. Vzpomínám si, že mi dělalo problém se do knihy začíst, ale pak mě bavila. A ty ilustrace jsou krásné.
Jako malá jsem tuhle knížku měla ráda a přečetla jsem si jí několikrát. Dnes si z ní kromě těch zvláštních ilustrací nepamatuji nic. Jenom pocit bezmoci, když jsem ještě číst neuměla, ale hrozně mě fascinovala, pravě díky ilustracím, a babička mě odmítala s tím, že tuhle knížku mi v žádném případě číst nebude. Dodnes přemýšlím proč asi. Jestli ji jednou budu číst svým dětem, možná tomu přijdu na kloub.
Moje oblíbená, ale trvalo mi to. Přečetla jsem jí až na třetí pokus. Za to jsem jí pak přečetla ještě několikrát.
Po zkušenosti s růžovou knihou pro předškoláka jsem se strašně těšila až ze mě bude malý školák a dostanu tuhle modrou knížku. Možná se mi ta růžová líbila o kousíček více, ale milovala jsem je obě.
Tohle byla moje dětská bible. Úžasně rozmanitá kniha, kterou mám dodnes schovanou.
Začátek byl velmi slibný a nastartoval můj zájem o pokračování ve čtení. Bohužel se nekonal žádný rozjezd a hnací motor postupně skomíral. Tohle mě teda opravdu nebavilo, o další díly se zájem neprojevil, a tak celou trilogii posílám dál.
Tohle je příběh, který probouzí životní sílu, dobíjí energii a pomáhá objevit nebo oprášit chuť do života. Před návštěvou psychiatra či při pocitu blížícího se nervového zhroucení, doporučuji nejdřív přečíst tuhle knížku a až po tom se rozhodnout o dalším kroku.
Existuje několik knih o dějinách módy, ale tahle je opravdu skvěla. Je zde vše vysvětleno, shrnuto a předvedeno a navíc je to přehledné a čtivé. Paní Máchalová je v této oblasti skutečná odbornice.
Slávek si jen tak sedí pod dubem, čmárá si na papír klikyháky a lže o tom, že píše úkol. Tím si přičaruje dubového mužíčka - mluvící a chodící žalud. Ve škole mu ho paní učitelka zabaví a pan školník následně vyhodí na smetiště. Teda vlastně soudružka a soudruh, ale to nevadí, je to přece součást historie. Po škole se Slávek s kamarádkou Jiřkou za pomoci kocoura a psa vydávají dubového mužíčka hledat. Postupně se úplně všichni ztratí, aby se pak zase z ničeho nic našli. A po všech těchto peripetiích si dubový mužíček řekne, že trápení už bylo dost, udělá ze sebe normální žalud, zasadí se do země a všichni jsou spát. Nic moc, takže jedna hvězda. Dvě hvězdy za to, že je to ideální čtení pro začátečníky - krátký text psaný velkými písmeny a doplněný optimálním množstvím obrázků.
Olga Šípková byla hned po Dádě Patrasové a Sabrině mladé čarodějnici mým dětským idolem. Takže když jsem v knihobudce objevila tuhle knihu, okamžitě jsem se do ní pustila. Ale jsem z toho dost zklamaná (stejně jako z Dády). Začátek mě moc bavil, ale jak se přehouplo vyhrané mistrovství, stala se z Olžina vypravování taková zvláštní směsice všechnojetuboží pohledu a marketingu a z lehkého příjemného stylu psaní se stala kostrbatá křeč. Obsahově nic moc a vše velmi strohé a obecné - hodně jsem trénovala na závody, naběhla jsem na pódium a všechny si získala a vyhrála jsem. Jo a manžel mi byl oporou.
Alespoň jsem si párkrát zacvičila podle jejích starých programů. A musím říct, že ač posledních 12 let cvičím jen podle zahraničních instruktorů, protože ti naši jsou vážně tragédi, Olze stále nikdo nesahá ani po kotníky.
Tahle knížečka byla opravdu moc milá a děti bavila. Jen nevím, jestli díky příběhu nebo těm skvělým ilustracím :) Mně to přišlo takové nemastné neslané. Pak jsem ale zjistila, že se jedná o jakousi ochutnávku z knihy "Rybaři a hastrmani". Taková rychlovka před spaním.
Většinou jsem celkem kritická a možná až moc cynická, ale tohle prostě...... Potřebujeme další díly! My všichni potřebujeme další díly!
Nikdy by mě nenapadlo, že úplně propadnu sérii tohohle typu. V tomhle díle bylo navíc tolik linií a všechny naprosto skvělé. Zároveň přibylo napětí, akce a nezbytná ironie.
Pro někoho dystopie, pro někoho utopie. Takhle to má vypadat. Ikonické dílo.
Taková trošku baculka :) Ale stojí za to! Výsměch, pohrdání a zároveň nepřiznaný obdiv autora k charakterům vykreslených postav. Tohle dílo je pravdivé a je nadčasové. Ke každé knižní postavě jsem ve svém okolí našla minimálně jednu "předlohu".
Zdrcující popis toho, jak obyčejné lidi měnil válečný stav. Fyzicky i psychicky. Čím si MUSELI muži na frontách a jejich rodiny a přátelé doma projít. Jak byli vytrženi ze života. Jak bojovali a plnili svojí povinnost. A jak se poté chtěli vrátit zpět do vyjetých kolejí svého předválečného života, které ale byly vytrhány a jejich pozůstatky zahlazeny.
Hlavní hrdinka Sarah není tak úplně spokojená. A to proto, že její život ovládá bolest, kterou v mládí způsobila sobě i svému okolí. To se změní, když potká Eddiho. Sarah se stává Eddiem naprosto posedlá, ale on z jejího života zmizí, i když se svými přáteli v kontaktu zůstává. Proč?
Začátek je poněkud nezáživný a střídání dějových linek mírně zmatené. Poté se ovšem rozvine skvělý příběh plný lásky a bolesti.
Vedlejší postavy mi připadaly daleko zajímavější než hlavní hrdinové a jejich osud. Chápu, že se primárně jedná o romantický příběh, ale z tohohle by se dal udělat tak sakra dobrej thriller!
Už na střední škole, v hodinách literatury, na mě kniha zapůsobila a chtěla jsem si ji přečíst. Opravdu to není tzv. jednohubka a děj kvapně neuhání jako v případě současné literatury. Zde ovšem platí, že trpělivost růže přináší. Neskutečný knižní zážitek.