Iki1 Iki1 komentáře u knih

Pop věda: neuvěřitelné historky ze světa vědy Pop věda: neuvěřitelné historky ze světa vědy Gabriel León

Velmi pěkně zpracované drby z vědeckého prostředí. Kapitolky jsou krátké, psané lehce, většina pobaví, takže kniha se velmi dobře čte.

11.10.2020 4 z 5

Hodinky smrti Hodinky smrti Peter James

Kniha, které by slušelo zredukovat o čtvrtinu. Dějová linka mi přišla hodně natahovaná. Kromě toho tu bylo vcelku zalidněno, takže za mě méně přehledné čtení pro toho, kdo se nezasekne a nepřečte jedním dechem. Na druhou stranu kladně hodnotím nápad s propojením dětského zážitku s vyřešením v závěru života.

05.10.2020 4 z 5

Neboj se Neboj se Lisa Gardner

Pomalý rozjezd mě místy odrazoval od dalšího čtení. Po jedné třetině se děj pěkně rozjel. Na autorce oceňuji výborné vykreslení hlavních postav i gradaci děje.

27.09.2020 4 z 5

Robin: Deník poutníka Robin: Deník poutníka Stanislav Petr Kovář

Osobně jsem z této knihy dost rozpačitý. Autor tu ve velké míře filozofuje především nad ekologickými otázkami. Čas od času je dobré ohlédnout se za svým životem, popřemýšlet nad tím, co bychom změnili, udělali jinak. Autorova ohlédnutí jsem četl s přestávkami za účelem popřemýšlení. Ano, leccos sedělo i mému naturelu, většina u mne budila již zmíněné rozpaky. Po přečtení jsem přemýšlel, komu je tato kniha určena, kdo je onen cílový čtenář?

27.09.2020 2 z 5

Smrt na festivalu Smrt na festivalu Laurence Anholt

Vykreslení prostředí hudebního festivalu je velkým kladem této knihy. Dějovou linku hodnotím jako hodně slabou, obzvláště konec s mrazáky mi přišel jakoby z jiného světa. To ty lidi nikdo léta nesháněl? Charakteristika hlavních protagonistů je také taková neslaná, nemastná. Takže celkově průměrné čtení pro ospalá víkendová odpoledne.

14.09.2020 3 z 5

Neobjevené památky Neobjevené památky Petr Dvořáček

Autor poměrně precizně, hlavně obrazově, představil méně známé rozličné památky České republiky. Jedná se spíše o knihu, která nás má nalákat k jejich návštěvě, takže nečekejme obšírnější popis. Sem tam lze nalézt nepřesnost - například východočeský zámek Nové Hrady je umístěn do jižních Čech. Ale to jsou maličkosti. K prvotnímu seznámení či tipu na výlet kniha bohatě postačí.

07.09.2020 3 z 5

Jen jsme šli kolem Jen jsme šli kolem Jan Vitvar

Kladně hodnotím především výběr velmi inspirativních lidí, kteří byli zpovídáni. Už to je pozvánka k přečtení knihy. Poté velmi záleží na tazateli - ten rozhovorům a posléze knize dodal patřičné koření. Celkově tedy velmi kvalitní počtení s pobídkou k sebezamyšlení.

03.09.2020 5 z 5

Historie pirátství Historie pirátství Peter Lehr

Kniha je stručným souhrnem historie pirátství, což také svým názvem slibuje. Poznámek je v ní tolik, že nemá valného smyslu neustále listovat dozadu a zase se vracet. U lecčeho jsem měl potřebu dozvědět se více, ale pro další informace musím sáhnout jinam.

29.08.2020 2 z 5

Lanovka nad Landekem Lanovka nad Landekem Petr Čichoň

U této knihy jsem se hodně ukecával, abych pokračoval ve čtení. Nakonec jsem ji dočetl a za mě byl skutečně konec nejlepší. Myslím, že autor se prostě nemohl rozhodnout, co má psát - detektivku? román o životě? - a tak vznikl polotovar, který nezaujal. Trochu ho vylepšilo použití místního dialektu v polovině textu, tedy jedné dějové linii.

27.08.2020 2 z 5

Dřevěný baldachýn Dřevěný baldachýn Jiří Milan Sklenář

Nejrozsáhlejší a také obsahově i formou nejzdařilejší je třetí povídka, která nás zavede do padesátých let minulého století - doby tuhého komunismu. I když jsem navštívil památník, vůbec jsem si nedovedl představit hrůzu, bezmoc a beznaděj, kterou tu tehdejší političtí vězni při rubání uranu zažívali. Tahle povídka, ač syrová, tohle všechno úžasně zprostředkuje.

20.08.2020 4 z 5

Komisař Komisař Sven Hassel (p)

Nereálné vyprávění, které dost pozvedl humor. Dobré mi přišlo vykreslení postav, které je hodně plastické. Celkový děj mi přišel nudný, kniha mě moc nenutila do pokračování ve čtení, v podstatě jsem se do čtení dost nutil.

16.08.2020 2 z 5

Jak jsme se stali kolonií Jak jsme se stali kolonií Ilona Švihlíková

Autorka své názory sepsala jasně a srozumitelně, vše má podloženo různými prameny. Super jsou také různá doporučení k dalšímu vývoji v naší zemi. I když ne se vším mohu souhlasit (marně jsem hledal větší osobní zodpovědnost každého jednoho z nás za svůj život a život své širší rodiny), hodnotím knihu jako potřebnou.

13.08.2020 4 z 5

Zvuk ozvěn Zvuk ozvěn Eric Bernt

Kniha má všechny atributy zdařilé pohádky - jednoduchý děj bez odboček, vymyšlený přístroj s kouzelnou mocí, dobrý konec. K tomu hodně citových momentů, velmi dobře popsané příznaky chování a mluvy člověka s autismem, vhodná dávka napětí a kniha pro přerostlé chlapce na letní dovolenou je na světě. Jedná se o dobré odpočinkové čtení, bez nároků na vyšší ambice.

09.08.2020 3 z 5

Básně pro děti: Jak se učil vítr číst Básně pro děti: Jak se učil vítr číst Michal Jareš

Výběr byl proveden vcelku kvalitně. Jedná se o milé čtení dětem při různých příležitostech.

06.08.2020 4 z 5

Byl jsem brněnským katem Byl jsem brněnským katem Zdeněk Jirásek

Výborně zpracované osudy konkrétního člověka. Kniha mě strhla nejen dějem, ale hlavně perfektně vykreslenou povahou hlavního představitele, jeho pochybnostmi, duševními pochody.

31.07.2020 5 z 5

Stoletý hoch od Bobří řeky Stoletý hoch od Bobří řeky Jiří Zachariáš

Na téhle knize mě upoutala autorova precizní práce a bezvadné využití mnohých dostupných archiválií. Najdeme v ní precizně zpracovaný život pana Foglara, jeho názory i různé peripetie, které ho (velmi často bohužel) provázely. Při čtení mě mnohokrát napadlo, jak je paměť mnohých současníků děravá, jak často ohýbají historii (naposledy například vyučující na filosofii v Praze). Tak si nejspíš zasloužíme tuto nedávnou historii zopakovat...

28.07.2020 5 z 5

Kuchařka pro lenochy Kuchařka pro lenochy Cornelia Trischberger

Chápu, že v dnešní době je moderní na všechno spěchat. Přesto si dovolím tvrdit, že na jídlo včetně jeho přípravy bychom si měli udělat čas. Když jsem listoval recepty, trochu mi to připomnělo pana "kuchaře" Babicu. Nicméně rady jsou to použitelné, jídla se podle receptů připravit dají, vše je zdokumentováno. Takže občas je možné kuchařku vytáhnout a "uvařit".

24.07.2020 3 z 5

Tajemná úmrtí v českých zemích Tajemná úmrtí v českých zemích Jiří Herna

Autor zpracoval úmrtí či vraždy významných historických osobností ze svého subjektivního pohledu, což já osobně hodnotím velmi dobře. Také použitý jazyk je velmi srozumitelný. Leccos by se slušelo doplnit, ale i tak je tato publikace hodně zdařilá.

22.07.2020 4 z 5

Jan Saudek Mystik Jan Saudek Mystik Karol Lovaš

Tuto knihu jsem četl s chutí. Přináší drobná zamyšlení, ale o to víc nutí zamýšlet se nad svým životem a názory na něj. Výborné je, že je doplněna reprodukcemi obrazů a fotografiemi, o kterých se oba protagonisté zmiňují.

20.07.2020 5 z 5

Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni Josef Jonáš

Dobře a hlavně přehledně zpracované. Jedná se o méně systematický úvod do problematiky. Pokud chceme další informace, nezbývá, než pátrat dál.

16.07.2020 3 z 5