IlMagnifico
![Divadlo revoluce I., 14 červenec Divadlo revoluce I., 14 červenec](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238028/divadlo-revoluce-i-14-cervenec-238028.jpg?v=1422780379)
Ač nerad, nemohu tento kus hodnotit příliš kladně. Rolland sice správně odhadl, že romantické zápletky by jinak živé hře – chceme-li 14. červenec coby pouhý výčet několika dějinných obrazů považovat za plnohodnotnou hru – ubíraly na tempu, na stranu druhou, poněkud zlidštět a zreálnit většinu postav, klidně i skrze ně, by zajisté neuškodilo. Uvěřitelný je Robespierre, lidští Contatová a letmo mihnuvší se Lucie, svým způsobem možná Desmoulins. Jinak ovšem čerpají charaktery spíše ze své historické slávy a vlasteneckého patosu (znázorněného v postavě Julinky) nežli z jevištního vypodobení (že si na něm lidové divadlo příliš nezakládá, neomlouvá). Jistá dávka realismu chybí dále i v náhledu na lidové hnutí Velké francouzské revoluce. Byť se i zde lid ukazuje jako často nestálý a snadno manipulovatelný, ve výsledku z toho není vyvozena ani jediná drobná výtka. Režisérům je naopak doporučováno neprovozovat na jevišti krvavé scény a těsně před poslední oponou jsou v alternativním hudebním konci nuceni se lidu podbízet vpravdě až protivně, byť poeticky. A takový přístup já – bez ohledu na politickou orientaci – bohužel schvalovat nemohu…
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Budování státu IV. Budování státu IV.](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208536/budovani-statu-iv-xee-208536.jpg?v=1556429172)
Ze všech naučných knih věnujících se problematice první republiky (respektive jejího vzniku a následného upevňování), které se mi v životě zatím dostaly do rukou, jsou čtyři díly Budování státu jednoznačně těmi nejlepšími. Závěrečná část je přitom ještě doplněná užitečnými rejstříky sestavenými Jarmilou Fromkovou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Budování státu III. Budování státu III.](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187320/budovani-statu-iii-N2d-187320.jpg?v=1566921564)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Budování státu II. Budování státu II.](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108558/budovani-statu-ii-trW-108558.jpg?v=1558019033)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Budování státu I. Budování státu I.](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165706/budovani-statu-i-q53-165706.jpg?v=1556997819)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dobrovolným vězněm v Osvětimi - Neobyčejný život Witolda Pileckého Dobrovolným vězněm v Osvětimi - Neobyčejný život Witolda Pileckého](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148961/dobrovolnym-veznem-v-osvetimi-neobycejny-zivot-witolda-pileckeho-148961.jpg?v=1360147249)
Pana jarina58 bych poprosil, aby, ačkoliv plivání na národní hrdiny máme, jak se zdá, zakódované v naší přihlouplé čecháčkovské povaze, nechal na pokoji alespoň ty polské. Witold Pilecki si pravda dokázal s pomocí kolegů ze ZOW zařídit poněkud přijatelnější podmínky, nesmí se ovšem zapomínat na nepřeberné množství vězňů, kterým se za to odvděčil stejnou mincí. O jeho účasti ve varšavském povstání a protikomunistickém odboji ani nemluvě. Jestli tohle není národní hrdina, tak pak už snad nikdo.
Ke knize samotné mohu říct, že se jedná o jednu z ranějších prací Adama Cyry, což se na ní také v jistém smyslu podepsalo. Odborný text nepůsobí vždycky tak odborným dojmem, místy jako by navíc autorovi docházel dech a je hůře čitelný i obtížněji stravitelný, místy je tomu přesně naopak. Nic z toho ale nemám v plánu autorovi vyloženě vyčítat. Jsem především rád, že toto téma zpracoval a zpřístupnil tak mimořádnou osobnost Witolda Pileckého – jehož hutný, atmosféru osvětimské konspirace dokonale zachycující „Raport W“ v plném znění tvoří více než polovinu knihy – celému světu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![1984 1984](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29421/1984-Z0I-29421.jpg?v=1615833299)
Odporná, depresivní, levicovým sympatizantem napsaná kniha (to je z textu velice dobře poznat), kterou by si ale každý měl přečíst – to abychom se jednou neprobudili pod nadvládou Strany, sledováni vševidoucím okem Velkého bratra…
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dějiny první republiky Dějiny první republiky](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34905/dejiny-prvni-republiky.jpg?v=1725220672)
Vynikající a stravitelně napsaná knížka o politických dějinách první (a potažmo druhé) republiky s užitečnými přiloženými materiály v podobě soupisu všech vlád a politických stran. Ke studiu nelze než doporučit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední jednorožec Poslední jednorožec](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25283/posledni-jednorozec-IXT-25283.jpg?v=1523124324)
Překrásná srdceryvná knížka plná libozvučné lyriky a něžné poetiky. Text samotný sice není napsán zrovna jednoduše, ale nezvyklý milostný příběh, který je tak dojemný, až leckterému čtenáři i slza ukápne, za prokousání se skrze něj rozhodně stojí. Nelze jinak než souhlasit se Sapkowskim - z 85 základních děl žánru fantasy patří Poslední jednorožec do první desítky naprosto neoddiskutovatelně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rytíři temné pověsti Rytíři temné pověsti](https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80085/rytiri-temne-povesti-80085.jpg?v=1308743947)
I když nejsou Rytíři temné pověsti úplně bez chybiček, jedná se o výbornou strhující knížku, která si právem zasloužila být součástí Sapkowskiho kánonu 85 základních děl fantastiky. Rozhodně doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Báječná knížka podrobně rozebírající osudy našich legionářů, psaná velice čtivě a věcně. Ke studiu československých legií jednoznačně doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Průmysl - Příběhy z historie Průmysl - Příběhy z historie](https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73632/prumysl-pribehy-z-hi-73632.jpg?v=1310805392)
Útlá, nicméně docela užitečná knížečka, u které mě mrzí jenom to, že některé události z dějin průmyslu nerozebírá více do hloubky. Pár stránek navíc by s autorčiným čtivým stylem psaní rozhodně neuškodilo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Konfliktní společenství Konfliktní společenství](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172921/konfliktni-spolecenstvi-172921.jpg?v=1389465609)
Velice přínosná a hlavně dobře stravitelná kniha obsahující řadu užitečných informací. Každému, kdo se zajímá o národnostní problematiku nebo české, německé a rakouské dějiny, vřele doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Síla vzdoru Síla vzdoru](https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71087/hunger-games-sila-vzdoru-71087.jpg?v=1387486763)
Asi ne každý čekal, že se z třetího dílu akčně laděných Hunger Games vyklube válečný román - a taky docela chápu ty, kterým tato zásadní změna nesedla. Pokud vám ale militaristický dějový ráz nevadí, zklamáni většinou nebudete. Autorka se v ničem zásadním nepohoršila - naopak do značné míry zapracovala na postavách - ale přeci jenom bych Síle vzdoru něco vytkl. Samý závěr celé knihy je totiž žalostně nedotažený, psán buď velice narychlo anebo řádně proškrtán nakladatelem, a tak, i když se tu odehrávají někdy až mrazivé dějové zvraty, nemají zkrátka potřebnou hloubku a ani prostor - takových 20-30 stran navíc by tu rozhodně neuškodilo. Také bych čekal, že v poslední části trilogie čtenář konečně pozná, do jaké míry byl autorčin záměr stvořit postavu Katniss tak rozporuplnou, ale ani toho se nám nedostane. Škoda. Naštěstí ale ani jedno z toho nic nemění na tom, že je i poslední Katnissino dobrodružství poměrně kvalitním čtivem a mé vysoké hodnocení si právem zasluhuje.
![Vražedná pomsta Vražedná pomsta](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46842/vrazedna-pomsta-apQ-46842.jpg?v=1475870731)
Příběh je sice oproti prvnímu dílu bohatší, autorka ho ovšem nedokáže ukočírovat tak dobře, aby kniha místy v prvních dvou třetinách nenudila. Jakmile ovšem splátci znovu vstupují do arény, je zpátky ve svém živlu a konečně v knize poznáte pokračování Arény smrti. Sice horší pokračování, ale jako předehra k Síle vzdoru funguje dokonale.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Aréna smrti Aréna smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34595/arena-smrti-3CF-34595.jpg?v=1475744209)
Suzanne Collinsovou jsem měl za jednoho z typických "young adult" bestselleristů, jejichž tvorba spočívá ve vykrádání literární klasiky, o naprosto primitivním slohu a vyjadřovacích prostředcích ani nemluvě. Ale v tom jsem se spletl. Píše sice primitivně, aby šla na ruku literárně zaostalým děckám, nicméně nějaké ty spisovatelské vlohy přece jenom má. A hlavně má o čem psát a nemusí se u toho dopouštět žádných krádeží. Nepochybně se sice inspirovala celou řadou klasiků (Golding, Charrière, Orwell, Clavell...), ale opravdu se jedná jen o inspiraci. Na rozdíl od pana Paoliniho a jemu podobných si dala tu práci vymyslet vlastní, poměrně vydařený příběh, vlastní děj - velice svižný, napínavý a akční děj - vlastní postavy - ty jsou sice poněkud ploché, ale zato velice sympatické a funguje mezi nimi i nějaká ta "chemie" - takže se nakonec z Arény smrti vyklubalo docela kvalitní čtení. Mně tedy nezbývá, než se autorce za špatný odhad omluvit a doufat, že si v dalších dílech své renomé nepokazí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedna z nejzbytečnějších a nejneoriginálnějších knih, co jsem kdy četl. Autorská dvojice tu vsadila pouze na osvědčené prvky teen romancí, nedokáže je ovšem patřičně využít a nezaujme ani nenáročným stylem psaní. Celý ten slavný "příběh," co tak učaroval Richardu LaGravenesovi, je navíc pouhou slátaninou poskládanou z řady nevýznamných epizodek absolutně bez nápadu (o plochých postavách a předvídatelném konci ani nemluvě), takže je opravdu málo věcí, kvůli kterým Nádherné bytosti nezatratit... Buďme rádi, že se aspoň kolem knihy a její filmové adaptace nedal dohromady takový kult, jako tomu bylo u podobně nekvalitního Stmívání.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)