iška | Komentáře u knih | Databáze knih

iška iška komentáře u knih

Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Velmi příjemné čtení - pěkně jsem si jej dávkovala po večerech jako lék. Škoda, že jsem tuto medicínu již doužívala. Humor a noblesa pana Ebena mě prostě vždy dokáže okouzlit.

16.05.2021 5 z 5

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Když jsem začala číst, byla jsem trochu na rozpacích z jednoduchého stylu, který mi přišel takový neosobní. Ale to byla jen kratičká chvíle a pak jsem najednou byla vtažena do děje, který nastoloval tolik otázek. A v konec jsem téměř doufala. Vím, že měla Zuzana víc než dost důvodů, proč být zlomena a přesto jsem věřila v její sílu.

25.03.2021 5 z 5

Vděk Vděk Delphine de Vigan

Dočetla jsem a ještě mám vlhké oči. Stáří - každého se nás týká a stejně jakoby sme si jej nepřipouštěli. Patřím už do té více ohrožené skupiny, co jezdí hromadnou dopravou za levno a stejně ... třeba to zvládnu. Byla to nádherná kniha a bylo tady o ní mnoho pěkného napsáno. Souhlasím a kdo nečetl - doporučuji.

09.02.2021 5 z 5

Osudný slib Osudný slib Angela Marsons

Na každou další z této detektivní řady se velice těším a zároveň se malinko bojím, aby autorka, jak se občas spisovatelům stává, nespadla ze svého standardu. Ale to se zatím nestalo - sláva. Opět jsem četla jedním dechem.

21.07.2020 5 z 5

Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Miluji Backmanovi lidičky. V počátku se mi z nich sice protáčejí panenky s povzdechem “proboha, co to je”, ale jak se jim člověk dostává pod kůži, začíná je mít rád. Pro mě kouzelná knížka.

10.06.2020 5 z 5

Cop Cop Lætitia Colombani

Mě kniha vzala za srdce. Ledacos se možná dalo předvídat, ale vůbec mi to nevadilo. To poselství bylo krásné.

18.12.2018 5 z 5

Mlha Mlha Kristina Ohlsson

Když jsem začala číst prolog (ptáci štěbetali, padla mlha, že se dala krájet), měla jsem pocit, že vstupuji do pohádky. Jenže prolog skončil a bylo víc jak jasné, že mlha neskrývá pouze krajinu. Já si Augusta, Marii a jejich přátele zamilovala a jsem moc ráda, že jsem na goodreads zjistila, že v originále je již čtvrtý díl. Tak snad se můžeme těšit i v češtině na další setkání.

11.10.2024 5 z 5

Ďábelské srdce Ďábelské srdce Linda Castillo

Kate je přesně ta knižní postava se kterou bych si s chutí sedla na pokec u kávy a její autorka by tam klidně mohla s námi. Jsem ráda, že vím o dalším existujícím díle v originále a ze srdce si přeji, aby autorce nevyschla inspirace ani pro další příběhy.

04.07.2024 5 z 5

Poslední zelené údolí Poslední zelené údolí Mark Sullivan (p)

To bylo hodně silné a zvlášť v současnosti z toho přímo mrazilo. Kéž už nedovolíme, aby se něco takového opakovalo. Kéž už všichni smíme mít své svobodné “zelené údolí.

03.02.2024 5 z 5

Když byla hodná Když byla hodná Michael Robotham

Já se tentokráte nějak nemohla odtrhnout a těch téměř 450 stránek přečetla za dva dny.
Mohu jen doporučit

14.06.2022 5 z 5

Hodná a zlobivá holka Hodná a zlobivá holka Michael Robotham

Výborná detektivka. Kdo je vlastně “hodný” a kdo “zlobivý”? Perfektně rozebraná psychologie jednotlivých postav a to nejen těch nejhlavnějších. Tak snad se brzy dočkáme další části série.

28.02.2021 5 z 5

Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

Prostě opět výborné.

29.05.2020 5 z 5

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Vždy se k ní mohu vrátit. Dnes již čtu třeba jen určitou kapitolu, kterou mi připomene něco, co se právě kolem mě děje a vždy se s chutí zasměji. (A přestávám si dávat rakvičky.)

06.04.2017 5 z 5

Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Opravdu zajímavý příběh. Jednotlivé střípky se opět skládají do obrazu doby. Téma kolaborace je hodně těžké. Ale hlavní hrdince jsem opravdu neuměla fandit. Prostě za tím svým “mít se dobře “ si šla opravdu bezohledně. Je to moje třetí kniha od autorky a zatím z ní jsem nejméně nadšena. Přesto rozhodně za přečtení a zamyšlení stojí.

19.12.2024 4 z 5

Vířivka Vířivka Lucie Konečná

Tato jednohubka byla docela příjemné překvapení. Domácí násilí a manipulace vlivnějších je velmi silné téma. A mě těší kolik nových zajímavých autorů se v české literatuře objevuje.

09.11.2024 4 z 5

Hory zpívají Hory zpívají Nguyễn Phan Quế Mai

Tolik bolesti, tolik krutosti a taková síla jít dál. Silný příběh i když styl napsání byl trochu jednodušší. Nikdy asi nepochopím, co lidi žene, aby využili jakékoliv příležitosti k tomu ubližovat druhým. A je zcela jedno zda jde o národy či o jednotlivce. Zda je to (jak praví básník) ve jménu boha nebo bohatce. Ano, jsem moc ráda, že jsem si to přečetla.

26.07.2024 4 z 5

Dýchej za mě Dýchej za mě Eva Střihavková

Velice barvitě vykreslený život obyčejných lidí, převážně žen, v době 1. světové války. Jako malá holka jsem trávila dost času u babičky a dědy a milovala příběhy, které mi vyprávěli. A tato kniha mi mnoho z těch příběhů, kterým jsme se sestřenicí říkaly živé pohádky, připomněla. Osobnost malířky Augusty Nekolové poznáváme prostřednictvím její sestry. Musím přiznat, že jsem malířku neznala a jsem ráda, že mi autorka knihy tuto mezeru zaplnila.

23.10.2023 4 z 5

Druhá žena Druhá žena Michael Robotham

Výborné. 9. příběh, opět mi to sedlo a já si čtení vysloveně užívala. Doufám, že se s Josephem OLoughlinem znovu brzy setkáme.

22.05.2023 5 z 5

Sítě Sítě Petra Dvořáková

Petra Dvořáková prostě umí. Nějaká ta síť čeká asi na každého z nás a jen na nás samotných je, zda se dáme lapit. Určitě stojí za přečtení.

15.04.2023 4 z 5

Spasitel Spasitel Andy Weir

Nejsem cílová čtenářka tohoto žánru, ale Marťan se mi hodně líbil a Spasitele jsem si rozhodně chtěla přečíst. Je pravda, že u těch “vědeckých linek” (vztah k fyzice a příbuzným vědám u mě nebyl nikdy moc silný a navíc jsem školu skončila téměř před půl stoletím) jsem si musela říct: dobře, budu vám věřit - tedy alespoň v případě tohoto příběhu. Ale linka přátelství je krásná.

14.01.2023 4 z 5