ismael komentáře u knih
Dalo by se hovořit o příběhu, kde je matka schopná kontejnovat pocity dítěte, pokud použijeme tento psychoanalytický termín.
Dítě vzdoruje, ale matka se jeho vzdorem nenechá vyvést z míry a láskyplně dítěti ukazuje, že si s každým projevem vzdoru u dítěte poradí a bude vůči němu zaujímat přijímající postoj.
Nakonec dítě kapituluje a přijme matčinu lásku.
Kniha se objevuje ve filmu Vtip (2001) | ČSFD.cz (csfd.cz)
Byla také zhudebněna: The Runaway Bunny (music by G. Roven) - YouTube
Za mě skvělá kniha o tom, že přijímat (sebe nebo druhé) je lepší než vylučovat. Metoda práce s vlastními vnitřními stránkami, které se mnohdy projevují jako symptomy. Ty v metodě Internal Family System nabývají podoby různých "postav", s nimiž lze navázat kontakt, zjistit, co nám chtějí sdělit, a ukázat jim, že s námi mohou spolupracovat tak, aby to bylo prospěšné jim i nám.
Kniha Člověk hledá smysl je americké vydání jiných Franklových textů. Zdá se, že je to kompilace z knih, které česky později vyšly jako A přesto říci životu ano (Karmelitánské nakladatelství) a Léčba smyslem (Portál). To je jeden z důvodů, proč už u nás nikdy nevyšla a asi ani nevyjde.
Vhodně doplňuje sbírku eko-titulů z nakladatelství Portál. Pokud chcete mít technické a přírodní věci vysvětlené jednoduše, doporučuji pro mladší školní i jakýkoli pozdější věk.
Je z toho už krásná série - Jak se vyznat v klimatu, Bez vody to nejde a teď toto. Knihy jsou hezky ilustrované, plné údajů, které obohatí i dospělého čtenáře. Informace o ochraně životního prostředí jsou samozřejmostí.
Kniha je psaná poměrně poetickým jazykem. Jsou to krátká zamyšlení, která se dotýkají nejrůznějších aspektů mindfulness a jeho praktikování.
Nové vydání z roku 2022 je skvělé. Opraveny chyby v překladu, doplněna nová kapitola o mediaci. Součástí knihy jsou cvičení a klíč ke správným odpovědím charakterizuje knihu: Autor totiž postupuje velmi nenásilně, neautoritativně, dává spíše svůj názor a je na každém, zda souhlasí. Metoda sama se mi moc líbí, protože odkazuje na pocity a potřeby každého z nás.
Kniha, která je místy zdánlivě banální, ale opravdu zdánlivě. Cítím fakt rozdíl mezi tím, když se řekne "Máš krásnej účes" a "Mně se líbí tvůj účes". První poznámka zní, jako že o druhém člověku rozhodujeme, tou druhou jen vyjadřujeme svůj názor. Ještě markantnější je to tehdy, když je mluvčí v pozici autority.
Druhá užitečná věc bylo upozornění na to, že parafrázování není prosté opakování svými slovy, ale můžeme při něm nějaký aspekt zdůraznit nebo potlačit: třeba "nikdy se mi nic nepovede" lze zmírnit na "Máte pocit, že se vám věci často nedaří".
jen se obávám, že lidi, kteří by tu knihu nejvíc potřebovali, si ji nepřečtou
Za mě nejlepší kniha autorky. Seriózně o tom, že jsou věci, které nejdou vysvětlit jenom rozumem.
Kniha mě dost zásadně ovlivnila v tom, abych nebyl tak úzkostlivě morální, ale občas trochu experimentoval s tím, co je dobře, co je špatně a co člověku udělá radost : )
Na první pohled se může zdát, že kniha bude suchá, ale mě bavila. Je opravdu posilující a obšťastňující, a přitom zcela seriózní.
Globálně má člověk pocit, že se informace ve Franklových knihách opakují, ale při bližším pohledu mě oslovovaly různé příběhy a kazuistiky, které působí na mou duši.
DOPLNĚNÍ: POZOR, NEJEDNÁ SE O KNIHU VŮLE KE SMYSLU, VYDANOU POD JINÝM NÁZVEM. JSOU TO JINÉ KNIHY.
Je to takové americké, ale taky krásně pozitivní... Aneb proč má smysl šířit kolem sebe radost, zachovat se k druhému hezky, něco pochválit apod. I kvůli sobě.
Podobně hezká jako Jak se vyznat v klimatu
Vhodně se doplňuje s knihou Blíž tě nepustím.
Knihu si můžeš přečíst buď levicový snílek, který chce změnit společnost, nebo tvrdý ekonom, který chce kultivovat své chování. Myšlenkově mám blíž k té druhé skupině a právě tak věřím spíš ve vnitřní změnu, a proto doporučujte všem friendly kapitalistům!
Mimochodem, v posledním vydání z roku 2020 je opraveno několik zjevných významových chyb překladu.
Základem práce s hněvem je jeho uvědomění už ve chvíli, kdy nastává - ještě než se rozvine do nezvladatelné podoby. To je základní myšlenka, kterou mi tato kniha dala.
Zábavná kniha o výcviku zvířat a o tom, co se z toho dá aplikovat na lidi. Kniha nově vyšla v nakladatelství Portál.
Dobře vysvětlené základní pojmy. Myslím, že je to vhodné i pro dospělého, aby si ujasnil, o čem se vlastně pořád mluví (permafrost, biopalivo, emisní povolenka, ekologická stopa...). Navíc spoustu krásných ilustrací.
Na rozdíl od kukyho jsem si žádných překlepů a chyb nevšiml.
edit: zatím kuky pomohl odhalit tuto chybu: na straně 42 je jednou napsáno Emila místo Emily