izfnp izfnp komentáře u knih

Dej mi své jméno Dej mi své jméno André Aciman

Nádherne horskosladký, poetický i realistický zážitok. Emočne i umelecky vyspelá kniha na hranici lyriky. Na príbeh nazeráme očami citlivého rozprávača, s ktorým prežívame jeho zmätok, túžbu i zvedavosť, chápeme bôľnu extázu prvej lásky i jeho rodiacu sa sexualitu idúcu za hranicu pohlavia. Eliovo rozprávanie je sebestredné, avšak úprimné, pochopiteľné a omamné. Autorovi sa zároveň prirodzene darí sprostredkovať genius loci talianskeho vidieka. Nie je to kniha pre každého, nie je dynamická, nie je o veľkolepých zážitkoch. Je o pocitoch, atmosfére, okamihoch. Užije si ju najmä vnímavý čitateľ, ktorý sa rád nechá uniesť kultúrou, umením a emóciami. Čo sa mi však páčilo najviac, je idea, pocit: že život je o zážitkoch, slepej odvahe, vedení a sebapoznávaní; je plný otázok, chutí a krásy; raní, miluje i odpúšťa...

03.01.2019 5 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Majstre, opäť raz tnete do živého, opäť celú ľudskú spoločnosť nechávate zahanbenú. Genialita a schopnosť nahliadnuť pod pokrievku fungovania systému (v dobe vzniku nevyvinutého!) činia z Orwella povinné čítanie. Nie pre školákov, nie pre milovníkov satiry, ale pre všetkých. Najskôr som si nebola istá, či sa do knihy začítam, pre jej zvláštny, skoro až faktografický štýl narácie. Zrazu som však bola v tretine, o sekundu v polovici, a o dva nádychy ďalej bol príbeh u konca. Ten som spoznala tak, že posledné dve vety mi na tele spôsobili nepríjemné zimomriavky. Majstrovské, desivé. Klaniam sa.

12.12.2017 5 z 5

Nôž Nôž Jo Nesbø

Ďalšia podarená nesbovka so všetkými proprietami, čo k tomu patria. Myslela som si, že od polovice knihy poznám vraha, že som prekukla samotného veľkého Nesba, dokonca mi autor na konci i naznačil, že sa nemýlim - a potom ma odrovnal pravdou. Neviem, či súhlasím s rozhodnutím autora "chcem napísať ďalšiu knihu, tak svoju postavu hodím do najhoršej situácie", možno by som Harrymu priala už zaslúžený pokoj... na druhú stranu ma jeho príbeh tak baví, že autorovi odpustím ten sadizmus :D

Nôž je perfektne vystavaná detektívka, v ktorej sa prelína dostatok príbehov a podpríbehov na to, aby čitateľ netušil, ktorá bije, a zároveň to celé dávalo zmysel. Tradičné postavy i príbehoví navrátilci zohrávajú svoje úlohy dokonale a Harry tento raz stojí pred iným typom úlohy. Nejde tak o klasické vyšetrovanie, ale to vlastne u Nesba nejde nikdy. Čo sa týka samotného záveru, najskôr som bola naštvaná, že páchateľ je vyfabrikovaný pre čo najväčší efekt, no potom mi došlo, že to vlastne dáva zmysel a že som to mohla vedieť - čož je pre detektívku najlepší možný výsledok.

Musím uznať, že Nesbo to opäť dokázal - opäť ma prikoval do stoličky, emočne i mentálne ma potrápil a svoj príbeh logicky (i keď možno zbytočne) posunul krásne ďalej.

24.11.2019 5 z 5

Královna stínů Královna stínů Sarah J. Maas

Ako mám vydržať tie tri týždne do vydania piateho dielu?? Prvú knihu som si prečítala so záujmom, druhú s napätím, v tretej som si uvedomila svoju zamilovanosť a v štvrtej? Závislosť. Autorka vycibruje svoj štýl, prehlbuje mytológiu, prepletá osudy hrdinov a rozvíja ich charaktery krásne uveriteľným spôsobom a ja nemôžem inak, ako dať Kráľovne tieňov plné hodnotenie. Príbeh Aelin, Jastraba, Manon, Doriana, Lysandry, Aediona a ostatných je skrátka absolútna rana do čierneho. Spojenie krásnej, prepracovanej fantasy plnej úžasných charakterov, s autorkiným čítavým štýlom a extrémne dobre rozdanými kartami do ďalšieho dielu z tejto knihy robia must read. Wow, klaniam sa, hltám každú stranu s Aelin a Jastrabom, a nedočkavo si kúšem nechty do vydania ďalšieho dielu.

28.08.2017 5 z 5

Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

Absolútna pecka! Najskôr som si nebola istá, či sa do knihy začítam, bez akýchkoľvek popisov, len s vyjadreniami postáv som sa obávala, že ma kniha nestrhne. Nutno však povedať, že štýl písania ma zaujal okamžite, čítanie sprevádzala istá ľahkosť, mala som pocit, že sledujem super zostrihaný dokument na Netflixe. A niekde pred polovicou som zistila, že stránky hltám. Autorke sa podarilo použiť osviežujúci štýl narácie, ktorý sa k téme úžasne hodí, ale zároveň doňho vložiť všetko podstatné pre príbeh. Sme síce bez spoľahlivého rozprávača a na veci nahliadame očami viacerých ľudí (z čoho neraz vznikajú komické situácie), ale stále dostávame úžasný náhľad do vnútra postáv. Obzvlášť Billyho a Daisy spoznávame na kosť a ich vzťah je v poslednej dobe jedna z najsmutnejších a zároveň najčistejších vecí, ktoré som čítala. Čitateľ nikdy netápe, vždy je perfektne jasné čo a prečo sa deje a s akými následkami, autorka ho však zároveň drží v napätí, čo bude ďalej.

Odporúčam všetkými desiatimi, atmosféra 70. rokov, hudobná scéna, sex, drogy a rock 'n' roll... Uhrančivé, živelné, horkosladké čítanie, ktoré si jednoducho zamilujete.

PS: Warren je my spirit animal :D

23.02.2021 5 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Velice rozkošná knižka, ide o nenáročné romantické čítanie z viktoriánskeho Anglicka, ideálne na celodenný maratónik pod paplónom alebo u krbu. Hrdinovia i prostredie knižnice sú strašne fajn, tých takmer 550 strán mi vôbec neprekážalo a postupné zbližovanie uštepačnej hrdinky a mrzutého knihovníka som si užívala. K žánru patrí istá naivita a ružové okuliare, čož mi dobre padlo: nie je to bezduchá červená knižnica, ale občas je fajn, keď sa v príbehu nič osudovo dramatické nestane. Austen-wannabe pre mladistvých, ktorú som si jednoducho strašne moc užila. Jednu hviezdu však musím dať dole za ten koniec, ktorý bol takmer až antiklimaktický.

27.12.2020 4 z 5

Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Keď prečítam 650 stranovú knihu za deň, môžem pokojne tvrdiť, že som ju zhltla :) Niet sa čomu čudovať - Maas potvrdzuje formu a po Sklenenom tróne prináša ďalšiu úžasnú fantasy sériu, ktorá začína vcelku nevinne, avšak rozrastá sa do poriadnej, komplexnej a zamotanej patálie. Jej mix fantasy, dobrodružstva a romantiky mi extrémne sadol a ja vďaka tomu Maas pasujem na jednu zo svojich najmilovanejších autoriek.

Druhý diel je nabitejší akciou, skvelými postavami, vtipom i láskou. Romantická a pomerne jednoduchá variácia na Krásku a zviera sa tak mení na po čertoch skvelú fantasy. U srdca ma bolí, že teraz musím dva mesiace čakať na ďalší diel, avšak ešte viac ma desí predstava, čo budem robiť po jeho dočítaní.

Feyre je skvelá hrdinka, ktorá od prvého dielu dospela, a rozhodne tomu vďačí za nové prostredie, do ktorého sa dostáva. Postavy okolo nej ju totiž nútia dospieť, nútia ju zmeniť sa, a táto jej zmena je tak návyková, ako sama knižka. Jej narastajúce schopnosti mi vôbec nevadia a taktiež nemám pocit, že by boli prehnané - keby boli, neskončila by kniha tak, ako skončila. Rhys - čo tu budem písať, z ostatných komentárov je jasné, že ide o postavu, ktorá prebrala ako hlavnú hrdinku, tak príbeh, a povýšila ho o ten podstatný stupienok vyššie. Všetky nové postavy pri tom ponúkajú výborné ozvláštnenie príbehu a ja sa teším, ako sa budú vyvíjať osudy i týchto charakterov (na rozdiel od prvého dielu, kde mi boli Tamlin a Lucien vlastne vcelku šumák, a je tomu tak doteraz).

Po skúsenostiach so Skleneným trónom viem, že autorka nepodlieha predstave mnohých young adult autorov, že prvá láska = jediná láska (i keď tu by som s označením young adult pribrzdila). Som romantická duša až za hrob, ale do pravej lásky musí knižný charakter dospieť, musí si zažiť nielen chémiu a príťažlivosť, ale i priateľstvo, pretože silné puto sa buduje a rastie - a v tomto je Maas neprekonateľná. Veci z prvého dielu dali vďaka autorkinej vízii v druhej časti krásny zmysel a ja už len čakám, čo mi prinesie tretí diel. Kam zavedie hrdinov, ako dopadne osud Prythianu i vladárov Nočného dvora, ako sa Feyre vyrovná so svojimi silami i so svojou ťažkou úlohou, a - áno - kedy sa opäť stretne so svojim druhom.

Nie je to fantasy pre fanúšikov Zaklínača či Ságy ľadu a ohňa. Je to fantasy pre fanúšikov dobrého príbehu, skvelého rozprávania, charizmatických postáv a snílkov. Prvý diel ma bavil, druhý diel ma zhltol, požul a vypľul. Spokojnú i smutnú, ale hlavne nadšenú.

04.02.2018 5 z 5

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Autor už raz má svoj štýl a svojho ústredného detektíva, takže čakať, že každou knihou prekvapí, jednoducho nedáva zmysel. Podľa mňa je treba si príbeh hlavne užiť, a to i práve vďaka hre, ktorej pravidlá na 11. krát už síce poznáme, ale nebaví o nič menej. Odhaliť skutočného vinníka v prípade Smädu skutočne ide pomerne rýchlo, na Nesba nezvykle, ale mne osobne to pri čítaní nijak nevadilo a stránky som hltala ako vždy.

02.10.2017 4 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Dystopický žáner patrí k mojim najmilovanejším, a toto je určite jedna z jeho najcharakteristickejších kníh. Nie je to dejové čítanie, ale o to je intenzívnejšie. Hlavný hrdina je obyčajným človekom z ľudu, skrz ktorého oči sledujeme systém, v ktorom nám autor ponúka nezmerné množstvo narážok na svet aktuálny i množstvo predpovedí na svet, ktorý nás čaká. Je to o človeku i o ľudstvu, o ignorancii, prispôsobení, podrobení, vzdaní sa. O boji, nádeji, túžbe; o strachu, ochrnutí, sklamaní. Silná a pútavá strava pre mozog, ktorú by si mal povinne prečítať každý milovník literatúry, bez ohľadu na žáner.

02.10.2017 5 z 5

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Séria Hunger Games patrí k mojim najmilovanejším. Na príbeh prezidenta Snowa som sa tešila, len som sa bála, že bez starých známych hrdinov to nebude ono. Verdikt? Bolo.

Príbeh je trošku priamočiarejší a jednoduchší. Mladý Coriolanus mi prišiel vykreslený veľmi dobre: mladík s rýchlou mysľou a sociopatickými sklonmi, ktoré nevidno, pretože vďaka svojej inteligencii vždy vie, ako sa zachovať. Zmiatla ma jeho láska, ale napokon i tá dopadla presne tak, ako sa u Snowa dalo čakať. Čitateľ mu nikdy nijak veľmi nefandí, ale to nevadí, pretože jeho príbeh ponúka dostatok prekvapení.

Štýlom je Balada veľmi podobná Hunger Games, autorka sa nezaprela. Bolo zaujímavé nahliadnuť na Kapitol a pojatie hier tak krátko po vojne. Čo ma však šokovalo, potešilo a dojalo najviac, je Snowova história s 12. krajom a Piesňou obesenca. Vždy keď ju Lucy Gray spievala, na tele mi nabehli zimomriavky a zaplavili ma emócie.

Teším sa z tejto knižky, rozhodne nejde len o ždímanie látky, autorka mala čo povedať a učinila tak umne. Chuť zhliadnuť celú filmovú sériu (zase) je po dočítaní zaručená.

31.03.2021 4 z 5

Dobře utajený Skot Dobře utajený Skot Suzanne Enoch

Asi ma to bavilo o chlp viac než jednička, ale inak je to vlastne to isté. Hrdinovia sú sympaťáci (hlavne mužská polovička), nechýba humor, vášeň ani dráma. Záporná postava tu bola velice vydarená, naozaj z neho mrazilo. V prvej polovici mi síce trochu prekážalo, že hrdina si “uvedomil” svoju lásku k hrdinke asi 4krát, akoby vždy zase zabudol, no vyvažovala to hrdinka v druhej polovici svojím jasným a racionálnym prístupom. Obecne nutno uznať, že boli výnimočne fajn dvojka a tento diel ďalšia pekná jednohubka :)

16.01.2021 4 z 5

Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

Veľmi netradičná knižka idúca v stopách magického realizmu, ktorú je ťažko popísať a ťažko zaradiť. Je dumavá, krutá, mystická i realistická. Príbeh je napísaný takmer ako rozprávka, ale pri tom hovorí tak veľa o útlaku, ženstve a jeho sile, že je vlastne jedno, kedy, kde a ako sa príbeh odohráva - dôležité je posolstvo, skryté za závojom fantasy. Ide o nečakaný literárny klenot, ktorý možno nie je dokonalý, ale prečítať by si ho mal každý.

13.10.2020 4 z 5

Věž úsvitu Věž úsvitu Sarah J. Maas

Dlho som sa odhodlávala, nejak som sa nevedela dostať do nálady čítať príbeh Aelin bez Aelin. Bolo mi samozrejme jasné, že môj čas raz príde a ja knižku zhltnem - pochybujem, že by Maas mohla šliapnuť vedľa. Ale muselo to prísť samé. Až to na mňa pár týždňov pred vydaním posledného dielu prišlo. A? Príbeh mi doslova utiekol medzi prsty. A ja opäť raz tlieskam.

Autorka nás presunula na iný svetadiel, do exotickej Antiky, do ktorej sa vydávame s hrdinom, ktorému Maas schválne cestu nespravila jednoduchú, aby nám v tomto diely ukázala, že jeho pôsobenie je pre celý príbeh oveľa dôležitejšie, než sme si mysleli. Spolu s Chaolom cestuje doteraz nenápadná postava Nesryn, ktorá je mužskému hrdinovi dokonalým protikladom a nemožno jej nefandiť. Najviac v knihe ale zaujmú nové postavy kráľovskej rodiny a samozrejme aj liečiteľky z Torre - ku ktorej má čitateľ okamžite blízko vďaka jej minulosti s našou drahou kráľovnou Terrasenu.

Nové prostredia, nová kultúra, nové fantastické tvory, nové tajomstvá, nové lásky, nové zistenia a extrémne zaujímavý príbeh, ktorý do série priniesol niečo nové takto pred jej koncom. Diel, ktorý sa v rámci ságy nestratí.

23.08.2019 5 z 5

Elita Elita Kiera Cass

Autorka sama zabíja i ten malý potenciál, ktorá kniha má. Najskôr som si myslela, že je to mnou - predsa len nie som násťročná čitateľka. Ale nie, je to skutočne autorkou a jej dielom, ktoré je nesúdržné, nemá žiadne ambície, nemá sympatické postavy a chémia medzi nimi nefunguje. Ak sa tu mierilo k nejakému dejovému presahu, táto snaha nevyšla. Knihu som prečítala rýchlo a prečítam i tretiu, ale nečakám, že zo série bude niečo viac ako len nie moc dobrá romantika pre mladé holky. Škoda nevyužitej zápletky s povstalcami či s kráľom, škoda hrdinky, ktorá vlastne nemá žiadnu špeciálnu vlastnosť, pre ktorú by ju mal mať ktoľkovek rád, a škoda príbehu o láske, ktorý vôbec nechytí za srdce.

26.02.2017 1 z 5

Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

Wow - *predýchávam* - wow.

Neviem, prečo ma to prekvapuje, keď Sarah je môjho srdca šampión, ale je to tak: autorka ma zase raz odrovnala. A pri tom je jej nová knižka presne taká, akú som čakala. Je naplnená presne tým istým, čím jej ostatné knižky: jej rukopisom, jej štýlom rozprávania, jej štýlom postáv i zvratov... A ja tlieskam. Presne toto som chcela, presne toto som dostala. Presne pre toto Maas milujem.

Najskôr som mala problém s dvomi vecami: priehrštím postáv, rás, území, hodností; a s faktom, že sa dej neodohráva vo fantasy svete, ale v urban fantasy svete. Tento zmätok trval len do konca prvej časti, potom už to išlo samo. Tri večery čítania do rána a tých takmer 800 strán mi zmizlo pod rukami.

V knižke je kopec akcie, mytológie a krásne napísaných postáv. Kopec krásnych vzťahov medzi postavami. Autorka predstavila nový svet a s ním i neskonalé možnosti, kam sa v ňom vydať. Dostala ma. Bolo to romantické, bolo to zábavné, bolo to napínavé, bolo to tajomné. Pri čítaní som stratila pojem o čase, všetky povinnosti a záujmy išli stranou. Smiala som sa. Plakala som. Smútkom, dojatím.

Wow.

PS: Aelin a Bryce sú si extrémne podobné and I love it.

08.10.2020 5 z 5

Střela Střela Laurell K. Hamilton

Nuž, zbytočnejší diel aby jeden pohľadal :D (dobre, Micah bol zbytočnejší) Jedno dôležité zistenie na začiatku (Marmee Noir) a potom už len sex, kecy, pseudodepka, sex, sex a koniec. A pritom Hamilton mala vždy úžasný talent na písanie akcie a thrillerovo-kriminálneho aspektu príbehu. Neviem, či jej došli nápady, alebo ju urban fantasy erotika proste baví viac, ale ja ako čitateľ plačem. Anitu ako sériu mám stále rada a každý nový diel si dychtivo prečítam, a ani netvrdím, že ma čítanie nudí. Len sa mi cnie za tou sympatickou, zásadovou, rozhodnie nie superhrdinkou. Dobre, je to 19. diel, asi ťažko sa posúvať ďalej a zároveň nezväčšovať schopnosti hrdinky. Len mám pocit, že do akéhokoľvek srabu by sa Anita dostala, sexom by sa z neho dostala zas von, silnejšia ako pred tým. Všetky problémy sa zrazu riešia metafyzicky + kde sa pominula práca šerifa či práca animátorky? Jedno pozorovanie videa z miesta činu v strede knihy to nespraví. A to ani nehovorím o tom, čo mi autorka robí s mužskými hrdinami, to je na zaplakanie. Dodatok v podobe úryvku z budúceho dielu mi zdvihol náladu, snáď už dôjde aj k niečomu inému, než len k erotike. Nehovoriac o tom, že už sa v tých Mefistofeloch, Narcisoch, Dominoch a neviem kom absolútne nevyznám :D

30.01.2018 3 z 5

Rudá jako rubín Rudá jako rubín Kerstin Gier

Joj, toto čítať 10 rokov dozadu, absolútna paráda. Dnes ako "sčítanejší" čitateľ a človek, ktorý už má teen roky nejaký ten piatok za sebou, sa len môžem usmievať, že som našla literatúru do MHD :)

Námet je to veľmi zaujímavý a príbeh je vlastne dosť zábavný. Najmä v tajomnej a dobrodružnej rovine ukrýva ale oveľa väčší potenciál, ktorý žiaľ nie je naplnený a nezdá sa, že by k tomu malo dôjsť. Každopádne postavy má Gier sympatické a jej štýl je ľahký a zábavný, takže tá polhodina v šaline mi vždy ubehne ako nič.

12.12.2017 3 z 5

Iskra v popole Iskra v popole Sabaa Tahir

Niežeby ma kniha nebavila, ale taktiež sa nedá povedať, že by som sa do nej ponorila tak, ako sa mi stáva u tých skutočne dobrých zástupcov YA žánru. Zmes fantasy a histórie je síce v žánre skôr ojedinelá, i tak však autorka neprichádza s ničím novým. Tam, kde možnosti skýta neprebádané prostredie v štýle starovekého Ríma, tam autorka volí takmer až nevýrazné rozprávanie. Nutno povedať, že postavy má autorka sympatické, jej charaktery prechádzajú dôležitým vývojom a práve vďaka tomu sa teším na druhý diel. Taktiež spisovateľsky je autorka pomerne šikovná, avšak nepodarilo sa jej u mňa vyvolať žiadne veľké emócie. Iskra v popole je fajn jednohubka, nie však príbeh, na ktorý budem ešte roky spomínať.

17.09.2017 3 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Veľmi dobrá kniha, žiaľ som ju čítala až po Levhartovi - znalosť páchateľa mi značne pokazila zážitok. Až tu som si uvedomila, že ak je jeden naozaj Nesbovým fanúšikom, treba ho čítať pekne poporade.

12.01.2017 4 z 5

Jedna želva za druhou Jedna želva za druhou John Green

Čo sa príjemnej literatúry pre mladých o mladých týka, Green patrí k špičke. Autor mal opäť čo povedať a opäť tak učinil extrémne citlivo. Táto knižka rezala hlbšie, než obvykle autorove príbehy režú. I cez svoju ťažšiu tému sa však čítala ľahko a ja som rada, že som sa k nej po dlhej dobe dokopala.

29.01.2020 3 z 5