Jana283 Jana283 komentáře u knih

Zatím dobrý: Mašínovi a největší příběh studené války Zatím dobrý: Mašínovi a největší příběh studené války Jan Novák

Kde je pravda? Četla jsem, přemýšlela... nevím. Ano, historie není černobílá a lidské osudy také ne. Nikdo není jen hrdina či bídák. A tak se budu ptát dál. Díky za tento krásný a silný román.

Zeptej se táty Zeptej se táty Jan Balabán

Taková zvláštní nálada, sny, smutek, bolest... Nutí vracet se.

Pohyblivý svátek Pohyblivý svátek Ernest Hemingway

Občas ji jen tak namátkou otevřu a nadechnu se její vůně. Ano, taková je Paříž...

Horečka nad ránem Horečka nad ránem Péter Gárdos

Nádherný příběh o nezlomné vůli, naději a lásce. Od první chvíle sice víme, že hlavní hrdina zvítězí nad nepřízní osudu, byrokracií a především nad smrtelnou nemocí (protože jinak by přece knihu nemohl napsat jeho syn), přesto sledujeme s napětím jeho osud, věříme v křehkost rodící se lásky a doufáme, že bude-li to někdy třeba, najdeme v sobě také tolik naděje a odvahy. Silná a velmi potřebná kniha!

03.07.2017 4 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Nějak jsem se s tou slípkou na manželově farmě nedokázala ztotožnit

30.06.2017 2 z 5

Nevěra Nevěra Paulo Coelho

Kniha mě nudila tolik, že jsem začínala chápat, že nuda mohla dovést hlavní hrdinku k nevěře... , ale to asi nebyl autorův záměr.

30.06.2017 2 z 5

Michaela - Události v klášteře svatého Anděla Michaela - Události v klášteře svatého Anděla Miloš Urban

Asi jsem to nepochopila...

28.06.2017

Bereme, co je Bereme, co je Věra Nosková

Výborná kniha přibližující dobu ne tak dávnou, ale mnohem odlišnou od toho, co žijeme dnes. Hlavní hrdinka mi byla velmi blízká a obdivovala jsem její sílu a bohatý vnitřní život v tak nízkých maloměstských poměrech a rodině bez lásky.

28.06.2017 5 z 5

Gottland Gottland Mariusz Szczygieł

Měla by to být povinná četba. Perfektně podaná historie 20.století v kostce. Zvláštní, že to napsal polský autor, ale možná je to dobře, že nebyl ovlivněn tím, čím nas krmili ve škole a zachoval si zdravý odstup. Některé osudy pro mne byly zcela neznámé.

28.06.2017 5 z 5

Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Tak na tohle jsme, milé děti, stáli frontu. Nostalgicky vzpomínám na knižní čtvrtky - ty mi chybí - člověk potkával skutečné živé knižní blázny, se kterými se teď žel bohu setkáváme jen virtuálně na této databázi. A bylo nač stát - malé poklady. Čtvrtky mi chybí, ta doba ne. Koho by tenkrát napadlo, že tohle bude povinná četba. Je to dobře, i když pro naše děti je to něco jako Staré pověsti české. A to je vlastně taky dobře.

28.06.2017 4 z 5

Vybíjená Vybíjená Michal Viewegh

Jeden z lepších autorových počinů. Asi by se takový příběh dal napsat o každé třídě. Kdo by se v tom nenašel...

28.06.2017 3 z 5

Biomanžel Biomanžel Michal Viewegh

Slabší než Biomanželka, která mne místy i pobavila, protože všechny ty přemoudřelé bio-matky z nudy fakt nakt nemusím. Tohle byl jen nedochucený vývar o autorově neveselém životě.

28.06.2017 2 z 5

Augustin Zimmermann Augustin Zimmermann Zuzana Kultánová

Jedna z nejdepresivnějších knih, jaké jsem četla. Musela jsem ji na několik dní odložit než jsem sebrala sílu ji dočíst. Syrově posaný totální rozpad osobnosti alkoholika i jeho rodiny, který táhne na samé dno všechny kolem sebe. Absolutní beznaděj. Napsáno velmi pěknou češtinou.

25.06.2017 4 z 5

Letní host Letní host Alison Anderson

Další zajímavá kniha z mé oblíbené edice o ženských osudech. Příběh tří silných žen - nakladatelky, překladatelky a lékařky se z minulosti prolínají do současnosti a vygradují v nečekanou zápletku i rozuzlení. Krásně vystižená atmosféra pozvolna plynoucího času na ruském venkově 19. století i velmi působivý a bolestný popis současné Ukrajiny. Při čtení jsem vnímala atmosféru míst a cítila se být čtvrtou aktérkou knihy.

20.06.2017 4 z 5

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Tak zase nevím... Knihkupectví jsou plná detektivek. Teď "frčí" ty temné severské, tak jsem zkusila "ochutnat" a znovu jsem nepochopila, co všichni oceňují na těch příbězích plných psychopatů a překombinovaných zápletek. Nějak mi to připadá všechno přes kopírák.

08.06.2017 2 z 5

Habermannův mlýn Habermannův mlýn Josef Urban

Pan Urban si vybírá velmi silná témata, bohužel jejich literární zpracování velmi pokulhává za hodnotou námětu.

08.06.2017 2 z 5

Ke dnu Ke dnu Anna Bolavá (p)

Příliš velká koncentrace psychicky vyšinutých jedinců na metr čtvereční. Navzdory tomu (a stejně jak Do tmy) se čte jedním dechem a člověk chytá slůvka a náznaky jak všem těm skutečně nevšedním postavám porozumět

05.06.2017 4 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Krásně a citlivě napsaný příběh. V dětství jsem si představovala šťastné návraty, lásku a štěstí těch, kteří přežili. Nyní i díky četbě knih pamětníků holacaustu vím, že utrpení a bolest těch, kterým bylo dáno přežít nikdy neskončily. Co víc, svůj otisk si nesou i další generace. I proto jsou tak důležité knihy jako Hana.

30.05.2017 5 z 5

Život po tobě Život po tobě Jojo Moyes

Dobře mi tak. "Pokračování" bylo ještě hloupější klišé než první díl. Fakt jsem ráda, že jsem nemusela řešit smrt nikoho blízkého, ale jsem přesvědčena o tom, že takhle mýdlově to opravdu probíhat nemůže. O tom mě nepřesvědčí ani rozložitá mužná hruď záchranáře Sama. Takže podruhé a naposledy. Dost bylo Moyesové.

29.05.2017 1 z 5

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Klasická červená knihovna. Ona chudá, on bohatý, on nemocný, odkázaný na její láskyplnou péči. Ona ho miluje, on by ji taky miloval, ale zodpovědně si to nepovolí...
A aby to nebylo, tak cukrkandlové, tak jí říká příjmením...

24.05.2017 1 z 5