Jana512

Malé dílo s velkým obsahem a významem. Pomáhá nám lépe porozumět odkazu Krista, který tímto způsobem je nám blízko a máme možnost u něj čerpat sílu pro náš život a vyprošovat vše potřebné svým blízkým. Je to dar jeho lásky. Autor citlivě a srozumitelně popisuje, jaký význam Eucharistie pro nás, a pro celý svět.

Obdivuji tuto statečnou ženu a nejen já. Sama autorka ji nazývá silnou ženou! Že nezůstala neznámou ve své zemi, svědčí o tom i velké množství návštěvníků krypty, kde je pochována. Je to v mateřském domě sester, u jejichž zrodu stála. I když se nedožila vysokého věku ( 63 let), všechny své sily dala do služeb chudých a nemocných. To ji zapsalo do dějin, i do lidských srdcí. Sama autorka, která i když je "nekatolička," přiznává, že životní styl této ženy ji silně ovlivnil. 29. října 1995 byla sv. Otcem Janem Pavlem II. blahořečena.

Tato publikace vychází z biblických textů, předobrazů Panny Marie ve Starém zákoně a její skutečné životní události ve vztahu s Ježíšem v Novém zákoně. Každé zamyšlení je ukončeno modlitbou některého známého světce k Panně Marii. V jednom rozjímání píše autor, přední katolický biblista v Itálii: "Mariina velikost nespočívá ani tak z jejího fyzického a rodičovského pouta s Ježíšem, jako z toho, že jej přijala, přivedla na svět a následovala až na Kalvárii svou vírou, postojem, nasloucháním, každodenní věrností jeho slovu." Kniha se mi líbila.

S papežem Františkem chystá rozhovor pro časopis La Civilta Cattolica, řeholní spolubratr, jezuita. Tento časopis je vydáván od roku 1850 s posláním informovat svět o papeži a Apoštolskému stolci. Své zážitky při rozmluvách s papežem autor přináší obohacujícím způsobem v této knize rozhovorů. Přibližuje nám tak nasměrování jezuitů, jejíž členem papež František je.

Všem, kdo chtějí poznat obětavou řeholnici, která založila kongregaci sester, věnujících se domácím ošetřováním nemocných, doporučuji útlé dílko, které popisuje život Rosy Vůjtěchové. Tato obětavá a statečná žena uskutečnila myšlenku domácích hospiců a pomoc chudým a nechala se vést myšlenkou, že láska mění i to, co je těžké, v požehnání.

Max Kašparů, lékař duše i těla, jako řeckokatolický kněz a psychiatr rozumí lidské duši a snaží se poučit a pomoci i řadou svých knih, psaných srozumitelným způsobem. Vede čtenáře k tomu, aby vytvářely krásné vztahy s Bohem, v rodině i ve společnosti. Svými odpověďmi, na dotazy M. Lžičiara učí, jak se snažit svůj život prožít co nejhodnotněji.

Autor s velkou touhou pomoci čtenářům předstupovat před Boha s důvěrou a radostí, využívá různé příběhy a předává vlastní zkušenosti. Modlitba se tak stává posilou k přijetí všeho, co život přináší.

Velmi čtivé vzpomínky z cest - takřka po celém světě - s touhou poučit i pobavit, se podařilo! Doporučuji!!!

Mám ráda naši vlast a sousední Slovensko, se kterým jsme tvořili jeden stát plný krásných míst, na které upozorňuje i tato obrazová publikace, doplněna slovy těch, kteří ji znají a dokáží o ní krásně mluvit. Kniha je krásnou připomínkou míst, která jsou nám drahá.

Mladý a důvěřivý Sanin, přestože nesplnil svůj slib Gemmě, přes další životní obtíže, které prožíval, nezapomněl na ni a jejich život se vyvíjel u každého svou cestou. Gemma mu však zůstává vděčna za zabránění jejího sňatku s bohatým obchodníkem, který ji rád neměl. I když se Sanin jejím manželem, nestal, po létech se zajímal o její osud a ona, šťastně provdaná, byla matkou několika dětí.

Autor na životních příbězích, které prožil on sám, nebo které se jej dotkly, ukazuje velikost Božího milosrdenství a Boží lásku ke každému člověku. Je krásné, jaké pochopení i on má k lidem v jejich situacích. Díky!

Velká filosofka, Židovka, která přijala křesťanství, ve svém útlém dílku také píše: "Člověk se snaží přizpůsobit okolí, a když to není možné, stává se společný život utrpením. Tak tomu je i při každodenním styku se Spasitelem. Člověk je stále citlivější na to, co se mu líbí a co ne. Pokud byl člověk vcelku spokojený, bude tomu jinak. Najde mnoho věcí, které jsou špatné, a bude je měnit, jak jen to bude možné. A objeví také mnohé, co nemůže považovat za krásné a dobré, a co je přesto těžké změnit. A tu se stane postupně velmi malým a pokorným, trpělivým a shovívavým k třískám v cizích očích, neboť se sám musí zabývat trámem ve vlastním oku; a učí se nakonec sám sebe snášet v neúprosném světle Boží přítomnosti a odevzdat se do Božího milosrdenství, které si umí poradit se vším, co se vzpírá našim silám." V závěru své meditace píše: "Na zář světla, které vychází z jesliček, dopadá stín kříže. Světlo pohasíná v temnotě Velkého pátku, avšak oslnivě vzchází jako milost neděle Vzkříšení. Cesta vtěleného Syna vedla skrze kříž a utrpení ke slávě vzkříšení. Dospět se Synem člověka skrze utrpení a smrt ke slávě vzkříšení je cesta každého z nás, pro celé lidstvo." - V doslovu dílka je uvedeno, jak dotáhla tuto myšlenku oběti vlastního života i svým svědectvím, v koncentračním táboře v Osvětimi-Birkenau, v plynové komoře.

Tato kniha zaujala především tím, že jsem si uvědomila, jak nenadále se mohou změnit hodnoty, jako je láska v rodině, pokoj a společné soužití lidí na jednom místě, v nenávist až k zabíjení. Autorka, která vše prožívá, ukázala, jak z tohoto "pekla" ven. Skrze odpuštění, které sám však člověk nedokáže uskutečnit, jen s vírou v Boha a v jeho síle.

Dětská, krásně ilustrovaná kniha, se strhujícím příběhem dítěte s krásným srdcem. Kniha má co říct dospělému i dítěti.

Tato kniha nás seznamuje s životním úkolem starozákonního vůdce Mojžíše, který vyvedl Izraelský národ z egyptského zajetí. Mojžíš je předobrazem Ježíše Krista, který nám na kříži sjednal spásu. Ale musíme také něco proto udělat. Nejsme však na to sami. Bůh nás různým způsobem životem vede.

Publikace, která popisuje některé z historických událostí, uvedených v klášterní kronice města Uh. Brodu, popisuje vznik poutního místa s milostným obrazem Panny Marie. Před nebezpečím zničení obrazu byl podle kroniky byl odvezen do Čenstochové, kde zůstal. V domini-kánském klášteře v Uh. Brodě jej nahradila kopie. Autor popsuje dále jízdu krále Matyáše v ženském převlečení před nepřátely. Tato událost se dodnes připomíná folklórní slavností Jízdy králů ve Vlčnově nebo v Hluku. Závěrem uvadí myšlenku rodáka této oblasti, světovou osobnost Jana Ámose Komenského: "Nemá-li být člověk odsouzen ke zkáze, je třeba, aby všechny národy usilovaly o společné dobro, hledaly mír, pravdu a lásku mezi bližními a sousedy." Jak stále aktuální jsou tato slova, jak v době minulé, tak i dnes.

Autor při sestavování použil různé texty Jana Pavla II.: Např. Znamení odporu; promluva Jana Pavla k nemocným, úryvek z textu při projevu Ad Limina ke kardinálu Tomáškovi; promluva O Eucharistii na Velehradě 1990; katecheze o Teologii těla a o lidské lásce, z promluvy ke kněžím. Tyto texty jsou doplněny modlitbou za danou problematiku. Tím je novéna obohacující.

Publikace obsahuje ke každému tajemství obrázek a myšlenku ke každému Zdrávasu, aby se člověk lépe soustředil a prožil modlitbu.

Tento růženec napomáhá hlouběji se ponořit do tajemství desátku, protože ke každému Zdrávasu každého tajemství je uvedena myšlenka. Sešitek zdobí krásné ilustrace Evy Skořepové.

Vzpomínky na kněze, profesora a spirituála kněžského semináře, i dělníka a vězně Antonína Šuránka sestavil jeho někdejší bohoslovec s velké vděčnosti za jeho životní příklad. Byl velmi pokorný, vděčný. Známý svou velkou úctou ke svému patronovi . sv. Antonínovi, opravoval poutní místo za svou rodnou obcí na Hoře sv. Antoníka na Blatnické Hoře.