Janamarie komentáře u knih
Milostný vztah Terezy a Ernesta Hemingwaye se proplétá celou knihou, oběma jejich životy…Seznámili se v Miláně a právě tam se v nemocnici léčil Ernest z válečných zranění. Krásná Tereza poznamenala Ernestův život, vzpomínky i tvorbu!Tereza byla Hemingwayovou nejkrásnější ženou, láskou, vzpomínkou, touhou a jiskrou. Provázela ho celým životem a on na ni NIKDY nezapomněl!
Kniha uspokojí dnešní čtenáře, protože se hemží počítači, Internetem a jinou moderní technikou, kterou malé děti často ovládají mnohem lépe, než jejich rodiče… Zdá se, že příběh zaujme i kluky.
Netvoři a kritikové je víceméně typem knihy studijní. Převážně se dotýká podrobného studia literatury, filozofie, psychologie a pedagogiky na vysokoškolské úrovni. Nicméně může ovlivnit i jiné čtenáře, dotýká se dějin, literatury, poezie, překladů
a vytváření nových jazyků…
Autor citlivě a něžně skládá slova do veršů, však někde realisticky i krutě udeří! Básně pojednávají o snech, lásce, vině,
o chvílích, vábení, o stesku, samotě, o strachu, o andělech, o dětství, stárnutí, o ránu, večeru, o jaru, létě či podzimu, najdeme zde i báseň o zhoršujícím se životním prostředí – jako varování?
Knihovnice.cz
Kniha je věnována památce Karla Kyncla, který zemřel v roce 1997.
Je to tak dávno a přece jakoby před chvílí, když jeho jedinečný hlas, jeho intonace, se hlásí jako zahraniční zpravodaj
z Londýna a zajímavě, poutavě nás informuje o Británii, královské rodině, o Londýně a jiných zdánlivě nedůležitých maličkostech. Jeho osobitý příspěvek v rozhlase a všichni ztichnou, aby slyšeli!
Pohádková kniha Dráček s červenýma očima je milá, úsměvná knížečka pro malé čtenáře, působí na city a určitě vyvolá u dětí otázky, rozvine poznání i fantazii.
Kniha vyšla k 100. výročí autorčina narození v roce 2007.
Kniha se mi četla velmi dobře a měla jsem dojem, že nečtu deník, ale souvislý román. Posuďte sami… Deník kastelána je prvotina, která má zcela určitě hodnotu v rovině literární i lidské.
Onassis je Řek a Marie Řekyně, mají podobné zážitky, jsou naladěni na téže struně. Jeden druhému vypráví o svém dětství, o životě a během romantické plavby se oba do sebe zamilují… Nacházejí v sobě jeden druhého, mají společnou řeč.
Milostný příběh vzplál prudce - jako Řecký oheň!
„ Lidé potřebují milostné příběhy.
Život je odporný a člověk potřebuje něco, v čem by se našel a co by mu dalo pocit KRÁSNA.“
Vyprávění Jana a Gabriela plyne nenápadně, bez dramatických zvratů, čtenář si knihu vychutnává, ponořuje se zcela do rozhovorů a vyprávění, rázem se ocitá v době dávno zmizelé… Kniha se četla hezky, nejlépe v tichu a o samotě. Jedině tak se dá vychutnat…
Kniha se četla dobře, je to román pro ženy, ale hlavně pro ženy toužící po dítěti. Je určena i pro neplodné páry, jež zde mohou pohlédnout na svůj problém také z jiné stránky - psychosomatické. Všudypřítomný stres neničí jen lidské tělo a vztahy, ale působí velice významně negativně i na početí dítěte…
"Někdy je propojení filmu a knihy tak těsné, že si neumíme představit jedno bez druhého. To platí i v tomto případě, nakladatelství DARANUS vydalo Kozí příběh i knižně, poté co česká animovaná filmová 3D novinka probíhala v našich kinech od října 2008. Podle scénáře k filmu Jana Tokára a Davida Slámy skvěle napsala doprovodný text k obrázkům v knížce zkušená a oblíbená autorka dětských knih Ivona Březinová. V jejím podání ožívají nejen hlavní hrdinové, ale i pověsti staré Prahy". Knihovnice.cz
Kniha Zatoulané štěně je opravdu velmi zajímavě napsaná, i když je určena pro děti, mnozí dospělí by se mohli poučit! Je to detektivka jak se patří, napínavá, dobrodružná. Doporučuji! Je určena pro milovníky zvířat od 8 let výše…
Knihu Michaely Klevisové Zlodějka příběhů doporučuji všem milovníkům detektivek právě pro dobrou stavbu příběhu, mrazivé napětí, pro vynikající vykreslení mezilidských vztahů. Jelikož je detektivní román z našeho prostředí, je nám velice blízký…
Knížka má svoje kouzlo, protože se jemně dotýká dospívání, vztahů v rodině (i v neúplné), mezi dívkou a chlapcem, zabývá se fantazií i realitou nebo láskou jako citem, bez kterého se nedá šťastně žít.
. V knížce jsou spojeny dvě formy, psaný text a kreslený komiks. Na každé dvoustraně vedle sebe probíhá děj v textové i obrázkové podobě…
Psychologicky laděný milostný příběh nerovné dvojice zaujme nejednu čtenářku. Co se odehrává v duši zamilované stárnoucí ženy? Julie je padesátiletá Polka, která je mladá duchem, ale tělo ji zrazuje v nejkrásnějším období, kdy potkává svou životní lásku... Spolu s Julií přemýšlíme nad různými tématy. „Samota není volba, samota je hřích.“ Julie nám odhaluje své nitro, emoce, vzpomínky na dětství, které ji významně negativně ovlivnilo, myšlenkové pochody v realitě, ale i obavy z budoucnosti! Žena, jež je obklopena vědou a samotou, náhle poznává krásnou lásku, důvěru a oporu v milovaném Alexandrovi. Je jejich vztah předurčen k zániku?
Příběh se odvíjí svým tempem, chvílemi se zdá, že stagnuje.
Neubíhá čas a čtenář se může ocitnout v depresivní náladě, vžívá se do pocitů hlavní hrdinky. Právě v nich věrně popisuje pocity všech emigrantů a to i těch, kteří by je veřejně nebo ani svým blízkým nikdy nepřiznali… Zdá se sporné kdo byl v roce 1968 statečnější, ten kdo zůstal nebo kdo odešel?
Autorka je dobrou vypravěčkou, líčí s něžností svoje dětství, s humorem studentská léta, svoje seznámení s budoucím manželem Makramem a jejich společnou cestu životem v cizině. Líčí válečná léta v Libanonu s protiválečnými emocemi… Zároveň popisuje s láskou svou profesi módní návrhářky, své návraty k malbě a ke sklu, se svými obchodními zkušenostmi a s velice nevšedními zážitky a setkáními… Závěrem prozrazuje své myšlenky, emoce, touhy a přání. Blanka Matragi je opravdu pozoruhodná žena, která na papír zachytila svou pozoruhodnou minulost i současnost. „ Dějiny se musí prožít! “
Knihu mohu doporučit, protože je zajímavá a napínavá.
Má děj, zápletku i rozuzlení. Jsou zde však líčeny bez obalu sexuální i sadistické praktiky a požívání alkoholu.
Zasvěceně jsou popisovány techniky piercingu a tetování…
Kniha Hadi a náušnice je šokující výpovědí o zoufalství tzv. „ ztracené generace “ , ale zároveň je výpovědí otevřenou a upřímnou… Kniha oslovuje čtenáře, vzbuzuje zájem, odhaluje, ale i vyzývá k přemýšlení a hledání řešení…
Tušení zla je veskrze horror se vším všudy, nacházím zde i prvky sci-fi, fantazy, apokalyptické obrazy opravdové hrůzy… Autor má nepochybně velkou tvůrčí fantazii, ale publikace není vhodná pro citlivé povahy, jelikož může nepříznivě působit na lidskou psychiku, ostatně jako každý horror, může vyvolat děsivé sny či noční můry. Kniha Tušení zla je jako horror dokonalá, ale rozhodně není vhodná pro určité typy lidí!