Janamarie Janamarie komentáře u knih

Kvak a Žbluňk se bojí rádi Kvak a Žbluňk se bojí rádi Arnold Lobel

Základním tématem všech pohádkových příběhů Arnolda Lobela je láska, přátelství a nepostradatelný humor.
Humor a lidskost, které jsou v Lobelových knihách obsaženy, dávají jeho knihám nadčasovou šanci na mimořádný zájem čtenářů...

03.02.2012 4 z 5

Můj muž král Karel IV. Můj muž král Karel IV. Vladimír Přibský (p)

Kniha je psána tak, že osudy, lásky a vztahy jsou nám velmi blízké. Lidé v historii se tak moc od nás nelišili a jejich mluva je té naší podobna… Autor mistrně a nenásilně spojil historii se současností, oslovuje čtenáře a provokuje zájem
o historické události naší země. Publikace mne zaujala jemností jazyka i popisem děje, romantikou a líčením vztahu mezi mužem a ženou.

03.02.2012 5 z 5

Zapomenuté obrazy - Praha 19. století Zapomenuté obrazy - Praha 19. století Zdeněk Míka

Kniha Zapomenuté obrazy – Praha 19. století je nejen vynikajícím průvodcem, ale i národní, kulturní a historickou památkou.

Příběhy českých knížat a králů Příběhy českých knížat a králů Alena Ježková

Autorka publikace Alena Ježková se ujala nelehkého úkolu: převyprávět dávné příběhy do současného jazyka, který je srozumitelnější a hlavně zajímavější pro dnešní děti, neobsahuje archaické výrazy a malý čtenář může vnímat děj celistvě a přehledně. Příběhy jsou napsány romanticky, ale autorka se držela faktů a vyzdvihla dějinné události. Celek příběhů pak vyniká obsahem, je obohacen vykreslením psychologie postav a dotvořen krásnými ilustracemi ilustrátorky Renáty Fučíkové. Tato nádherná kniha je ideální pro čtenáře od 9 let, pro oživení v hodinách dějepisu, pro společnou četbu ve škole, ale jistě zaujme
i dospělého čtenáře…

Staré pověsti české a moravské Staré pověsti české a moravské Alena Ježková

Historie psaná perem Aleny Ježkové je jemně a citlivě propracovaná, není to pouhé přepsání pověstí, je to umělecké dílo, do kterého dala autorka něco ze sebe. Místy jsou popisy děje i kruté (války, vraždy), ale i to je součástí našich dějin. Příběhy jsou vyprávěny živým a současným jazykem, jsou dramatické a napínavé.

03.02.2012 4 z 5

Ochutnavač: příběh mého neuvěřitelného života Ochutnavač: příběh mého neuvěřitelného života Peter Elbling

Pýcha, závist, nenávist nebo dobro a láska – nejsou to vlastnosti lidské? Mám pocit, že lidstvo opakuje stejné chyby, aniž se poučí z historie ...

01.02.2012 4 z 5

Její cesta / Naděje a touhy Hillary Clintonové Její cesta / Naděje a touhy Hillary Clintonové Jeff Gerth

Životopisné knihy o slavných osobnostech všeobecně přitahují pozornost nejednoho čtenáře. Její cesta je jednou z nich, mapuje život Hillary Clintonové Rodhamové, ale i životní osudy jejího manžela Billa Clintona. Její cesta se s Billovou protíná, spojuje, ale i rozděluje…

28.01.2012 5 z 5

K moři K moři Petra Soukupová

"Co se stane v časovém horizontu s mládím, krásou a se vztahy, kde se nekomunikuje? Kde je úzkost, strach nebo krása, pýcha a úspěch? Pomíjivost lidského mládí a bilancování úspěšnosti života"…

28.01.2012 5 z 5

Ledová princezna Ledová princezna Camilla Läckberg

Autorka Camilla Läckberg dobře popisuje mezilidské vztahy a rozpoznává pohnutky lidského konání, většina zločinů má totiž svůj prapůvod v dávné minulosti, dokonce až v dětství!

26.01.2012 4 z 5

Co Einstein vyprávěl svému holiči Co Einstein vyprávěl svému holiči L. Robert Wolke

Vědecké odpovědi na každodenní otázky...

26.01.2012 4 z 5

Zabít se tiše Zabít se tiše Miroslav Salava

Mám se vcítit do autorova odkazu či hledat podobnost ve svém osudu? Nevím, snad? Zabít se tiše, polemika či návod? Vidět svět jako autor? Lyriky nacházím pramálo, humor už vůbec ne. Příroda, město, člověk - zmar?

26.01.2012 3 z 5

Anglický pacient Anglický pacient Michael Ondaatje

ANGLICKÝ PACIENT - válečný román.

24.01.2012 3 z 5

Via Mala Via Mala John Knittel

"Bola jar, čo nikdy neprišla. Žili jsme však dosť dlho, aby sme věděli, že zostáva to, čo sme nikdy nemali. A to, čo máme, sa pomine."

24.01.2012

Paulo Coelho: Zpověď poutníka Paulo Coelho: Zpověď poutníka Paulo Coelho

PAULO COELHO: Zpověď poutníka

"Nikdy neexistují definitivní porážky nebo vítězství,
protože dnešní porážka se může změnit v zítřejší vítězství."

Edith Piaf Edith Piaf Simone Berteaut

EDITH PIAF - životopisný román.

"Měla život tak smutný, že se zdá až příliš
krásný na to, aby byl pravdivý."

24.01.2012 4 z 5

Dám si to ještě jednou aneb Indolúna Dám si to ještě jednou aneb Indolúna Iva Hercíková

Autorčin styl psaní, humor, šarm, laskavost, vytříbenost slov, inteligence a oduševnělost její prózy, a to nejen v poslední knize, je všude realisticky a lidsky hmatatelná. Knihu Dám si to ještě jednou doporučuji.

24.01.2012 4 z 5

Čtyřnohá vrána a nové taškařice Čtyřnohá vrána a nové taškařice Daniil Charms (p)

Neubráním se pocitu, že kdokoli se začte do této knihy, rázem se ocitá někde jinde, v jiné době, v jiné zemi. To však neznamená, že texty nejsou současné, jsou přímo nadčasové! Vstupují vtíravě do naší mysli a vytváří úzké kontakty s naší duší…Typicky těžkopádné ruské dialogy jsou však interesantní, vážné i zábavné, poučné, častokrát velmi absurdní… Čtenář, který se začte do této knihy, se odpoutává od současného zběsilého života ve spěchu…Příběhy plynou pomalu, ale zároveň mají rychlý spád, texty podněcují čtenářovu představivost a on je nucen vyhledat pointu, poučení, ale nachází i humor.

Obrázky z Paříže Obrázky z Paříže Jan Šmíd

Kniha je vytištěna na krásném papíře, je vkusně ilustrovaná Martinou Skalou, se kterou se Jan Šmíd seznámil při svém pobytu v Paříži. Je zde i mnoho krásných fotografií Jana Šibíka. Již samotné jméno autora knihy je zárukou dobrého počtení.

Za strašidly na hrady a zámky Za strašidly na hrady a zámky Petr David

Pozoruhodná kniha je plná barevných ilustrací, fotografií, mapek, pověstí, dějinných událostí a praktických rad kolem našich hradů a zámků. Zároveň je zde mnoho tipů na rodinné výlety…

Život a dílo mistra Leonarda Život a dílo mistra Leonarda Jaromír Pečírka

Kniha mne zcela zaujala svým celkovým ztvárněním, obsahem i grafickou úpravou. Jsou zde krásné ilustrace, studie
a obrazy Mistra Leonarda. Zaujal mě jeho osud, všestrannost Mistra a jeho přínos pro lidstvo.

„ Tak jako užitečně strávený den přináší radostný spánek, i dobře využitý život přináší radostnou smrt.." Leonardo da Vinci