JancaMia komentáře u knih
Architektura naruby aneb co bylo a už není , zajímavé domy a jejich příběhy které novodobé developerské firmy změnili . V několika případech se jedná vyloženě o architektonické skvosty , které bohužel zmizeli a je jedno jestli šlo o secesní budovy anebo budovy brutalismu (které vypadali přímo kosmicky). Stejně smutné jako mnoho prázdných domů , které to čeká ..
Půjčeno z knihovny.
Devítiletá Elfi sleduje jak se nálada v malém městečku mění. Velice citlivé čtení o začátku války pohledem dítěte .
Půjčeno z knihovny.
Rozhovory se světskými a pohled za kulisu jejich bytí. Půjčeno z knihovny.
Sociologický průzkum a výpověď manželek horníků , ukazuje se že v různých časových obdobích to byly nejenom různé vrstvy (vzdělanosti) které se daly k hornictví. Půjčeno z knihovny.
Zábavnou formou ukázáno jak se žije single , jak je to občas super anebo naopak. Půjčeno z knihovny.
Vzpomínky Martinova otce na začátky chlapeckého boybandu po česku a jak to kluci tehdy prožívaly.
Zmatené, reakce rodičů absolutně nedávala smysl, zmatečné chování všech zúčastněných , místy silně nevěrohodné. Půjčeno z knihovny.
Radek Banga a jeho nelehká cesta životem ve vší syrovosti bez příkras . Kniha psaná zbytečně jednoduše rozuměj primitivně (možná záměr kvůli menšině ze které Radek pochází) . Zároveň je Radkova cesta i velmi motivující (když se chce, jde všechno) . Půjčeno z knihovny.
Závěrečný díl triologie. 1. láska voní tymiánem, 2. láska s vůní koňské hřívy . O dívce Vendule, chlapci Čárlím koních , psech a kamarádech .
Vzpomínky a recepty jedné šikovné perníkářky, cukrářky, švadleny a šičky krojů na panenky.
Zajímavé dílko východočeské autorky která republiku seznamovala s Krkonošemi a Podkrkonoším . Knížka vypráví o erbech od starých rodů do současnosti ve východočeském kraji. Půjčeno z knihovny.
Kronika dvou rodů kardiologů- chirurgů. Čte se lehce , má přesah do budoucnosti. Sledujeme staronové lásky, rodové linie, povahy a v neposlední řadě také fungování nemocnic , tím chci říct že čím větší funkce tím méně jde o vědu a snahu pomoci pacientovi ale jedná se bohužel o politiku . V rodině mám pár příslušníků z nemocničního prostředí (neurologa, ortodontistku a zdravotní sestru) tudíž jsem brala jako povinnost si knihu přečíst, byla mi i doporučena manželkou neurologa jako velice kvalitní čtení. Půjčeno z knihovny.
Pro milovníky BBQ asi nepostradatelná kniha , navíc od odborníka na slovo vzatého Jamieho Purvianceho .
Na svou dobu povedená příručka, nyní si myslím že je vhodná pro školáky v rámci výchovy , jak mají v daných situacích reagovat "kdyby náhodou ..." ... nicméně se neubráním názoru že příručka šla z peněz daňových poplatníků ...
Monograficky etologická kniha plemene Huculského koně , od jeho historie to současnosti . Od evropsky uznávaného etologa který pochází ze slovenska. Pro koňáky a milovníky huculských koní určitě top kniha. Dárek k svátku.
Příjemná romance z lázní o muži a ženě kteří se z nají z minulosti a z jedné vesnice (ač mají oba své závazky, nadále k sobě něco cítí i po letech) . On válečný reportér , ona usoužená všední každodenností a aby to nebylo málo na pokoji s ní koketa která si rozumí s oběma . Děj krásně ubíhá , lehce se čte , naťukavá ožehavá témata ať už mezilidských vztahů tak i diplomatických a politických. Nález v knihobudce.
Oddechovka , dvě sestry na malém městě které strkají nos tam kam nemají ,co stránka to nějaký mls , některé události jsou nereálné (maření úředního vyšetřování a prozrazování, reálně by právník i policista letěly do hodiny ) . Půjčeno z knihovny .
Pro gurmány a kuchaře naprosto úžasná kniha. I když má lepší sestřičku "FOOD" a horšího bratříčka "kuchařské suroviny" .
Nostalgická knížka na život v devadesátkách a miléniu , všichni jsme tím co autorka popisuje žily (jen rodinné osudy byly asi trochu jiné ).Osudy tří dětí , dvou holek a jednoho kluka. Pro člověka boomera ( "husákovo dítě" z pozdější éry 79-89 , sama jsem ročník 85) s prominutím nostalgie jako prase.
Půjčeno z knihovny.
Přelouskáno za dva dny , neutěšený konec osmdesátek a začátek devadesátek, úplně se vidím + vzpomínám na věci které autorka zmiňuje. Opět motiv disfunkční rodiny ovšem zase se brnká na jinou strunu.