Jaruš7 Jaruš7 komentáře u knih

Třikrát ve slepé uličce Třikrát ve slepé uličce James Hadley Chase (p)

Tvrdá lekce - audiočetba a samozřejmě skvělá.
Když se návrat z spoza mříží jeví jako naděje na nový start do života, pak jde o hrdost ve výběru nabídek práce, tedy neklesnout pod úroveň. Lákavá nabídka se jeví nadějně, ale to by v tom nesměl být ženský element. Takže z problémů do kaliště a houšť až k ponoru.
Super, jako vše čím nás autor obdařil. Klasika vzorová.

04.06.2020 5 z 5

Křížová palba Křížová palba Štěpán Kopřiva

Velká gratulace, povedlo se, věřit v instinkt na první "palebný " dojem se vyplatí.
( I když tu studnu bych asi zúžila.)
Citace:" Temnota mě omotala jako role plesnivého sametu. Na totální panice je nejhorší její iracionalita; když vnímáte, jak vám mozek zaplavuje vřící olej hrůzy, v němž se kousek po kousku rozpouštějí zbytky toho jediného, co vás může zachránit - logického uvažování. A vy s tím nic nenaděláte."
No, nevem na revanš bokovku, když ti bylo pomoženo.

Bezvadný, gejzír hlášek, realitní fígle, paragrafy k okamžitému použití, pamětihodnosti dramatických vzpomínek a osobností z galerky, Václavův Ardo a Midaský klan v rejstříku českých fi. - wau.
Superdílo, to něco - neřeším, neb pocit mimořádnosti je fajnovost, co se jen tak nezažije. III. by potěšila.

02.06.2020 5 z 5

Třikrát Inspektor Borniche Třikrát Inspektor Borniche Roger Borniche

Povídka o policajtovi.
Autorova výpověď o době, ve které sehrál svou životní roli.
Přiznání, že pozitivní výsledky policejních zásahů, odhalování zločinnosti a chytáníí vězeňských uprchlíků, by bez nátlaku, podrazů a bonzáctví z řad galerky a jejich nejbližších, nebyly tak výkonné, což je přiznáním spolu se zážitkem, coby svědkem popravy gilotýnou, znechucenou frustrací, nad těžkým svědomím z přeměny své vlastní osobnosti.
Ve filmové roli, idol Alain Delon, se v této audioverzi nezapomenutelně připomíná.
Příběh, který na závěr podstatu zločinnosti odhaluje, je krutě reálný.
Jako z deníku kriminalisty.

31.05.2020 5 z 5

Klient Klient John Grisham

Z obálky " Strhující. ( San Francisko Chronickl)"
" Poutavé ...a jednoznačně originální ( Cosmopolitan)"
"Grisham je naprostý mistr!" (The Washington Post)

Jedinečný v tématu, příběh jak obstát proti všemu co blízkost zločinu, mafie, nevěrohodná FBI, policie, tisk a soudní proces ,skýtá mu chlapci v nebezpečí při vyšetřování státního zločinu.
Citový smysl pro dětskou bystrost a dobrodružství ve spravedlnost je styl, jenž ohromí.
" Citace :" Soudce :" Tak a teď mám řekni, kde to je!"
Chlapec :"A co když neřeknu, co bude pak ?"
Soudce :" To je pohrdání soudem, a za to je vězení."
Chlapec :" I když jsem nic neprovedl ?"
Soudce:"Ano. Kdo odmítne ..."

Dětská duše verzus zákony pro zločince.

28.05.2020 5 z 5

Královnin náhrdelník I. Královnin náhrdelník I. Alexandre Dumas, st.

Dramatická zábava - takto se nám jeví dílo, jen kdybychom neznalí ty kruté konce. 1786 l.p.
Takže' povaha královny, ať byla jakákoli se díky autorovým dílům jeví coby křehká, čistá duše.
Dvojnice na královském dvoře vzbudí pozornost, pletky se kují a bouře jsou na dohled.
Jak snadné je uvěřit, vždyť na každém šprochu, je pravdy trochu, a Alexander uprostřed vzpomínek pamětníků žil.
Autor je pro mne, ať si říká kdo chce, co chce, romantický historik.
Audioverze s požitkovým poslechem.

26.05.2020 5 z 5

Oživlý kámen Oživlý kámen Louise Penny

Aura silně potrhaná.
Autorka se veze, ale cesta uhlazená může klouzat, stačí cákanec nepatřična a dílo klesne.
Pocit, že si v rodinném klanu každý mluví svým jazykem, kterému ti ostatní až tak nerozumí, anebo porozumí, až když to, už není komu oplatit laskavostí.
Pocit lhavého přátelství, snadného odsudku, zrady, špatně vyjádřených a pochopených citových pohnutek, afektů v postojích za cosi, co smazal čas, působí divoce.
Přidat tak počet potomků, pak by majitelka penzionu mohla na dobu určitou doplnit štít ochrannou známkou " ústavní penzion".
Citace:" To, co lidi doopravdy zabíjí, není kulka, čepel nebo rána pěstí do obličeje. Lidi zabíjejí pocity. Ponechané příliš dlouho svému osudu. Někdy v chladu, zamrzlé. Někdy pohřbené a páchnoucí. A někdy opuštěné, ponechané, aby zestárly a nabraly bizarnosti."
Čtení, žádný med, i když ten zdejší musel mít grády.

25.05.2020 3 z 5

Případ roztěkané rusovlásky Případ roztěkané rusovlásky Erle Stanley Gardner

Perry Mason v akci. Dá se věřit umanuté, herecké adepce? Hraje si v životních traumatech své budoucí role? Využití potenciálu je tak či tak lákavé.
Toť sázka do procesu o velkou blamáž, nebo o pocit, že je instinkt akceschopný.
Akce budí reakci, a tak není divu, že past je nastražená, jen lehce zavadit a sklapne. I když je to jen malá ťafka, chce se pryč, jenže, nic není jen tak, a tak scénář dramatu na cestě za vysněnou profesí má v sobě akce z branže protřelých individuí.
Pochybnosti trvalé, vývoj překvapivý, audiokniha v tom správném tonusu.

24.05.2020 5 z 5

Emilia Galotti Emilia Galotti Gotthold Ephraim Lessing

Audioverze, příběh o touze lásky a cudné ctnosti i za cenu života.
Citace :" Moje srdce se musí stát obětí mocenského zájmu."
"Nesnažte se mi vlichotit mocí, která je mi na nic. "
Drama citů a mravopočestnosti.

23.05.2020 5 z 5

Vraždy na čínském jezeře Vraždy na čínském jezeře Robert van Gulik

Audiokniha, která čínské císařství zobrazuje jako kulturní a státní mocnost, přísně střežící politické choutky k rebeliím a zvratům na panovnickém dvoře.
Ve vyšších kruzích jsou součástí společnosti i jisté dámy, které spolu s vícero manželkami a dcerami tvoří atmosféru luxusu, ve kterém jako ve zlaté kleci se odehrávají tragédie, dramata a zločiny.
Soudce Ti coby začátečník na postu, má u vrchnosti vroubek, neboť i když odhalí spiknutí proti císařství, není to dost v předstihu, " I nastupující úředník má mít přehled o tom, co se v jeho působišti děje." Tvrdý režim je zárukou pevné vlády tvrdé ruky.
Je patrný vřelý vztah autora k této zemi a době.
Jeho hrdinky ověnčil něžnými jmény - Chryzantéma, Bílá orchidej, Lotosový květ, Mandloňový květ, Sasanka, Vrbové chmýří, Měsíční víla.
Dvorské mravy byly přísné a tresty (ubičování k smrti), kruté, proto ten pocit vznešené výjimečnosti se nedá neprocítit.
Příběh je bohatý a autor hodný obdivu.

(Asi by autor měl být povinně čten na právnických fakultách, neboť pohrdání soudem, ( nový trend doby), by mělo být
řádně trestáno.)

22.05.2020 5 z 5

Bankéřova žena Bankéřova žena Cristina Alger

Prvotina v tématu.
Co je to za zločin mít peníze v bance.
Jde o 3K " Kde, Kdo, Kolik".
Dilema oddanosti a nezákonnosti jsou spolu s lákadly vyjímečnosti v postavení a mzdy na hraně se svědomím, a tak snad proto, je to ojedinělé hrdinství, které i když se to zdá čestné, je zde opět úplata na scéně. Tak kterou nechat ležet? Na hraně je vše, a výrok " Daně a smrt" má zde platnost zákona.
Zdařilý počin z mlžné reality.

21.05.2020 5 z 5

3x Doug Selby 3x Doug Selby Erle Stanley Gardner

Doug Selby využïvá šanci, audioverze opět skvělá.
Stálý protivník v zájmech zazobaných, privilegovaných a zákona ingnorujích individuím je ve stálém střetu s okresním prokurátorem.
Byla to sebevražda či ne? Pochybnosti mají své nastíněné důkazy, které jsou v zájmu zničení vstupenkou do otrávené cukrárny, jen znalost závislosti sladkých lákadel dovede zamotat vyšetřování.
Citace:" Já k vám přicházím s olivovou ratolestí, a vy mi ji vytrhnete a mlátíte mi s ní do hlavy."
Ani super nabídka na výnosný džob, nepřesvědčí Douga přejít na stranu obhajoby nekalých živlů.
Starý, ale dobrý.

18.05.2020 5 z 5

Underground Underground František Kotleta (p)

Audioverze - stud, nestud, nemohla jsem to vypnout - iritično coby splaškový gejzír na vývoj lidstva v extra formě.

16.05.2020

Pochovaní zaživa Pochovaní zaživa Dominik Dán

Deprese za 5*
Úzkost z reality stáří, k tomu detailní výčet zákroků při chirurgické rekonstrukci, skoro jsem to odložila, ale Dán je ten, který problémy vidí a jejich řešením se čtenář dobere spravedlnosti jak má být.
Citace:"Hlášení", připustil K. Zkušenost mu radila, aby se nezpěčoval rozhodnutím ředitele. Hlavně nezpochybňovat sílu papíru, radil mu vnitřní hlas."
Dánovka, jistota dalšího pohledu na problémy společnosti.

16.05.2020 5 z 5

Pach krve Pach krve František Niedl

Podivnosti - ( chybičky), beru jako zdroj zakukleného humoru, v němž autor se vyzná, a tak si dopřávám ten zážitek, jak hrdina jsa nucen dodržet časový limit, sleduje přesýpačky, anebo na slunečních hodinách, a třeba i na stínu zabodnutého klacku, či při slunečním úbytě, či v nočních tmách, těch třistakrát vyslovených jednadvacet, než se třeba pohnou rytíři k boji.
I tu černou hmotu, kterou musel mág polít zem.
Vše, všecičko, beru jen když zdraví a veselá mysl bude sídlit autorovi v těle.

15.05.2020 5 z 5

3x Doug Selby 3x Doug Selby Erle Stanley Gardner

Doug Selby rýsuje kruh - první pracovní kontakt s mazaným advokátským protivníkem.
Zakamuflovaný podvod se mění v sérii zločinných úkladů a vražd. To co vládne světu, tak to je to, o co tu jde.
Protivník má v procesech zručnou praxi, a tak ve své nadutosti zapomíná, že mimikry jsou někdy usvědčující.
Příběh pěkně komplikovaný, radost v tomto případě - audiokniha, poslouchat.

15.05.2020 5 z 5

Uloupená kadeř Uloupená kadeř Alexander Pope

Něžný půvab veršů je o to křehčí, neb autor má v malém těle velikou duši plnou jiskřivého citu. Slovem klenot ve verších.
Citace :" Uprostřed luk a na rozkvetlých březích.
kde Temže střeží nádheru svých věží,
se zdvíhá palác, pravý majestát,
pod jménem Hampton Court jak račte znát.
Státníci britští pády kují tam
tyranů cizích, tuzemských však dam,
tam velká Anna ráda vládne světu,
pořádá čaj i schůze kabinetu.
Tam sjíždějí se často ze všech stran,
kočáry pánů a urozených dam.
co vážně váží velevážná slova,
kdo dával bál, kdo koho pozval znova,
ten královnu, ten paraván zas chválí,
až z Indie, ano, prý ho přivést dali,
jiný zas drbe, a že dá si práci,
každičké slůvko vraždí reputaci,
vějíře vějí, smích zní neustále,
háže se očkem, šňupe, a tak dále.
Slunce se šine po nebeské pláni,
Paprsky zlaté teď už šikmo sklání,
soudce má hlad a chce už ortel číst,
zločinec visí, porota jde jíst,
kupec zpět z burzy v míru ubírá se,
Belinda září, už je v plné kráse,
To touha po slávě ji pohání,
dva rytíře chce vyzvat k utkání."

Uloupit krásce kadeř nezabrání ani elfové.
Jedna z nej z roku 1714 od autora jenž Shakespeara přebásnil.
Díky za dar a panu Martinu Hilskému za jedinečný překlad.

13.05.2020 5 z 5

3x Doug Selby 3x Doug Selby Erle Stanley Gardner

Okresní prokurátor láme pečeť, audiokniha, bezvadnost.
Bez krve a šrámů jsou souboje v soudních palácích. Zato každý podraz, který vyjde najevo, je skvrnou na prestiži a domýšlivost v podceňování se vymstí na profesním kreditu.
Vychytralost pro zisk nezná překážek a mezí. Je třeba důsledně plánovat a jistit nepřekonatelnost platnosti zákona v dědickém řízení, tak aby se docílilo jakoby nechtěného zisku. Proto i maličkosti ve výrazu mluví za vše. A boj o maličkosti v soudní síni je boj o vše, bohatství a renomé.
Je to školení v jurisdikci v super stylu.

12.05.2020 5 z 5

Anarchista Čtvrtek Anarchista Čtvrtek Gilbert Keith Chesterton

Čtvrtek - poslední do Výzvy.
Anarchismus - téma pro názor, autorův počin, jak zobrazit zakuklený boj s pouličním nešvarem, aby se docílilo viditelného výsledku, neboť veřejnost musí mít dobrý pocit z akceschopné policie.
Citace :" Svět se zbláznil. Vyléčit jej mohou jenom blázni."
Chcete-li li zneškodnit anarchii, musíme ji oblafnout."
Moudrý Chesterton.

10.05.2020 3 z 5

Pach krve Pach krve František Niedl

Pach krve se šíří královstvím, neboť v bojích o moc jsou protivníci bohatší o hrady a tvrze.
Jistotou v poddanosti a oddanosti je přísaha, za jejíž zradu je smrt.
Král zavázaný smlouvami při korunovaci je nucen jisté závazky plnit.
Účast na válečných tažení je záslužnost a odměnou je plen i državy.
Nelibosti, averze, plenění, krádeže, únosy a vraždy jsou motivy pro trestné výpravy, z nichž šíří název titulu.
Citace:" Teď promluvil zásadový a čestný muž. Možná, že se jednou probudíš a zjistíš, že máš kolem hlavy svatozář. Ale ta bývá dost nepohodlná."
Hrdinové jak se patří.
Kombinace četby s vygooglovanými hrady byla pozvánkou na výlety k sousedům.
Série co srdce blaží.

10.05.2020 5 z 5

Strašidelný klášter Strašidelný klášter Robert van Gulik

Soudce Ti byla skutečná postava v čínském císařství. Postupně z nejnižších postů se vypracoval na posty vysoké, v soudnictví, v politice, a jako rádce císařovny umožnil nápravu nespravedlnosti, nástupu na císařský trůn právoplatnému dědici.
To, že osobnost soudce Ti nám autor excelentně z historie pro naši dobu připomenul, tím dodal kultivovanosti literatuře detektivního žánru, za což mu patří dík.
Příběh je pestrý, neboť kde jinde mohou panovat podivnosti než v klášterních tajuplných kobkách. To že soudce byl svým způsobem všemocným, měl možnost spravedlnost vyladit tak, aby trest měl auru zásahu vyšší moci.
Audiokniha, skvělý zážitek.

08.05.2020 5 z 5