jarynek komentáře u knih
Brubakerova část je pouze malý střípek vytržený z kontextu, ale naštěstí jej znám z omnibusu, takže to nevadilo, ale jinak bych z toho nebyl úplně na větvi. K představení Winter Soldiera to stačí, ale žádný ucelený příběh to nedá. Naštěstí hlavní Remegerův příběh ve stylu Bonda je akční jízda představená od začátku do konce, kde právě ten konec patří k vrcholům celé knihy.
Bavilo mne to, ale moc to nebylo o MM, ale spíše o PP, takže jedna hvězda dolů za to, že pokud to má být edice o představování hrdinů z Marvelu, tak to tentokráte byla střela vedle. Pokud však od tohoto odhlédnu, tak příběhově jsem byl spokojen.
Tradiční Ketchum - bez zbytečných dějových odboček a popisů jde rovnou na věc, takže hned na prvních stranách se rozehrává drsný westernový příběh, kde ti správní hoši (a holky) musí těm špatným hochům (a holkám, byť někdy přestárlým) ukázat, že budovat peklo na zemi se stále ještě nevyplácí. Stejně jako v případě dalších autorových knih, zde naleznete pár scén, které se těžko zapomínají.
Tak pořád je to jen doslovný přepis, ale tentokrát se mi to líbilo. Autor dokázal vypíchnout ty správné momenty a správné hlášky. Možná je to i tím, že i v seriálu patří tento díl mezi nejlepší, ale každopádně jsem se při čtení bavil.
Skvělá kniha. Těžko něco vytýkat. Výborný historický příběh zasazený do kulis starověkého Říma. Pád císaře Claudia a nástup Nerona k moci na pozadí vražd a intrik a pod dohledem několika osudových žen. Je vidět, že autoři měli reálie dopodrobna nastudované a na těchto základech vystavěli strhující vyprávění o touze po moci, kde city nemají místo a pokud nějaké někdo projeví, stává se to zranitelným místem, kterého budou chtít rivalové využít.
Kresba jen podtrhuje příběh a ani té nemám, co vytknout.
Jestliže mne Jean Dufaux potěšil Ságou Valty, tak zde mne přímo nadchnul.
Četba mne donutila několikrát hledat historické souvislosti, takže pro mne částečně i poučné:).
Vždy, když už to vypadá, že míříme k finále příběhu, autor přijde s novým nápadem, novou odbočkou, novou postavou. Styl vyprávění se od první knihy postupně hodně mění, je čím dál akčnější, méně snivý, kresba propracovanější, jen mi přišlo v kresbě méně hříček a odkazů (nebo jsem je nepochytil:)). Někdy si to dám celé znovu, ale to až bude příběh dokončen (doufám, že bude co nejdříve). Předpokládám, že pár věcí, které mi předtím unikly, si ještě vychutnám.
U Žoldnéře bude příběh vždy na druhé koleji, ale vzhledem k tomu, že jde o cca 35 let starou knihu, tak to není zas až tak špatné. Každopádně i scénář u druhého dílu je oproti prvnímu pokračování lepší a slibuje, že by i v této oblasti mohl Žoldnéř překvapit. Ono i na tak omezeném rozsahu není možno očekávat velké zvraty a překvapení. Pokud jde o kresbu, tak tam není co vytknout. To je to, co dělá Žoldnéře něčím, co byste určitě neměli minout. Pro milovníky fantasy kresby povinnost:).
Sice to nemá až takovou atmosféru jako první kniha, ale určitě je to lepší než předchozí spíše povídkový díl. Škoda, že tu není moc běsů, ale alespoň oblíbení chlapec bez kůže a Zatracenec čtenáře potěší. Co pro mne knihu povyšuje, je kresba Tylera Crooka - je skvělé, že i pro spíše hororový příběh autoři dokáží používat sytých barev a když je prolita krev, tak je krásně rudá:). Série mne baví, jen mám občas pocit, že Charles Bunn úplně neví, kam s příběhem dále, takže občas vytáhne z klobouku zajímavé postavy, jichž se tak nějak zbytečně rychle a jednoduše zbaví (jako na konci tohoto vyprávění). Ale možná, že tomu je úplně jinak, což snad poznáme v dalších dílech. Mám rád v každém pokračování bonusové krátké příběhy, naopak přípravný scénář mne neoslovil a zase bych si musel postesknout jako v minulém díle, že za těch peněz je jen málo muziky.
Výborné dokončení skvělého příběhu, který zpočátku vypadá jako klišé o těch dobrých (dozorcích a vězních) a o těch špatných (taktéž z řad dozorců a vězňů). Ale nebyl by to King, aby z "normálního" příběhu nedostal strhující čtenářský zážitek, na nějž se jen těžko bude zapomínat. Některá Kingova díla jsou napínavá jak jen to jde, čtenář je vtažen do děje, ale tak nějak je spíše pozorovatelem. V případě Zelené míle však je vyprávění od začátku do konce plné kladných i záporných emocí, kterým je těžké nepodlehnout. A k tomu otázky viny, trestu, odplaty, otázky jak se správně zachovat a mít čisté svědomí. Jo, jo, užil jsem si to. A pozadu nezaostává ani uvozující příběh starého Paula v domově seniorů.
Napínavá urban fantasy, která začíná trošku jako detektivka, aby tuto kolej rychle opustila a daleko více se věnovala otázkám spojených s pátráním za zmizelými bohy (kde mi přišlo zajímavé přemítání o tom, kdo koho ovlivňuje ve vztahu mezi bohy a lidmi), relaci různých kultur, u nichž došlo k výměně v postavení ovládaného a ovládajícího, atd. K postavám jsem úplně nepřivinul, snad jen s výjimkou nemluvného, ale hodně schopného Sigruda, o jehož minulosti se dozvídáme postupně v průběhu příběhu, tomu bylo nemožné nepokrytě nefandit:). Musím autora pochválit, že to má opravdu dobře vymyšlené - několikrát se mi stalo, že mnou vznesené otázky a námitky k nelogičnosti, byly následně v knize vysvětleny a ukázaly se býti ne nelogickými. Škoda, že nebylo popsáno a více využito prostředí měnícího se města. Těším se na další díl.
Líbilo se. Více akčnější než jednička, trochu méně tajemna. Zlých elfů přibývá (a hlavně jsou nasazováni ti nejschopnější a všeho schopní), ale naštěstí je tu lišák Rudovous, který vyrovnává misky vah a spolu s Navinem, Emily a jejím amuletem a spoustou dalších přátel tak mohou překonávat i ty největší překážky a zažívat přitom nezapomenutelná dobrodružství. Skvělá dětská komiksová kniha, která neurazí ani dospělého.
Příběh má vše, co bych u Conana čekal - epické bitvy (kde mečem useknutých hlav či končetin je jak hub po krvavém dešti), zrada a na to nevyhnutelně navazující pomsta, spoře oděné ženy, neznámé světy, mezi nimiž Conan putuje v touze za poznáním a slávou, civilizace ovládající a využívající jiné národy. Oproti úvodnímu dílu mne v této knize tolik nechytla kresba, celkem jsme si na ní dlouho zvykal, což se nakonec podařilo. Nejhůře se mi asi zvykalo na samotného Conana, který mi vedle válečníků Vikingského typu na některých obrázcích přišel jak špatný příklad transvestity.
Hellboye jsme znal dosud jen z filmového plátna a tam se mi hodně líbil. A přestože ani Mignola až na pár výjimek nezklamal a třeba v případě Baltimoru přímo nadchnul, tak jsem se knižnímu Hellboyovi a trochu se bál možnému zklamání. A to byla chyba. Nad očekávání dobrá kniha, a to jak kresbou, tak i samotným příběhem, který má dostatek, napětí, akce, tradičních záporných postav (upíři, nacisti, Rasputin), ale i vtipu, plus několik nakousnutých dějových linií, abyste se těšili na další pokračování.
Komiks především pro děti, ale pobaví i dospělé. Pěkná kresba, kupa příšer a podivných tvorů, roboti, nějaká ta kouzla, dobrodružné putování. Takové ty očekávané složky příběhu, ale vše v množství, které nepřebije ostatní části vyprávění. Snad jen síla amuletu je příliš velká a všechno se jím vyřeší, ale asi to nebude zadarmo.
Tak tady do tohoto dortu se autor snažil dát až příliš moc ingrediencí a nějak se mu to nepovedlo dopéct - měla to být akční sci-fi? detektivka? space opera?politická agitka převlečená do vesmírného hávu? od všeho trochu, ale nic pořádně. Příliš mnoho postav, mnoho cílů, co vyprávět, až se čtenář ztrácí o co komu jde a proč. Některá v první knize nakousnutá témata a intriky v druhé knize vůbec nejsou, což je škoda. Takže celkově spíše zklamání z nevyužitého potenciálu . Do případného dalšího pokračování bych přesto šel, ale k této knize se zřejmě vracet nebudu.
Trochu méně odkazů (alespoň méně jsem jich odhalil), ale to neznamená, že Moore nevzdává hold žádným literárním hrdinům. V tomto případě je hlavní předlohou Válka světů, ale dostane se i na další. Hlavní hrdinové tvoří ještě mnohem méně kompaktní skupinu než v prvním díle, projevují se zde více osobní zájmy, sympatie a antipatie a to vše směřuje k velkému finále, kde je jasné, že Liga výjimečných již nikdy nebude tím, čím byla. Pro mne osobně byl největší (a to nejen vzrůstem) postavou knihy pan Hyde, kde jeho scéna s vyřízením si účtů s jednou zde nejmenovanou postavou a následný oběd s objevující se krví jsou nezapomenutelné.
Tak tady bylo potěšení už jen knihu dostat do rukou a jen ji držet, listovat si v ní a užívat si obrázků, aniž bych se věnoval ději. Řádně tlustá bichle plná krásných kreseb, u nichž autoří nešetřili s fantazií:). Ale je to sci-fi? Není to sci-fi? Asi ne - sice jsou tam mnohé mimozemské světy a nespočet vesmírných bitev, ale jsou to pouhé kulisy pro vyprávění příběhu rodu Castaků - největích válečníků ve vesmíru Metabaronů. Co osoba, to hodně originální příběh, k čemuž přispívá i autorův styl, kdy neplatí žádná pravidla a k dosažení nějakého vypravěčova cíle jsou bez jakéhokoliv vysvětlení využívány do té doby nezmíněné prostředky. Ale pokud na tuto autorovu hru přistoupíte, tak si Metabarony jistě užijete.
Možná, kdybych neměl v hlavě originální povídky, tak bych to hodnotil lépe, ale při srovnání s dílem mistra Poea mi komiksové povídky přišly mnohem slabší. Sice jsou pěkně nakreslené, ale většině chybí ta správná hororová atmosféra, to budované napětí, gradace, konce jsou občas takové uspěchané. Samozřejmě se najdou výjimky, ale celkově to mé očekávání nenaplnilo.
Tato manga se hodně přibližuje západním komiksům. Samozřejmě je to stále manga, ale dokážu si vyprávěný příběh představit i nakreslený a vyprávěný autorem z Evropy či USA, což si u většiny mang představit nedokážu.
Pěkná, poměrně detailní kresba, která v černobílém provedení jen dotváří tísnivou hororovou atmosféru. Zpočátku mi trochu vadily flashbacky, které narušovaly tempo vyprávění, ale nakonec jsem ocenil i ty, když učinily příběh více ucelený. Pár hororových zvratů a dobré zakončení, takže za mne spokojenost.
Bavilo mne to více než kniha Jonah Hex: Tvář plná násilí, kde byly jednotlivé příběhy velmi krátké. V Pistolnících měli autoři prostor pro méně zkratkovité vyprávění a pro hlubší vykreslení charakteru jednotlivých postav. Bohužel tento potenciál nebyl zcela využit, takže pořád tam určitá zkratkovitost vyprávění zůstala. Kdo má však rád western a neohrožené drsňáky nehnoucí jediným svalem ve chvíli, kdy čistí město od všch záporáků, ten si přijde na své. Využití reálií Gothamu i s odkazy na některé postavy Batmanovské postavy mi přišel jako zajímavý nápad. Slabší 4*, ale určitě si dám pokračování.