jarynek jarynek komentáře u knih

Batman: Dlouhý Halloween: Kniha první Batman: Dlouhý Halloween: Kniha první Jeph Loeb

Tak i za mne jeden z nejlepších Batmanů. Všichni - klaďasové i záporáci - proti jednomu a my nevíme proti komu. Příběh rychle plyne od svátku ke svátku, od mrtvoly k mrtvole, vzájemná nedůvěra a strach se prohlubují, Batmanovi plete hlavu Catwoman a Poison Ivy, Joker je nevrlý, protože mu někdo fušuje do řemesla. A ani kresba nezůstává pozadu. Tak snad to druhý díl nezkazí.

04.09.2018 5 z 5

Daredevil: Muž beze strachu: Omnibus: Kniha druhá Daredevil: Muž beze strachu: Omnibus: Kniha druhá Brian Michael Bendis

Dvojka navazuje na to nejlepší z jedničky. Ačkoliv jsou využívány superhrdinské atributy, tak o to superhrdinství jde až v druhé linii. Stejně tak jako jde především o Matta Murdocka a ne tak o Daredevila. Jde totiž o civilní život superhrdiny (přičemž místo superhrdinství bychom si mohli dosadit klidně něco jiného), o cenu, kterou člověk musí obětovat ve prospěch svého přesvědčení, o minulosti, která člověka dohání více než si je ochoten přiznat, o hranicích schopností, které má každý, a to i ten nejschopnější. Jsem hodně zvědav, kam to může zajít dále.

04.09.2018 5 z 5

Sekera a skála, meč a žár Sekera a skála, meč a žár Robert M. Wegner

Široké jest meekhánské císařství a tak nám mistr Wegner může předestřít povídky z drsného hornatého severu, ale i ze sluncem vyprahlého jihu. A tak jak se sever od jihu liší geograficky, tak se liší i autorovo vyprávění. Sever je především vyprávění o hrdinství družiny horské stráže, plnící nelehké úkoly na ochranu císařství, je zde výborně popásna velká bitva či drobnější střety s jinými národy, ale dostane se i na intriky a trocha té magie. Naproti tomu jih je více osobnější, vyprávění se točí kolem několika postav, kolem víry (a její ztráty) v určité hodnoty, kolem toho, že občas jsou hrdinové jen figurkami na šachovnici neznámých hráčů. Ačkoliv celkově se mi sever líbil více, tak nejvíce oceňuji první dvě povídky z jihu. To byla opravdová lahůdka. Naopak druhé dvě povídky z jihu velmi vysoko nastavenou laťku neudržely. Ale právě díky provázanosti povídek je třeba docením až po přečtení druhé knihy, na kterou se hodně těším.

30.08.2018 5 z 5

Moon Knight Moon Knight Warren Ellis

Moon Knight byl pro mne úplně nová postava a koupil jsem si to jen kvůli autorovi, protože Ellisův styl vyprávění je opravdu specifický a já si na něj v každé jeho knize chvíli zvykám. Stejně tak i u Moon Knighta jsem zpočátku byl trochu v rozpacích, abych na konci po odložení knihy spokojeně konstatoval, že jsem si to užil. Rozporuplná, vnitřně nevyrovnaná postava, která se nebojí viníka potrestat způsobem, který se k superhrdinům moc nehodí. K úplné spokojenosti chybí ucelenější příběh, motiv hlavního hrdiny ke svému jednání, větší ponoření do jeho postavy. Takto jednotlivé příběhy působí trochu nedokončeně. Každopadně určitě komiks, který stojí za to. Musím ještě zmínit sekvenci s odstřelovačem a mizejícími obrázky zabitých postav, za to velký palec nahoru.

31.07.2018 4 z 5

Kámošky až za hrob Kámošky až za hrob Nate Diana Stevenson

Mnohem lepší než první díl. Z příběhu se stává ucelenější vyprávění a i charaktery jednotlivých postav jsou propracovanější. Z knihy na mne dolehly vzpomínky na tábornická léta, kdy jsme i v docela obyčejných věcech dokázali nalézt tajemná dobrodružství, navazovali pevná přátelsví a těšili se z každé společně prožité chvilky. A když hrdinové (tedy spíše hrdinky) této knihy čelí opravdovým tajemným věcem, tak o to více se knihou proplétá vše výše uvedené.

29.07.2018 5 z 5

Divočina Divočina Mikuláš Podprocký

Popis světa zvířat a hlavně světa lidí se mi líbil. Nemluvě o způsobu, jakým svět zvířat na světě lidí participuje a zároveň se snaží jej poškodit, to bylo výborné. Stejně tak prolog se zrodem příšery byl za velký palec nahoru. Naopak mi nesedělo chování lidí, ať už jednotlivců, tak celého společenství. A posledních cca deset stran., kdy jakoby autor se snažil nacpat do příběhu hrozně nových skutečností a dostat děj do jím zamýšleného "konce", mne neoslovil. Tak ještě, že vyšla dvojka, která nenechátakto otevřený konec býti konečným.

01.07.2018 3 z 5

MY3 MY3 Grant Morrison

Samotný děj knihy je spíše jednudušší, ale už jen kvůli vizuální stránce stojí tento komiks s minimem slov za to. Ať už se jedná o některé doustránkové kresby (např. stránka plná letících nábojů), stránky, zachycující děj z průmyslových kamer či výstřely ocelových drápů prolétávající okem, tak jde o kresby, na něž dlouho nezapomenete.

30.06.2018 4 z 5

Palba do vlastních Palba do vlastních Brian Wood

Výborně nastíněné téma otázky viny za válečné činy. Nic není tak jasné, jak se může zdát a někdy těžko od stolu s odstupem času hodnotit, kdo je za co odpovědný. Pravdou pak může být to, o čem některá ze stran s pomocí médií dokáže přesvědčit veřejnost. Maty je v tomto díle spíše jen nezúčastněným pozorovatelem (naslouchačem), ale o to více realisticky vše vyznívá.

27.06.2018 5 z 5

Druuna 2 Druuna 2 Paolo Eleuteri Serpieri

Tak kresba a především hlavní hrdinka jsou bez nejmenších pochyb za podtržených 5*, ale to je tak nějak všechno, co mne uspokojilo:). Snad ještě obrázky mutantů a vykreslení post apo světa jsou takové hezké potěšení srdce sci-fi fanouška. Ale s příběhem jsem měl problémy, abych to vůbec dočetl. Hrozně upovídané, občas se snažící o nějaké hlubší myšlenky, což se však nedaří, pasivní hlavní hrdinka, která se všemu diví, nerozumí, maximálně je ze všeho vzrušená. Hned po dočtení celé knihy mám problém převyprávět děj.

31.05.2018 3 z 5

Cesta podivných Cesta podivných Jason Aaron

Dosud jsem znal Dr Strange jen z filmu, kde mne celkem bavil, ale nějak jsem si nedokázlal představit, že by z toho mohl být dobrý komiks. Tuto knihu jsem si na Světu knih pořídil hlavně kvůli Aaronovi, jehož Skalpy jsou výborné. Po první knize těžko hodnotit, kvalit Skalpů to zatím nedosahuje, ale rozhodně to není špatné. Skvěle střihnuté městské fantasy, kde Dr Strange není žádný neohrožený superhrdina, ale je postavou, která jde z problému do problému, a která za své schopnosti musí platit cenu nemalou. Právě toto mi přišlo jako dobře rozvinutý nápad, který Dr Strange hodně zlidšťuje. Příběh je zajímavě rozehrán, je tam několik zajímavých kladných i záporných postav a tak nezbývá, než si počkat na další díl. Na krsbu jsem si zpočátku zvykal, občas se i hůře orientoval, ale ono to k takto podanému Dr Strangeovi a magickým světům patří.

19.05.2018 4 z 5

Technokněží Technokněží Alejandro Jodorowsky

Předchozí komentář přesně vystihnul mé pocity z knihy. Poselství o možném směřování světa, prosazování těch "správných" názorů, konzumním bezmyšlenkovitém světě, mocí opojených a tím zakrňujících vládcích .... Myslím, že těch myšlenek, které kniha obsahuje, jsem pojmul jen část, určitě by stálo za to si knihu po nějaké době přečíst znovu. Vadilo mi ale, jak snadno jedinec bez jakékoliv pomoci (až na jednoho zvířecího jedince) byl schopen překonat všechny překážky a rozvrátit dlouho budovaný a fungující techorežim, případně překonat i jiná úskalí na cestě za zaslíbeným cílem. Konec ve stylu všeobjímajííc lásky mne pak utvrdil, že za 5* to není, přestože jde o výjimečný komiks, který by si měl přečíst, každý fanoušek tohoto žánru. Krásná kresba, jen coloring byl pro mne příliš výrazný. Trochu bych ubral na sytosti barev.

11.05.2018 4 z 5

Dominion Dominion Peter McLean

Druhé pokračování se mi líbilo o něco více než první kniha. Vypravění je propracovanější, bez zbytečných vedlejších linií, nic neztrácí na plynulosti děje a především vtipu. Donovo a Spáleného muže 2v1 pobaví a skýtá nepřeberné množství zápletek i do budoucna. Doslova i přeneseně je kouzelný Papá, který neztrácí hlavu v žádné situaci. Největším zklamáním tak pro mne byla postava Trixie, která přesto, že se jedná o jednu z hlavních postav a která si v prvním díle musela získat čtenářovy sympatie, tak zde byla spíše v roli zbytečného statisty, bezduše bloumajícího celou knihou.

10.05.2018 4 z 5

Setkání stínů Setkání stínů Victoria Schwab

Začátek byl hodně rozvláčný a trochu to sklouzávalo k nešvarům prvního dílu, kdy se hlavní hrdinka v pro ni neznámých světech a situacích pohybuje až příliš suverenně. Naštěstí autorka rozehrála několik dějových linií, zamíchala do toho pár nových postav a děj se zrychlil, přibylo akce . Rovněž tak charaktery a vzájemné vztahy hlavních postav prochází určitým vývojem, což je ku prospěchu příběhu. Vše spěje k finálnímu rozuzlení, na něž si však musíme počkat do dalšího dílu, kde doufám, že autorka vysvětlí i některé dosud nezodpovězené otazníky.

26.04.2018 4 z 5

Válka a střepy Válka a střepy Bill Willingham

Čekal jsem větší bitvu a větší obtíže v boji s Nepřítelem, ale přesto mne tento díl skutečně bavil. Především jedinečná Popelka, do které se nelze nezamilovat, a která ukázala, jak postupuje správný agent. Příběh obsahuje hodně vtipných hlášek, hodně nápadů na malém prostoru (např. využití Šípkové Růženky), několik možností, kam se příběh a jednotlivé postavy mohou dále rozvíjet. Tak jsem zvědav, kam bude vše po zdolání Nepřítele směřovat, když je před námi ještě velký počet pokračování.

25.04.2018 5 z 5

Dlouhý John Silver 3 a 4 Dlouhý John Silver 3 a 4 Xavier Dorison

Opravdu zdařilé využití literární klasiky pro vytvoření volného pokračování. Sice v druhém díle díky tomu, že se již příběh neodehrává na moři, ubylo něco z té tížívé sevřenosti konfliktu odehrávajícího se na omezeném prostoru paluby, ale dané je mírou vrchovatou nahrazeno tísní z neznámého při putování džunglí a následně při dosažení konečné destinace. Finálové rozuzlení příběhu podtrhuje Johna Silvera jako legendu, na níž se bude přátelům dobře vzpomínat a nepřátele bude budit ze sna. První díl se mi líbil o maličko více, ale i tak s tímto kouskem z Modré Crwe velká spokojenost.

24.04.2018 5 z 5

Temnější tvář magie Temnější tvář magie Victoria Schwab

Nápad na zápletku dobrý, čtení mne bavilo, ale po dočtení ve mne zůstalo spíše prázdno, bez nadšení. Na to, jak je kniha obsáhlá, tak je vlastně o pár postavách, kde jejich chování ve mne občas vyvolávalo otazníky, popis jednotlivých světů mi přišel dost zkratkovitý a především na to, že Červený Londýn měl být magic friendly, tak vlastně se tam s magií skoro vůbec nesetkáváme a poměrně snadno se město dotstane na okraj kapitulace. Stejně tak hlavní ženská postava na to, že se jako postava bez magie pohybovala v magickém prostředí, vše příliš snadno vyřešila. Zkusím druhý díl a budu doufat, že potenciál bude lépe využit, protože autorka dobře psát umí.

18.03.2018 3 z 5

Severní vody Severní vody Ian McGuire

Napínavé putování studenými severními vodami, kde lidský život nemá zas až tak velkou cenu. Celkem naturalistický popis lovu medvědů, velryb a tuleňů. Především lov velryb tedy nebyla žádná procházka růžovým sadem. Všudepřítomná špína, násilí a alkoholu dodává pocit bezvýchodnosti lidského osudu. Pro mne zajímavá byla retrospektiva do bojů v Dillí. Trošku mne zklamal závěr, který jsem takto nečekal, ale úplně mi do celkové nálady knihy nesednul. Tím ale nechci napsat, že byl špatný:).

16.02.2018 4 z 5

Tři králové Tři králové Zdeněk Ležák

Kniha zaujme již svým přebalem navozujícím atmosféru starých knih. Je dobře si připomenout hrdinství a odvahu lidí, kterí dokázali aktivně vzdorovat nacistickému režimu. Příběh není jen o skupině B-M-M, ale i o spoustě dalších lidí, kteří v rámci odboje položili své životy. Kniha je trochu zkratkovitá, s velkým počtem postav, ale pokud autoři chtěli obsáhnout hlavní milníky této části naší historie, asi v rámci komiksu o mnoho víc udělat nešlo. Velkým plusem je pak velký formát knihy, zvýrazňující kresbu a umocňující především obrazy násilí a emocí. Na druhou stranu i přes takto velký formát jsem měl občas problém orientovat se v jednotlivých postavách. Velkým plusem jsou závěrečné medailonky - škoda, že odkazují na stránky v knize, kde se jednotlivé postavy objevují, avšak stránky v knize nejsou číslované.

06.02.2018 4 z 5

Třetí zákon 1 a 2 Třetí zákon 1 a 2 Xavier Dorison

Moc mne to neoslovilo, občas jsem se musel v knize vracet. Hrdinové putují z jednoho místa na druhé, kde bez větších obtíží odhalí dlouho ukrývané tajemství, dostanou se na dlouho skrytá místa, zjistí informace, po nichž pátrají i další. A hned po zdolání úkolu, odhalení tajemství atd se znenadání na takových místech objeví nepřátelé. Kresba určitě patřila v tomto komiksu k tomu lepšímu. Jsem zvědav, zda druhý díl ze zajetého schématu vybočí.

16.01.2018 3 z 5

Příšerné příběhy strýce Montaguea Příšerné příběhy strýce Montaguea Chris Priestley

Na pár stránkách vystavěné příběhy, během nichž se autorovi opravdu daří vytvořit strašidelnou atmosféru. Trochu mínusem byla stejná struktura jednotlivých povídek, kdy u prvních vás konec hodně překvapí a později už něco podobného na konci očekáváte. Zároveň je škoda, že konce jednotlivých příběhů nebyly více rozpracovány, bylo to většinou takové rychlé, že děti na mne koukaly, zda je už opravdu konec. Kniha především určená mládeži, ale při jejím čtení se pobaví i dospělí a na poli dětské/mládežnické literatury se jedná o dílo, které absencí happy endu určitě vybočuje z řady. A i s takovýmito konci by se měly děti setkávat:).

04.01.2018 5 z 5