jarynek jarynek komentáře u knih

Mr. Misery Mr. Misery Jason Aaron

Doctor Strange je sympatická postava, Aaronovo pojetí mne bavilo, zakončení jeho runu bylo OK, jen mi po dočtení poslední knihy připadají některé pasáže podobné pasážím v předchozích dílech a celkově tato kniha nepřináší k této postavě nic moc nového. Celá série byla fajn, ale asi dobře, že už Aaron končí. Jsem zvědav, s čím přijdou noví autoři.

18.02.2020 3 z 5

Já, Ainsel Já, Ainsel Neil Gaiman

Na pořádné hodnocení budu muset asi počkat až do posledního pokračování. Čtení mne baví hodně, ale stejně jako u prvního dílu nedokážu odhadnout důvody počínání některých postav a čekám a doufám, že vše do sebe zapadne, jak do toho nejlepšího švýcarského hodinového strojku.

26.01.2020 4 z 5

Hadilovka Hadilovka Cullen Bunn

Tentokrát jde spíše o povídky, které alespoň prozatím nemají velký význam k hlavnímu dění, ale jsou zde určité náznaky, že by tomu tak být ve všech případech nemuselo být. Nejvíce se mi líbil sešit dvě a tři, věnující se Berenice a Hadilovce. Naopak hodně se mi nelíbil poslední sešit - ošklivě nakresleno a ani příběh nezaujal. Tím se hodně sráží potěšení z celé knihy.
Ještě bych ocenil krátké příběhy na konci. Vypointovat jednostránkový příběh bývá obtížné a zde se to vesměs podařilo.
Přesto si říkám, jestli za čtyři sešity a bonusy není za hodně peněz málo muziky. Ještě, že kupuji knihy od CC v akci, to se pak ještě dá snést.

18.01.2020 4 z 5

Dýka z Lipu Dýka z Lipu Mike Mignola

Povedena kresba vytváří až snovou atmosféru tohoto hororového příběhu. Trochu mi vadilo, že Abe je spíše jen pasivním přihlížejícím událostí odehrávajících se v jeho okolí - myslím, že by mu slušelo větší zapojení do akce. V první samostatné zakázce bez Hellboye spíše bojuje s vlastními pochybnostmi než s okolím.

05.01.2020 4 z 5

Ve službách andělů Ve službách andělů Mike Mignola

Tradiční Mignolovské schéma neohroženého jedince bojujícího se všemi (ne)možnými nestvůrami na hranici sebeobětování. Ve srovnání s Baltimorem mne to bavilo méně a především hlavní hrdina mne nechával chladným a nepřirostl mi k srdci. Ale jinak pořád zábavné čtení se skvělou kresbou.

22.12.2019 4 z 5

Bezimena Bezimena Nina Bunjevac

Hezký emotivní příběh s nádechem tajemna a plný různých symbolů a náznaků. Asi někdy později zkusím knihu přečíst znovu a jsem zvědav, co nového objevím.
A především musím ocenit kresbu - mám rád černobílou kresbu, kde každý obrázek je příběhem sám o sobě a kde můžete každý obrázek dlouho zkoumat a objevovat další detaily díla.

25.10.2019 5 z 5

Apoštol a čarodějnice Apoštol a čarodějnice Mike Mignola

K této sérii je snad i nadbytečné něco více dodávat. Sice se v této knize hlavní děj moc neposune a někomu to může připadat jen jako nastavovaná kaše, ale pořád jsou to dvě výborné hororové povídky s úžasnou kresbou. Pojetí každé z nich je trochu jiné, ale ani u jedné z nich jsem nebyl zklamán. To zase bude absťák do dalšího pokračování:).

29.09.2019 5 z 5

Svatokrádežná svatba Svatokrádežná svatba Alejandro Jodorowsky

V příběhu je využita většina tradičních Jodových atributů - násilí, krev, zvrácenné rodinné vztahy, sex, zrada, pomsta, nejednoznační hrdinové. Jen to duchovno chybí, ale za mne to je snad i dobře.
Tím, že jde o již známá témata, která jsou tentokrát z důvodu rozsahu knihy méně rozvinutá, je příběh celekm předvídatelný a ne zcela originální. Přesto se čte dobře a díky krásné kresbě ve velké formátu se jedná o knihu, která určitě stojí za přečtení.

16.09.2019 4 z 5

Hustej nářez - komiks Hustej nářez - komiks František Kotleta (p)

Poslední dobou jsem četl několik komiksů, které měly předlohu v beletrii či filmu a většinou jsem byl zklamán, Platí to i zde. Je to hodně zkratkovité, přeskakuje se z akce do akce, aniž by se dostatečně využil potenciál jednotlivých částí vyprávění. Možná kdyby byl komiks dvakrát tak dlouhý, trochu se rozpracovali jednotlivé postavy a některé části děje, tak by to fungovalo. Ale takto to zachraňují občasné vtipné hlášky a občasná povedená scéna. Kresba je na první nahlédnutí líbivá, ale hodně statická. Tenhle nářez mohl být hustější.

27.08.2019 3 z 5

Batman: Temné vítězství: Kniha první Batman: Temné vítězství: Kniha první Jeph Loeb

Ačkoliv Temné vítězství navazuje na Dlouhý Halloween, nenazval bych to přímo pokračováním, ale spíše využitím základů příběhu z DH k vytvoření zcela samostatného vyprávění, které zatím vyznívá trošku jinak než DH. Vystupuje zde více postav z Batmanova universa, skoro všechny postavy řeší nějaké vnitřní postavy, takže vyznění knihxy je temnější než u DH. Zatím spokojenost, uvidíme, kam co s tím udělá druhá kniha.

27.08.2019 5 z 5

Pár vražd navíc Pár vražd navíc Garth Ennis

Důstojné zakončení příběhů s Tommym, který ukázal, že se není třeba bát ani takových šefů jako je Lobo: Zpočátku byly příběhy spíše průměrné, ale ke konci to nabralo rychle rostoucí křivku a především Rakev plná dolarů, vzdávající hold spaghetti westernům, a závěrečný příběh s JLA, jsou skvělé. Tak jako Supermana úplně nemusím, tak tady je právě on tím nejlepším superhrdinou (samozřejmě kromě Šestipíva) a naopak oblíbený Batman je tady moralistický vopruz. A rozjímání nad prostředky, kterými lze dosáhnout cílů, by si asi měl přečíst každý superhrdina než oblékne elasťáky a spoďáry.

25.08.2019 4 z 5

Zavíračka Zavíračka Garth Ennis

Tahle série měla stoupající tendenci a poslední díl (nepočítám, že přídavek na tom může něco změnit) byl nejlepší. Je to finále, k němuž se stoupá po malých krůčcích po krvavé cestičce osudu, z níž neexistuje odboček. Nakonec mi bude po Tommym smutno - budu si muste dát na něj panáka. A pak na všechny jeho kumpány z baru u Noonana. „Sbohem, chlapci.“

06.08.2019 5 z 5

Plačící andělé z Monsu Plačící andělé z Monsu Robbie Morrison

Určitě nejlepší DW, který u nás vyšel (a to i včetně 12.). Z minulého 10. DW jsem byl spíše zklamán, ale tato kniha vše vynahradila. Výborná ukázka hrůz a nesmyslnosti první světové války, do níž jsou zakomponováni příslušníci mimozemské civilizace, živící se životní energií lidí a kteří ve své andělské podobě opravdu nahánějí hrůzu. K tomu dobrý nápad s přesunem v čase, takže výsledkem je zajímavý a napínavý příběh. Druhý krátký příběh je už jen takový doplněk, který pro svou krátkost nemohl být moc rozveden a v totmo případě mne kresba moc neoslovila.

06.08.2019 4 z 5

Studie v růžové Studie v růžové Steven Moffat

Ono to není špatné, čte se to dobře a má to celkem spád, ale je to bez jakékoliv větši invence přepis seriálu. Kopie podoby postav by asi nevadila, ale doslovný přepis dialogů by být nemusel - samozřejmě vše zkráceno, čímž oproti seriálu dochází k vynechání detailů, drobných vtípků a ukázky důvtipu Sherlocka. Tak nevím, zda dám další díl nebo se raději nepodívám přímo na seriál.

06.08.2019 3 z 5

Sláine: Rohatý bůh #1 Sláine: Rohatý bůh #1 Pat Mills

Výborná kresba, ve své době to musela být pecka (no vlatně i teď stále je), určitě kvůli kresbě stojí za to vzít knihu do ruky a kochat se celostránkovými fantaskními nápady autorů, avšak příběh byl rozvláčný a tak celkové vyznění je takové spíše neutrální.

19.07.2019 3 z 5

Revoluce hrůzy Revoluce hrůzy Nick Abadzis

Špatné to nebylo, především první příběh měl spád, napětí i vtip, ale po dočtení to ve mne nezanechalo žádnou velkou emoční stopu:). Je to bez větší zápletky, rychle vyřešené jsou i ty největší překážky.

13.07.2019 3 z 5

Zabijácké eso Zabijácké eso Garth Ennis

Nadpřirozena by tam pro mne mohlo být méně, ale to je tak jediné podtatné, co se tomu dá vytknout. Ennis si libuje v bizardních postavách a tady jich servíruje nemálo. Celý supertým Paragraf 8 je sbírka neskutečně ujetých týpků, kde těžko určit, který je ten nej - samozřejmě kromě Šestipíva, který má přece jen v celém příběhu podstatnější roli.
Vztah Tommyho s Tiegelovou se dále rozvíjí a tento ženský prvek v ději ani není rušivý:), naopak je příjemnou dějovou linií. A Tiegelové děda vzpomínající (když mu pamět nevynechá) na sladké Německo, je další nezapomenutelnou postavičkou.
A pak je tu také Catwoman - a tradičně jako v každém příběhu, v němž se objeví, je těžké či možná nemožné, se do ní nezamilovat.

17.06.2019 4 z 5

Runaways Runaways Brian K. Vaughan

Vaughana můžu a již dříve jsem si vyhledal nějaké anglické ukázky této série, takže když toto vyšlo v NHM, tak to byla jasná koupě i při vědomí, že je to jen začátek, který u nás zřejmě nikdy dokončen nebude. Což je škoda, protože je to příjemné čtení s dobrým základním nápadem. I když po přečtení knihy si nejsem jist, zda potenciál byl plně využit. Dětský (mládežnický) svět i s jejich náhledem na rodiče je vykreslen dobře a dětští hrdinové jsou fajn, ale způsob řešení konfliktu mezi dětmi a jejich rodiči mi ani z jedné strany nepřišel zcela přesvědčivý. Tak nějak jsem z prvotních náznaků myslel, že došlo u dětí k mýlce a že rodiče superpadouchy nejsou, že se vše nakonec vysvětlí, ale ono to vypadá, že ne:). Každopádně tady bych pokračování uvítal.

23.05.2019 4 z 5

Nakládačka Nakládačka Garth Ennis

Druhé pokračování se mi líbilo trochu méně než jednička. Ale pořád je to velká zábava a velká škoda, že další díly již nevyšly, protože byly načrtnuté některé dějové linky, jejichž dokončení se v češtině zřejmě nedočkáme.

19.05.2019 4 z 5

Catwoman: Po stopách Catwoman Catwoman: Po stopách Catwoman Ed Brubaker

Trošku jiná Catwoman než předchozí DCKK, oproti níž už Catwoman oblékla superhrdinský oblek, ale naštěstí to až tak moc superhrdinské není a Brubaker opět nezapře svou lásku k detektivním příběhům ve stylu noir, a to především v druhém příběhu, kde jednou z hlavních postav je detektiv Allen, kterého jsme mohli poznat v jiné Brubakerově sérii - Gotham central a je odkazováno i na další postavy. Minulá Cartwoman mne bavila více (možná tím, že to skoro ani Catwoman nebyla), ale i tato mne potěšila. No a nesmím zapomenut na galérii obálek - jedna hezčí než druhá.

05.05.2019 5 z 5