jasnyj komentáře u knih
Po všech komentářích není prakticky co dodat :) Snad jen, že nebýt snachy, která je velkou čtenářkou a přivezla si knihu s sebou na návštěvu, asi bych se s touto skvělou knížkou nesetkal. Navíc mi pomohl jeden z komentářů, který napsal některý z čtenářů - takže to četl i chlap? - tak to musím taky :) A vím, že jsem udělal velmi dobře. Díky Veroniko za tuto krásnou knihu. Všem doporučuju.
Mě tento styl nesedl. Takové dialogy prakticky o ničem. Skončil jsem u čtvrté kapitoly. A to jsem po první nedočtěné dal po dvou měsících ještě jednu šanci.
Tak do půlky knížky jsem se snažil zorientovat v postavách, a do konce knihy mi některé ještě unikaly. Konec tak trochu otevřený, smutný, ale nejsmutnější je, že se takové příběhy v životě dějou a co vše může způsobit sobectví. Ale jinak opět skvěle napsané, děj má spád, žádná prázdná místa.
Tak půl na půl - část dobrý povídky a část nic moc anebo praštěný.
Zpočátku jsem chtěl knížku odložit. Po několika kapitolách jsem se však začetl. Děj je místy až neuvěřitelný. Je to pro nás těžko představitelné. Po útěku z Koreje v Číně byl děj zajímavý, potom však sklouzl do popisu Sinova boje se sebou samým v západním světě, občas proloženým jeho vlastními slovy. Sinovo vyprávění je dobře napsáno, některé autorovy vsuvky byly jistě potřebné na osvětlení děje, jen působily trochu rušivě. Konec jsem dočítal jen z "povinnosti" :) Samotné táborové desatero je smutnou výpovědí o pohledu na hodnotu člověka v Severní Koreji. Buďme rádi, kde jsme a važme si toho.
Příběh je silný o zlobě, nenávisti, krátkozrakosti ale i pochopení. Kniha je však na můj vkus hodně rozvláčná. Zpočátku jsem se trochu ztrácel v různých připodoběních a časových skocích. Později jsem si našel styl a dočetl jsem ji do konce. Samotný příběh by dal na útlou knížku, jež by mi více sedla. Smutnou skutečností je chování mnohých z nás podobné Nataše a jejím zákazníkům v honbě za akcemi, slevami a falešnými úspěchy.
Zajímavý pohled na Čínu z počátku minulého století.
Trochu pomalejší rozjezd a cca po první třetině kniha nabrala spád. Konec předvídatelný jako v americkým filmu :)
Začátek zajímavý a dějově skvělý, v polovině (v podzemí) trochu dlouhé popisování a děj poněkud zvolnil. Závěr opět nabral spád, jen konec nebylo těžké odhadnout. Na Cooka úplně jiné téma než jsme u něj zvyklí.
Do půlky to bylo zajímavý, pak se to zvrtlo v takové podivné plácání o ničem až do konce.
Knihu jsem koupil kdysi v Levných knihách, cirka před víc jak patnácti lety. Co mi nejvíc utkvělo v paměti byl nářek čtyřletého Michaela, když ho opustila matka. Tehdy byla spuštěna ZLOBA.
Díky čtenářské výzvě jsem ji přečetl znovu a dávám zase pět hvězd.
Níže uvedený komentář od Lostindreama jako by to napsal za mě. Nebýt čtenářské výzvy, asi knihu nepřečtu a myslím, že by mi to nechybělo :)
Čekal jsem sondu do života člověka, který kvůli ženě ukončil kněžství, jeho postoje jak se s tím vyrovnával a co ho k tomu vedlo. Ne, není to psychologický román. Některé pasáže by takového ražení byly, jenže opravdu jen některé. Autor se více zaměřil na ostatní než hlavního hrdinu. Dost míst bylo nudných a bez solidního děje (třeba popis cesty letadlem a přepadení zabírá jednu celou část knihy). Z mého pohledu 53% k dnešnímu datu je ještě docela hodně.
Kniha fakt o ničem - no pár světlých stránek by se našlo. Proto dvě hvězdy. Jinak se ztotožňuji s komentářem laepuse. Jakoby mi mluvil z "duše".
Téma zajímavé, ale styl jakým je kniha napsána mi nesedl. Nedočetl jsem. Třeba se k tomu někdy vrátím.