jasnyj komentáře u knih
Tato třetí část trilogie mi zpočátku moc nesedla, nemohl jsem se dostat do děje. Po několika kapitolách se to však povedlo :)
Poválečná léta a následná padesátá jsou popsána velmi zdařile. Celkově Šikmý kostel je velmi dobře zpracovaný, čtivý a poučný o době nedávno minulé.
Přečetl jsem ji jako příspěvek do čtenářské výzvy. Detektivka spíš průměrná, pomalejší děj. Další si asi nepřečtu.
Vše začalo tak skoro nevině - kluka zajímají detaily z koncentračního tábora a stařec se nakonec podvolí (nic jiného mu nezbývá). Tímto King rozehraje skvělý psychothriler. Třináctiletého chlapce postupně ovlivňuje vyprávění natolik až dojde... Ale to si raději přečtěte :)
Po všech komentářích není prakticky co dodat :) Snad jen, že nebýt snachy, která je velkou čtenářkou a přivezla si knihu s sebou na návštěvu, asi bych se s touto skvělou knížkou nesetkal. Navíc mi pomohl jeden z komentářů, který napsal některý z čtenářů - takže to četl i chlap? - tak to musím taky :) A vím, že jsem udělal velmi dobře. Díky Veroniko za tuto krásnou knihu. Všem doporučuju.
Opět výborně napsaná kniha z okolí přerovska. Skvěle vystihnutá doba konce padesátých let a dopad kolektivizace na soukromníky a živnostníky. Celá knížka je napsaná svižným tempem, nádherné slovní obraty, zejména s jadrnou přímou řečí Juliany Paukrtové. Tímto vtiskla spisovatelka knize nový rozměr. A konec jako vždy nepředvídatelný :)
Na knihy Lenky Chalupové se vždy těším s vědomím dobře stráveného času :)
Tato trilogie mě opravdu chytla a doporučuju všem.
Opět skvěle napsaný příběh z pera skvělé autorky lidských osudů.
Do půlky to bylo zajímavý, pak se to zvrtlo v takové podivné plácání o ničem až do konce.
Knihu jsem koupil kdysi v Levných knihách, cirka před víc jak patnácti lety. Co mi nejvíc utkvělo v paměti byl nářek čtyřletého Michaela, když ho opustila matka. Tehdy byla spuštěna ZLOBA.
Díky čtenářské výzvě jsem ji přečetl znovu a dávám zase pět hvězd.
Mě tento styl nesedl. Takové dialogy prakticky o ničem. Skončil jsem u čtvrté kapitoly. A to jsem po první nedočtěné dal po dvou měsících ještě jednu šanci.
Níže uvedený komentář od Lostindreama jako by to napsal za mě. Nebýt čtenářské výzvy, asi knihu nepřečtu a myslím, že by mi to nechybělo :)
Napsáno vzletným a květnatým jazykem. Na svou dobu však jistě dobré počtení. Velká podobnost s knihou R.L.Stevensona Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda, byť pojatá v jiné rovině dvou totožných osob.
Podle předchozích recenzí jsem byl připraven na duchařský román. Bylo tam napěti, trochu vyšetřování. Opět dobře napsané, sice místy trochu rozvláčné s přešlapáváním na místě. To série s Jane Rizzoli a Maurou Isles je skvělá. Pokud zůstane v této linii, tak drobný úlet je možno odpustit. Nebo už dochází inspirace / dech?
Moc milá knížka. Příjemné, pohodové čtení. Stále jsem měl před očima Lubomíra Lipského jako pantátu Bezouška, vtipného, bodrého tatíka s fajfčičkou, ačkoli jsem věděl, že ve filmu jej hraje Jaroslav Vojta (film jsem viděl až po přečtení, také příjemný a místy vtipně pojatý, byť se s románem místy mírně rozchází).
Mám podobný názor jako "markoj". Docela přesně vystihla moje pocity při čtení. Dávám čtyři hvězdy, protože jako román se mi dějově zamlouval. A autorka to hned na prvních stranách uvádí.
začátek poněkud zdlouhavý, až od druhé čtvrtiny se to rozjelo. Během přestřelky jsem se v tom nějak ztratil. V některých jménech jsem měl trochu guláš, takže jsem netušil kdo zrovna pálí a kdo padl. Vcelku dobré počtení.
Autor popisuje situaci příchodu německých rekrutů na frontu, včetně bojů a následky zranění. Očekával jsem více propracované postavy a více úvah nad nesmyslností války. Ta sice zazní zejména ke konci. Ale několik pasáží stálo za to.
Tak do půlky knížky jsem se snažil zorientovat v postavách, a do konce knihy mi některé ještě unikaly. Konec tak trochu otevřený, smutný, ale nejsmutnější je, že se takové příběhy v životě dějou a co vše může způsobit sobectví. Ale jinak opět skvěle napsané, děj má spád, žádná prázdná místa.