Jezinkabezinka komentáře u knih
Po delší době opět vtipný a trefný Asterix, tentokrát se musí utkat s takovým starověkým sluníčkarem.
Děj se posouvá dál, odhalují se další tajemství, vstupují nové síly. Krásná kresba se chvílemi stává závadou, protože jsou některé pasáže méně přehledné.
Tak tentokrát se v ději nikam moc neposuneme. Jedná se o krátké příběhy, které jsou kocipovány jako vyprávění u ohně. V tomto dílutedy jde spíš o výtvarnou stránku a hlavní je doslov autora.
Obsáhlý komiks, kde za stejně za chvíli ztratíte v hromadě jmen. Velká snaha vytáhnout na světlo 2 masakry ze Sinajského tažení. Pod název je velmi výstižný, protože je to jen kapka v moři. V moři krutosti dějin. Protože co se přesně stálo a proč, se stejně už nedozvíme, ale všem bude jasné, že oficiální vládní přihlášení je hnus. Velmi oceňuji přidané prameny.
V tomto případě je výtvarná stránka výrazně nadřazena příběhu, který mne spíše nudil.
Oceňuji různorodost sociálních tříd ze kterých zpovídaní pocházeli (ti nejchduší však nemají šanci). Rozhovory z kterých mrazí, takový Orwell v praxi. Kniha se čte velmi dobře, po jednotlivých rozhovorech jsem si dávala pauzy. Osobně jsem si tvrdý kastovní systém vždy spojovala jen s Indií, takže krom jiného i toto byla novinka.
Četla jsem na základě upoutávky na humoristickou knížku, takže jsem byla trochu zklamaná. Zasmála jsem se, ale rozhodně méně než jsem čekala. Navíc opakující se fráze mne moc nebavily. Celé mi to přišlo trochu natahované, aby to vydalo na knihu.
Tak to mně vůbec nechytlo. Přežiji modernu, ale chvíli mi to přišlo zmatené a musela jsem se vracet.
Po dvou slabších dílech je Hraničářův učeň zpět ve formě. Uvítala bych je méně opakování informací, jak se umí hraničáři neslyšně plížit, dobře střílet z luku a jak mají vycvičené koně.
Bohužel hlavní dojemem z celé knihy bylo na jaké výzkumy se vyhazují peníze. Druhým, že je smutné, že i v 21 . století je problém trochu korigovat Darwina. Kniha je zaměřená na biologii, evoluci etc., já přitom mnohem větší váhu připisuji kultuře dané společnosti a rodině. Tedy věřím, že někomu tato kniha víc pomůže (například upozorňování na testování léčiv převážně na mužích etc., zde by doktoři třeba měli krom pohlaví přihlédnou i k váze), ale mne to moc neoslovilo. Asi proto, že moje praprababička měla za císaře pána koncesi na knihtiskárnu a vyrostla jsem ve vědomí, že když Bůh stvořila může v podstatě žertovala:-)
Skvělá komiksová reportáž ze vzdálené Kanady. Ale na otázky, které přináší není jednoduchá odpověď. Je to hodně o zamyšlení se o kořistnickém stylu života a provázanosti světa. A taky o tom, že je těžké vrátit se v čase.
Vyváženost a i určitá poetika mne nadchla.
Nejdříve jsem byla nadšená, protože jsem se několikrát vydatně zasmála. Ale pak to začalo být takové rozbředlé a nastavováné a získala jsem dojem, že autor publikoval vše co měl v šuplíku.
Námět dobrý, ale děj mi přišel takový neukončený. Jakoby už chyběli síly na pár dalších stran.
Kresba se mi moc nelíbila, dokonce jsem se v některých momentech ztrácela, ale příběh to vynahradil. Popis konzumní společnosti, lidské snahy o ovládání druhých a vědomí, že žádná cesta není dokonalá.
Nemám ráda nadpřirozené jevy v "romantických" příbězích. Přijde mi to, že autorka neví jak ukončit příběh.
Poněkud rozvleklá detektivka, kterou jsem tedy jedním dechem nečetla. Nejvíce oceňuji přidané historky z Hollywoodu.
Po delší době komiks, který jsem musela přečíst naráz spánkovému režimu navzdory, tak mne to chytlo. Připouštím, že někde bych více textu pro lepší a rychlejší pochopení uvítala.
Ač předchozí autorčiny knihy, které jsem četla, splňovaly takový průměr lehké oddechové romantické literatury s trochou humoru, toto bylo až moc. Z každé stránky ukapávaly šťastné zítřky a blbost. Zápletka s bigamií fajn, ale vše ostatní v roce 1815? Jediný efekt této knihy je, že je čas si najít odbornou knihu o každodennosti v době regenství.
Stručně a vtipně shrnuté vazby (hlavně peněžní), které hýbaly světem. U střední Evropy, sem tam chybka - Rakousko nebylo království.