Jihočech427 Jihočech427 komentáře u knih

Není Není Mariusz Szczygieł

Poslouchal jsem audioverzi. Někdy jsem se trochu ztrácel, to když autor příliš rozebíral nějaké téma a dlouho kroužil kolem… Kniha má zvláštní aormosféru. Závěr je hodně silný.

01.08.2021 4 z 5

Poštovní úřad Poštovní úřad Charles Bukowski

První setkání s autorem stálo za to.

01.08.2021 5 z 5

Historie světa v 10 1/2 kapitolách Historie světa v 10 1/2 kapitolách Julian Barnes

Výborné povídky, ale je třeba si zážitek odpracovat. Barnes mi trochu připomíná Kunderu svým esejistickým stylem psaní. Povídky jsou rozhodně originální! Historie mohla vypadat i takto a popis lásky je brilantní.

15.03.2025 4 z 5

Nezadržitelná vlna: Technologie, umělá inteligence, moc a největší dilema 21. století Nezadržitelná vlna: Technologie, umělá inteligence, moc a největší dilema 21. století Mustafa Suleyman

Velmi komplexní pohled na to, co přichází, a čemu se nevyhneme. Celkově v knize převažuje pesimismus. Autor se jako insider výborně v oboru i jeho návaznostech orientuje a před čtenářem tedy vyvstávají všechny možné souvislosti a hlavně rizika bezbřehého technooptimismu. Budoucnost nemusí být dystopická, ale bude třeba mnoho opatření. A ta budou “chůzí v tenkém koridoru mezi autokracií a demokratickou kontrolou. Doporučuji rozhodně přečíst a vřele nesouhlasím s komentářem Ios.

15.03.2025 5 z 5

7 návyků šťastných dětí 7 návyků šťastných dětí Sean Covey

Ideální knížka pro rodiče, kteří znají filozofii 7 návyků skutečně efektivních lidí a přemýšlejí, jakým způsobem si představit svým dětem. Vyzkoušel jsem s vlastní dcerou, když byla ve druhé nebo ve třetí třídě. Knížku jsem jí dal a ona si ji sama četla. Pak jsme si o příbězích trochu povídali - k tomu je na konci každé kapitoly "okénko pro rodiče". Po letech mě překvapilo, když mi dcera řekla, že si knížku během základní školy přečetla ještě mnohokrát...

22.11.2024 5 z 5

Talent nerozhoduje Talent nerozhoduje Geoff Colvin

Tuhle knihu jsem přečetl dvakrát s odstupem zhruba 10 let. Posledních 18 let se profesionálně pohybuji v oblasti rozvoje potenciálu dospělých i mladých lidí. Pořád ji považuji za skvělou bez ohledu na emocionální komentáře níže. Ona - narozdíl od nich - staví na datech a přináší dostatečné důkazy toho, co vidíme kolem sebe. Talent je ta "špetka", která pomůže, ale tvrdá práce je ta "hromada", která nakonec rozhoduje. Výborně napsané a praktické.

04.11.2024 5 z 5

Pravda o soli - Lži odborníků o látce, bez které nemůžeme žít Pravda o soli - Lži odborníků o látce, bez které nemůžeme žít James DiNicolantonio

(SPOILER) Kniha, kterou by si měli přečíst všichni, které naočkovala oficiální doktrína nesolení. Hlavní argument doktríny je, že sůl zvyšuje krevní tlak a způsobuje tak dlouhodobě poškození organizmu. Jak autor - farmaceut a doktor - přesvědčivě dokládá "tunou" zdrojů, NENÍ TOMU TAK. Naším hlavní problémem je cukr, nikoliv sůl. Pokud nepatříte ke zhruba 25% populace citlivé na sůl, lze s trochou zjednodušení říct: solte podle toho, co vám naznačuje vaše tělo. PS: ano, kniha se nečte zrovna jako román právě díky množství odkazovaných studií.

08.11.2023 5 z 5

Od srdce Od srdce Josef Fousek

Na soboru veršů a úvah je znát, že se autor nachází převážně v nostalgicky-melancholickém rozpoložení. Většina textů smutní nad stavem společnosti, nad odcházejícím mládím nebo blížící se smrtí. Dávkoval jsem si četbu a čekal, jestli nepřijde pozitivní závan. Nepřišel.

19.12.2021 3 z 5

Černý velbloud Černý velbloud Kateřina Ash

Nejzajímavější na této knize je fakt, že čtenáře vede do míst, které sice "zná" ze zpráv, ale jenom povrchně a mediálně. Teď má možnost proniknout hlouběji. Zápletka je sama o sobě zajímavá, místa dění ji dál umocňují.

07.10.2021 4 z 5

Eseje o věcech veřejných Eseje o věcech veřejných William Butler Yeats

Čekal jsem víc. Některé eseje se týkaly natolik starých témat, že bylo těžké se do nich vcítit. Zachránil to Chesterton.

01.08.2021 3 z 5