Jihočech427

Poslouchal jsem audioverzi. Někdy jsem se trochu ztrácel, to když autor příliš rozebíral nějaké téma a dlouho kroužil kolem… Kniha má zvláštní aormosféru. Závěr je hodně silný.

Výborné povídky, ale je třeba si zážitek odpracovat. Barnes mi trochu připomíná Kunderu svým esejistickým stylem psaní. Povídky jsou rozhodně originální! Historie mohla vypadat i takto a popis lásky je brilantní.

Velmi komplexní pohled na to, co přichází, a čemu se nevyhneme. Celkově v knize převažuje pesimismus. Autor se jako insider výborně v oboru i jeho návaznostech orientuje a před čtenářem tedy vyvstávají všechny možné souvislosti a hlavně rizika bezbřehého technooptimismu. Budoucnost nemusí být dystopická, ale bude třeba mnoho opatření. A ta budou “chůzí v tenkém koridoru mezi autokracií a demokratickou kontrolou. Doporučuji rozhodně přečíst a vřele nesouhlasím s komentářem Ios.

Ideální knížka pro rodiče, kteří znají filozofii 7 návyků skutečně efektivních lidí a přemýšlejí, jakým způsobem si představit svým dětem. Vyzkoušel jsem s vlastní dcerou, když byla ve druhé nebo ve třetí třídě. Knížku jsem jí dal a ona si ji sama četla. Pak jsme si o příbězích trochu povídali - k tomu je na konci každé kapitoly "okénko pro rodiče". Po letech mě překvapilo, když mi dcera řekla, že si knížku během základní školy přečetla ještě mnohokrát...

Tuhle knihu jsem přečetl dvakrát s odstupem zhruba 10 let. Posledních 18 let se profesionálně pohybuji v oblasti rozvoje potenciálu dospělých i mladých lidí. Pořád ji považuji za skvělou bez ohledu na emocionální komentáře níže. Ona - narozdíl od nich - staví na datech a přináší dostatečné důkazy toho, co vidíme kolem sebe. Talent je ta "špetka", která pomůže, ale tvrdá práce je ta "hromada", která nakonec rozhoduje. Výborně napsané a praktické.

(SPOILER) Kniha, kterou by si měli přečíst všichni, které naočkovala oficiální doktrína nesolení. Hlavní argument doktríny je, že sůl zvyšuje krevní tlak a způsobuje tak dlouhodobě poškození organizmu. Jak autor - farmaceut a doktor - přesvědčivě dokládá "tunou" zdrojů, NENÍ TOMU TAK. Naším hlavní problémem je cukr, nikoliv sůl. Pokud nepatříte ke zhruba 25% populace citlivé na sůl, lze s trochou zjednodušení říct: solte podle toho, co vám naznačuje vaše tělo. PS: ano, kniha se nečte zrovna jako román právě díky množství odkazovaných studií.

Na soboru veršů a úvah je znát, že se autor nachází převážně v nostalgicky-melancholickém rozpoložení. Většina textů smutní nad stavem společnosti, nad odcházejícím mládím nebo blížící se smrtí. Dávkoval jsem si četbu a čekal, jestli nepřijde pozitivní závan. Nepřišel.

Nejzajímavější na této knize je fakt, že čtenáře vede do míst, které sice "zná" ze zpráv, ale jenom povrchně a mediálně. Teď má možnost proniknout hlouběji. Zápletka je sama o sobě zajímavá, místa dění ji dál umocňují.

Čekal jsem víc. Některé eseje se týkaly natolik starých témat, že bylo těžké se do nich vcítit. Zachránil to Chesterton.