Jihočech427 komentáře u knih
Ideální knížka pro rodiče, kteří znají filozofii 7 návyků skutečně efektivních lidí a přemýšlejí, jakým způsobem si představit svým dětem. Vyzkoušel jsem s vlastní dcerou, když byla ve druhé nebo ve třetí třídě. Knížku jsem jí dal a ona si ji sama četla. Pak jsme si o příbězích trochu povídali - k tomu je na konci každé kapitoly "okénko pro rodiče". Po letech mě překvapilo, když mi dcera řekla, že si knížku během základní školy přečetla ještě mnohokrát...
Tuhle knihu jsem přečetl dvakrát s odstupem zhruba 10 let. Posledních 18 let se profesionálně pohybuji v oblasti rozvoje potenciálu dospělých i mladých lidí. Pořád ji považuji za skvělou bez ohledu na emocionální komentáře níže. Ona - narozdíl od nich - staví na datech a přináší dostatečné důkazy toho, co vidíme kolem sebe. Talent je ta "špetka", která pomůže, ale tvrdá práce je ta "hromada", která nakonec rozhoduje. Výborně napsané a praktické.
Výborný rozhovor. Zuzana Čaputová se v něm čtenáři představuje jako žena pevných hodnot, laskavého srdce a nezlomné naděje, že slušnost a pokora mají v tomhle světě své pevné místo. I když se takový lídr objeví jen jednou za čas, společnosti to ohromně prospěje.
Skvělá kniha! Propojuje klíčové praktiky všímavosti s dobře vystavěným příběhem. Rozjezd je pozvolný, ale pak to jede až do konce. Poslouchal jsem v audio formě při cestování a bylo po parádní.
(SPOILER) Kniha, kterou by si měli přečíst všichni, které naočkovala oficiální doktrína nesolení. Hlavní argument doktríny je, že sůl zvyšuje krevní tlak a způsobuje tak dlouhodobě poškození organizmu. Jak autor - farmaceut a doktor - přesvědčivě dokládá "tunou" zdrojů, NENÍ TOMU TAK. Naším hlavní problémem je cukr, nikoliv sůl. Pokud nepatříte ke zhruba 25% populace citlivé na sůl, lze s trochou zjednodušení říct: solte podle toho, co vám naznačuje vaše tělo. PS: ano, kniha se nečte zrovna jako román právě díky množství odkazovaných studií.
Výborná kniha, která uceleně vysvětluje zásadní důležitost správného dýchaní, to, že jsme na něj díky způsobu stravování a života zapomněli, a jaké dopady to má na naše zdraví. Poslouchal jsem audioformu se Zbyškem Horákem a bylo to výborné. Inspirovalo mě to k některým změnám, které může udělat každý a funguje to!
Parádní příběh. Jako vždy u takového špalku (725 str.) trvala expozice docela dlouho, ale King ve svém mistrovství (a překladatelka také) ví, jak vás udržet u čtení. Samotná zápletka a hraní si s pohádkovými motivy mě bavila svou originalitou, většinou krátkými kapitolami a dynamickým stylem vyprávění.
Já naopak s posledními komentáři nesouhlasím. Myslím si, že kniha Miroslava Bárty snese srovnání s dalšími podobnými. Mě bavily časté odbočky a epizodnost kapitol. Autor si nehraje na vědeckou publikaci se vším všudy, sám v úvodu upozorňuje, že jde o text přístupný širší veřejnosti a to doslova plní. Srozumitelné, bez přílišného zjednodušování, dostatečně propojené na zdroje. Osvěžující pohled na historii, současnost i možnou budoucnost.
Výborná kniha pro zorientování v reálné politice. Po uspořádání světa od Kissingera další skvělý průvodce. Navíc je to napsané vtipně a výborně přeloženo.
Román se velice rychle rozjel a vtáhl mě, protože mě téma genových manipulací a jejich potenciálních dopadů zajímá. Ke konci se tempo stupňuje a máte chuť nepřestávat číst.
Velmi zajímavý a hlavně k zamyšlení nutící sociologický pohled na naši společnost. Proč máme tolik bazénů a chat? Proč jsme (stát) nezvládl Covid-19? Proč potřebujeme příběhy vysvětlující současný "měkký" svět? Navíc je text napsán hodně čtivě i s prvky humoru.
Základem autorčina přístupu je Zákon přitažlivosti. Na co myslíš, to ve svém životě vytváříš. Kniha je souhrn příspěvků z blogu a to jí zrovna neprospívá. Celek působí hodně fragmentovaně. Myšlenky se opakuji a opakují, takže dočíst až do konce chce výdrž.
Velmi dobrý souhrn potřebných informací a znalostí pro tak zvané KRITICKÉ MYŠLENÍ. Autor se zjevně dobře v problematice orientuje, protože čtenáře dovede s Jungem až do nevědomí včetně kolektivního, kde se míchá, často smrtící koktejl neuvědomovaných pohnutek. Hodně citací uznávaných autorů.
Výborné a sugestivní. Ze stejného soudku jako Orwellovo 1984 nebo Weilovo Moskva-hranice. Koestler sám nic podobného nezažil, ale dokázal skvěle vykreslit atmosféru stalinských čistek. Permanentní podezíravost a strach prostupující společnost, která slibovala ráj na zemi. Koestler slovy Rubašova skvěle popisuje vlastnosti systému, který popřel všechny jednotlivce (až na ty chvíli vyvolené) ve prospěch revoluce.
Naprostá paráda. Neruda Vás vezme do vesmíru a přitom se nebude bát. Když si k tomu uvědomíte, co všechno o vesmíru Neruda svým poetickým jazykem do veršů vložil, máte chuť před ním smeknout. Ono to totiž "hraje" i se současnými poznatky! Ideální kombinace poznatků a poezie.
170 let uplynulo od doby, kde se příběhy zachycené v povídkách odehrály. Je to jako sednout do stroje času a prožívat jiný svět. Skvělý jazyk Jana Nerudy to umí zařídit.
Na soboru veršů a úvah je znát, že se autor nachází převážně v nostalgicky-melancholickém rozpoložení. Většina textů smutní nad stavem společnosti, nad odcházejícím mládím nebo blížící se smrtí. Dávkoval jsem si četbu a čekal, jestli nepřijde pozitivní závan. Nepřišel.
Nejzajímavější na této knize je fakt, že čtenáře vede do míst, které sice "zná" ze zpráv, ale jenom povrchně a mediálně. Teď má možnost proniknout hlouběji. Zápletka je sama o sobě zajímavá, místa dění ji dál umocňují.
Poslouchal jsem audioverzi. Někdy jsem se trochu ztrácel, to když autor příliš rozebíral nějaké téma a dlouho kroužil kolem… Kniha má zvláštní aormosféru. Závěr je hodně silný.