jindrich7442 komentáře u knih
Nenalézam absolutně nic, co bych mohl vytknout. Je málo knih, které Vám již na prvních dvaceti stranách oznámí, že je budete chtít hltat bez omrzení. Autora jsem poznal díky příběhům římských vojáků, a díky dobré zkušenosti jsem se těšil i na tvorbu z absolutně odlišného prostředí. Nevím, zda je to eufórií z emotivního a napínavého příběhu po dočtení, ale v současné chvíli musím říct: "Kam se hrabe Cato a Macro?..."
Další skvělá zkušenost s autorovým dílem podtržená faktem, že v levných knihách lze skutečně narazit na literární skvosty a doslova za hubičku. Velice čtivě psáno, především, pokud čtenář disponuje znalostí tehdejších rodinných poměrů, neboť počátky Přemyslovského rodu jsou na počet postav velice štědré. Knihu jsem přelouskal za necelé dva dny a musím především ocenit četnost historických pramenů, citovaných zdrojů a především prvotřídní objektivity historických faktů a domnělých scénářů.
Knihu jsem otevřel pouze ve chvíli, že jsem neměl nic jiného po ruce v knihovně. Čtení vyloženě odpočinkové. Čas od času úsměvné, komické, možná vtipné? Nicméně jinak úplně o ničem, co se tématu a obsahu "sdělení" týká nic nového mi nepřinesla (až na pár vtipných popisů). Knihu nedočtenou jsem odložil na dobu neurčitou.
Po dlouholetých doporučeních jsem měl možnost skutečně sáhnout po knize p. Bauera. Ačkoliv jsem nikdy nebyl fanouškem historických románů, s jistotou mohu říct, že si autor získal nového čtenáře.
Příběh velice zaujal. Skvěle přibližující tehdejší způsoby života doplněno jednoduchou zápletkou, napětím a podtrženo diskrétní dávkou humoru. Doufám, že v tomtéž duchu se potáhnou i další části celé série.
Díky ne již tak chaotickým a četným zvratům je příběh možná o něco jednodušší. To však příběhu neubírá na čtivosti a napětí. Úžasné je pozorovat, jak se jednotlivé postavy mění v závislosti na politických změnách. Příkladným zvratem je například chování královny Konstancie po smrti manžela Přemysla I. Otakara a převzetí moci synem Václavem. Velice oceňuji, jak se autor drží historických faktů, která si během četby ověřuji vyhledáváním různých zdrojů. Jediné pochyby mi přináší postava Jindřicha z Hradce. Dle zdroje http://jhdat.cz/?p=clanek&id=1 žil v letech 1160-1235, Autor však v období jeho údajné smrti stále využívá jako maršálka a v poslední kapitole udává, že se po neshodě jeho rod Vítkovců opět vrací na Václavův královský dvůr, ač se již nestává zemským maršálkem (1240). Jelikož otec Jindřicha z Hradce - Vítek z Prčice - byl významným spojencem Přemysla I. Otakara a celý Vítkovický rod je významně zapleten do české historie, překvapuje mě, že se autor této postavě v příběhu tak podrobně nevěnoval a na faktech tolik neapeloval. Třeba budu ve třetím díle ještě (opět) překvapený, což je další plus autorovi. Jediné co mě ještě mrzí, jak málo je věnováno dětem Václava. Jestli se krom jejich narození v příběhu vyskytují, tak jen dcery, v rodičovských polemikách o zasnoubení (ostatně v této věci i Valadislav), ale o malém Přemyslovi od narození nic.
Abych se znovu neopakoval, zkrátím to tím, že jsem rád, že si tato série ke mně našla cestu a získala místo v mé knihovně.
Úžasný a čtivý příběh, který Vás naprosto pohltí. Miluji knihy s Vikingskou tématikou a zdejší příběh je navíc plný napětí a neočekávaných zvratů. Úžasný popis událostí, ve kterých oceňuji především jak se autor dokáže držet při zemi. Bez krve a spousty padlých by se takový příběh neobešel a přesto nejsou bitvy a šarvátky v obraze hektolitrů krve a tisíců mrtvých. Autor se nezdráhá "obětovat" ani jedince z vlčí smečky a dokonce hlavní hrdinové nejsou až tak nesmrtelní a sbírají četné šrámy. Obrovské plus také autorovu přehledu o vikingské mytologii.
Hodnocení za celou sérii:
Jednoduchý a čtiví způsob s jakým autor svůj příběh píše přiláká i nenáročné čtenáře a pro náročnější vytvoří skvělé okamžiky k odpočinku. Jednoduché přiblížení života Vikingských válečníků, které nabízí autorovi možnost "se vyřádit" v nejrůznějších zákoutích tehdejšího známého světa. Jedinou výtkou by z mého hlediska mohlo být jen - poněkud přitažené za vlasy - propojení "okultismu a čarodějnictví". K uspokojení těchto znalostí doporučuji mnohem realističtější a detajlnější příběh Thorgilse ze série Vikingové autora Tima Severina. V tomto však nehledejte neutichající napětí z bojů, řinčení mečů a seker o štíty nepřátel.
Hodnocení za celou sérii:
Vzhledem k názvu knihy a rodnému příjmení autorky je to pro mě prakticky povinná četba. Odkládal jsem jí léta s tím, že - jekožto dětskou knihu- budu číst až se synem. A teď na ní došlo... musím říct, že jsem dlouho tak hezkou pohádku nečetl... A navzdory prostředí a času, kdy se příběh odehrává byl syn z pohádky také nadšený. :)
Čtení trvalo velice dlouho, ale na svou obranu musím říct, že po knize "Kateřina v zemi Ásů", jsem zhruba v půlce začal číst odznovu synovi (6let) večer před spaním. Že jsem magor? Krev, střeva, useknutý hlavy, lebky jako poháry na víno atd. atd. .... No jo, a četli jste pohádky bratří Grimmů? :-D Apropo, pro vražda-smrt-zabití v pohádkách můžem zůstat i u našich obrozeneckých spisovatelů, že? :-D - DOPORUČUJI všem věkovým kategoriím!
Knihu jsem dostal v roce 98, jako vzpomínku na skautský tábor "Muštelka" v Jizerkách. Bylo to přesně to, co pasuje do výzvy - autor / kniha z Vašeho dětství... Před pár lety se mi podařilo získat drtivou většinu celé "Bigglesovi" knižní série a mám po přečtení tohoto dílu chuť si tahle dobrodružství prožít všechna.
Oproti minulým dílům hodnotím trochu slabší dialogy... táhlé, trochu omlývané dokola, vyumělkované... možná bych zvolnil frekvenci vydávání nových knih. Série měla slušně našlápnuto, byla by škoda zlomit jí nohu ve spěchu.
Tradiční lidové pohádky, které zdobily mé dětství a nedovolil bych si je upřít svým dětem.
Nemohu jinak než plným počtem. První díl se mi dostal do ruky uplně náhodou v knihovně a tak mě nadchnul, že jsem si druhý opatřil. Nětradičně, ale úžasně napsaný příběh o tom jak to tehdy asi mohlo být. Děkuji a budu se těšit na další podobné příběhy.
Úžasný jazyk, jakým je psáno. To už se dnes nevidí. Velice příjemná změna a zpestření oproti dnešním jednoduchým slohům :)
Už tak preventivně ubírám jednu hvězdičku. Dlouho jsem si držel nadšení z celé série, ale v poslední době postrádám jakousi jiskru. Vím co od knih pana Vondrušky čekat, svou úroveň knih si stále drží, ale chybí mi tam takové to *lusknutí prstů*...