jiri77 jiri77 komentáře u knih

Hawking Hawking Jim Ottaviani

Velmi krásný a zajímavý grafický román o geniálním fyzikovi. Kniha nabízí základní informace o Hawkingově životě a práci ,a navíc čtenáři předloží základy o fyzice a kosmologii.
Pro všechny co mají rádi vědu v zjednodušené formě ,mohu knihu jen doporučit.

19.01.2021 4 z 5

Milion melounů Milion melounů Daniela Fischerová

Krásné básničky a říkadla s ilustracemi ,které určitě potěší každého, bez ohledu věku čtenáře.

14.11.2020 5 z 5

Malované dějiny Evropy Malované dějiny Evropy Vít Haškovec

Jednoduše a stručně napsané dějiny Evropy, podané formou komiksu. Kniha určitě pobaví a čtenář se něco i přiučí. Jen co se mi nelíbilo ,byl výběr více ilustrátorů, Nějak mi to nešlo dohromady. Myslím si ,že knihu mohl ilustrovat jeden umělec a knize by to vůbec neuškodilo (ale to bude možná, jen můj pohled). Například ilustrace k antice a pozdnímu věku -20 století, se mi moc nelíbily a pokazilo mi to celkový dojem z knihy.

06.11.2020 3 z 5

Noc s Věstonickou Venuší Noc s Věstonickou Venuší Jan Skácel

Krásné i když někdy složitější na pochopení ale celkově je kniha takovým pohlazením po duši, plus hezké ilustrace.

Váhy
Ticho na přesných vahách váží
co lásce bylo a co jest
na jedné misce lidská touha
ta druhá zbývá pro bolest

30.10.2020 4 z 5

Vždycky přece někde Vždycky přece někde Vlasta Dvořáčková

Básnická sbírka ,která je protkaná přírodou a lidskými pocity. Chvílemi hodně náročné na pochopení ( možná jen pro mě :-) ). Ze sbírky mě nejvíce zaujaly - Černý bez, Planý pelyněk, Osud, Životopisy, Odjíždím vlastně já, Odbočka z dálnice, Zatím a Plátno.

Planý Pelyněk

Upřímná duše polosmetišt'. Pokud vím,
nemá ho nikdo v erbu,
je však vznešenější
než heraldické lilie: po staletí se snaží
o jedno jediné-odstříbřit zoufalství.

21.10.2020 4 z 5

Obrazy ze života Vůdce Obrazy ze života Vůdce kolektiv autorů

Kniha čtenáři jasně ukazuje nacistickou propagandu bez obalu.
Kniha je podána z pohledu různých nacistů jako např: J.Goebbels, A.Speer, O.Dieteich a dalších, kteří popisují Adolfa Hitlera v těch nejlepších ryzích vlastnostech ,takže si čtenář může udělat jasnou představu o tehdejší době a propagandě. V knize je i hodně fotografií ,které též hodně pomohly tehdejší propagandě a formovat mysl tehdejších Němců.

11.10.2020 5 z 5

Otec musí zemřít Otec musí zemřít Sandrone Dazieri

Na knihu jsem se těšil i díky kladným komentářům ,ale opak byl pravdou. Kniha vůbec nesplnila mé očekávání, zbytečně natáhnutý děj a hlavně ''terminátor'' inspektorka Colomba, to už bylo trochu moc. Dlouho jsem nečetl takhle nadsazenou knihu, přesto jsem to dočetl celé a tím skončilo mé čtrnáctidenní trápení. Promiňte ,ale toto opravdu ne.

30.09.2020 2 z 5

Mrtvé město Mrtvé město Camilla Sten

Hodně dobrá kniha, která se čte sama. Trochu mi to připomnělo Silent Hill, ale ve slabším provedení, přesto napětí a atmosféra příběhu je hodně dobrá. Pro mě milé překvapení ,s knihou jsem byl naprosto spokojen.

18.07.2020 5 z 5

Sbohem, přízraky Sbohem, přízraky Nadia Terranova

Hodně dobrý psychologický román. Hlavní hrdinka se ztěžka vyrovnává ze ztráty svého otce. Po příjezdu domů vzpomínky ožívají a postupně se snaží se ztrátou vyrovnat.
Autorka skvěle popsala myšlenky a pocity hlavní postavy ,a navodila i celkově ponurejší ,až depresivní atmosféru knihy.

,, ... život je ein Augenblick ,jeho jediným pravidlem je nepravidelnost, události kolem nás plynou, zatímco si namlouváme ,že je jednoho dne ovládneme''

05.06.2020 5 z 5

Spolubydlící Spolubydlící Beth O’Leary

Pohodová oddychovka ,která se celkem lehce čte a nemusí se u čtení tolik přemýšlet. Příběh mě celkem bavil ,a nejvíce se mi na příběhu líbilo,jak spolubydlící komunikují pomocí vzkazů.
Ten konec se mi chvílemi zdál ,až moc přeslazený.

02.06.2020 3 z 5

2666 2666 Roberto Bolaño

Po přečtení této knihy ,koukám jak blázen, co se dá v jedné knize všechno spojit.
Musím přiznat ,že mi čtení dalo teda hodně zabrat ,hlavně ta čtvrtá kniha pro mě byla nekonečná. Naopak první a pátá kniha ,byla pro mě naprostá pecka. Kdo touží po kvalitním čtení ,mohu tuhle knihu doporučit ,jen at' se čtenář připraví na knihu u které se musí opravdu hodně soustředit ale stojí to za to.

17.05.2020 4 z 5

Tiché zlo Tiché zlo Emma Viskic

Velmi nepřehledné a nezáživné. Kniha mě vůbec nebavila. Chvíli po přečtení,jsem už ani nevěděl o čem byla. Kniha vůbec nesplnila ,co jsem od ní očekával a určitě už nebudu v dalších pokračovat. Jednu hvězdu jen za to,že jsem to dočetl do konce.

21.01.2020 1 z 5

Ach jo aneb Některé postřehy z obou stran ledničky Ach jo aneb Některé postřehy z obou stran ledničky Robert Fulghum

Krásně odlehčená filozofie s prvky humoru a životních mouder. Lehké odpočinkové čtení ,u kterého si čtenář opravdu odpočine.

11.01.2020 4 z 5

Mnich Mnich Matthew Gregory Lewis

Kniha která je napsaná v osmnáctém století ale styl psaní jako by odpovídal dnešní době , příběh se čte celkově velmi dobře. Gotický román se vším všudy a se skvělou tajemnou atmosférou.

15.12.2019 4 z 5

Johann Sebastian Bach Johann Sebastian Bach Ernest Zavarský

Koho zajímá život Johanna Sebastiana Bacha ,nebo má rád knihy o hudbě ,tak je tahle kniha, určitě to pravé. Kniha obsahuje životopis i podrobnější pohled na mistrovo dílo a jeho ovlivnění dalších skladatelů a vývoje hudby.

03.12.2019 5 z 5

Ptáci bouře Ptáci bouře Einar Kárason

Velmi zdařile popsaný souboj námořníků se severskou přírodou. Z knihy jsem přímo cítil zimu a námrazu. Islandská literatura mě začíná hodně bavit.

22.08.2019 4 z 5

Mléko a med Mléko a med Rupi Kaur

Milé překvapení,kniha určená spíše pro ženy ale najde se v ní hodně veršů popisující životní postřehy k zamyšlení.

30.07.2019 4 z 5

Na Chesilské pláži Na Chesilské pláži Ian McEwan

Opět skvělý Ian McEwan a jeho dokonalý pohled na mezilidské vztahy. Autor jedinečně popsal střet dvou mladých lidí. Následky jejích rozhodnutí,nedorozumění a co je k tomu vedlo.Skvělá kniha.

13.04.2019 5 z 5

Bratr z ledu Bratr z ledu Alicia Kopf

Kniha mě hodně bavila a líbilo se mi, jak autorka vše točí kolem ledu v různých podobách a převádí zamrzání i na mezilidské vztahy. Hlavně ,asi každý ,si vykoná tu pravou polární výpravu, sám v sobě samém. Moc mě zaujali i postřehy o dobývání pólů a různé poznatky o sněhových vločkách, ledovcích a polárním kruhu.

30.01.2019 5 z 5

Temná Budapešť Temná Budapešť Vilmos Kondor

Z knihy na mě dýchla atmosféra Budapešti třicátých let minulého století. Skvěle popsané prostředí ,vesměs zatažené a mlhavé počasí, nastíní čtenáři příběh s novinářem Gordonem ,který odkrývá příčiny smrti jedné dívky. Kniha splnila mé očekávání.

04.01.2019 4 z 5