Jíťa komentáře u knih
I odborná literatura se dá psát poutavě a bez nutnosti pročítat každou stránku třikrát.
Jedna z nejoblíbenějších knih i večerníčků mého dětství. Jeden z mála příběhů, kde je kočka zobrazena jako kladná postava, a to je dobře. Jde o takovou klasiku, že nějaké momentální napadání kvůli rasistickému podtónu mi přijde hodně mimo mísu. Je vidět, že lidi se už opravdu nudí a nemají co na práci. Přijde mi to jako něco na způsob napadání slabikářů pro první třídy kvůli genderové diskriminaci - viz Máma mele maso....všichni jsme na tom vyrůstali a nedomnívám se, že by nás to příliš poznamenalo, od toho tu jsou jiné věci...
Ne každou stránku textu, kterou autor sepíše, je třeba vydávat.
Příběh plný nenávisti, strachu a utrpení, ale i lásky a fantazie. Drsný muž, který žil podle svých pravidel, jeho žena, jež naopak žila na pomezí reálna a jiného světa, sestra, která se nedokázala oprostit od minulosti, dcera, jež stmelila rodinu, aby v zápětí prožila šílené utrpení. To jsou jen některé tragické postavy tohoto příběhu. Rozhodně žádná z těchto postav není jednoduchá, jde však o dílko plné emocí, které nemusí sednout každému, ale určitě stojí za to, to zkusit. Doporučuji!
Opravdu nádherná kniha, která čtenáře naprosto uchvátí a vtáhne do světa magie. Nejde o klasickou fantasy a srovnání s jinými slavnějšími knihami tohoto žánru bych si dalece odpustila. Děj nádherně plyne a ač knížka má několik set stran, čte se jedním dechem. Autorka plynule přechází v ději, má úžasný dar popsat scenérii takovým způsobem, jako byste tam stáli. Se slovy si hraje jako s kuličkami a pravda je, že vždycky míří přesně. Co na to říct, nádherná knížka, která se záhy stala mou oblíbenou. Doporučuji!
Luxusní kniha, která člověku připomíná to, co od narození zapomíná. Obzvláště druhá část knihy má velkou váhu pro každého, kdo chce nejen o duchovních principech života číst, ale i svůj život alespoň částěčně změnit a posunout na vyšší úroveň. Protože důležitý je především vývoj a nezáleží až tolik na tom, kolik času to každému člověku zabere nebo zda se mu podaří v tomto životě dosáhnout nejvyšší úrovně. Změna a posun, to je oč tu běží. A uvědomění si, že my sami si svůj život vybíráme a tvoříme.
Výborné, výborné. Skvělý veskrze černý humor, absurdní situace, roztomilá zvířátka, sympaticky nesympatičtí lidé. Jenom těch oběšených lišek tam moc nebylo.
V jednom ze svých minulých životů jsem musela být přinejmenším námořník, protože už od dětství mě fascinovaly příběhy pirátů a mořských vlků a Poklad na ostrově od Stevensona je zaručeně jedna z nejlepších knih, co jsem měla kdy to štěstí číst.
Temné, temné, temné. Velký posun oproti předchozím dílům co se týče poselství příběhu i obyčejné lidské naděje. Pro mě od počátku silná postava Severuse Snapa se v tomto díle ukáže v tom špatném světle, ale má to něco do sebe. Život není jednoduchý a jsem ráda, že si to autorka uvědomuje a že vkládá do svého příběhu nejen stoprocentně pozitivní emoce. Pro dospívající mládež velké plus!!
Úžasně ironické, úžasně humorné. Svěží dílko, které doporučuji každému, kdo je alespoň trochu povznesený nad tím našim moderním světem.
Mrtvých jak naseto, ale jinak úctyhodný závěr celého příběhu. Ukázalo se, že Brumbál má za sebou taky pár excesů a že Severus nebyl takovej hajzl, jak se předpokládalo (za což jsem autorce moc vděčná, nesnáším 100% kladné nebo záporné postavy). Ač tento díl je hodně zmatenej a myslím, že si JR přidělala zbytečně práci, nemohla jsem se od něj odtrhnout, dokud jsem neskončila na poslední stránce (proto taky tak vysoké hodnocení). Závěrečný epilog však byla dost velká chyba. Snad se taky někdy dočkáme filmové podoby.
Ač dílko spíše pro mladší ročníky, jde o perfektní ukázku Tolkienova pisatelského umění.
Úžasně abstraktní knížka! Nemohu popsat, o čem je, protože je o ničem (a o všem) a každý čtenář si v ní najde hlavně to, co sám chce. Jediné, co mohu říct je, že Klíma byl machr, dokázal vyjádřit slovy to, co já nikdy nedokážu. Doporučuji všem, kdo hledají náročnější knížku, u které musí přemýšlet.
Bezkonkurenční závěr života jednoho z nejlepších detektivů v literárním světě. Opona nejen že v mnoha náznacích varuje před přílišnou důvěřivostí a ovlivnováním lidí, nebezpečnými myšlenkami, jež vedly k hrůzám, které si dnes možná ani neumíme představit, ale hlavně ukazuje Poirota jako člověka, který ke konci přehodnocuje své názory a životní postoje, které ho provázely celou kariérou. Rozhodnutí dilematu, zda se zachovat dle vlastního svědomí či dle společenských konvencí, přichází neočekávaně a proti všem zvyklostem, které předpokládáme. Proto je tato kniha velkou výjimkou mezi všemi Poirotovými příběhy a v návaznosti na celou sérii působí velmi sugestivně. Velké díky Agathě Christie za toto dílo. Budu si ho dlouho pamatovat.
Snad nejlépe napsaný román od Paasilinna, který jsem četla. Chlupatec je sympatický, jeho příběhy i příběhy pána jsou zábavné a ironické. Opět krásně kritický pohled na nepochopitelný dogmatismus a (pochopitelný) upadající vliv křesťanské církve. Perfektní!
Perfektní příběh plný magie, aspirující na nejvyšší žebříček mých top knih od J. Harris. Nádherné podobenství o souboji církve a stádnosti s originalitou, fantazií a vlastním rozumem. Názory autorky jsou mi velmi blízké, ale i bez toho je Znamení run nadprůměrně napsaná kniha v současné záplavě fantasy románů. Nemohu jinak, než 100% doporučit.
Výjimečnost této knihy spočívá především ve vypravěčském umění autorky. Příběh je skrz naskrz plný nehezkých věcí, o to více však jsou světlé okamžiky ceněny a využívány do posledního doušku. Co si budem povídat, byl by to pouze další ze zástupu románů o strastech a slastech života, nebýt úžasného spisovatelského daru, kterým byla I. Allende obdařena. Syrovost, s jakou popisuje drsné okamžiky, zkratkovitost ale i výstižnost v milostných scénách, neuvěřitelná kompozice a propojenost mezi jednotlivými částmi knihy, to vše činí z Evy Luny knihu, která si zaslouží čtenářovu pozornost a to nejen jednou. Konec ódy, aby to nebylo tak strašně pozitivní přidám i jeden droboulinký nedostatek. U Allendeové jsem v jejích příbězích zvyklá i na rovinu mimo realitu, které je v této knize opravdu poskrovnu.