Jíťa Jíťa komentáře u knih

Pohádky bratří Grimmů (50 pohádek) Pohádky bratří Grimmů (50 pohádek) Jacob Ludwig Carl Grimm

Měla jsem ještě jiné vydání než tu je, ale obsah byl stejný. Co k tomu napsat, prostě překrásné pohádky, na kterých jsme vyrůstali a které známe i v jiných podobách. Jen čas ukáže kvalitní dílo a u Grimmů se to určitě potvrdilo.

Autobus sebevrahů Autobus sebevrahů Arto Paasilinna

První setkání s tímto spisovatelem dopadlo velmi slušně. Z literárního hlediska by se možná nějaká ta výtka našla, děj občas pokulhává a našinec se malinko ztrácí v nezvyklých jménech, ovšem všechno vykompenzuje autorova fantazie. Sice asi není první, koho podobný námět napadl, přesto Paasilinna oceňuji za jeho sarkasticko-morbidní pohled na současnou společnost. A ještě něco - náramně jsem se bavila!!

Motýlek Motýlek Henri Charrière

Silný zážitek a velký obdiv Charrierovi za tak obrovskou touhu po svobodě, která ani po tolika zmařených pokusech o útěk nepolevila.

Můj život v politice Můj život v politice Jiří Paroubek

Říká se, že po smrti autora zájem o jeho díla roste. Po sobotním neočekávaném (ne už tak nepříjemném) politickém skonu předpokládám, že čtenáři podniknou všechno možné, aby tento bestseller ukořistili. Až ho někdo seženete, dejte vědět, došlo palivo a zima se blíží:))

30.11.-0001

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Klasický Dickens s dramatickým příběhem a sociálním podtextem. Jen mě k němu prostě nějak nesedí ty happyendy. Přesto nádherný vánoční příběh, který stojí za to přečíst.

Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

Jj klasika, která dokáže přiblížit život starověkých lidí i bohů, krásné převyprávění od Petišky.

30.11.-0001 5 z 5

Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Nevím, jaké to je číst prvně knihu, neboť jsem nejdřív viděla film, takže de fakto jsem nebyla na poli příběhu ničím překvapena. SPOILER Bohužel silné ovlivnění Garrym ve zfilmované podobě mě donutilo prožívat smrt S. velmi silně, těžko říct jak by to dopadlo, kdybych neprve sáhla po knížce. KONEC SPOILERU Každopádně velmi emotivní zážitek na knihu "pro teenegery." (Rozhodně doporučuji i starším ročníkům, Rowlingová ví moc dobře, jak zaujmout čtenáře všech možných věkových kategorií).

Kočka, která měla 60 vousků Kočka, která měla 60 vousků Lilian Jackson Braun

Byla jsem ochotna přečíst si, doufám, poslední díl série pouze z nostalgie a vzpomínky na to, jak jsem se u 28 předchozích dílů bavila (resp. 26, ty dva poslední taky nestály za nic). Udělala jsem to a nelituji toho. Jednak má příběh nějakých 170 stran, takže jsem to přečetla v podstatě celý ve vlaku. Od zápletky jsem nic nečekala, konec jsem znala (neb ho nakladatelství vyžvanilo na zadní straně knihy). Vzhledem k tomu, že autorce je nějakých 96 let, byla jsem ochotna zkousnout stylistickou stránku knihy. Je to sice naprosto zbytečný závěr a lepší by bylo skončit příběhem "před třemi knihami," přesto jsem se řádně "rozloučila" se všemi postavami včetně koček....a brzy se asi pustím do prvního dílu a celý to začne nanovo:))...největší výhoda psaného slova.

30.11.-0001 2 z 5

To by se zvěrolékaři stát nemělo To by se zvěrolékaři stát nemělo James Herriot (p)

Nejvíc mě stejnak bavily kapitoly, kde se objevovali Siegfried a Tristan.

Dva roky prázdnin Dva roky prázdnin Jules Verne

Vynikající román, samozřejmě. Ovšem poté, co jsem přečetla Pána much, na tuto verneovku pohlížím z trochu jiné stránky:)

Dívka se zlatýma očima Dívka se zlatýma očima Honoré de Balzac

Balzacova díla, ač by se to mohlo zdát divné, mají pro čtenáře jednu velkou výhodu. Popisují život takový jaký je (nebo byl), na nic si nehrají, nenajdete v nich žádnou abstrakci ani skryté významy. Tak, jak to autor cítí, tak také píše. Takže navzdory tomu, že jde převážně o tragické příběhy, se Balzacovy knihy docela dobře čtou a pokud si potřebujete oddechnout od náročného pozornost vyžadujícího díla, nakoukněte do ponurého světa realistické literatury:)

30.11.-0001 4 z 5

Podivný případ se psem Podivný případ se psem Mark Haddon

Dobře napsaná kniha, ale pokud se chcete dozvědět víc o lidech s autismem, raději zvolte nějakou odbornou literaturu nebo třebas Nikdo nikde od Donny Williams.

30.11.-0001 4 z 5

Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Nadčasová myšlenka, která naláká spoustu čtenářů, ale jinak nic moc. Idiot je stokrát lepší.

30.11.-0001 3 z 5

Návrat Sherlocka Holmese Návrat Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Dneska můžeme být rádi, že ACD neodolal nátlaku a sepsal další příběhy slavného detektiva, jináč bychom byli hodně ochuzeni. Scéna z Prázdného domu, kdy se starý antikvariář promění v doktorově ordinaci ve ztraceného přítele, je nezapomenutelná. Ovšem i další příběhy jsou povedené, originální a v neposlední řadě vtipné.

Louis de Funés Louis de Funés Jiří Žák

Bezesporu byl Louis de Funés velmi zajímavý člověk, hodně rozporuplný a ne tak černobílý (spíše černý) jako jeho postavy. Životopis je psán uvážlivě, objektivně, autor se nesnaží ospravedlňovat ani kritizovat. Navíc má kvalitní slovní zásobu, která knize dodává šmrnc. Obecně životopisy moc nemusim, tenhle se však povedl, bravo!

Kdyby nám Paříž vyprávěla Kdyby nám Paříž vyprávěla Jiří Žák

Moc hezké povídání, pan Žák je skutečný znalec. Čtenář se zajímavou a nenásilnou formou dozví mnoho nového nejen o Paříži. Hlavně se mi líbí, že se autor nevěnuje jenom jednomu okruhu zájmu, ale zmiňuje se o různých známých postavách, skutečných i vymyšlených, popisuje historické či legendární události, nepoučuje a nevyučuje!

30.11.-0001 5 z 5

Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Mika Waltari

Úžasná knížka, nebyla jsem schopná se od ní odtrhnout a pokaždé, když jsem už opravdu musela knihu odložit, tak jsem se jen divila, kde to jsem. Vřele doporučuji i těm, kdo zrovna nemilují Egypt či Starověk, protože i pro ně tohle dílo má spoustu věcí k nabídnutí.

Meč krále Artuše Meč krále Artuše Mary Stewart

Druhý díl je snad ještě lepší než ten první. Další příhody nyní dospělého kouzelníka Merlina, který naplňuje (nejen) svůj osud, se tentokrát točí kolem malého chlapce, budoucího krále Británie, Artuše. Opět nádherně napsaná kniha, plná detailních popisů krajiny, plná dobrodružství a magie.

30.11.-0001 5 z 5

Tři mušketýři po dvaceti letech Tři mušketýři po dvaceti letech Alexandre Dumas, st.

Pokračování známého příběhu je o to zajímavější, že není tolik známý. Je ovšem stejně napínavé a dobrodružné jako první díl/y, možná jen je o něco tragičtější.

Jak voní tymián Jak voní tymián Marcel Pagnol

Nádherné dílečko z prosluněné a provoněné Provence nemůže nechat nikoho chladným.