jitka_dankova komentáře u knih
První díl fascinující trilogie o jedné osudové lásce dvou kouzelných bytostí v netradiční urban dark fantasy. Celé knize vévodí jedna romantická linka a čtenář postupně odkrývá minulost jedné netradiční dvojice i současnost a střípek po střípku poznává ty dva a jejich komplikovaný vztah a osobnosti. Dějové zvraty jsou krátké a rychlé a není na ně kladen takový důraz, opravdu to hlavní je postupně budovaný vztah, jejich rozhovory (tak "normální", sprosté, prostě nečekaně "současné" a drze dospělé) a vkusně zpracovaná erotika.
S každou další kapitolou kniha víc a víc potemňuje a je vykreslen krutý svět víl a strašidelný problém, který musí hlavní hrdina vyšetřit a vyřešit. Děsivé básničky, strašidelné děti a kruté zacházení se ženami, jo i tohle v knize bylo poodkryto na okrajích té hlavní vztahové linky. Rozhodně jde o knihu, která mne nečekaně chytla za srdce a dostala se mi pod kůži.
Nádherné ilustrované vydání klasiky pro dětské čtenáře. Po dvaceti letech jsem si znovu užila tento krásný příběh, kdy mi ho tentokrát četl můj devítiletý syn. Vždycky jsem si říkala, že Harryho Pottera mu dám číst až ve věku hlavního hrdiny, tj. v jedenácti letech. Jenže tenhle příběh pohltil spolužáky v jeho třídě, už jim ho začala číst i učitelka (ale nedočetla) a nakonec se syn dostal i k filmům. Je neuvěřitelné, že tento příběh stále žije s dětmi a vyhledávají ho. Počkat se čtením až do jedenácti let by bylo nemožné.
Pro dítě, které je ve třetí třídě, je v knize stále ještě opravdu hodně textu. Obrázky jsou sice překrásné a tak atmosférické, ale ilustrátor s nimi šetřil a nejsou úplně na každé stránce. Aby toho na syna nebylo tak moc, pouštěli jsme některé kapitoly jako audioknihu. Příběh syna nadchnul, porovnával si text s filmem, který už viděl, porovnával kresby, byl nadšený z toho, co všechno Harry prožil a užíval si vtipné komentáře dvojčat Weasleových. A rozhodně chce co nejdříve číst další díl. Jde zatím o nejobsáhlejší knihu, kterou ve svém věku dokázal přečíst, a čtení tohoto příběhu ho vážně chytlo.
Milý příběh mladé herečky a protivného studenta novinařiny. Příběh se odehrává ve vysokoškolském prostředí a ač jde o určité nerealistické klišé, musím ocenit, že zrovna tohle vyprávění mladé čerstvě dospělé bohaté filmové hvězdičky mi přišlo tak nějak opravdové. Realistické. Dokázala jsem si představit, že by se i zrovna takový příběh klidně mohl stát a to se cení.
Příběh vypráví střídavě oba aktéři a rozkrývají tam své problémy s rodinou, hledání sebe sama, toho, co chtějí v budoucnu dělat. Příběh je i o důvěře, odpouštění, pochopení. Cením si způsob, jakým autorka píše - tak přirozeně, normálně - je mi jasné, že se ke knížce někdy zase vrátím.
PS: naštěstí mám elektronickou verzi ve čtečce, takže si na rozdíl od majitelů knižní podoby můžu zkusit odmazat všechna ta "perplex", která tam od překladatelka nepochopitelně dala a která jsou v tom českém překladu tak nepatřičná, až to bolí.
Příběh o lásce, který se odehrává v dnešní době, akorát okořeněný o paranormální prvky. S velkou vervou jsem se pustila do tohoto světa plného démonů, pekelných stvoření a bojovníků za dobro. Vím, že knihy J. L. Armentrout bývají zaměřené zásadně na romantické linky hlavních hrdinů, milostné trojúhelníky a vztahy, sex a vše kolem toho. No a svět vystavěný okolo obvykle krapet pokulhává. Nicméně tady ne. Tady mi přišlo, že je v knize i to pověstné "něco navíc". Líbil se mi svět, který vytahuje na světlo všechny ty mýty ohledně první ženy biblického Adama, vzniku démonů, pekla, všechny zajímavé mýty a myšlenky o lidských duších, o tom, co se v pekle děje a tak. Ráda balancuji mezi tím, co je dobré a zlé a co je považováno na dobro a zlo. A spousta věcí je leckdy jinak, než se zdá. Ostatně tento svět mne pohltil i v seriálu Lucifer a tak jsem byla nadšená, že si můžu o nějakých démonech a stinné stránce biblických textů přečíst i tady, byť samozřejmě odlehčeně a jinak.
Samozřejmě jsem nevydržela a musela se nakouknout i do toho, co se bude dít v dalších dvou dílech (ano, v angličtině už dávno vyšly) a líbilo se mi, na co jsem nahlédla. Budu schopná tuto sérii číst, líbí se mi, jak je vystavěná, je podle mého gusta a neskonale se těším, až vyjdou další díly v češtině. A ano, budou tam i bolestnější části a určité ztráty, ale to je v sériích autorky typické, že nepíše až příliš odlehčeně, ale dovolí si i náročnější zvraty a nechá postavy prožít nějakou tu bolest. Jsem ráda, že jsem do prvního dílu pustila. Pokud vás oslovila kniha "Z krve a popela" a nebo série Lux od této autorky, budete nadšení i z této knihy.
Neskutečná kniha plná silných emocí! Eliza poodkrývá svět úzkostné introvertky a její pomalé vylézání ze své ulity. Odhodlala se vystoupit ze svého světa kvůli klukovi, který je ještě křehčí duší, než je ona sama. A v momentě, kdy všechno vypadá jakštakš v pořádku, se celý Elizin svět zbortí jako domeček z karet a ona je vystavena svým největším nestvůrám...
Bavilo mne sledovat to křehké navazování vztahu s Wallacem. Dokonce jsem ocenila, že v příběhu tak vypěnil. Dalo to tomu punc reality, ukázalo, že každý není zásadový hrdina srovnaný sám se sebou a navíc se všichni můžeme zamýšlet nad tím, jestli si Wallace zaslouží odpuštění a nebo ne.
Do kolen mne dostal vztah Elizy a jejích bratrů. Kniha rozhodně stojí za přečtení, i když nejste introverti (a možná právě proto), ani když už vám třeba dávno není osmnáct. Tvůrčí blok totiž může přijít i mnohem později a tahle kniha je jednou z těch, která ten problém umí dobře uchopit a popsat.
Kniha je takovou náročnější hloubavou pohádkou pro dospělé. Nejsem si jistá zařazením pro děti, protože bylo místy náročné orientovat se v pojetí těch kouzel a v tom, co se vlastně pořádně děje. Sem tam jsem se musela vrátit, přečíst celou stránku znovu a stejně jsem nebyla blíž pochopení, co že se to vlastně stalo a proč. Pro dospělého je to ale celkem milé delší čtení o jedné ženě, která se postaví za svou přítelkyni a po boku přátel se poté postaví nákaze, která ničí jejich zemi. Bavil mne její nenápadně se měnící vztah s nerudným a protivným čarodějem, byť o nějaké romantice tam vlastně nemůže být řeč. Romantické duše si prostě na tomhle nesmlsnou, tahle knížka primárně není o lásce ani zamilovanosti, ale víc o přátelství a lásce k lidem a pochopení a taky odvaze. Jsem obvykle nervák, když umírají v knihách některé postavy, byť vedlejší, ale tady mi to upřímně nakonec ani nevadilo. Na knížce oceňuji, jak se autorka snažila zajímavě a tak nějak lyricky popsat proces učení se kouzlům a kouzlení, byla to osvěžující zkušenost.
Napínavá detektivka z moderního světa, kde jsou v hlavní roli postavy z fantasy knih. A s romantickou (lehce erotickou) linkou k tomu. No tak to jsem fakt nečekala. Moje první kniha od Sarah J. Maas mi tímto vyrazila dech. Musím ale podotknout, že jsem nejprve myslela, že ji odložím a nikdy nepřečtu. Prvních 100 stran je hotové utrpení, příliš mnoho informací, popisů, postav, slov a všeho mi doslova zavařilo mozek. Naštěstí jsem ze zvědavosti nalistovala druhou kapitolu (2. část Trhlina) a od děje se potom už neodtrhla. Opravdu jsem s napětím sledovala vyšetřování, fascinovalo mne propojení moderních forenzních metod a vyšetřovacích postupů s magií a kdo je vrah přátel hlavní hrdinky mne vůbec nenapadlo.
Ještě chci podotkout, že obvykle těžce nesu, když se hlavní hrdinové utápí v bolestné ztrátě blízkých osob, ale tady jsem to dávala. I ztráta jedné z postav v knize mne nezasáhla tak moc, jak tomu obvykle bývá. Knížka za přečtení opravdu stojí, je svým způsobem uzavřená, i když ještě není další díl a není jasné, jak se vším autorka ještě zamává.
Zrovna u této knihy je opravdu stěžejní vědět, co to vlastně čtenář čte, aby nedošlo k deziluzím. Jde totiž prakticky jen o romantický příběh s erotickými scénami na pozadí fantasy světa. A ten fantasy svět bere inspiraci v příbězích o upírech a vlkodlacích a stejně jako u mimozemské série Lux od stejné autorky, i tady vnímáte snahu o určité vymezení vůči Stmívání, byť jinak. A autorka se neštítí nandat postavám celkem dost utrpení, bolesti, v knize je násilí, postavy trpí. Hlavní hrdinka má jizvy po těle. Prostě Jennifer Armentrout píše, tak jak obvykle ráda píše. Kdo její knihy nezná, měl by si uvědomit, že ty erotické scény jsou svým způsobem to hlavní na té knížce a děj a další prvky jsou, řekněme, vystavěné tak, aby se mohlo dít, co se tam děje. Takže nehledejte žádnou propracovanou fantasy a rozsáhlý zajímavý svět, opravdu jde především o romanticko-erotickou linku.
Osobně se mi opravdu skvěle tentokrát četlo o hrdince, která je fakt příjemně odvážná a statečná a nebere si servítky, je krapet agresivní a prostě přitom hledá smysl svého života. Doufám, že bude taková i v dalších dílech. Navíc autorka si celkem libuje v náhlých a častých zvratech v ději (minimálně u Lux série to bylo dost časté), takže se nemusíte bát, že byste se s knihou nudili. Jsem upřímně zvědavá, čeho se dočkáme v dalších dílech.
Kniha byla plná napětí, to se musí nechat. Těžko se dá odložit z ruky, ani nepamatuji, kdy jsem četla něco tak chytlavého. Co mne však opravdu dostalo, byl výborný popis pocitů dívky, co má ztrátu paměti. Naprosto jsem věřila tomu, jak psala o svých pocitech. Všechno o čem přemýšlela, její chování, myslím, že to se autorce opravdu povedlo. Byl to ten hlavní impuls, proč jsem tak rychle četla dál - chtěla jsem vědět, kam se její osobnost posune a co o osobě zjistí. Dostala doslova druhou šanci na všechno, i na lásku. Když jsme u toho, romantická linka v knize je velmi hezky zpracovaná Lehce se zaškobrtne až ke konci, ale to se dá autorce odpustit. A ohledně pointy celé knihy, musím přiznat, že jsem, na rozdíl od jiných čtenářů, až do samotného konce opravdu neměla tušení, kdo to udělal. Myslím, že to bylo opravdu dobře napsané. I když už teď vím, jak to celé dopadne, myslím, že si ji přečtu ještě jednou, protože ten způsob odhalení jejích pocitů a hledání sebe sama byl opravdu parádní.
Roztomilá předvídatelná romance, kde si užíváte čtení a ten milý příběh písmenko za písmenkem. Hrdinka je sympatická, má stabilní názory a nesnaží se přehnaně zapadnout do nového prostředí, je prostě svá a pere se s tím. To si nejde nezamilovat a tím je přístup pana Nikdo vlastně uvěřitelný. Věřila jsem, že je to prostě holka, pro kterou to fakt takto chtěl udělat. Nečekejte žádnou detektivku, je celkem brzy jasné, kdo ten Nikdo je, ale o to je to čtení hezčí. Žádné velké zvraty, žádné velké myšlenky, prostě jen příjemné oddychové čtení pro dobrou náladu a dobrý pocit.
Čtvrtý díl fascinující young adult sci-fi pentalogie plné nových přátelství a boje o své místo (nejen) v galaxii. Tenhle díl tvoří tři doprovodné novely napsané jinou autorkou (s dohledem Sandersona). Každá z pohledu jiné osoby. Vyprávějí, co se dělo na planetě Detritus v době, kdy je hlavní hrdinka na své výpravě plné filozofování a objevování historie a tajemství jejich nepřítele. Děj je popsán velmi dobře, vše na sebe navazuje a jen si postavy "předají slovo ve vyprávění" ve správnou dobu. Jsem nadšená, že jsem mohla lépe pochopit roli "slimáků" v celé galaxii a fakt jsem se bavila měnícím se postojem Jorgena k těmto "mazlíčkům". Tento díl mi taky objasnil některé drobnosti a návaznosti z předchozího dílu a umožnil plně porozumět tomu, co se bude dít v závěrečné bitvě.
Nudné zápisky ze života nepopulárního kluka na druhém stupni školy. Kniha má být vhodná pro děti od 10 let, nicméně slovo "vhodná" není to stejné jako "zacílená". Desetiletý syn se se sebezapřením prokousal několika kapitolami, aby dal knize šanci, protože jsem mu řekla, že by možná mohla být podobná jako jeho oblíbená série Ztřeštěného domu na stromě. Ach, jak jsem se mýlila! Příběh postrádá zápletku, syna čtení absolutně nebavilo. Text rádoby psaným písmem se mu hůř četl. Nic z textu mu nepřipadlo vtipné, věc se sýrem mu připadala trapná a nechápal, proč to ty děti takhle řešily. Postava hlavního hrdiny mu nebyla v ničem blízká. Marně jsem hledala, kolik je hlavnímu hrdinovi v knížce let, abych posoudila, jestli jsme "jen dali synovi knihu číst moc brzy". Těžko říct, jestli je to prostě jedna z knížek, které mohly oslovit děti kolem roku 2007, ale nemají až tak moc co dát letošní generaci deseti či jedenáctiletých. Tak či tak, syn celou sérii číst odmítá a raději se pustí do čehokoliv jiného (jo, klidně do ilustrované knihy starých českých pověstí), takže pro nás to prostě není.
Opravdu cenná a velice užitečná vzdělávací kniha o životním stylu a stárnutí ve zdraví a vitalitě, která se ale nečte lehce. Ne, že by nebyla čtivá (je velmi pěkně napsaná, ve svém žánru patří rozhodně k těm lepším!), ale nejdřív v lecsčem s autorem nesouhlasíte... pak si stěžujete, že nedává praktické rady. Pak, že je to těžké. Pak vás trochu děsí, že nevíte svou VO2Max kapacitu plic, pak že je drahé to zjistit, stejně jako je složité zjistit o svém zdravotním stavu i ty další údaje. Pak vás trochu zdeptá, že jste měli začít tak před deseti, dvaceti, někdo i třiceti lety. Troufnu si ale říct, že si nakonec z knihy rozhodně něco důležitého odnesete. Za mne to bylo například pochopení, proč jedni moji prarodiče byli velmi vitální (dědeček stále žije a má 98 let) a druzí nikoliv. Kniha mne donutila přemýšlet nad dřinou v našich životech, nad pohybem, nad správným (!) pohybem, nad prevencí. Zaujal mne koncept centariánského desetiboje. Koupila jsem si malé činky a začala reálně dělat farmářskou chůzi, víc řeším rovnováhu a balanční cvičení, přemýšlím i nad tím pitomým ruckingem (taková pitomost, chůze se zátěžovým batohem... a stejně mi to hrozně hlodá v hlavě). Považte, že jsem si dokonce koupila tu stejnou knihu nejen jako ebook do čtečky, ale rovnou i jako audioknihu, abych si ji znovu mohla poslouchat třeba při skládání a vození dřeva. Považuji knihu za jednu z nejužitečnějších o tématu zdraví ve stáří a včasné prevenci a rozhodně se k ní budu často vracet a postupně zavádět tipy, které tam jsou a přemýšlet o všem, co se mi snažil autor sdělit.
V roce, kdy jsem narodila, vydal Andrzej Sapkowski svoji povídku Zaklínač, která dala základy dalším fenomenálním příběhům. Ano, touto povídkou jsem si doplnila starší čtenářskou výzvu 2018 (téma kniha poprvé vydaná v roce vašeho narození). A hlavně jsem pochopila, co na tom zaklínači všichni vidí. Příběh je napsaný čtivě, zaklínač toho moc nenamluví a chová se profesionálně, jsou vyzdvihnuty zajímavé detaily z boje se strigou. Myslím, že se někdy pustím do dalších a dokonce se odhodlám podívat i na seriál.
Hledání odpovědí z deníku zemřelé matky v italské Florencii. Tenhle dívčí románek jsem už dvakrát odložila a nebýt toho, že se hodil do letošní čtenářské výzvy, tak bych ho nikdy nedočetla. Děj se hrozně vlekl, rozhovory postrádaly vtip a něco "navíc". A ta zápletka? Přílišná snaha vykřesat z ničeho trochu zmatků a zvratů jako ze španělské telenovely... no bylo to fakt hrozné. Tiše jsem úpěla nad tím, proč si proboha hrdinka nejdřív s tátou nepromluví. A nebo aspoň proč ten deník nepřečte celý najednou. A romantická linka? Neměla jsem z ní dobrý pocit. Neměla jsem ani dobrý pocit z toho, jak tahle mladá americká dívka přistupovala k objevování Itálie - mizivá snaha o naučení jazyka, vyhledání jen dalších amerických dětí, no bylo mi za ni spíš trapně.
Velmi předvídatelný první díl průměrné "mafiánské" trilogie z fantasy světa měňavců, ve kterém se vlastně ani tak nic nestane. Na to, že jsme se vlastně skoro nikam v ději nedostali, to ale nakonec bylo čtivé. Psáno v er-formě, ale celkem pěkně. Hlavní hrdinku jsem si asi pro její složitý osud a naivitu nakonec docela oblíbila a tak mne zajímá, co s ní bude dál. Jestli se vám vyplatí tuhle sérii rozečítat? To nevím, fakt je to jen průměr a jsou tady jiné, zajímavější fantasy. Dle předmluvy autorky mělo jít o částečný retelling na Sněhurku, ale toto jsem tam neviděla, i když jsem se hodně snažila. Je tam jen droboučký motiv lovce, který musí přinést něčí srdce, ale pohádka o Sněhurce je fakt o něčem jiném. A nejsem si ani jistá, jestli se v dalších dílech dočkám nějakého hezkého rozvinutí romantické linky, zatím mne vztah těch dvou hlavních postav zrovna moc nezaujal.
Příběh, který vzdává hold filmu "Konec vodníků v Čechách aneb jak utopit doktora Mráčka" z roku 1974. Inspirace je volná, autorka vnáší spoustu svých prvků, ale z knihy sálá zvláštní atmosféra toho filmu. Protože nejsem fanynka starých českých komedií a pohádkové problematiky vodníků a jejich závislosti na lidských duších, byla jsem ze čtení trochu rozpačitá. Kniha balancuje na pomezí krutosti a pohádkovosti. Romantická linka je velmi omezená a "pohádková", zasahuje vyšší moc a nejde tam tolik o poznávání dvou osob z jiných světů, což mne asi mrzelo nejvíc. Hvězdičkami oceňuji především ten nápad a vkusné zakomponování tradičních pohádkových prvků spojovaných s vodníky (housle, pentle, zelená barva, studená kůže) a věřím, že kdo si oblíbil ten starý film, ten bude nadšený a ocení každý ten detail. Pro mne ale knížka tentokrát není.
Bohužel kniha nevyšla jako ebook, takže ji seženete jen u nakladatelství Brk v klasické podobě (měkká vazba) a špatně se mi to drželo a četlo, nevím, jak to popsat, no zlatá elektronická čtečka a ebooky... nicméně moc oceňuji tu krásnou obálku, bylo to to hlavní, co mne na čtení nalákalo.
Zajímavý nápad - popsat dětem, které objevy vznikly vlastně jako "chyby". Čekala jsem poselství o tom, že se chyb nemusí bát, ale toto jsem nedostala. Byl to jen prostý obrázkový výčet některých vynálezů. Bohužel, synkovi (10 let) se kniha špatně četla, nedala se sledovat dějová linka. Texty jsou krátké a různé rozmístěné na stránce u obrázků. To by normálně nevadilo, jenže tady je v nich často nějaká dějová posloupnost a když je syn četl po svém v jiném pořadí, nechytal se. Já byla zklamaná, že tam v textu často chybělo to hlavní sdělení, v čem že byla ta chyba (Co bylo chybou u té výroby šampaňského? například.). Prostě tam často chyběla základní informace. Nakonec jsme kvůli těmto detailům z knihy spíš se synem rozčarovaní. Nápad je to skvělý, obrázkové zpracování na první pohled nádherné, ale chybí tomu ta propracovanost a hlavní poselství.
Jsem z knihy zklamaná kvůli svým vlastním přílišným očekávání. Větičku "zlepšete své zdraví" by z obálky měli raději oddělat. Tato kniha je totiž podrobným přehledem objevů v oblasti imunologie a obsahuje hlavně příběhy lidí, kteří měli s imunitou nějaký problém či byli důležití pro rozvoj této vědecké oblasti. No a to je vše. Žádné praktické rady, žádné konkrétní důsledky pro můj život a hlavně žádné rady, jak si zlepšit vlastní zdraví. Jen jsem si přečtením dala lekci historie oboru imunologie a popravdě mi ani nesedl styl vyprávění od tohoto autora. Hodně přeskakuje od jedné postavy k druhé, bylo to zmatečné a náročné čtení.
Velice čtivý dívčí romantický příběh z prostředí čínské střední školy s jedním malým prvkem nadpřirozena. Hlavní hrdinka se náhodně a bez ovládání stává na chvíli neviditelnou a to rozjede kolotoč zajímavých příležitostí na její střední škole a změní jí to život. Příběh napsala čínská autorka a zajímavě čtenáře seznamuje s mentalitou asijských dětí a ambicemi jejich rodičů, problémy s penězi, s jejich cestou za štěstím. Honba za lehčím životem a pozvolné nastínění etických otázek a rozhodování mladé dívky mi dalo hodně námětů k přemýšlení, myslím, že gradace problémů mladé hrdinky i závěrečné vyřešení je velmi citlivě a zároveň uvěřitelně pojaté. Žádný americký hrdinský přístup, spíš realistické nápady adekvátní věku a situaci, bylo to vlastně osvěžující.
Naprosto unešená jsem hlavně z půvabné a roztomilé romantické linky. Jedná se o první vztah hrdinky a působivé dívčí čtení plné milých situací. Vážně jsem si to krásně užila a právě kvůli té hezké romantice se ke knize budu jistě několikrát vracet. Okouzlila mne i nově navázaná přátelství, měnící se vztah ke spolužákům i kratičká a hezká mentorská vsuvka jednoho učitele. Plně doporučuji mladým dívkám jako krásný tip na zajímavou knížku.