jitka_dankova jitka_dankova komentáře u knih

Princezna Princezna Nichole Chase

Pozvolná, až nudná oddychovka. Příběh o tom, kterak se snaží princezna vymyšlené země přijít o panenství. Postava mi byla v prvním díle sympatická a tak jsem si chtěla přečíst i její příběh, ale nějak mne to nevzalo. Chyběl tomu šmrnc a nějaká ta jiskra navíc.

22.06.2023 3 z 5

Vévodkyně Vévodkyně Nichole Chase

Poklidný princeznovský příběh bez nějakých zásadních zvratů. Pro někoho možná nudná knížka, pro mne však příběh, který jsem zrovna potřebovala. Opravdu poklidný, rozvážný. Jde o roztomilé čtení o obyčejné dívce, ze které se stane vévodkyně a její sžívání s její rolí na mne působilo překvapivě realisticky (přitom jde o smyšlenou zemi i příběh). Romantická linka v knížce je roztomilá, taková normální a vlastně mi ani nevadilo to celkové protahování, neboť mi přišlo, že na to má hrdinka prostě v té složité situaci právo a bylo to vcelku rozumné.
Jen škoda, že knihu už nejde sehnat v elektronické podobě, ráda bych ji měla i ve čtečce, myslím, že se k ní někdy ráda vrátím.

11.06.2023 5 z 5

Polibek půlnoci Polibek půlnoci Lara Adrian (p)

Prostoduchý erotický upíří příběh, který mne bohužel ničím nezaujal. Postavy byly příliš ploché, příběh nesmyslný, rozhodnutí nelogická, situace přitažené za vlasy. Nicméně díky diskutujícím jsem se dozvěděla o existenci série Bratrstva Černé dýky, kde bych mohla najít obdobný příběh, ale propracovanější.

06.06.2023 1 z 5

Limea Limea Lin Rina

Naivní roztomilá pohádka pro náctileté slečny. Fantasy to není ani omylem, spíš prostě jen divošský kmen na ostrově, který je nucen čelit cizincům na lodi. Celý způsob boje proti cizincům mi přišel poněkud přitažený za vlasy, ale to je tím, že už nejsem cílová skupina. Jestli vám není "náct", tak vás kniha nemá čím pohltit, děj je rozvláčný a postavy takové ploché. Ale cílové skupině by se na oddech líbit mohl.

04.05.2023 3 z 5

Před bouří Před bouří Zuzana Hartmanová

Česká fantasy trilogie, která se neštítí "škaredých" témat, jako jsou znásilnění, toxické vztahy, drogy, nezvratné mrzačení těl, témat nevěry, potratu, dezinformací. Napsané je to pěkně, autorka psát umí, jen nedokážu dát dostatek hvězdiček, protože se mi vůbec nelíbil závěr série. Zůstal ve mne akorát nepříjemný pocit a rozčarování a nakonec lituji, že jsem knihy četla.
První díl je náročnější na čtení, protože autorka rozjela až příliš mnoho postav a jejich dějových linek. Člověk neví, na koho má soustředit pozornost. Nakonec jsem si vybrala jednu dvojici a sledovala především její vývoj, ale to, co s nimi nakonec autorka v posledním díle provedla, mne rozladilo. Konec je pro mne neuzavřený a nedořešený, skoro bych řekla odfláknutý.
Jo a obálka v mém případě neuvěřitelně odrazovala od čtení knihy, pro mne je odpudivá. Škoda, že jsem nakonec knihám této série i přesto dala šanci.

04.05.2023 3 z 5

Ve stínu popela Ve stínu popela Jennifer L. Armentrout

První díl fascinující trilogie z magického světa bohů, "svatých" bytostí a smrtelníků. Tahle kniha je silně propojena se sérií "Z krve a popela", jedná se o prequel stovky let předtím a jako trilogie bude mít nejspíš zásadní výhodu - děj bude lépe odsýpat. Minimálně v prvním díle se toho děje hodně a ano, erotika, explicitní sexuální scény, násilí a boje, časté zvraty, nenávist versus láska - to všechno, co je typické pro sérii "Z krve a popela", je i tady, ale ve zhuštěné podobě. Spolu s úchvatnými draky, magickým éterem a bytostmi nepodobnými zombie atd. Ano, kniha sdílí některé prvky s druhou sérií, jakby ne, vždyť tak jako tam jde o dívku určenou bohům. Viděla jsem ve společných prvcích záměr a vlastně se mi ta podobnost líbila a o to víc vynikly odlišnosti. Za mne jde o fascinující erotické čtení. Troufám si tvrdit, že možná nezáleží na tom, kterou sérii člověk začne číst jako první, ale těžko říct. Kdo má autorku rád, rozhodně by tuhle knihu neměl opomenout.

24.04.2023 5 z 5

20 výjimečných kluků, kteří změnili svět 20 výjimečných kluků, kteří změnili svět Jacopo Olivieri

Kniha příběhů známých osobností určená dětskému čtenáři. Syn příběhy četl ve třetí třídě a trochu ho čtení odrazovalo velké množství textu na stránce. Naštěstí to vždy zachránily půvabné obrázky. Rozčilovalo ho, že první písmeno v každém příběhu je zvláštně kaligraficky udělané a nešlo poznat, o jaké písmenko jde.
Kniha se složitě hodnotí, neboť soubor příběhů několika osobností je prostě obvykle sám o sobě nudný, ať se autoři snaží, jak chtějí. Ani syna kniha příliš nenadchla, ale zvládl ji přečíst. Dohledávala jsem mu k ní videa (Elvis) či více informací o nějakých nastíněných událostech (vzducholoď Hindebugr) a zpestřovala mu čtení. Příběhy byly vyprávěny v první osobě a doplněny obecnými nicneříkajícími nápady, co může dítě udělat, aby bylo jako daný kluk.

Nedokážu posoudit, jestli bylo na čtení této knihy v devíti letech brzy a nebo ne. Těžko říct, jestli by kniha dokázala syna oslovit v pozdějším věku více a nebo vůbec. Ve svém žánru jde o velmi dobře zpracované dílo, ale prostě z principu věci asi nebude bavit každého.

08.04.2023 4 z 5

Sny v nás Sny v nás Anna Savas

Milé dívčí čtení z prostředí vysoké školy. Hlavní hrdinové se střídají ve vyprávění svého příběhu, děj se točí kolem problémů s rodinou, sourozenci, hledání sebe sama a toho, co chce a může člověk v životě dělat, kde chce bydlet. I kolem hledání přátel. Problémy čerstvě dospělých lidí mi tady přišly opravdové, jejich reakce přiměřené a vlastně bylo příjemné se proplétat problémy lidí, kteří jsou čerstvě na vysoké škole, daleko od rodiny (už dávno nejsem cílová skupina knihy). Romantická linka v této knize nepatří zrovna k těm, které bych vyhledávala, ale působila přirozeně, opravdově, jako by člověk četl o nějakých svých kamarádech z vysoké. Nejde sice o dílo, které by mi zůstalo v paměti, ale vlastně šlo o oddychové čtení.
Knihu jsem četla bez návaznosti na první díl a vůbec to nevadilo. Naopak mne to na přečtení prvního dílu celkem naladilo.

30.03.2023 4 z 5

Mokrozem / Suchozem Mokrozem / Suchozem Michael Engler

Kratičká melancholická kniha bez přesahu, která dítěti nic nedá. Bohužel tato krásná oboustranná knížka s půvabnými ilustracemi a myšlenkou byla, stručně řečeno, absolutně o ničem. Nápad měla fascinující - dvě děti z naprosto rozdílných prostředí, které se uprostřed knihy setkají. Jenže reálné zpracování bylo špatné. Nebylo jasné, kde mají ty děti rodiče, jak vůbec žijí ve svém prostředí, nevíme o nich vůbec nic. Jen to, že chtějí pryč a popravdě, syn moc při čtení nechápal, proč vlastně musí někam jít. Motivace těch dvou je nesrozumitelná. Já jako rodič čekala, že při setkání dvou hlavních hrdinů dojde k něčemu významnému, ale to se nestalo. Kniha byla syrově utnuta uprostřed děje, naprosto bez nějakého přesahu, myšlenky, poučení, čehokoliv.

Syn knihu četl v 9 letech a nevzal si z ní absolutně nic. Ekologie, problémy klimatu, myšlenky o budoucnosti našeho světa? Ne, to tam není. Při koupi jsem doufala, že kniha mé dítě někam v této oblasti posune, ale to se nestalo. Musíte si to nějak domyslet a dotvořit. Jedinou výhodou bylo, že ji měl syn rychle přečtenou, na každé stránce je jen pár kratičkých řádků textu.

16.02.2023 2 z 5

20 000 mil pod mořem (převyprávění) 20 000 mil pod mořem (převyprávění) Clementina Coppini

Stručná verze slavného díla Jules Vernea určená dětem. Jsem z této edice hodně nadšená, klasické příběhy jsou tady doplněny o půvabné propracované kresby Tonyho Wolfa. Postavy jsou kresleny jako zvířátka. Syn knihu četl ve třetí třídě a příběh byl opravdu přiměřený jeho věku, zjednodušený a malebný, ale vše podstatné bylo obsaženo. Bohužel zrovna tento příběh není nadčasový a troufám si říct, že dnešním dětem už nemá téměř moc co nabídnout. Ve své době dílo čtenáře fascinovalo konceptem obrovské ponorky na baterie, nezměrnými poklady, děsivými nestvůrami i sáhodlouhými popisy podmořského života i popisy různých míst na světě. Dnešní děti už ale tato téma nedokážou tolik fascinovat a pokud se odprostíme od těchto popisů, příběh, který nám zůstane, příliš přitažlivý není. Zápletka je chabá, syn knihu nevnímal jako kdovíjak dobrodružnou a rozhodně ji nečetl s napětím a zájmem (tak jako třeba Cestu kolem světa za 80 dní od stejného autora). Nedokázal se ztotožnit s postavami, postavu kapitána Nema nechápal. Pokud se však dítě má s tímto klasickým dílem světové literatury seznámit, tato verze knihy je dobrou volbou. Bonusem je krásná mapa cesty ponorkou i kreslené vyobrazení samotné ponorky.

03.01.2023 4 z 5

Víly a trpaslíci Víly a trpaslíci Tony Wolf (p)

(SPOILER) Překvapivě depresivní a nevyvedený díl série Lesní lid. Ach, jak jsme byli zklamaní! Začátek knihy se rozjížděl slibně, královna víl dodržela své slovo z minulého dílu a poslala ke zvířátkům a trpaslíkům pár svých víl. Zápletka se mohla rozvíjet mnoha zajímavými směry, příběhy mohly být opět pohodové, všední a normální. Jenže ouha, víly byly zlomyslné, příběhy se nesly v nepříjemném duchu a co bylo nejhorší (pozor spoiler!) - víly začaly umírat. Prostě se jich autor potřeboval zbavit a nehleděl na to, jak to ponese dítě, které knihu čte. Byli jsme z toho se synem v šoku, nebylo to příjemné čtení. Nejhodnější víla, kterou si oblíbil, tam prostě jen hloupě umrzla. Ach jo, tak tento díl ke čtení nedoporučím. Syn jej četl ve třetí třídě a nakonec jej dočetl, protože má tuto sérii opravdu rád. Ale příběhy ho nepotěšily.

22.11.2022 1 z 5

Oheň a dým Oheň a dým Hugo Hromas (p)

Úžasná kniha s parádní atmosférou. Pro všechny, kteří se vidí v příjemných chvilkách u ohně venku s přáteli. Zajímavé recepty, metody, nápady. Převážně masové (což bylo super), inspirace maďarskou kuchyní. Postupy tak, jak si představuju a vím, že prostě často vaří chlapi. Bez odměřování, bez přesného měření na hodinkách, bez nějakých teploměrů apod., jednoduše, prostě... prostě "to" pozná podle ohně a podle toho, jak jídlo vypadá. Bylo osvěžující knihu číst. Na praktickou realizaci ale zatím nedojde, neboť si nejdřív musím kotlík (teda ne kotlík, ale v knize jsem zjistila, že to, co potřebuji, se jmenuje dutch oven, díky, díky), nádobu na tajine a vůbec i bezpečné ohniště na zahradu teprve koupit :-)
Kniha je vhodná pro všechny, kterým nestačí si jenom nad ohněm venku opékat špekáčky...

11.09.2022 5 z 5

Poplach v trpasličím lese Poplach v trpasličím lese Tony Wolf (p)

Třetí díl příběhů lesních zvířátek. Tentokrát mezi zvířátka a trpaslíky zavítá obr a ze soužití s ním vzniká spousta zajímavých situací. Obr potřebuje vyvrtat bolavý zub, potřebuje nabrat energii po takovém zákroku, potřebuje někde bydlet. Taky se obyvatelům lesa hodí jeho síla. Mají ho ale rádi a řeší i to, aby měl přátele... v knize se objevila témata tomboly o zájezd, soudu, ale i kouzel - vše dobře pochopitelné pro školáky, kteří už sami čtou. Pro předškolní děti je to ale diskutabilní.
Syn četl knihu na začátku třetí třídy a byl nadšený, opět pro něj byly velmi nápomocné krásně propracované obrázky pana Lupatelliho, zvládl číst dva příběhy denně. Kniha mu dobře obohacuje slovní zásobu. I když jsou v knize i kouzla, vše se nese ve velmi příjemném milém duchu, žádné strašení. Zvířátka v knize stále řeší spíš takové věci "běžného" života, třeba to, že si uspořádají tombolu a budou mít zájezd :-)
Jediná rozporuplná věc je příběh o stroji na výprask. Výprask je u nich trest namísto vězení. Je to jediná věc, která odkazuje na to, že kniha už je staršího data. Ale synovi to při čtení nevadilo, probrali jsme spolu, že je to u těch zvířátek namísto vězení nebo pokuty, jak by se to řešilo v dnešní době.

09.09.2022 5 z 5

Polibek vítězů Polibek vítězů Marie Rutkoski

Třetí díl špionážní trilogie z vymyšleného světa mne překvapil a to hodně. Autorka přidala zajímavý psychologický prvek a zajímavé úvahy a krapet změnila směr cesty hlavní hrdinky. V druhé půlce už ale naštěstí byly zpět její důmyslné nápady a intriky a její bystrá mysl. Nečekala jsem, v jakou zbraň se promění nenápadná záliba v hraní stolních her.

27.08.2022 4 z 5

Bez dechu Bez dechu Lusy Adams (p)

Druhý díl urban fantasy z pera české autorky předčil všechna moje očekávání. Hlavní hrdinku opět čeká jedna trable za druhou, tentokrát je ale půvabné, že ji po celý díl doprovází Kane, lovec příšer, kterého potkala v první díle. Ti dva jsou prostě úžasní, autorka parádně vystihla obě povahy a jejich rozhovory, špičkování a škádlení mne pobavilo a doslova mi rozjasnilo den. Krásné narážky, hra se slovíčky, takové typicky české obraty a špičkování a nedokončené věty, které ale pochopíte, to je něco, co dokáže jen česká autorka a v přeložených knihách nic tak pěkného nenajdete. Vzalo mi to dech, během dvou dní jsem si knížku přečetla hned dvakrát. Hlavní hrdinka také navazuje další přátelství a vztahy.
Nemusíte se bát číst tento druhý díl z trilogie. Sice jsou obvykle dvojky takové proradné, protože nebývají uzavřené, na konci bývá předěl a to čekání na trojku je pak náročné (proto vím, že mnozí čekají se čtením dvojek až na moment, kdy vyjde poslední díl). Ale tady ne. Tady se hlavní trable tohoto dílu pěkně uzavřou a můžete klidně spát. Svět, který autorka stvořila, i příběhy a návaznosti jsou promyšlené a dávají smysl. Moc se těším na třetí díl, který by měl vyjít v létě 2023.

PS: kniha zatím vyšla jako ebook na stránkách autorky, tam jde koupit (já to nemohla zprvu najít). Brzy by ale měla vyjít i v papírové podobě.

20.08.2022 5 z 5

Setkání v soumraku Setkání v soumraku Renáta Navrátilová

(SPOILER) Nedotažený duchařský příběh říznutý nepovedeným cestováním v čase. Čekala jsem nějakou předvídatelnou romantiku s duchem, ale nedočkala jsem se. Celá kniha se táhne v zoufalé snaze o udržování tajemna, nezodpovídání otázek a prostě ve snaze o nějaké napětí. Ale autorka zapomněla, že by taky bylo vhodné některé věci víc vysvětlovat. Fakt jsem to nepochopila, blbě se mi orientovalo mezi tím, co je sen a není, spousta věcí tam absolutně nedávala smysl, to cestování v čase a paradoxy už vůbec ne. A nějaká romantika? Mně na tom tedy nepřijde romantického skoro nic, vůbec jsem pořádně nepochopila, jak a proč by k sobě postavy mohly teda něco cítit, knize chyběla jiskra. A konec taky nedával smysl.

18.08.2022 1 z 5

Smrtící dotyk Smrtící dotyk Melinda Salisbury

(SPOILER) První díl surové fantasy plné zrady a lží. Ne, to není nic pro mne. Děsivé prostředí, spousta zbytečných vražd, šílená víra a zvyky, hrozné prostředí. Hrdinka, která nevěděla, co si se vším má vlastně počít. Romantická linka se mi nelíbila, akorát to celé na konci zhořklo a když jsem se letmo dívala na děj dalších dílů (jsou jen v angličtině, nebyly dopřekládané), bylo by to ještě horší. Tohle není svět, do kterého bych se chtěla ponořit, vážně ne. Už teď lituji, že jsem vůbec vzala do ruky první díl. Brr... ještě se z toho oklepávám.

18.08.2022

Plán plavby Plán plavby Trish Doller

Kniha poklidná jako to moře, které se nakonec po bouři vždycky uklidní. Čtení tohoto románu pro ženy není pro každého. Vzpomínky na snoubence, který si vzal život, se s hlavní hrdinkou táhnou opravdu celou knihu a prostě to tak asi má být, je to náročné téma. Romantická linka s milým katolickým lodivodem byla hezká. Žádné velké zvraty, prostě snaha o normální vztah po tragédii. Bavilo mne číst si o plavbě na plachetnici a to velmi. Jen na ten smutný podtón knihy musí mít člověk prostě náladu.

15.08.2022 4 z 5

Heidi, děvčátko z hor Heidi, děvčátko z hor Marie-José Maury

Krásná nestárnoucí kniha pro dívky ve věku 8-12 let, obsahuje nádherné ilustrace. Jde o jednotlivé lehce dobrodružné příběhy života v Alpách, Heidi získá přátele, stará se o zvířata... jako malá jsem knihu a pokračování naprosto zbožňovala. Když jsem ji ale chtěla přečíst svému synovi, pohořela jsem. Jednak hůř nesl, že má číst o holce, no ale hlavně si všímal náročných témat, která jsou v knize zmíněna. Heidi nemá rodiče, její teta ji nechce, dědeček je nevrlý a protivný, když si najde kamarádku, ta je na vozíku. Jako malá jsem tato náročná témata nevnímala, soustředila jsem se na to dobrodružství a zvířata, nicméně můj syn tyhle věci vnímá velmi silně, smutné věci jej dost zasáhnou, a tak mi knihu nechtěl číst ani poslouchat. Není to tedy kniha pro každé dítě. Jak již bylo zmíněno zde v komentářích, spousta věcí je tam navíc jen nakousnutých a nedořešených, něco se ukáže v dalších dílech, takže mohou mít děti spousty a spousty otázek, na které nebudete mít odpovědi.

14.08.2022 4 z 5

Třetí stříbrná kniha snů Třetí stříbrná kniha snů Kerstin Gier

Sérii Stříbrných knih snů hodnotím celou velmi vysoko, protože ve svém žánru jsou knihy opravdu na vynikající úrovni. I když já sama se k nim vracet už nebudu. Jde o spletitý příběh, ve kterém středoškoláci odhalují jednu velkou záhadu ze svých životů a snaží se rozklíčovat jeden spletitý záhadný svět. Obvykle se těžko věří tomu, že by děti bez pomoci mohly takto něco řešit a vyšetřovat, ale tady je to krásně podané. Prostě v tom podivném snovém světě to dává dokonale smysl. Kdo by tomu taky z dospělých věřil... Samotný způsob psaní z pohledu hlavní hrdinky je takový, no, dost ukecaný. Řekne všechno, co má na jazyku a co ji k tomu napadne. Text dost bobtná, člověk zjistí i to, co nechce, ale je to svým způsobem roztomilé a je to prostě jasný rukopis té postavy a odhaluje se tím její osobnost.
Proč už se ke knize nebudu vracet? Reálně jsem se fakt bála. A to jsem mamka od dětí. Prostě knížka je fakt strašidelná, nenápadně, ale je. A taky mi vůbec nevyhovovala romantická linka v knize - ta nedorozumění, ta nejistota, to jak chtěli budovat ten vztah, její pocity. Prostě toto mne po stránce dívčího románku zrovna neoslovilo.

13.08.2022 5 z 5