jitka_dankova komentáře u knih
Série Lux od Jennifer L. Armentrout (J. Lynn) mne dost překvapila. Nikdy bych nečetla nic o mimozemšťanech, na to fakt nejsem, ale tahle kniha je jiná. Milá. Ti mimozemšťané jsou vlastně takoví celkem normální, nic až tak děsivého. Jde o romanci pro mladé holky, takovou tu klasickou, kdy se přes všechny knihy série řeší vztah dvou lidí. Jejich nálady, poznávání jeden druhého, problémy, nerozhodnost i různé pády. Prostě přes překážky ke štěstí. Autorka umí psát čtivě, takže se knihy dobře četly, i když se v nich vlastně nic moc tolik nedělo. Zvraty tam jsou, to ano, ale většina dílů je spíš o rozebírání pocitů, vztahů a hlavně je to celé o důvěře a nedůvěře. Možná až moc, protože jsem na většině stránek pořád trnula, kdo koho zradí a kdo komu ublíží. No, o ubližování a utrpení to bylo taky hodně, přišlo mi, že se v tom autorka docela vyžívala, až jsem občas přeskakovala nějaké stránky. A smrt některých postav v dalších dílech mi taky na klidu nepřidala. Nicméně celkově mám z celé série dobrý pocit a mohu ji doporučit všem, kteří mají rádi young adult romance s nějakým tím tajemnem a nadpřirozenými souvislostmi. Připodobnění ke Stmívání asi fakt sedí, viděla jsem tam společné rysy v některých okamžicích.
Jediné, na co se musíte připravit, je čtení ve slovenštině (nebo angličtině). Česky zatím série nevyšla a na internetu jde najít jen jeden amatérský překlad do češtiny. Doplním, že k sérii patří i kniha, která přináší pohled na situaci i od "nepřítele" a je zajímavým doplňkem k pochopení toho světa. Jmenuje se Obsession, nicméně žánrově je to absolutní červená knihovna a celá knížka je jen o sexu, tak ať vás to nepřekvapí (existuje amatérský překlad do češtiny).
(SPOILER) Kniha je čtivá, milá, příběh má potenciál. Nicméně při prvním čtení mi vadila mi nerozhodnost hrdinky vůči dvěma klukům a to, že neustále cítila za něco vinu a neuměla si poradit, co má dělat dál. Necítila jsem se kvůli tomu při čtení dobře, romantickou linku jsem si nijak moc neužila.
Jenže pak jsem se po letech začala ke knížce vracet a nakonec jsem si ji s každým dalším čtením oblíbila a dokázala mi něco dát.
Budu upřímná, kniha pro mne byla velkým zklamáním. Četla jsem ji na doporučení a asi prostě nejsem ta správný cílová skupina. Z knihy jsem měla deprese, cítila jsem beznaděj a nedala mi žádnou hlubší myšlenku, nic, k zamyšlení. Bývala bych ji raději nečetla, mám na ni špatné vzpomínky.
Máme doma téměř celou sérii knih autora Hervé Le Goff, vizuální podoba knih je totiž opravdu lákavá. Jde o malé krátké knihy, kde je vždy jen trochu textu a velké obrázky. No a působí dojmem, že půjde o vtipné příběhy o zvířátkách. Tolik k reklamě a proč jsme za ně utratili peníze. Na synka opravdu působily dobře, chtěl je číst (to je co říct), ony prostě lákají ke čtení malé čtenáře, kteří sotva končí první třídu. Jenže samotný text a příběh byl pro mne velkým zklamáním. Snaha udělat text rýmovaným se nepovedla. Text se dítěti špatně čte, moc nechápe, o čem to tedy opravdu je a hůř sumarizuje, o čem kniha byla. Poselství v knize není žádné a vtipu jsme se taky zrovna moc nedočkali.
Hlavní výhoda těchto knih je ale ta, že se dobře píšou do "čtenářského deníku", který vyžaduje učitelka. Dítě má naoko přečteno spoustu knih, "stíháme", a můžeme se věnovat v klidu hodnotnějším knihám, které syn prostě nedočte za jeden měsíc.
Kniha je precizní cvičebnicí pro genetickou metodu čtení, téma zvířátek neurazí ani kluky ani holky, je všestranné. Obtížnost je perfektně odstupňovaná. Jenže je to prostě "jen" taková učebnice a nikoliv opravdu kniha, kterou bude dítě považovat za tu "svoji první pořádnou přečtenou knížku". Stránky jsou plné textu, což třeba syna opravdu děsilo a číst knihu nechtěl a vlastně ani nikdy nedočetl. Věty se často opakovaly a příběhy byly tak trochu na sílu "plné slov", aby bylo "co číst". Striktní sestavení ze třípísmenných či čtyřpísmenných slov na začátku znamenalo, že se text dítěti může hůř číst a chápat, protože "takhle se přece nemluví". Děj příběhů byl nijaký, sotva mi dítě bylo schopné popsat, co že se tam vlastně tedy dělo.
Jako didakticky správně sestavenou knihu vhodnou pro naučení čtení ji ráda doporučím. Ale u mladšího syna raději sáhnu po poetické a půvabné knize "Kos je bos".
Jde o pěknou učebnici pro genetickou metodu čtení, téma je chytlavé - spoustu dětí (hlavně kluky) prostě baví příběhy o autech a bagrech. Obtížnost je výborně odstupňovaná. Nicméně je to prostě "jen" taková učebnice a nikoliv opravdu kniha, kterou bude dítě považovat za tu "svoji první pořádnou přečtenou knížku". Stránky jsou plné textu, což třeba syna opravdu děsilo a číst knihu nechtěl. Věty se často opakovaly a příběhy byly tak trochu na sílu "plné slov", aby bylo "co číst". Striktní sestavení ze třípísmenných či čtyřpísmenných slov na začátku znamenalo, že se text dítěti může hůř číst a chápat, protože "takhle se přece nemluví". Obrat "ba ne" třeba mé dítě vůbec neznalo.
Česká fantasy o vyvolené dívce, která v jednadvaceti vpadne do kouzelného světa a holt ho zachrání. Co se týká děje, celkem odsýpal, šlo o takové klasické klišé - je vyvolená, musí všechno najednou zvládnout hrozně rychle, je tam pěkný elf, který ji všechno naučí, spousta věcí jí jde sama od sebe... jenže celá kniha byla tak hrozně plochá. Bez emocí. Nebylo tam nic, čeho bych se mohla chytnout a do knihy ponořit. Kouzelný svět vůbec nebyl promyšlený. Nechápala jsem portály, nechápala jsem, že měli stejný jazyk (češtinu), jak to souviselo s planetou zemí. Nechápala jsem hrdinku, která vším jen tak proplouvala jako hadrová panenka nesená autorkou. Připadala mi taková bezpáteřní. Kouřila, bylo jí všechno tak nějak jedno, ani pořádně neprojevila emoce po tom, co ji bývalý podvedl.
Naprosto mne to neoslovilo. Rozhovory mi připadaly plytké, chtěla jsem se chytit romantické linky, ale ta se mi už vůbec nelíbila. Sečteno podtrženo, myslím, že na české scéně máme lepší a promyšlenější fantasy knihy s romantikou.
(SPOILER) Smutně zvláštní kniha plná ironie. Myslím, že se autorce celkem povedlo psát z pohledu kluka, kterému se po nehodě změnil život. Celá kniha je zvláštním popisem postupné změny přátel a party v posledním ročníku americké střední. Kniha není vtipná, ne, je sarkastická a jsou v ní rozhovory a věci, které vyvolají takový ten úšklebek na tváři, kdy se chcete smát a pak vám dojde, že vlastně nechcete a ještě přemýšlíte, jestli byste radši neměli plakat a pak si to rozmyslíte.
(pozor spoiler) Nerada čtu knihy o vztazích, které tak nějak hloupě nevyšly. Na to je dost reálných příběhů v reálném životě různě v okolí. Do knížek si chodím pro připitomělé úsměvy ze šťastných romantických vztahů. A tady se na hlavního hrdinu dívka vykašle a tak nějak, no, ani nevím proč, to její vysvětlení jí nějak nebaštím. Je to smutné a hořké. Po přečtení knížky jsem měla akorát "blbou náladu". Nicméně hvězdičky si za čtivost i zvláštní téma zaslouží.
Příběh nově nalezené osmnáctileté princezny, poznávání japonské kultury a zvyků, hledání svého místa ve světě, poznávání, kdo je přítel a kdo nikoliv. Tahle pohádka byla milá. Trapasy a chyby, kterých se malý tokijský motýlek dopustil, jsem zvládla zkousnout, prostě to k tomu patřilo. Vztah mezi princeznou a mladým osobním strážcem byl milý a pro naši kulturu tak trochu netradiční, takový pohádkový. Jen mi velmi chyběl nějaký epilog po delší době, nemám ráda, když se příběh končí tak brzy a četla bych si i dál o jejich vztahu.
Dívčí románek pro 12-15 letá děvčata. Myslím, že cílové skupině by se kniha líbit mohla. V knize najdete typické problémy puberťaček - kamarádka, která hlavní hrdinku zradí, nové přátelství, lásku ke zvířatům, sourozenecké vztahy, hledání se... vše jen tak zlehka po povrchu. A samozřejmě láska k nějakému fešákovi a postupné navazování nějakého vztahu. Jsem mimo cílovou skupinu a tak jsem knihu četla ze zvědavosti kvůli tomu tématu udržitelnosti. Nepřišlo mi to ale nějak zajímavě pojaté. Prostě děvče je veganka (hned do očí bije její postava, pardon, ale veganky jsou obvykle spíš vychrtlá děvčata a obecně je veganství v tom citlivém věku dost problematické pro zdraví a celkem hazard... myslím že kniha až moc zjednodušuje ten problém). Rodiče mají bezobalový obchod. A maminka kompenzuje to CO2, které vznikne kvůli jejímu letu do USA. Nedozvěděla jsem se ale nic inspirativního a zajímavého k tématu, byla to jen líbivá kulisa, takové velmi idealizované pozlátko pro dívčí románek.
Pokud nejste v cílové skupině 12-15 letých dívek, asi vám kniha nemá moc co nabídnout.
(SPOILER) Romantický příběh s rozporuplným koncem. Dívka shodou různých divných náhod potká populárního kluka a potom s ním i stráví pár měsíců ve škole v Koreji. Potud to byl milý příběh, hezky se rozvíjela i přátelství v nové škole, nastíněné byly vztahy v rodině. Příběh se většinu času odehrává v Koreji, bylo pro mne zajímavé snažit se pochopit jinou kulturu, jiné prostředí, jiný náhled na svět. Jenže mi to autorka moc zrovna neusnadnila. Já nevím, jak další čtenáři, ale já to prostě nějak nepochopila.
(pozor spoiler!) Nepochopila jsem, co tam tady vlastně řeší ohledně vztahů, proč něco je problém a něco není a vůbec jsem nepochopila, proč hlavní hrdinka odjíždí, když v Koreji našla vše, co chtěla - lásku i přátele, své místo. Nepochopila jsem, jak to se vztahem ke své nemocné babičce. Závěr podle mne není jasně zakončený a já nevím, jestli a jak si ti dva vůbec nějak představují svůj vztah. A zrovna to, jak by tihle dva lidi mohli být spolu, je možná to nejzajímavější na celém příběhu. Jenže o tom se nic už víc nedozvíte. Jsem kvůli tomu z knihy nakonec hrozně zklamaná. Zůstala pro mne neuzavřená, nedořešená a štve mne, že nevím, co s hrdiny bylo dál.
Tahle pohodová feel good romance je pro mne příjemným překvapením. Jde o lehce ulítlý příběh z amerického prostředí psaný českou autorkou. Troufám si říct, že pro pochopení není nutné mít načtený první díl série, je to spíš jen takový bonus. Hlavní hrdinka Ava je "neviditelná". A tím je myšleno, že si nikdo pořádně nepamatuje její tvář, je nevýrazná, nezapamatovatelná (a přesně tohle jediné jsem si o ní pamatovala z prvního dílu :-) a nic víc). Začne si psát zprávy s neznámým číslem (ach, mé oblíbené téma v dívčích románcích, viz můj vlastní seznam knih) a hledá, o koho jde.
Celá kniha je protkaná odkazy na filmy, seriály, knihy, písničky - naprosto mne bavilo si o tom všem číst a jen si říkat "já taky" v momentech, kdy jsem danou věc četla, viděla, znala. A párkrát se mi stalo, že jsem u knihy na nějakou vtipnou poznámku vyprskla smíchy (a to se mi tak často nestává). Romantická link je milá a hezká. Nutné rozhádání (aby tam byla nějaká zápletka) jsem zvládla a těšila se, jak se postavy usmíří. Prostě půvabný romantický příběh pro puberťačky a byť už dávno nejsem cílovou skupinou, tohle jsem si naplno užila i já.
PS: a alespoň jsem zjistila, co že je to to "cosplay"...
(SPOILER) (spoilery) Dramatický příběh lásky a zklamání, který ve mně navzdory dobrému konci zanechal nepříjemné pocity. To, že k sobě našli cestu až po pauze deseti let mi přišlo smutné, prostě ty roky mi přišly jako promarněný čas jen kvůli tomu, že si nedokázali říct na rovinu, jak se věci mají. Očekávala jsem, že když čtu příběh lásky mladého děvčete s vojákem, bude tam otázka nasazení v bojích a odloučení a tak. Ale nečekala jsem, že to mezi těmi dvěma bude takto špatné a hloupé. Jorik se podle mne choval fakt hrozně a Alexis, která je do něj i po tom všem pořád silně zamilovaná a není schopná jiných vztahů a pořádně najít jinou lásku - no nevím, mně to moc nevzalo. A hodně mi vadilo číst o hrdince, která kouří. Bylo to nepříjemné.
Jinak ale autorka píše čtivě a daří se jí psát hezky o začátcích vztahu. Snad najdu nějakou její knížku, která mi příběhem sedne více.
Propracované historické dílo českého autora plné intrik a podlostí kvůli jedné překažené svatbě. Byla jsem překvapená reáliemi, sofistikovanými vztahy, historickými detaily a znalostí všech politických souvislostí. I ten jazyk a vyjadřování a myšlení těch postav bylo prostě... no, historické. Dokázalo mne dostat do té doby. Celé je to psáno v er-formě a jsou tam popsány propletené osudy několika postav.
Hvězdičkami hodnotím propracovanost toho díla v rámci svého žánru. Není to ale lehké odpočinkové čtení, člověk se musí v lecsčem zorientovat. Myslím, že nadchne milovníky intrik a politikaření, byť tam jde i o lásku, romanticky založené ženy si tam to své zrovna moc nenajdou.
Kniha představuje svět mladé autorky fanfikcí a navazování nových vztahů a udržení těch stávajících. Psáno v er-formě, takové odosobněné, prokládáno samotnými texty fanfikcí. Po vzoru z doporučení z diskuze jsem ty fanfikce vynechávala a nijak to neovlivnilo čtení samotného textu a děje. Akorát, že v knize se toho zas tak moc neděje. Neoslovila mne, romantika nijaká, nějaké silnější myšlenky jsem moc nepobrala. Ale dozvěděla jsem se obšírně, co to ty fanfikce jsou a proč je třeba lidi píšou a co jim to přináší. To je jediné, co si z knihy odnáším.
Parádní příběh o zakázané lásce studentky a učitele, který jsem si užila do posledního písmenka. A to tento typ vztahu absolutně nevyhledávám, jde o první knížku s tímto vztahem, kterou si s gustem přečtu ještě několikrát. První část knihy se nese v nevinném duchu dívčího románku, až jsem se divila, že je kniha řazena do kategorie "pro ženy". Ale později jsem pochopila proč. Příběh dostane silnější grády, nechybí peprné hádky i zajímavá usmiřování. A tolik drobných tajemství, které se postupně odhalují. Autorka píše vtipně a trefně, těch 467 stran jsem slupla jako malinu. Velmi jsme si cenila i rádoby "zdržovaček", ve kterých se vykreslovaly i různé přátelské vztahy, poznávání okolí toho druhého, bylo to milé, bylo to od srdce a hezky se to četlo. Jsem ráda, že kniha nebyla "jen o zamilovaném románku". Vřele doporučuji přečtení, je to parádní oddychovka. Těším se na další autorčinu tvorbu.
Dívčí román pro patnáctiletá děvčata, ve kterém dochází k velkému množství trapných situací. Ach, jak já nemusím trapasy. Jenže... jenže tuhle knížku jsem zvládla dočíst právě díky tomu, jak bravurně hlavní hrdinka k těm všem trapasům přistupuje. Mít tak v tomhle věku ten její zdravý přístup k trapasům! Líbilo se mi to. Myslím, že kniha by mohla zaujmout už i třináctiletá děvčata, byť na knížce je napsáno, že je až od patnácti. Pro starší tohle čtení moc není, přecejen je tam hodně rozebraná přesně taková ta hodně dívčí prvotní zamilovanost a nervozita vůbec kluka nějak oslovit. Bylo to milé.
Zvláštní napínavý young adult příběh o zakázané lásce, která se začne při únosu. I když romantická linka nebyla kdovíjak zajímavá, knihu jsem četla dál a dál hlavně kvůli tomu, abych zjistila, jaká tajemství se v té rodině skrývají. Mile mne překvapilo, že se autorka snažila o realistické zakončení a nedošlo na nějaké zázraky a apod. Nemyslím, že by to byla kniha, ke které se člověk bude vracet, ale na jedno odpočinkové čtení, proč ne.