jitka_dankova

Naprosto překrásné poetické akvarelové ilustrace. Fakt. Ilustrace jsou tam super, ale s textem básniček už jsem měla problém. Tohle totiž navzdory popisu a zařazení prostě není kniha pro děti 6-10 let. Ale milí dospělí, vy po ní sáhnout můžete, pro vás už to bude. Koupila jsem ji pro osmiletého syna, u něj jsme dost pohořeli. Opravdu se jeho svět netočí kolem alternativní medicíny, učňáku, piva na vandru, zánětu, telky, očkování, akné, neví, co je "pravý norek" ve smyslu luxusního oblečení, trvalá, telenovely ani branky body vteřiny. Neřeší ještě milování, ani odtučňovací kúry a aromaterapii.
Tyhle básničky jsou prostě fakt určené starším dospělým, kteří je fakt pochopí a budou se smát. Dětem ji ale nekupujte, je to zbytečné. Kdyby byla propagována pro dospělé, hodnotila bych ji jinak. Takto ale víc jak dvě hvězdičky dát nemůžu.

Lehké ponoření do severské mytologie ve formě pohádkového komiksu pro malé děti. Je ta padouch (velký vlk), netypický hrdina (jediné nezraněné dítě ve vesnici), bájné artefakty a stařešina, co říká, co se má udělat. A klučina splní úkol. Tečka. Žádné emoce a nic navíc.
Syn příběh četl ve druhé třídě, ale s obtížemi, protože není zvyklý na takový druh písma. Pletla se mu písmenka. Příběh ho vůbec nezaujal, pointu jsem musela vysvětlovat já (ne, nevšiml si na začátku toho artefaktu a pak to prostě nepochopil, jak to tam bylo a co se stalo). Severská mytologie prostě asi nebude pro něj. A tak jsem ráda, že jsme to alespoň zjistili. Prý mám dát jen dvě hvězdičky, dávám tři, protože kresby jsou hezké a nápad špatný není. Ale doporučuji fakt jen pro děti, které už nějak žijí severskými příběhy a fantazií a mytologií. A později, než ve druhé třídě.

Encyklopedický výcuc všeho, co se za ty roky nastřádalo v populární Facebookové skupince Svět non toxic. Kniha obsahuje ty základní informace o tom, čemu se vyhnout, když chcete eliminovat toxické látky ve svých životech. Stručně a věcně popisuje každou oblast od kosmetiky, praní, přes domov a vitamíny. Obsahuje některé praktické návody a tipy. Cituje zdroje, odkazuje, kde lze dál hledat informace, nepřesvědčuje, prostě konstatuje fakta.
Knížku jsem si zakoupila především proto, abych podpořila autorky, kterým fakt vděčím za svoje zdraví a nynější spokojený život bez ekzému, zdravotních problémů atd. To, co je v té knížce, znám už skoro nazpaměť (překrývá se to s obsahem webu Svět non toxic, souborů ve skupince a tak, částečně to shrnuje poznatky z jejich bomba YouTube kanálu), takže nedokážu posoudit, jak to bude působit na člověka, který o tématu ještě nic neví. Chci ji mít doma na poličce už jen pro to, abych si připomněla, kam v naší domácnosti směřuji. Pro mne je ta knížka o více věcech, než jen o tom textu.

Půvabná pohádka o přátelství pavouka a dřevěné kukačky z hodin ve starém opuštěném domě. Na stránkách je vždy jen pár řádek textu a velké netradiční obrázky, ideální pro malé čtenáře. Mého syna obrázky Pavla Čecha dokážou zaujmout a zkoumá každý zaprášený kout a ty krásné detaily (zásoby sušených much na poličce atd.). Knížka je opravdu pohádková, pavouk má "lidský" obličej a kukačka umí létat, jinak se ale příjemně dotýká reálného světa a řeší normální věci, jako vpád zloděje, čtení knih. Ideální pohádka pro děti, které až tak moc nemusí fantazijní příběhy. Jen ty natahovací hodiny s kukačkou jsem musela vysvětlovat, dnes už to děti vůbec neznají.
Syn knihu četl ve druhé třídě, je vhodná pro malé čtenáře. Na pokračování příběhu se ale nechystáme, takto nám to stačí.

Jde opravdu jen o pár stránek navíc. Doplnění pro fajnšmekry, připomenutí již psaného. Jediné, co posunulo příběh krapet dál, byla kapitola o usmíření pana Reeda s otcem. Těšila jsem se na nějaké další milé interakce mezi dvěma hlavními postavami, ale ničeho významného jsem se nedočkala. Těch pár stránek mi za koupi knihy až tak nestálo. Kniha mi nic moc navíc nepřinesla, ale chápu, že kdo opravdu velmi obdivuje příběh Kroniky prachu, ten si tam najde to svoje.

Překvapivá španělská romantická kniha s kostrbatým vyjadřováním. Překvapivá tím, že autorem je muž, který píše z pohledu mladé puberťačky. Tak na to jsem byla velmi zvědavá. Děj rozhodně není ze života obyčejné dívky, ale jde o takovou moderní YouTube celebritu, která se chce z toho světa vymanit, ale je dost svázaná (rodinou, přítelem). Bála jsem se, že celý příběh bude jen o videích a aférkách, ale překvapivě se většina odehrávala v reálném světě a hledání Héctorovy rodiny bylo taky hezky mimo virtuální svět.
Škoda toho kostrbatého vyjadřování, dlouhých souvětí a některých nudných rozhovorů o ničem. Ubíralo to knize na čtivosti. Ale jinak byl děj jako takový celkem svižný, prokládaný různými trapasy (což moc nemusím), ale občas překvapivý. Tím, že je autor muž, tak se zaměřoval především na to, aby se něco dělo, než na zdlouhavé popisy romantických částí - až mi tahle stránka vlastně i poněkud chyběla. Sečteno podtrženo, jde o milé zpestření, když už nevíte, co číst.

(SPOILER) Tíživý příběh o setkání dvou lidí, o výjimečném týdnu a rozhodnutí, změnách. K srdci mi tak nějak přirostly všechny čtyři postavy, o kterých vlastně kniha byla. Hlavní hrdinka projde rozchodem i poznáváním nového kluka. Hlavní hrdina je v tíživé situaci kvůli své rodině, složitou situaci má i jeho bratr, který ho provází. Milého kluka Matta, se kterým hlavní hrdinka chodila, a o kterém bylo popsáno poměrně hodně stránek, mi bylo vlastně líto. Knihu jsem četla hlavně kvůli tomu, že jsem opravdu chtěla vědět "návod", jak se se svou situací popasují. Chtěla jsem pro ně najít nějaké řešení, chtěla jsem vědět, "jak se to skončí". Ale jsem hrozně zklamaná, že tohle v knize není. Nedozvíme se, jak se všechny čtyři postavy se svými životy popasovaly a kam nakonec v životě směrovaly na vysoké školy. Připadala jsem si hrozně ochuzená a dost mne zasáhlo, že nevím, co s nimi bude. Opravdu mi nestačilo číst si jen o tom zvláštním týdnu. Lituji, že jsem knihu četla a nechci se k ní kvůli tomu vracet, byť byla jinak milá a zajímavě psaná.

(SPOILER) Pomalý příběh o vztahu dvou lidí, kteří se nejdřív nesnášejí, ale postupně je stejný cíl dá dohromady. Oba jsou "starší" (no, není jim "náct"), nicméně jsem celou dobu měla pocit, jako bych četla o dvou puberťácích, chovali se poněkud nedospěle. Díky tomu ale bylo vlastně to postupné sbližování celkem milé, až někdy vtipné. Celé to pozadí plné dřiny kvůli krasobruslení pro mne bylo nové a se zaujetím jsem četla, co to znamená krasobruslit ve dvojici a co vše je potřeba dělat pro popularitu apod. Zároveň se to promítalo s roztomilými situacemi s rodinou (rodinné večeře, hlídání dětí, lék na nemoc od maminky Ivana). I když mi styl psaní Mariany Zapata obvykle vůbec nesedí a její postavy v jiných knihách vůbec nemám ráda, tak toto je jediný příběh, který si od ní překvapivě ráda přečtu i vícekrát. Naprosto ale chápu, že to nesedne každému - přecejen jsou tam momenty, kdy si člověk říká, jak může být hlavní hrdinka tak natvrdlá a nebo hlavní hrdina tak zvláštně střelený. No a závěrečný sex rozprostřený na několik dlouhých stránek byl krapet v rozporu s tím, jak minimum intimity bylo předtím v celé knize a jak skoupá na to autorka byla. Překvapilo mne to. Ale celkový dojem z knihy je ten, že je to nakonec milý příběh a navíc má krásný epilog po letech.

Příběh lásky dvou studentů, kteří to v životě vůbec nemají jednoduché. Jako pořádná yound adult romance obsahuje opravdu hodně závažných témat a nad některými řádky a uvědoměním důležitých věcí v životě mi slza ukápla. Celý příběh je psán střídavě z pohledu Echo a pak navazuje pohled Noaha a velmi dobře se to takto četlo. Nikdy není popsána jedna situace dvakrát, celý příběh jde kontinuálně dál a prostě jen čtete příběh z pohledu té osoby, která k tomu má nejvíc co říct. Oba ztratili blízké osoby a tak v sobě našli vzájemné porozumění, bylo to velmi milé.
Po dočtení knihy mnou ještě pořád rezonovala ta témata. Nejvíc si cením toho, jak realisticky pojali situaci s péčí o Noahovy bratry a jak se nakonec rozhodl. Pro mne jde o knihu, kterou si ráda po čase znovu přečtu, i když už vím, co se Echo stalo.

Znám jen pár knih o výchově dětí, které s klidem doporučím každému, a tohle je právě jedna z nich. Vynikající kniha pro unavené rodiče! Útlá, tenká a plná komiksových obrázků (ty ocení hlavně tatínci dětí, mnohdy je jeden dva obrázky to jediné, co jsou ochotní o výchově dětí "studovat"). Skvěle vysvětluje, co je na pozadí chování dítěte, ty poznatky z neurofyziologie jsem doslova hltala, byly krásně vysvětlené.
Co ale nečekejte jsou praktické rady a "kuchařkový" styl. Opravdu tam nenalistuje zaručený návod na to, když vás třeba dítě kousne. A už vůbec ne vztahy mezi sourozenci a tak. Knížka dokáže ve většinou případů vysvětlit, jak to dítě bere a co je reálné a co není reálné si o jeho chování myslet, ale rychlou zázračnou radu nedá. Jenže o tom celá ta výchova je - kolikrát prostě neexistují žádná instantní řešení. Můžete jen pozorovat a zkusit dítě pochopit a reagovat na to a přesně v tomhle ta kniha pomůže. Těm přemýšlivým. Ne všem.

Jedna z nejlepších knih o výchově dětí je podle mne tato. A tady nejde ani tak o ten obsah, ale především o tu formu. Prostě si v klidu sednete a čtete si ztřeštěný příběh Američanky, která se přestěhovala do Francie, a vykládá vám o tom, jaké to je vychovávat tam děti. A je zatraceně všímavá a všetečná a klade si dobré otázky. A co je nejlepší? Nemusíte s ní souhlasit, prostě se jen divíte, čtete a přemýšlíte a je na vás, jestli něco z toho aplikujete a nebo to třeba odsoudíte. Je to jako poslouchat životní moudra dobré kamarádky.
Knížka mne bavila a hodně mi toho dala. I když se počítám mezi tzv. kontaktní a respektující mámy. Vykládání netradiční mámy Druckermanové mi hodněkrát zvedlo náladu a vneslo svěží náboj a sílu v náročné věci, jakou výchova dětí prostě je.

(SPOILER) Příběh dvojice, která se do sebe neměla zamilovat. (pozor spoilery) Rozhodně nejde o odpočinkové čtení, naopak, tohle je náročný young adult se vším všudy: špatné vztahy s rodiči, zkušenost z vězením, neustálá otázka viny a trestu, vyrovnání se se smrtí sourozence, snaha naštvat rodiče za každou cenu, nedospělost i postupné dospívání, pokus o znásilnění, šikana, ... prostě při čtení se čtenář nenudí. Nejde ani o žádnou velkou romantiku, neboť dvojice se spolu vyspí hned na začátku a následně se celou knihu už téměř nedotknou a řeší úplně jinou rovinu toho vztahu. No musím přiznat, že mne hodně překvapil ten "dospělý" závěr. Byl až moc dospělý. Nějak jsem tomu nemohla uvěřit, že to pojmou takhle a že to budou potřebovat oba takhle. No ale proč ne. Tenhle příběh rozhodně není pro každého, kdo ale chcete "těžší" čtení, pustťe se do toho.

Vcelku milá pohádka s velmi uspěchaným závěrem. Ano, píšu pohádka, protože jako historický román mi to prostě nějak nesedělo. Ne, že bych se vyznala, ale prostě mi příběh přišel v určitých ohledech jaksi moc "moderní" svým duchem a myšlenkami. Prostě je to spíš taková romantická pohádka z neurčité "starší" doby, jde o milé a krásné čtení především pro mladé čtenářky, které odpustí historické nesrovnalosti a bude jim vhod jen to malé množství vzájemných interakcí. Ano, romantický vztah je tam po celou dobu jen v náznacích a na nějaké něžnosti a tak je knížka vlastně docela skoupá. Ale když už na něco dojde, je to velmi mile napsané. Vlastně celkově se mi líbil jazyk knihy a jeho plynulost, volba slov a tak. Škoda potom toho zvláštního závěru, přecejen bych hlavní dvojici přála trochu lepší zvrat a vyřešení, než jak to nakonec pojala autorka.
PS: Obálka je opravdu nádherná a název vskutku parádní. Jen o žádné kroniky ani prach v příběhu vlastně vůbec nejde. Ale zní to dobře :)

Parádní příběh o cestě od nenávisti k lásce zasazený do kulis americké střední školy. Ráda jsem si užila krásně prokreslené a uvěřitelné netypické postavy. A obrat v jejich vztazích a vzájemné sbližování mi přišlo přirozené, opravdové, což se v těchto typech příběhů ne vždy podaří. Ti dva byli prostě tak svěže svérázní.
Jelikož už dávno nejsem cílovou skupinou a neznám ty americké reálie, tak mi bylo krapet vzdálené téma složitosti vztahů na střední škole versus na vysoké a to, jak povrchně ke vztahům na střední mohou přistupovat. Ale prostě jiný kraj, jiný mrav. Každopádně vzájemné třeskuté situace mezi hlavními hrdiny byly v knize tak dobře napsané, že jsem si víc než jistá, že se ke knize budu vracet. A plně souhlasím s komentářem přede mnou, opravdu je tady jeden z nejlepších prvních polibků, o kterém si můžete přečíst.

Milá knížka s příběhem, který dítě rychle přečte. Ideální čtení pro našeho malého čtenáře, který nemá rád plné stránky textu. Tady je na stránce vždy jen pár řádků a jinak velké pěkné obrázky. Příběh má milou pointu (co je vlastně tím největším pokladem), byť postrádá dostatečnou hloubku, aby v dítěti něco z toho hezky rezonovalo. Syn příběh četl, i když má teď období, kdy zrovna neholduje knihám s dívčími a ženskými hrdinkami. Čteno v druhé třídě, vhodné pro malé čtenáře.

Novodobá romantická čtyřdílná pohádka o dívce, která nezapadá do tohoto světa a o upírovi, který zase nezapadá mezi svůj druh. Celou sérii jsem četla až v pětatřiceti a před filmy (které jsou podle mne úplně mimo...) a rozhodně stojí za přečtení. V sérii je totiž leccos. Zvláštní vztah dvou lidí, kteří by se do sebe neměli zamilovat. Hlouposti a nesrovnalosti v sotva započatém vztahu. Netradiční navazování přátelství. Šílený milostný trojúhelník. Poznávání světa upírů, ale i vlkodlaků. Spolupráce zavilých nepřátel. Netypické těhotenství i boj o život dítěte. Rozhodně jsem se při čtení nenudila. Sice byly počáteční zamilované rozhovory ústřední dvojice takové, no, trochu divné, ale po přečtení dílu Půlnoční slunce (díl jedničky z pohledu Edwarda) jsem už leccos nakonec pochopila. No a postupná proměna Belly v sebevědomou ženu, která si věří, mi přišla nakonec milá.
Chápu celosvětový úspěch této série, ten příběh prostě přinesl spoustu zajímavých prvků a člověk se při čtení nenudil.

Jednoduchý zábavný příběh, který je plný čísel s trochou základních počtů a pár vtipných postřehů se soužití s tučňáky. Ideální kniha pro děti, které mají rády matematiku a počty a čísla, jsou fakt jemně a pěkně zakomponované do příběhu. Textu je v knize jen trochu, ideální pro čtenáře, které moc čtení nebaví - tuto přečtou za chviličku.
Syn četl knihu v druhé třídě a byl nadšený, ale myslím, že si ji víc užijí děti až ve třetí třídě, kde ocení i to počítání s vyššími čísly a narážky na násobení. Jen ekologická pointa mi přišla hloupá a přitažená za vlasy, ale celkový dojem z knihy mi to nezkazilo. Pro ekologickou výchovu to prostě podle mne moc není.

(SPOILER) Příběh lásky dvou lidí, kteří spolu tančí v taneční skupině. Zápletka mi ze začátku přišla zajímavá, postupné sbližování dvou lidí, kteří se nemusí vystát, bylo milé. Autorka zde zúročila svůj cit pro trefné hlášky a vzájemné pošťuchování. Nicméně zklamalo mne, že příběh byl nakonec o nevěře a hrdinka o tom věděla, co dělá. Myslím, že se to dalo vyřešit i jinak, no zklamalo mne to.

(SPOILER) Takový normální český příběh prázdninové lásky. Nečekejte žádnou velkou romantiku a sbližování, postavy se dají dohromady v podstatě skoro hned, jak se potkají. Moc na příběhy, kdy dívka skončí s klukem hned v posteli nejsem, takže mne ani tato hrdinka moc nenadchla, navíc mi vadilo, jak jí připadlo normální, že byla předtím ve vztahu s klukem, který ji podváděl. Ale na takové jednorázové letní čtení knížka asi ujde, přecejen autorka píše opravdu čtivě. Mám radši novější příběhy od této autorky.