JoeSurikata JoeSurikata komentáře u knih

Víno jako lék Víno jako lék Roger Corder

Nesmírně inspirativní kniha. Další střípek do mozaiky výzkumů, potvrzujících okřídlenou větu Horáce Badmana: alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství.

18.03.2019 4 z 5

Pivní bible Pivní bible Brian Kunath

Pro znalce piva to není dost odborné, ale pro labužnické milovníky piva ano :)

18.03.2019 4 z 5

Vzpomínky na blázinec Vzpomínky na blázinec Mirka Dušínová

Útlá knížečka je vlastně jakousi terapií formou osobního deníku. Místy je to vtipné, místy mi sarkastický popis poměrů v českých psychiatrických léčebnách připomněl určité vlastní (profesní) zkušenosti z podobného prostředí. Celkově je text hodně syrový, neopracovaný, což mu neubírá na autenticitě. Smysl má však hlavně asi pro autorku samotnou.

17.03.2019 3 z 5

Mistr Eckhart a středověká mystika Mistr Eckhart a středověká mystika Jan Sokol

Znamenitá kniha, přibližující myšlení největšího křesťanského mystika středověku.

16.03.2019 4 z 5

Moudrost Hildegardy z Bingenu Moudrost Hildegardy z Bingenu Fiona Bowie

Texty Hildegardy z Bingenu jsou pochopitelně poznamenané dobou i prostředím vzniku, přesto si myslím, že mají co říct právě člověku 21. století, který je úplně jinde a není to úplně dobře.

16.03.2019 4 z 5

Souostroví Gulag: 1918–1956 Souostroví Gulag: 1918–1956 Alexandr Isajevič Solženicyn

Drsná, ale pravdivá kniha. Syrová výpověď o zrůdnosti bolševismu.

14.03.2019 4 z 5

Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Vtipná, výstižná satira s nadčasovou platností.

14.03.2019 4 z 5

Modlitba žáby (1) Modlitba žáby (1) Anthony De Mello

Tuto knihu by si měl přečíst každý církevní dogmatik. Aby to v něm hrklo.

14.03.2019 5 z 5

Ptačí zpěv Ptačí zpěv Anthony De Mello

Kniha, která umí otevřít oči. Ale je nutno číst ji otevřeným srdcem.

14.03.2019 5 z 5

Da Vinciho kód Da Vinciho kód Dan Brown

Rozhodně čtivá kniha. Zápletka je samozřejmě přitažená za vlasy, protože ji autor postavil podle oblíbeného schématu mixáže historických skutečností s brakovou fikcí tak, aby nepoučený čtenář nerozeznal jedno od druhého. Inu, u literatury, stejně jako u každé jiné tržní komodity, nezáleží na kvalitě, nýbrž na prodejnosti. A Dan Brown je určitě kasovní hrdina. Takže palec nahoru za dobrou práci.

09.03.2019 3 z 5

Zkrocení zlé ženy Zkrocení zlé ženy William Shakespeare

Stejně jako celého Shakespearea, i tuhle frašku je nutno vnímat v dobovém kontextu. Tehdy byly takové kusy v módě. A když se to dobře nastuduje, je z toho i dneska divadlo jak má být.

Titus Andronicus Titus Andronicus William Shakespeare

Hodně drsné drama. Na divadle jsem ho viděl v poněkud ironickém zpracování a člověk se i docela pobavil. Ovšem byl to humor, co mrazí.

Hamlet Hamlet William Shakespeare

Hamlet je nesporně kultovní klasika. Přes všechny výhrady je to nesmírně silný nadčasový příběh.

Coriolanus Coriolanus William Shakespeare

Strhující příběh. Viděl jsem ho nejprve na divadle a pak sáhl po knize. A nelitoval.

Sonety Sonety William Shakespeare

Přes všechnu anglosaskou pompéznost je to velice sdělná poezie. Navíc v nádherném přebásnění Jana Vladislava.

Šarlatový a černý Šarlatový a černý John P. Gallagher

Krásná kniha o krásném skutečném příběhu. Důkaz, že Vatikán není jen plný špíny. Nádherně zfilmováno s G. Peckem a Ch. Plummerem v hlavních rolích.

Ve jménu Božím? Ve jménu Božím? David A. Yallop

Brilantní analýza zla, dřímajícího ve Vatikánu.

Deník Michelangela blázna Deník Michelangela blázna Rolando Cristofanelli

Znamenitá kniha, zažehla ve mně zájem o italské renesanční umění. Bravurní sonda do uvažování umělce, navíc napsaná svěžím stylem, takže se to nádherně čte.

Já, Claudius Já, Claudius Robert Graves

Výborná kniha prodchnutá ironickým humorem s typickou anglickou suchostí. Svého času to pro mě byla studnice chytlavě přístupných informací o klíčové epoše antického Říma.

05.03.2019 4 z 5

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Těžko o této knize napsat něco, co už nenapsal někdo dřív. Snad že se jedná o esenci kultivovaného inteligentního humoru, suchého jak troud, zapsaného lahodnou češtinou ...