JohnMiller | Komentáře u knih | Databáze knih

JohnMiller JohnMiller komentáře u knih

Antikrist Antikrist Friedrich Nietzsche

Friedrich Wilhelm Nietzsche (* 15.10. 1844 – † 25. august 1900) patrí bezpochyby k najkontroverznejším filozofom 19. Storočia. Bol takisto profesorom, filológom, básnikom a hudobným skladateľom, čo sa odrazilo aj na jeho publikáciach. Jeho filozofické diela, spisy a teórie ešte dneska vzbudzujú v spoločenských vedách istú dávku nejednotnosti názorov. Jedni ho považujú za najvýznamnejšieho filozofa 19. Storočia a iní zase za psychicky chorého, „pošahaného magora“ ktorého silne ovplyvnilo detstvo v čisto ženskej spoločnosti. Nietzsche je dneska kritizovaný za náročnosť jeho diel pretože, vyslovene, nejde o odborné čítanie v tom pravom slova zmysle. Čitatelia odbornej literatúry majú problém preniesť sa cez aforickú štylistiku diela. Vo svojej podstate je to písané formou umeleckou, kritiky sú veľmi osobité, priam ľudsky výbušné a celé to má nádych silných ale hlavne negatívnych emócií, čo mne teda rozhodne sadlo.
Viac v recenzii.

14.04.2015 5 z 5

Volání Cthulhu 1 Volání Cthulhu 1 Howard Phillips Lovecraft

tretie pokračovanie, tohoto hororového mága, je rozdelené na dve časti. Volání Cthulhu 1 a 2 je to to absolútne najlepšie s týchto spisov a vrchol tohoto spisovateľa. Príbehy ako Chladný vzduch, Volání Cthulhu, Pickmanův model sú proste dokonalé. Nasledujúca fantastická novela Snové putování k neznámému Kadathu ma totálne ohromila. Ide o plnokrvný fantastický príbeh v štýle Pána Prsteňov iba s tým rozdielom že je dej vtesnaný do Lovecraftovského sveta a to zo všetkým čo k tomu patrí. Fantasy až tak nečítam ale tu som strácal pri čítaní dych, výborné ! Posledná novela Případ Charlese Dextera Warda rozdelená na dve polovice v tejto časti tak neohúrila ale v nasledujúcom pokračovaní všetko vykompenzuje. 5*

13.07.2014 5 z 5

Měsíční močál Měsíční močál Howard Phillips Lovecraft

V poradí druhé Sebrané spisy Howarda Phillipse Lovecrafta podstatne naberajú na obrátkach. Kým v prvej Lovecraft iba naznačoval akým smerom sa bude uberať a sám ešte nevedel o akých témach bude písať tak v tejto časti sa už naladil na tú správnu kozmickú vlnu a servíruje nám horory s toho najpekelnejšieho dna. Na Lovecraftovi milujem to ako sa slovami ktoré nevyjadrujú presne hrôzu s ktorou sa hlavný hrdinovia stretávajú, a iba náznakom rozpráva o takom desivom prízraku že sa ho sám bojí opísať, dokáže vyvolať vo mne vyvolať obrovský strach... strach s medzihviezdneho tajomna. Poviedky ako Hudba Ericha Zanna a Krysy ve zdech patria k tým najdesivejším a najlepším hororom aké som kedy čítal........ Ale to lepšie nás stále ešte iba čaká v nasledujúcich publikáciach.

18.04.2014 4 z 5

Na počiatku bol Sumer Na počiatku bol Sumer Vojtech Zamarovský

K tejto knihe sa mi spája jedna milá príhoda. Keď som svojho času zúfalo pátral po diele Epos o Gilgamešovi (ale nie natoľko zúfalo aby som vyskúšal antikvariáty a bazáre) pod kolónkou Sumerská civilizácia som našiel práve toto dielo. Zarezervoval som si ho a išiel vyzdvihnúť. Pri pokladni obsluhovala veľmi príjemná staršia pani na dôchodku, ktorá keď ma zbadala - po mojej požiadavke - vyhlásila, že ,,vyzeráte ako Sumer. Takéto konštatovanie ma celkom zarazilo ale v tom dobrom slova zmysle. Zasmial som sa. Dali sme sa trochu do reči a zistil som, že ide o právničku na dôchodku, ktorá si takýmto spôsobom privyrába. Išlo o celkom sčítanú pani, ktorá mi odporučila aj iné diela od Zamarovského - ktorého som práve prostredníctvom nej spoznal. Hoci išlo o moju prvú knihu od tohto autora, ale nečítal som ju ako prvú, (to boli Dejiny písané Rímom a Vaše veličenstvá pyramídy).

Na počiatku bol Sumer je klasický Zamarovský z jeho vycibreným populárno-náučným žargónom, ktorý je miestami odľahčený humorom, je kritický k špekuláciám a celú sieť histórie splieta do encyklopedickej formy. Text má miestami - hlavne v kapitolách o objavovaní a v častiach s archeologickým výskumom - dobrodružný nádych. Čo nie je prekvapivé, keďže niektorí protagonisti zažívali veľmi podobné adrenalínové situácie ako samotný Indiana Jones.

Zo začiatku mi nesmierne prekážalo usporiadanie textu, ktorá je v stĺpcoch (tak ako to býva v encyklopédiách alebo v bibliách - ako to asi väčšinou býva). Avšak už po niekoľkých stranách som si uvedomil, že je to v podstate jedno, keďže je tento zväzok husto ilustrovaný, plný fotografií, že tých plných dvojstĺpcov zase veľa nebolo.
K obsahu iba skromne. Ide o historické bádanie úplne prvej civilizácie, ktorá sa nielenže usadila - teda prešli s kočovného a pastierskeho spôsobu života - ale dala vzniknúť písmu, agrárnej spoločnosti, matematike (sčítanie, odčítanie, násobenie, delenie, výpočet obsahu a objemu vlastnými mierami) kolesu (ktoré bolo podľa zistení pravdepodobne prv použité na vojenské účely), a mestskému štátu.

Zamarovský zachytáva predhistóriu, zrod, vrchol aj pád a zánik Sumerov. Popisuje akými spôsobmi sa snažili rozlúštiť klinové písmo - ktoré podobne ako egyptské hieroglyfy nemajú alfabetický charakter. Celkom ma prekvapili aj mýty a legendy, ktoré sa tak náramne podobajú a miestami až zhodujú s tými, ktoré sa nachádzajú v starom zákone - potopa, rajská záhrada, stvorenie človeka: príbeh Adapa (ktorý dopadol podobne ako Adam) či Babylonská veža a iné.

Ide o čitateľsky veľmi prístupný text - ako to u Zamarovského býva - nadupaný obrovským množstvom informácií.

09.02.2025 3.5 z 5

Vojna a mier I. Vojna a mier I. Lev Nikolajevič Tolstoj

Vojna a mier - dlhočizné dielo ktorému sa nedá vyhnúť pokiaľ brázdite zoznamy najdôležitejších, najzásadnejších, najlepších či najdlhších románov v histórií literatúry. Tento román bol/je obľúbený v čitateľských komunitách, ktoré sledujem natoľko, že ma zvedavosť premohla.

To, že nepôjde o najjednoduchšie dielo som predpokladal. Predpokladal som však, že dĺžka románu skôr odzrkadľuje dĺžku opisov a kvetnatých porovnávaní - teda (nie vždy) kreatívnej vaty, no mýlil som sa. To, čo mi existenčne prekáža pri takom velikánovi ako bol Victor Hugo, sa tu nenachádza. Nie je tu nič z toho, čo ma iritovalo napríklad v diele Chrám Matky Božej v Paríži. Náročnosť tohto diela sa nenachádza ani v pomalom tempe, ktoré som tiež v nejakej forme očakával - keďže sa jedná o dielo z 19. storočia, a ktoré má okolo 1300 strán. Náročné na tomto diele boli samotné postavy, ich interakcie, ich sociálne väzby a sledovanie ich vývoja. Hoci si o sebe myslím, že som skúsený čitateľ, a snažil som sa čítať pomalšie a menej ako mám vo zvyku už po cca 100 stranách som musel využiť internet na to, aby som sa úplne nestratil medzi toľkými postavami. Ono je to náročné hlavne preto, že rôzne postavy sa v deje pohybujú medzi rôznymi bublinami iných postáv. Ich osudy a životy sa prelínajú, a tak ako to býva v realite, rôzni ľudia sú oslovovaný rôznymi variáciami vlastných mien a priezvisk (rodič alebo blízky partner nás môže oslovovať inak ako kolega v práci, zamestnankyňa za kasou či policajt) čo tiež vie popliesť čitateľa.

Vydanie, ku ktorej som sa dostal ja (1954), je rozdelené do štyroch zväzkov. Prvý zväzok si ma získal tým, že je rozdelený na tri časti pričom prvá opisuje život počas mieru, druhá časť opisuje vojnu - a tým pádom aj samotný konflikt,- a tretia je mix týchto dvoch pohľadov. Na moje prekvapenie nie je tempo vôbec pomalé a čo ma najviac oslovilo bol veľmi explicitne popísaný stret armád. Bolo to celkom realistické dokonca natoľko, že to veru nemalo ďaleko od románov stratenej generácie (Remarque, Hemingway), ktoré si veľmi cením a sú známe práve svojou surovosťou - autentickosťou. Som rád, že Tolstoj nemal potrebu idealizovať a romantizovať taký nešťastný fenomén ako je vojna.

11.12.2024 4 z 5

Teorie mravních citů Teorie mravních citů Adam Smith

Adam Smith - Škótsky filozof a sociológ, ktorý je známy prevažne svojim dielom Bohatstvo národov, v ktorom predpovedal systémovú zmenu v hospodárskom prerozdeľovaní - teda predpovedal koniec feudalizmu a načrtol ako nasledovníka kapitalizmus, a teda dal vzniknúť - alebo najviac sa pričinil - novej vedeckej disciplíne: ekonómie, a politickej ekonómie. Avšak, v týchto niekoľkých vetách sa nebudem venovať tejto knihe. Svojho času som ju nedokázal zohnať, natrafil som však na toto dielo - Teórie mravných citov, ktorú som nepoznal, avšak povesť autora a pekný zväzok ma presvedčili aby som si ju s kníhkupectva odviezol domov - a po prečítaní som zhodnotiť, že som urobil dobre.

Obsah diela sa takmer vôbec nevenuje ekonomike, avšak ekonómia priamo vychádza z myšlienok, ktoré sa tu nachádzajú. Celá kniha popisuje - a Aristotelovským štýlom rozdeľuje vyčerpávajúco do kategórií - správanie sa ľudí. Máme tu rôzne popisy správania sa jednotlivca, skupín, komunít, rodín, interakcie medzi sebou, odôvodnenia pozitívnych, negativnych vlastností, ich motiváciu, príčiny a následky. Je tu kvantum informácií, ktoré som bral pozitívne preto, že som ako čitateľ poznal tieto fenomény (a pozná ich takmer každý), keďže mnohé - ba povedal by som takmer všetky - ostali nemenné až dodnes. Obsahovo je to niečo, čo takmer všetci ľudia na zemi empiricky poznajú. Situácie každodenného bežného života Smith iba roztriedil do súvislosti. Verím, že niekoho môže nudiť čítanie o správaní, ktoré viac menej pozná z vlastnej skúsenosti, no mňa fascinuje to, že hoci medzi týmto dielom a mnou je priepasť takmer 300 rokov, chovanie v určitých konkrétnych prípadoch zostalo takmer nezmenené. Nejaké príklady si teraz popíšeme.

Smith opisuje situáciu veľkého nešťastia v živote človeka (tragédia, choroba) a reakciu jeho známych. Známy s ním skôr súcitia, nedokážu prežívať to utrpenie rovnako, ale vedia sa vcítiť do jeho situácie, a vedia si predstaviť ako by sa cítili oni sami. Avšak pri menších, nepodstatných nešťastiach, ktoré môže človek pociťovať a kedy je jeho reakcia neprimeraná stavu, známy si z neho môžu skôr robiť srandu a žarty - ako príklad uvádza rozchod s partnerom alebo syndróm: Pod papučou.

Ctižiadostivosť je podľa Smitha veľmi nebezpečná emócia, ktorá je schopná pohltiť celého človeka. Keďže bude túžiť po niečom konkrétnom natoľko, že iné veci ani ľudia ho nebudú zaujímať. Teda, že vďaka ctižiadostivosti mu nemusí záležať na nikom. Smith tuto aj podáva aj radu, že podľa neho ak už je niekto ctižiadostivý, nemal by si brať príklad z takých známych postáv z histórie, ktoré už pozná pol ľudstva. Lebo sa bude pokúšať pokoriť také osoby, z ktorých sa časom mohli stať čiastočne legendy a s dobovou skutočnosťou už príbehy nemusia mať toľko skutočného. Poraziť legendu, to je risk, ktorý nemusí dopadnúť najšťastnejšie.

Toto dielo je popretkávané rôznymi myšlienkamy, ktoré sa dajú uplatniť aj dnes. Ako napríklad: Nikdy sa nesťažuj na niečo, čoho sa vždy môžeš zbaviť vlastnými silami, alebo smrť je kráľom hrôzy, a človek, ktorý prekonal strach zo smrti pravdepodobne nestratí duchaprítomnosť ani v blízkosti akéhokoľvek iného prirodzeného zla. Kniha je plná rôznych prirovnaní a mnohých citácií z rôznych diel - prevažne starovekých autorov ako Aristoteles, Platón, Cicero, Seneca. Zdá sa mi však, že najviac citoval svojho osobného známeho - tiež filozofa - ktorý sa volá David Hume.

Smith vysvetľuje zrozumiteľne funkcie trhovej ekonomiky, jej účel a pozitivisticky popisuje prispôsobenie sa potrebám, teda dopytu. Ide o dielo, ktoré - ako sme už spomínali – nie je vôbec primárne zamerané na ekonómiu, ale po všetkých tých filozoficko-sociologických a etických príkladoch toho, aké všetky premenné pocity sa skrývajú za naším správaním, priamo vyústi v diele aj ku konzumnému správaniu sa, ktoré priamo ovplyvňuje ekonomiku. Opísané emócie, etika a hodnoty v konečnom dôsledku vyúsťujú do politickej ekonómie a načrtnú vznik kapitalizmu, ktorý je opísaný pozitívne, logicky, pragmaticky a mňa - človeka ktorý verí, že kapitalizmus nie je vo svojej podstate zlo ale nemá problém sa o jej nedostatkoch baviť a aj číta kritickú literatúru trhovej ekonomiky - po tých všetkých negatívnych rozboroch a analýzach je fajn si uvedomiť, že nakoniec to nie je, z toho praktického hľadiska, vôbec také zlé ako feudalizmus, socializmus alebo iné divokejšie formy utópie, ktoré sa hrajú na to, že oni sú tie pravidlá, ktoré spasia svet. Na ďalšom príklade nám podáva aj dôvod toho, prečo si myslí, že feudalizmus je nespravodlivý. Popisuje chudobnú osobu, ktorá vidí a vníma bohatých úspešných šľachticov, a rozhodne sa, že sa chce stať jedným z nich. Tým, že je však chudobný, vníma to, že neexistuje žiadna cesta, žiadny návod k tomu aby sa mohol stať jedným z vyššej spoločnosti. Musí vynakladať niekoľkonásobne viac energie aby mu zostali financie aj na viac ako základné potreby, musí sa stretávať s ľuďmi, ktorými pohŕda, a ak sa mu aj podarí po dlhých namáhavých rokoch dosiahnuť svoj cieľ, už nebude na staré kolená v tak dobrom fyzickom a mentálnom zdraví, aby si svoj majetok dokázal patrične užiť, ako to plánoval na začiatku.

Tento konkrétny preklad, tento zväzok, je úžasný aj v tom ako je delený - teda jeho praktická a vizuálna stránka je jedna z najlepších s akými som sa zatiaľ stretol. Vysvetlivky a komentáre pod čiarou sú skutočne vyčerpávajúce - často napríklad vysvetľujú kde sa v citáciách alebo interpretáciách iných mysliteľov autor pomýlil alebo sa snaží hľadať súvislosti niektorých udalostí, ktoré Smith spomína avšak nedodáva k nim zdroj.

13.05.2024 4 z 5

Kapitánská dcerka Kapitánská dcerka Alexandr Sergejevič Puškin

Moje prvé stretnutie s Alexandrom Puškinom, legendou Ruského romantizmu, sa začalo pekne odzadu - a to s jeho posledným dielom "Kapitánova dcéra". Keďže Puškin inšpiroval mnoho Ruských autorov, ktorých mám rád, bolo iba otázkou času kedy ho sám oprobujem. Nebudem klamať, Kapitánová dcéra je na môj vkus až priveľmi naivný romantizmus určený skôr pre mládež ale v rámci témy je to super. Najviac ma na tom zaujal fakt, že sa to priamo inšpirovalo nepokojmi a vzburami v druhej polovici 18. storočia. A jednou z hlavných postáv deja je Jemelian Ivanovič Pugačov - kozák-zbojník, ktorý vyburcoval chudobnú časť obyvateľstva Ruska, hlavne rôzne etnické skupiny a chcel dobyť Moskvu pri čom sa chcel stať cárom. Ak by som sa k tomuto dielu dostal o niečo mladší - ocenil by som to pravdepodobne viac.

07.12.2023 3 z 5

Tak pravil Zarathustra Tak pravil Zarathustra Friedrich Nietzsche

Po vééľmi dlhej dobe som sa vrátil k môjmu milovanému Nietzschemu (trvalo to skoro 10 rokov). Ten jeho nihilizmus síce už nežeriem lopatami tak, ako v minulosti - no na druhej strane som ešte tak nevymäkol, takže ma stále dokáže fascinovať. Zarathustra (1885) bol môj rest, ktorý som pestoval dlhé roky a táto pekná verzia od vydavateľstva Vyšehrad - na ktorú som natrafil v kníhkupectve, ma nemusela dlho presviedčať.

Hneď na začiatku vás upozorním, že táto kniha je šialená. Rád by som ju aj niekomu odporučil... ale naozaj neviem komu. Je vhodná asi len pre takých polobláznov ako som ja. Na nete som našiel niekoľko zdrojov ktoré to svojim spôsobom prirovnávajú k biblii. Je to divné, no nejaké paralely sa tam naozaj nájdu. Ktoré to sú však nebudem rozoberať. Tak či onak ide o veľmi náročný text, ktorý sa pokúša predať informácie prostredníctvom podobenstiev. Ťažko sa to číta, ešte ťažšie chápe.

Sám som zaregistroval niekoľko fantastických myšlienok no čítanie som si veru neužíval. Cez tie antifeministické časti plné mizogýnie sa už teraz nedokážem preniesť.

05.12.2023 2 z 5

Restaurant na konci vesmíru Restaurant na konci vesmíru Douglas Adams

Prekvapilo ma, že celovečerný film Stopárov sprievodca galaxiou z 2005 si vypožičal aj hŕstku nápadov z druhej časti. Druhá časť päťdielnej sci-fi trilógie ma bavila v podstate rovnako ako prvá. Príbehu tu veľa niet avšak vtipný pobyt v reštaurácií na konci vesmíru mi úplne ku šťastiu stačil. Tam sa autor kreatívne vyhral. Tá absurdnosť celého vesmíru a popletená neuchopiteľnosť ma tu v celku bavila, čo sa o neskorších dieloch povedať nedá.

22.11.2023 3 z 5

Unesený Západ Unesený Západ Milan Kundera

Táto útla knižôčka v ktorej sa nachádzajú dve eseje: 1. Nesamozřejmost národa a 2. Unesený Západ, hrozivo predpovedala budúcnosť. Obsah ktorý pred desiatkami rokov varoval a strašil pred hrozbou plížiacou sa z východu, sa nakoniec potvrdil (či úplne alebo čiastočne nechám na odborníkov).

Autor tu zachytáva kultúrne fenomény strednej Európy. Načrtne vývoj spoločnosti, nešetrí pritom komparáciami z histórie. Prednesie nám svoju interpretáciu a stav v ktorom sme sa ako národ (ČSSR) nachádzali. Jeho interpretácie podopierajú piliére rôznych literárnych diel a mnohých autorov. Pre mňa, ako čitateľa, ktorému nie sú tieto témy úplne neznáme, ma udivovalo to, koľko nových vedomostí, myšlienok a pohľadov z inej perspektívy som načerpal z týchto stránok a nad koľkými som sa zamýšľal. Hádam každá jedna dvojstrana ma reálne niečim fascinovala.

Najviac mi asi utkvelo v pamäti rozpitvanie pojmu "SLOVANSTVO". Prekvapilo ma ako vyčerpávajúco-kriticky a dômyselne predkladá tento sociálny konštrukt, nie na histórií zakladaný, a nie priveľmi logický, súbor špecifík ktoré majú za cieľ identifikovať národ ako "Slovanský". Je to kniha ku ktorej sa ešte určite vrátim.

18.08.2023 5 z 5

Otec Goriot Otec Goriot Honoré de Balzac

Neprekvapuje ma to, že Otec Goriot je najznámejšie, respektíve ukážkové, reprezentatívne dielo Balzaca. Je to krátke, úderné, Balzac sa tu až tak "neopúšťa" v kvetnatosti opisov a celkom výstižne tu zachytáva takú tú dramatickú spoločenskú náladu porevolučného Francúzka. Tá nálada je síce význačná v každom jeho úspešnejšom diele, no tuto je to také esenciálnejšie. Som veľmi rád, že som sa k tomuto dielu dostal neskoršie a Balzaca som začal vstrebávať s iných jeho diel a tým pádom som si jeho rukopis už osvojil a nemal som problémy z niektorími jeho zvylkosťami v texte, ktoré nový čitateľ môže vnímať negatívne. Na tomto diele ma prekvapilo to, že nie je rozdelený na žiadne kapitoly, časti, body, jedoducho nič. Ide o plynulí text ktorý by pri nejakých novelách menšieho rozsahu ani neprekážal ale tuto som mal z toho divné pocity. Mne tam tie rozdelenia chýbali. Neprekvapilo by ma keby nastal v čitateľskej obci konzensus, že Otec Goriot je najlepšie Balzacovo dielo. Neprečítal som síce od neho toľko kníh aby som to mohol potvrdiť alebo vyvrátiť, no u mňa zatiaľ vyhráva. Hoci to hodnotím "len" 3*, je to vynikajúce dobové dielo ktorému právom patrí miesto v každej knižnici ktorá sa pokúša zaschytiť najvýznamnejšie diela svetovej literatúry. 3* aj pre to, že mám iných obľúbencov hoci sa k Balzacovi rozhodne v budúcnosti vrátm.

03.07.2023 3 z 5

Rakovina Rakovina Alexandr Isajevič Solženicyn

Moje prvé vážnejšie stretnutie s ruskou literatúrou a ruským autorom ktorého som si zamiloval. Solženicyn, ako je to jeho zvykom, nám predstavuje príbeh ktorý je inšpirovaný jeho skúsenostami a zážitkami. Prevažná časť deja sa odohráva v nemocnici, na oddelení onkológie. Na lôžkovej časti sa nám tu predstavujú rôzne postavy-pacienti, ktoré pochádzajú z rôznych sociálnych tried. Od protištátnych živlov až po udavčských zväzákov. V celej knihe je cítiť ten socialistický nepomenovateľný strach, tú nedôveru v občanoch a v systéme o ktorom sa nehovorí, "všetci sme si rovní, iba niektorí sú si rovnejší" a v podstate jediným spoločným menovateľom týchto ľudí je choroba. Veľmi príjemne ma prekvapila tá autentickosť a surový realizmus ktorý mi nedlho na to otvoril cestu k iným významným Ruským autorom.

15.06.2023 4 z 5

Zaklínač: Meč osudu Zaklínač: Meč osudu Andrzej Sapkowski

Druhá kniha ktorá zachytáva osudy zaklínača Geralta je síce stále koncipovaná ako útla zbierka poviedok, avšak už je to lineárnejšie ako prvá a črtá sa nám v podstate hlavná dejová linka. Za mňa je najlepšia z týchto troch poviedok "Něco více". Ako to býva v tejto knižnej sérií, je to surové, chladné a dosť naturalistické.

31.05.2023 4 z 5

Hostina pre vrany Hostina pre vrany George R. R. Martin

S touto časťou som mal trošku problém. Moja čiastočná nespokojnosť tkvie v tom, že kým sa v predchádzajúcej časti skrížili rôzne frakcie príbehu ktoré vyústili k ozbrojeným konfliktom hrdinských činov, a považujem to za vrchol ságy, (vrchol kým tu nemáme iné pokračovania) tak tuto akoby sa roztrhlo vrece s nie práve najzaujímavejšími dejovými linkami, ktoré mňa čitateľsky vôbec nelákali. Ako už samotný názov prezrádza Hostina pre vrany je príbeh kde sa zbieha to, čo z minulých dielov prežilo a aj dejové linky sa už rozkúskovali na toľko, že som s tým začal mať problém. Príliš veľa postáv s príliš detailným prerozprávaním každodenného života ( čo samo o sebe nie je zlé, klasické diela svetovej literatúry by o tom mohli rozprávať) ale bolo toho priveľa a dej sa až tak veľmi nehýbal.

26.05.2023 3 z 5

Búrka mečov 1: Oceľ a sneh Búrka mečov 1: Oceľ a sneh George R. R. Martin

Vidím aj tuto v komentároch, že nie som jediný, ktorý považuje práve Búrku mečov za najlepšiu časť Piesne ľadu a ohňa. Je to také to vyvrcholenie frakcií kedy stanovené pravidlá, dané strany s ľuďmi nie sú nemenné a z postáv ktoré sa na prvý pohľad mohli zdať kruté a zlé sa ukazujú v rôznych situáciách v úplne inom svetle. Čo je super, lebo práve týmto je tento obrovský príbeh tak silný a uveriteľný. Nemáme tu vyslovene čierno biele charaktery (ty si dobrý_____ ty si zlý______ a ty si v strede) ale poukazuje sa na to, že ide o individuálne bytosti ktoré sa zo svojej situácie snažia vyťažiť.

18.05.2023 5 z 5

Čaroděj Zeměmoří Čaroděj Zeměmoří Ursula K. Le Guin

Je pravda, že Čarodeja zo Zememoria by som si užil viac, keby som sa k tomu dostal ako mladší, no rozhodne ma táto útla knižka neurazila a neurazí ani starších čitateľov-fanúšikov fantasy žánru (pri tých ostatných som si nie tak istý). No odporúčam to skôr pre mládež. Pre mňa to bolo ok ale ďalšie pokračovania ma nelákajú.

29.04.2023 3 z 5

Mein Kampf Mein Kampf Adolf Hitler

Toto dielo má niekoľko zásadných problémov a samotný obsah - akoby sme si mohli predpokladať, veru nie je jediný. Síce sa tu nachádza obrovské množstvo informácií, ktoré zachytávajú tematicky rôzne okruhy ako sociálne, ekonomické, spoločenské, vojenské a finančné. Povesť knihy ktorá bola a asi stále je skôr mýtom, ma na toto nepripravila. Na antisemitizmus a rasizmus som sa naopak pripravil ale až na cca 10 stránkach ho tu až tak veľa zase nebolo. Týmito slovami rozhodne túto knihu nechcem obhajovať, skôr by som chcel upozorniť milovníkov tohto despotu, že to - čo od tejto knihy očakávate asi nedostanete. S informáciami ktoré nám tu Hitler naservíroval som bol ako 2X ročný šokovaný a prekvapený, no zabudol som na jednu dôležitú vec. A to, že Hitler s informáciami manipuloval ako chcel, prekrúcal a vymedzoval sa. To som si ako mladší až tak neuvedomoval a prehliadaľ. Nie, že by som inklinoval k takémuto monumentálnemu zlu, skôr mi to iba zidealizovalo Hitlerov intelekt. Svojho času som to porovnával s Marxovým Manifestom a Hitler z toho informačne vyšiel ako víťaz. Ak už nič viac, táto kniha mi ukázala, že každý jeden jedinec môže byť ovplyvnený do takej formy, ktorá môže byť pre toho druhého deštruktívna.

24.04.2023 3 z 5

Justina aneb Prokletí ctnosti Justina aneb Prokletí ctnosti Donatien Alphonse François de Sade

Tak už teraz aspoň chápem prečo sa po Markýzaovi De Sadem pomenovalo sexuálne trýznenie sadizmus. Pri poviedkach ktoré vyšli u nás v roku 2009 a obsahovali príbehy ktoré boli oficiálne vydané ešte za jeho života som si však taký istý nebol. Boli to "rozprávky" drsné, to hej, ale až príliš metaforické. Ale pri Justine nič takého nehrozí. Do rúk sa mi dostala verzia ešte so staročeštinou z roku 1932 takže mi chvíľku trvalo kým som nabehol na prekladateľov jazyk ale keď sa to stalo dozvedel som sa o takých prasačinách o ktorých som nevedel že existujú. De sade si nedáva servítku pred ústa, možno iba vtedy keď je na servítke trocha trusu či semena, všetky zvrhlosti tu do posledného detailu opisuje... Homosexualitu, orgie, zoofíliu, pedofíliu, masochizmus, rôzne druhy zvrhlých úchyliek... Všetko čo si len človek dokáže predstaviť... alebo ani nie. čitateľ sa nachádza iba v štvrtine a už si v duchu hovorí... To dievča musí mať už teraz nesmierne zohyzdené telo... A verte mi, že má a to je iba začiatok....4,5*.

08.03.2015 4 z 5

Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Edgar Allan Poe

Problémom tejto zbierky je fakt že poviedky ktoré sem distribútori umiestnili sú až nepekne rôznorodé. Tým "nepekne" myslím to, že čitatelia ktorý majú záujem o hororového Poe-ho a siahnu po tejto zbierke, s domnienkou že sa začítajú do poviedok podobných jame a kyvadlu, iba odradia k ďalšiemu čítaniu tohoto autora. Ono sú tu v podstate iba 3-4 horory a ostatné poviedky, hoci sú dobré a zaujímavé, sú zmesou všeličoho možného. A tím myslím vážne všeličo ! Od novinových článkov až po cestopisy.

04.09.2014 3 z 5

Dracula Dracula Bram Stoker

Prvú kapitolu, alebo tú úvodnú časť ako chcete, ktorá as odohráva na zámku grófa Draculu radím k tomu najlepšiemu čo som vo svojom živote z hororov čítal. Atmosféra hrôzy sa na tých pár stranách dá doslova krájať, je to časť vďaka ktorej sa podľa mňa táto knižka stala celosvetovo úspešná. ďalšie stránky až do finále sa mi nezdali také úderné ale svojou formou ktorá bola akoby chronologicky roztriedená z viacerých zápisníkov a denníkov od rôznych ľudí túto maličkosť zakrýva. Pre začínajúcich čitateľov je to do istej miery zádrh ktorý ich odrádza k pokračovaniu , (vadilo mi to keď som mal 12) ale po čase si uvedomia že to stálo za to.

03.05.2014 4 z 5