Jolina

Zajímavý pohled na rozdílnou křesťanů a pohanů v Estonsku. Možná s přesahem do dnešní doby - pravda není jenom jedna, pravda má více pohledů a je třeba je respektovat. Kniha je plná násilí - ale jako by násilný děj plynul velmi přirozeně, v dechu Země, v principech uznávání toho, čemu člověk věří, v čem vyrůstá. Násilné scény mě nebavilo, v podstatě nemám ráda "fantasy", což tato kniha je, ale na druhou stranu se mi otevřel svět poznání, kdy ne všechno, co je kolem mě, je možné si vykládat pouze jedním způsobem.

Velmi zajímavá kniha o holocaustu. Četla jsem jich více, tato je jedna z mnoha.

Klasická detektivka, hledání nejenom vraha, ale i vlastního přesvědčení a vlastní cesty detektiva Wallendera. Tíží ho minulost, ale tu chce nechat za sebou a jít dál - a kam jinam, než zase za pátráním. Bohatý muž plný úsměvů, tajemné pobřeží a tajemstvím zastřené rozhovory. Nic překvapivého.

Velmi zajímavý román o životě v místě, kde život není úplně jednoduchý. Zajímavé osudy žen, které jsou přece jenom všechny ženy - i když každá s jinou historií, osudem, každá s jiným vychováním. Kavárnička v sobě ukrývá mnohé motivy - mateřství, ženství, odhodlání, revoltu, sdílení a mnohé další..

Složitý román, propletený, vlastně není snad ani možné ho přečíst na jeden zátah, bylo by třeba se k němu vracet, myšlenky jsou velmi aktuální. Naléhavé, složité, nejednostranné, mnohotvárné...

Kniha se mi líbila, protože mám ráda české autory, kteří píší o osudech jednoho člověka, takový vhled. Dědina mi sedla více - byly tam niternější vhledy do osudů lidí. Ale toto bylo čtivé, poutavé, lékařské prostředí až děsivě opravdové...ráda bych viděla, jak to vlastně bude dál?

Detektivka, která má spád. Ale podezřelý mi byl vrah již ze samého začátku. Symbolika tetování, lidské kůže a lidského těla dává detektivce nový rozměr. Někdy až příliš surové, ale stále čtivé.

Nosné téma. Složité téma. Téma, které bychom v našich podmínkách třeba nebrali jako téma, kterým je třeba se zaobírat - ale zde je ukázano, že rasismus je v každém z nás a že nevíme, co a jak může cítit ten druhý. Téma porodnictví a jinakosti v dnešním světě je nakonec tak silné, že i kniha byla silnou výpovědí těch, kteří hledají v životě svou vlastní cestu, možná i svou vlastní identitu.

Při čtení knih z 2. světové války mi vždy naskočí v hlavě především knížka Mengeleho děvče, která mě zatím oslovila nejvíce. Tato také nebyla špatná, hlavní hrdina chtěl přežít za každou cenu, při životě ho držela láska, ale také možnost pomáhat ostatním. Kniha je autentickou výpovědí, která člověka zasáhne.

Motiv poezie na Facebooku bylo téma, které mě přitahovalo, a musím říct, že kniha se četla dobře, hlavní hrdinové jsou zajímavými postavami se svými vlastními osudy.

Nedala jsem to, odložila po 50 stránkách.

Kniha psaná na téma, na které jsem v podstatě v české literatuře ještě mnohokrát nenarazila. Poutavý příběh hlavní hrdinky, řada věcí nedovysvětlena, nebo vysvětlena v ději až později, čímž čtenář získává nové pohledy na hlavní hrdinku. Vypravěčský styl náročnější, ale velmi zajímavý.

Dávám 4 hvězdičky, protože na Hanu prostě nemá. Po přečtení to nebylo takové to "jo, to je ono". Kniha má neukončený děj, myslím, že řada věcí měla zůstat nedopovězena, na druhou stranu si myslím, že hlavní myšlenka knihy možná neměla zůstat čtenáři skryta, naopak bych čekala, že se vztah otec - dcera (dcery) nakonec nějak vyvine a posune i po návratu Svatoplukovy dcery Blanky.

Kniha čtivá, poutavá, prostředí holocaustu a útěku nabízí napínavý děj. Kniha byla vymyšlená, avšak autorka doznává, že nějaký podobný příběh se klidně mohl za 2. sv. války stát. Sourozenci bojující o život při útěku a následně v pracovním táboře nesou hlavní linii příběhu. Jejich propojení je velmi silné až do konce celé knížky.

Dobrá kniha. Především jsem ocenila propojení reality s fikcí, kdy realita byla na konci knihy ještě vysvětlena, popsána. Myslím, že toto by měly děti číst.

Děsivé v tématu mizení mladých dívek, nicméně horší orientace v postavách.

Poutavý příběh, někdo trochu rozvleklý. Zaujal mě střet kultur, různé pojetí života v různých částech světa.

Velmi silný příběh. Měli by číst všichni, kdo žijí v tomto našem světě plném dostatku. Nepochopitelné události. Doporučuji.

Měla jsem vyšší očekávání, neboť již jsem četla Osm hor. Toto mi nepřišlo tak vnitřně uchopené, Osm hor daleko lepší!