Jordanka9 | Komentáře u knih | Databáze knih

Jordanka9 Jordanka9 komentáře u knih

Debutantka Debutantka Jan Gardner

Velmi zajímavá a čtivá detektivka z konce 20.let. Prvotina autora Jana Gardnera známého scenáristy seriálů První republika, Vyprávěj ad. Příběh amatérských detektivů Emily a rodinného komornika vydávaného za slavného detektiva ze Scotland Yardu mě opravdu pobavil svým humorným nadhledem. V pozadí reálií slavnostního otevření Barrandovských teras bratří Havlových, kdy k tanci hraje orchestr R.A. Dvorského a burácí slavnostní ohňostroj, dojde k vraždě - stopy vedou až k americké prohibici. Čtivý, poučný vhled do historie konce 20.let První republiky.Těším se na avizovaný 2.díl série Emily a kamarádi. Za mne 4,5 ⭐

16.11.2021 4 z 5

To jsme, prosím, nebrali To jsme, prosím, nebrali Stanislav Rudolf

Na knihu jsem narazila při probirani starých knížek a přečetla během několika hodin. Docela to ušlo, místy jsem se pobavila. Knihy autora jsem nečetla, s generací, pro kterou psal, jsem se minula. Z filmu znám pouze Metráčka (ten se mi líbil asi i díky přesvědčivému podání hlavní představitelky).

04.11.2022 3 z 5

Z rodu vyvolených Z rodu vyvolených Alain-Fabien Delon

Právě jsem s lítostí knihu odložila a píši komentář, dokud je atmosféra čtenářského prožitku ještě naplno ve mně.
Ještě před otevřením prodejen knih jsem si ji za výlohou vyhlédla a hned první den koupila.
Měla jsem rozečtených několik knih, takže přišla na řadu až včera večer. Na dva zátahy jsem přečetla a byla jsem velice mile překvapena vyspělostí jazyka , strukturováním děje - přechody z minulosti do přítomnosti, z vypravování do vzpomínek. A ta postupná gradace mne zasáhla do morku kosti , při posledních slovech jsem litovala, že už je konec.
Přiznám se, původně jsem si myslela, že půjde o čirý kalkul zpovykaného synáčka slavného otce, ve kterém se vykřičí z frustrace ze vztahu se svým otcem. Přesto jsem si knihu chtěla ze zvědavosti přečíst a jsem ráda. Ten mladík je opravdu talentovaný - s lehkostí píše o tak vážných věcech jako je složitý vztah mezi synem a otcem- vice nenapovim. Zatímco v řadě knih přeskakuji řádky a někdy i celé stránky, plné balastu s cílem natáhnout mnozstvi popsaného papíru, zde jsem nepřeskočila ani písmeno. Doporučuji k přečtení i zamyšlení - každý jsme něčí dítě , řada z nás i něčí rodič.
Přiznám se , prvním podnětem byla ČV v DK.
Budou mě moc zajímat vaše komentáře .....

16.06.2021 5 z 5

Sedlák pod Milešovkou Sedlák pod Milešovkou Daniel Pitek

Kniha je psaná formou rozhovorů novináře Petra Havla se známým soukromým zemědělcem Danielem Pitekem. Pokud vás zajímá problematika trvale udržitelného hospodaření, stavu českých lesů, zadržování vody v krajině, ochrana kvality půdy a zdrojů vody, jak v praxi reagovat na klimatické změny, je to kniha pro vás. Nikdo vám lépe neodpoví než tento sedlák, lesník a ochrance přírody s vice než 30 letými zkušenostmi. Povídání dvou profesionálů rozhodně zaujme a poučí..

07.03.2023 5 z 5

To jsem já, Anife To jsem já, Anife Anife Hassan Vyskočil

Já dávám 5 hvězdiček, protože se pokaždé, když knihou listuji a čtu si Anifino vyprávění, opravdu nasměji až k slzám. Anife je prostě živel a nezapře svůj původ ze slunného Bulharska. Navíc s tureckou krví po otci. Jsem po otci bulharka , v dětství jsem 6 let v Bulharsku žila. Všechny ty bullharské recepty, které Anife ve své knize uvádí, znám a mohu potvrdit, že receptury sedí do puntíku a do nejmenších nuancí - například rozemleté vlašské ořechy v taratoru. Odpovídají i názvy jídel, např. kartofena mandža, bob čorba ( oba názvy z turečtiny - neni divu 500 let osmanského jha, udělala své). I způsoby přípravy nékterych jídel mi připomínají dětství - třeba celodenní bublání fazolové polévky v hliněném hrnci. A že šopský salát se dělá z pečených paprik , o tom nemá u nás nikdo ani zdání. Fotky jidel servírovaných na hnědé keramice
s typickým dekorem svědčí o smyslu Anife pro krásu a dokonalost. S nostalgií vzpomínám na některé zvyky a tradice - třeba noseni marteniček v březnu- moc hezky o tom autorka píše .Kromě bulharské kuchyně je mi blízká i ta turecká, většinu jídel znám. Knihu -kuchařku - cestopis - milé povídání doporučuji každé vnímavé duši. Snad trochu sluníčka a energie, které má Anife na rozdávání, rozsvítí šeď dnešních dnů. A vyzkoušejte některé recepty, určitě si pochutnáte a uděláte radost blízkým....

15.11.2022 5 z 5

Kapesní atlas hub Kapesní atlas hub Albert Pilát

Časem prověřený kapesní atlas hub, dodnes i v době netu hojně využívaný. Zárukou kvality je bezesporu tandém - mykolog a botanik Albert Pilát a ilustrátor Otto Ušáķ. Poklad v mé knihovničce - nedám z ruky.
Houby dle vyobrazení a popisu pozná i naprostý laik. U fotografických atlasů tomu tak nemusí být..

16.05.2021 5 z 5

Štěstí je zadarmo Štěstí je zadarmo Michaela Klevisová

Hezká knížka povídek o kočkách i pejscích a o lidech, jimž dokážou tito tvorové zpříjemnit a zpestřit ne vždy veselý a láskyplný život. Na povídkové knihy si moc nepotrpím, je mi líto , že jsou jednotlivé příběhy tak krátké, ale paní Klevisová umí zaujmout i ve zkratce.

29.09.2022 4 z 5

Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

(SPOILER) Nová série s vyšetřovatelkou Kate Marshalovou je úplně jiná než ta s Erikou (přečetla jsem zatím 4).
Čtivý, napínavý děj. Téma masové ho vraha napodobitele zajisté není originální, v této knize je tu však mrazivé propojení hlavní protagonistky s originálem předloh hrůzných činů. Slabším náturám nedoporučuji, drastické popisy plné kousanců a krve mě nutily přeskočit stránky, pokud jsem knihu četla v nočních hodinách. Můj problém - měla jsem si přečíst pár komentářů , než jsem se do čtení pustila.
Tristan , mnohem mladší z té zdánlivě nesourodé vyšetřovatelské dvojky, si brzy získá naše sympatie svými bystrými úsudky a analýzami .
Na rozdíl od Kate, není emočně
svázán, je to čistá , zlem ještě nezasažená bytost.
Tak trochu pohádka s dobrým koncem.
Autorovi nelze upřít schopnost přesedlat a oprostit se od ducha série s Erikou. Chvílemi jsem při čtení měla pocit, že vychází z osobních zkušeností svých či někoho velice blízkého - ta atmosféra zla, ve které se nedá uniknout v prostoru a času......

05.06.2021 4 z 5

Smrtící tajnosti Smrtící tajnosti Robert Bryndza

Moje třetí kniha od Roberta Bryndzy , zatím poslední (?) v sérii o Erice Fosterové. Napínavé čtení , nečekané rozuzlení. Nahlédneme trochu více do soukromí hlavních protagonistů vyšetřovatelského týmu. Erika bilancuje svůj dosavadní život, poté co na pár týdnů opustí rozdělané vyšetřování, aby se postarala o nemocného tchána. Případ převezme Kate Mossová.
Ta se ocitne ve spárech
muže s maskou a jen taktak vyvázne. Po návratu Erika vše dotáhne ke zdárnému konci.
Chtělo by to další pokračování...

05.05.2021 5 z 5

Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Můj první Bryndza. Díky komentářům v DK jsem se nechala nalákat na tu sympatickou Eriku a nelituji.
Zhltla jsem za 3 večery (noci) .
Prolínání 2 dějových linií mě zpočátku mátlo, ale pak mi
ta hrůza začala docházet. Zloun Max je mistrně vystižený , Nina od začátku ztracená a z rozjetého rychlíku už nemá šanci vyskočit. Erika tu temnou atmosféru naštěstí vždy prosvětlila. Už se vezu - další bryndzovku mám rozečtenou...

20.04.2021 5 z 5

Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Tak jako všechny ostatní knihy autorské dvojice napínavé čtení od první stránky do konce. Po přečtení mám pocit, že jsem viděla napínavý film. Bez ohledu na časovou návaznost příběhů s komisařem Joonou Linnou
srozumitelné, bravurní, geniální!

28.12.2020 4 z 5

Čierna hra: Vláda mafie Čierna hra: Vláda mafie Jozef Karika

Zatím moje první kniha od autora. Opravdu napínavé, byť dost drsné čtení.
O devadesátkách v Čechách bylo toho napsáno spoustu i natočena řada filmů. Že podobná zvěrstva se děla i u našich sousedů, jsem toho příliš nevěděla.
Napínavé, poutavé čtení. I když je to fikce, tušíme, že základem jsou reálné skutečnosti...

12.02.2023 5 z 5

Chvála pohybu Chvála pohybu Miroslav Horníček

Po delší době jsem si přečetla tuto knížku Miroslava Horníčka - docela příjemné čtení. Mnohem raději mám však Honička vypravěče, moderátora a herce- pamatuji ho v našem divadle v Hovorech přes rampu - byl excelentni. Právě jeho hlasový projev a mimika , to dodávalo jeho myšlenkám a textům ten pravý rozměr. Více se mi libily Dobře utajené housle.

04.11.2022 4 z 5

Království z kostí Království z kostí J. D. Kirk (p)

Napínavý detektivní příběh se svérázným šéfinspektorem Jackem Loganem. První příběh série, doufám, že brzy u nás vyjdou další dily. Přečetla jsem na jeden zátah, doporučuji pro chvíle odpočinku. Rozuzlení mě opravdu překvapilo.

05.08.2022 5 z 5

Atlas liečivých rastlín a lesných plodov Atlas liečivých rastlín a lesných plodov Jindřich Krejča

I po letech neztrácí tato publikace na jedinečnosti, což nesporně svědčí o jeji vysoké kvalitě. Vynikající ilustrace Jindřicha Krejči doprovází odborné texty profesora Kresánka, který vedl dlouhá léta katedru farmakognózie Farmaceutické fakulkty University Komenského v Bratislavě. Měla jsem tu čest být před léty jeho studentkou. Dodnes je jeho jméno pojmem a patří mezi nejlepší československé farmakognosty. V odborné dráze pokračuje i jeho syn, společně napsali řadu publikací.
Pokud máte tento poklad ve své knihovně, jste šťastlivci. Atlas je nepřebernou studnicí informací a ilustrace léčivých rostlin a lesních plodů jsou natolik věrné (však jsou dílem renomovaného ilustrátora) , že i naprostý laik se snadno orientuje.

02.08.2021 5 z 5

Skutečná cesta ven Skutečná cesta ven Patrik Banga

Poslouchala jsem jako radioknihu v emotivním podání autora. Chci si pořídit i knihu, abych v klidu a postupně mohla vstřebat text a prohlédnout dobové fotografie.
Přiznám se, že jsem o autorovi neměla potuchy, to, že jeho debut získal ocenění Magnesia litera za rok 2022, mi jaksi uniklo.
Díky DK jsem se dozvěděla, že i dvojče autora - Radek má za sebou literární počin.
Autor barvitě líčí život Romů v pražském Žižkově v devadesátkách. Dost mě šokovalo chování policie - opravdu mohli tak neskrývaně a hrubě dávat najevo své rasistické postoje ? I když...v devadesátkách se toho dělo....
Nedalo mi to , trochu jsem si zagooglila, abych se o Patrikovi Bangovi dozvěděla více - třeba o jeho hudební tvorbě. Působí v hudební skupině Trio Romano ( zřejmě se svými dvěma bratry?). Pustila jsem si na You Tube jejich nahrávku Oj, mamo - líbila se mi - pobavilo mě, jak ta trojka přechází po přechodu ( kde mají čtvrtého? )
Zatím hodnotím 5 hvězdičkami - zabodoval i hlasový projev Patrika.
Po přečtení knihy budu možná objektivnější.....
Při poslechu radioknihy na Českém rozhlase plus vždy od půl dvanácté v noci, se mi vtírala myšlenka, zda to poslouchají i nějací Romové a co to s nimi dělá.....

25.07.2023 5 z 5

Do p*dele s plasty Do p*dele s plasty Emilly Barrett

Také si myslím, že až takový blábol to není. Malý formát , jednotlivé listy postupně z vazby odpadávají, což není vůbec na škodu, jednotlivé kapitolky se dají číst na přeskáčku. Pro začátečníky dost vhodné , mohou si postupně tvořit ekologické návyky. Některá doporučení vzhledem k roku vydání originálu v r. 2018 a českého překladu o rok později jsou v ČR již realizovaná- např. zákaz výroby plastových uchošťourú , jednorázových brček, plastových příború a tácků a jejich náhrady vhodnějšími materiály. V bezobalových prodejnách již běžně narazíme na tuhé šampony, dřevěné zubní kartáčky, menstruační kalíšky a další ekologické vychyťávky. Knížečku jsem koupila v Lk a přiznám se, že i když většinu doporučení znám, ne vždy je všechna dodržuji, ať již z časových důvodů nebo z pohodlnosti. A pár zajímavostí jsem se dozvěděla- že kokosovým olejem na vaření mohu nahradit hydratační krém a že pro sběr pohozených plechovek, PETek , obalů od sušenek v přírodě ( vloni jsem v rámci akce Ukliďme Česko nasbírala plný 15 l pytel při lesní cca 8 km vycházce a následně separovala ) existuje termin
"plogging". Sice jsem trasu neproběhla, pouze prošla turistickým tempem, ale to na věci nic nemění. Cestou na mne sice kolemj(e)doucí divné pokukovali, ale dobrý pocit mi nepokazili. A to jsem ještě nevěděla, že je to nový skandinávský trend!! Takže inspirace pro další a nejenom 2x do roka.

07.03.2023 4 z 5

Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

(SPOILER) Třetí případ Kate Marshallové a první velký případ soukromé detektivní kanceláře Kate a Tristana Harpera. Na žádost matky před 12 lety beze stop zmizelé novinářky Joanny Duncanové dvojice řeší odložený případ. A úspěšně- narazí na identitu seriového vraha. Napínavé čtení s nečekaným rozuzlením . Pro mne zatím nejlepší ze série. Doporučuji pro chvile oddechu

26.06.2022 5 z 5

Uloupená hvězda Uloupená hvězda Ed McBain

Po letech jsem se ráda znovu setkala se Stevem Carellou a jeho parťáky z 87. revíru smyšleného velkoměsta. Ed Mc Baina a jeho detektivky mám moc ráda a většinu napsaných v minulém století jsem četla. Tento příběh napsal autor rok před svojí smrtí.
Začátek trochu zdlouhavý, ale i tak jsem knihu přečetla se zaujetím za 2 večery. Vsuvky s rozvíjejícím se milostným příběhem špekouna Ollieho byly docela milé- odhalily jeho křehkou něžnou duši.

12.10.2021 4 z 5

Ptáci v parcích a zahradách Ptáci v parcích a zahradách Jaap Schelvis

Neumím si představit život bez ptáčků zpěvačků. Ať na zahradě v zimě u krmítka nebo teď v létě, kdy slouží misto budíčku, zvěstují blížící se déšť či bouřku, oznamují konec. Mám to štěstí, že kromě péče o zahradu kvetoucí od časného jara do pozdního podzimu bydlím u lesa, takže ten ptačí chór je opravdu pestrý. Tuhle nádhernou knihu s ilustracemi těch zahradních, parkových, ale i lesnich a vodních okřídlenců si opakovaně s obdivem prohlížím. Oceňuji kromě krásných fotografií dospělců obou pohlavi, zejména záběry juvenilů, které se málokdy podaří zblízka zahlédnout. U každého druhu je v legendě uvedena délka, rozpětí křídel, počet vajíček ve snůšce a rozšíření. Doporučuji zejména do každé rodiny s detmi, ale i otrlejší dospělák zjihne při pohledu na plující konvoj kachny divoké s 8 kačátky. Přikláním se s těžkým srdcem ke komentáři předešlé čtenářky. Snad by těch jednotlivců, kteří se snaží přírodu ochraňovat mohlo
být více - je to na nás všech. "Poznej a chraň " není jen nic neříkající heslo na začátku každé přírodní naučné stezky.

08.07.2021 5 z 5