kahoma kahoma komentáře u knih

Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Docela souhlasím s komentářem od Metla. Divná kniha. Moc divná. Vyprávění dobré, ale obsahově... Takové poloscifi, napsané pro film... Jako ostatně všechny knihy od tohoto autora... Zrovna moc ji nedoporučuji, o moc se nepřijde...

28.09.2021 2 z 5

Pečovatel Pečovatel Mo Hayder

Kniha se mi nelíbila a nedoporučuji ji. Přišla mi velmi rozvláčná, děj rozptýlený, navíc i nejasné dělení do kapitol - když se i v rámci jedné kapitoly střídají jednací osoby. Je to jedna z nejhorších detektivek, které jsem četla. Autorka se pustila do několika dějových linií, ale nepřijdou mi zrovna nejlépe zvládnuté...
Zkusím ještě toho Ptáčníka, když jsem tu o těm četla tolik pozitiv, ale nejspíše to bude moje poslední kniha od této autorky. Skandinávské detektivky, ba i německé se mi rozhodně líbí více než zrovna tato kniha.

28.08.2021 2 z 5

Bez duše Bez duše Martin Stručovský

Docela dobré. Hodnotím audioknihu. Velmi dobře namluveno - jako vždy - Martinem Preisem. Dobře se to poslouchalo, bylo to docela napínavé, ale ke konci jsem se téměř ztrácela v menší překombinovanosti. Ale docela i doporučuji. Ráda si přečtu pokračování.

08.05.2021 3 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

S kritiky knihy - zde uveřejněnými - souhlasím. Nečetla jsem knihu, nýbrž poslouchala... To se jakž takž dalo, protože jsem u toho mohla dělat něco jiného - štrikovala jsem, háčkovala, vyšívala - a tak se to dalo poslouchat. Namluvila to Tereza Bebarová a já byla velmi mile překvapena, jak bezvadný má hlas... Jen díky jejímu hlasu jsem mohla poslouchat dále... Obsahově skutečně nic... Určitou dobu to člověk vydrží, ale pak mu začnou vadit neustálé rozpory/nerozhodnost - mám/nemám... Přistihla jsem se, jak nevěřícně kroutím hlavou nad obsahem a říkám si, proč ta dívka už dávno nevzala roha... Divná kniha. Nedoporučuji číst. I když znám i učitelku (na středním stupni), která knihu četla TŘIKRÁT a byla na to hrdá a propagovala ji. Inu - proti gustu žádný dišputát.

03.02.2021

Černá vlákna Černá vlákna Anders Roslund

Druhý díl od Made in Sweden. Souhlasím, první kniha byla snad zajímavější, ale i tato je výborná. Jde o události na základě skutečností, je to naprosto úchvatné! Četla jsem to v originále a viděla jsem i švédskou televizní sérii - k dostupu online - kde je i rozhovor s účastníky bankovních přepadů, ba i s hlavním protagonistou!!! Vadí mi překlady názvů obou knih, nevím, proč to překladatelé až tak moc změnili. První se v originále ve volném překladu jmenuje Medvědí tanec - proč, se v knize vysvětluje. A je to důležité! Druhá se jmenuje zhruba Bratr, pro kterého i zemřu... Název Černá vlákna se mi vůbec nelíbí... Vřele doporučuji obě knihy!!!

14.11.2020 5 z 5

Sága rodu Forsytů I. díl - Vlastník Sága rodu Forsytů I. díl - Vlastník John Galsworthy

Kdysi jsem to sledovala v televizi, nyní jsem - pro opáčko... - sáhla po audioknize. Velmi dobrá dramatizace! Velmi doporučuji, moc hezky se to poslouchá.

30.09.2020

Sága rodu Forsytů 1-3 Sága rodu Forsytů 1-3 John Galsworthy

Audiokniha. Velmi pěkná! Znám příběh z televizního seriálu, kdysi v české televizi... Když jsem zjistila, že existuje v mluvené podobě, využila jsem toho a vůbec nelituji. Vyprávění je velmi pěkně zdramatizované - nejde jen o předčítání, nýbrž o dramatizaci - každého hrdiny mluví jiný herec, mnohdy velmi známý. Moc příjemně se to poslouchalo, litovala jsem, že už byl konec.
Rozhodně bych si ráda přečetla nebo opět poslechla pokračování - Moderní komedii. Žel jsem ji v audioverzi nenašla, ba ani v tištěné podobě. Asi si musím počkat na její vydání.
Velmi doporučuji!

19.09.2020

Císař z Portugalie Císař z Portugalie Selma Lagerlöf

Nádherná kniha! Vřele doporučuji! Nadchla mě a přiměla číst další knihy od S.L. Ráda si ji někdy přečtu opět, nezestárne.

09.08.2020

Vzpoura oceánů Vzpoura oceánů Frank Schätzing

Taky ji zrovna čtu, dokonce v originále - německy. Chytla mě od začátku. Chvílemi jsem se sice ztrácela nebo respektive některé pasáže byly nezáživné, ale jsem teď přesně v půlce a je to velmi napínavé a velmi zajímavé. Trochu je to děláno na způsob detektivní zápletky, ale podstatné je vlastně varování lidstvu - tak to vidím já. Opravdu velmi zajímavé. Sama bych nikdy nevěřila, že se pustím do četby tak dlouhé knihy - v němčině má 987 stran, a to napsaných velmi malým písmem, takže člověk postupuje jen velmi pomalu kupředu - bohužel (už bych ráda sáhla po něčem jiném, ale rozhodně chci tuto knihu dočíst až do konce). Mám v úmyslu koupit si tu knihu i česky a pak si některé pasáže - hlavně tu o Storegg-efektu - přečíst v češtině. Jazyk autora je nádherný, obdivuji jeho styl a hlavně jeho rešeršování - oopravdu klobouk dolů. Není vůbec divu, že za knihu dostal spoustu různých cen. Po zásluze!

10.07.2019 5 z 5

Kohout je mrtvý Kohout je mrtvý Ingrid Noll

Bezva, jako vše od Ingrid Noll. Velmi doporučuji!

Lékárnice Lékárnice Ingrid Noll

Nádhera! Velmi doporučuji. Ingrid Noll píše superknihy! Tahle je snad její nejlepší! Přečetla jsem od ní hodně knih a rozhodně sáhnu po dalších!

Trafikant Trafikant Robert Seethaler

Velmi doporučuji. Četla jsem to v německém originále, ale bude to jistě pěkné i v překladu. I když každý překlad kulhá... Seethaler má tak nádherný jazyk, takový cit pro něj, vždy mě překvapí novými přirovnáními, detaily. Úplně jsem se do tohoto autora zamilovala...

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Četla jsem asi před rokem, v originále - ve švédštině. Docela se mi to líbilo, ale Hypnotizér a Písečný muž se mi líbily více. Přiznám se, že do čtvrté knihy Keplera se mi už nechce, tahle mě už trochu odradila.

4 dny v Kábulu 4 dny v Kábulu Anna Tell

No čekala jsem víc Dalo se to, zprvu mě to docela zaujalo, ale postupně můj zájem opadl Nějak mi kniha nesedla, nevím Asi proto, že jsem už přečetla mnoho dalších severských detektivek a laťka je hodně vysoko Nicméně určitě ještě zkusím nejmíň jednu knihu stejné autorky. Osobně bych zrovna tuto knihu svým přátelům nedoporučila

13.06.2023 3 z 5

Pach krve Pach krve František Niedl

Moc se mi to líbilo! Obdivuji, že je autor ještě tak mladý a už vydal tolik bezva knih. To se jistě můžeme těšit na další. Rozhodně budu pokračovat ve čtení této volné série o Vanesse a Nicolasovi. Čtu to teda v originále, protože umím švédsky, ale věřím, že český překlad je jistě taky dobrý.

22.08.2022 5 z 5

Šmírák Šmírák Charlotte Link

Velmi dobrá kniha, rozhodně doporučuji.

28.05.2022 5 z 5

Černá voda Černá voda Kerstin Ekman

Nemusím se moc rozepisovat, protože je tu hned několik komentářů, se kterými plně souhlasím - např. kaja77, Eremites, bezprezdivky a hodně dalších. Na knihu jsem se velmi těšila, ale zklamala mě. Ano, vůbec to není pravá detektivka, spíše román o vraždě, kde vlastně ani nejde o pachatele... Četla jsem to v originále a také jsem se trochu ztrácela v té záplavě jmen. V knize je i dost dialektu - docela by mě zajímalo, jak si s tím překladatel poradil. Mimochodem název originálu znamená přesně Události u vody...

23.12.2021 3 z 5

Doktor Spánek Doktor Spánek Stephen King

Velké zklamání! Možná proto, že jsem nečetla, nýbrž poslouchala? Každopádně můj první King, Osvícení neznám. Nesedla mi koncepce, přišlo mi to jako taková míchanice... Myslím, že do další autorovy knihy se nejspíše nepustím.

23.11.2021 2 z 5

Jednooký králík Jednooký králík Christoffer Carlsson

Moje první kniha od Carlssona a jsem velmi spokojena. Je to dost neobvyklá kniha, žádná typická detektivka, trochu to přípomíná Kdo chytá v žitě a trochu Cizince, ale jen hodně zdánlivě. Četla jsem to ve švédštině a velmi se mi to líbilo. Autorův styl mi velmi sedl, přijde mi, že každé slovo sedí přesně, nechodí kolem dokola a nenašlapává než něco sděli, ne, četlo se to velmi pěkně. Rozhodně mě to naladilo přečíst si další jeho knihy. A to jsem vlastně po této knize sáhla náhodou - jeho poslední vydanou knihu v knihovně neměli, byla rozpůjčená, a tak jsem sáhla po této... Rozhodně nelituji. A také se mi líbí název knihy - který tedy autor vysvětluje až na úplném konci svého doslovu v knize... Velmi doporučuji.

04.09.2021 5 z 5

Muž na dně Muž na dně Iva Procházková

Audiokniha dobrá. Líbila se mi. Řešení mě překvapilo - ale to je dobře, autorce se hezky podařilo čtenáře držet v napětí až do konce. Ráda si od ní přečtu // poslechnu něco dalšího.

03.05.2021 4 z 5