KájaKoxík komentáře u knih
Druhý díl je podle mě lepší než první.
Již známe všechny hrdiny i záporáky a příběh království. Děj se tedy pěkně rozjíždí již od začátku. Děj je celou dobu tak zajímavý, že jsem knihu nedokázala odložit a přečetla ji jedním dechem. Trochu mi vadí otevřený konec. Ale jelikož čtu knihu v době, kdy na další díl nemusím čekat, dávám 5 z 5.
Obsah - spoilery
V království se schyluje k válce a všichni mají spoustu práce.
Will, Horác a Gilan se vydávají do sousedního království Celtiky jako vyslanci. Aby si vyžádali pomoc ve válce. Ale jen co překročí hranice vládne v království podivné ticho. Vesnice jsou opuštěné a nikde ani živáčka. Skupina narazí na potulné lapky a taky na mladou slečnu z Araluenu Evanlyn. Ta jim prozradí, že země byla již napadena. Gilan se rozhodne neprodleně vrátit a varovat krále.
Will, Horác a Evanlyn cestují tedy nazpět pomalejším tempem a spolu. Cestou ale odhalí, že přes Trhlinu byl postaven most, které může přepravit velkou armádu. A tím zasadit královskému vojsku ránu do týla. Mladý hraničář se s pomocí přátel rozhodne most zapálit. To se mu sice podaří, ale on i Evanlyn padnou do zajetí. Ještě se jim ale podaří zjistit, že na krále čeká ještě jedna past. Naštěstí Horác dokáže varovat královo vojsko o blížícím se nebezpečí v čas. Díky tomu je vojsko Morgaratha téměř poraženo. Ten se ale nevzdá, vmete Haltovi do tváře, že vězní Willa a snaží se ho vyprovokovat k rytířskému souboji. Halta předběhne Horác a v souboji překvapivě zvítězí. Morgarathovo vojsko bez jeho vedení a myšlenkových příkazů se úplně rozpadne. Halt se vydává najít Willa, podaří se mu to na poslední chvíli. Vidím už jen jak ho na Vlčí lodi spolu s Evanlyn odváží do cizí země. Slíbí, že udělá vše, aby je dostal zpět domů.
Na to jak to dopadne si musíme počkat do další knihy.
Za mne kniha splnila má očekávání, co se týče děje i postav. Je to velice čtivý příběh. Prostě potřebujete vědět jak to bude dál. A právě proto, jsem ji přečetla za jeden den. Ve chvíli, kdy si myslíte, že víte, jak bude děj pokračovat, přijde další zvrat a knihu nemůžete odložit. Co se příběhu týče dala bych 5 z 5.
K mému skutečnému hodnocení:
Mínus hvězda za tu příšernou jazykovou úpravu. Jako může se stát, že v knize jsou nějaké překlepy, jsme přeci jen lidi. Ale aby celé věty nedávaly mysl, nebyla vyskloňovaná slova a k tomu ty překlepy, to je na mne trochu moc.
Další mínus hvězda proto, že mám pocit, že v knize kus textu snad musí chybět. V některých pasážích (hlavně těch napínavých) je text nebo překlad tak zmatený, že ani pro přečtení stránky několikrát naprosto nechápu co se jak stalo.
Za mě, mi knihu zhnusilo pouze nakladatelství FRAGMENT, napsala jsem tedy přímo jim, a jsem zvědavá, zda dojde k nějaké nápravě.
Přiznávám, že mě zaujala nízká cena knihy a po přečtení anotace jsem si ji koupila a udělala dobře.
Miluji fantasy a mytologii, ale o východní nevím skoro nic. Celý příběh má vece dobrý nápad. Některé části si myslím zasloužily zmapovat po faktické stránce trochu více (proto mínus hvězda). Nicméně příběh velmi pěkně plyne a je v něm dobře popsaný úplně jiný způsob myšlení, který nám evropanům není vlastní.
Věřím, že každý bude zvědavý, jak to vlastně dopadne. Škoda jen, že to bylo čtení na jeden víkend.
Kniha mi doma ležela několik let, jelikož jsem na ni úplně zapomněla. Musím říct, že ač jsem knize věnovala celý den čtení, nebyla jsem ani v půlce a příběh mne chytil tak, že jsem ji měla za 14 dní přečtenou. Mám ráda hrubé knížky právě proto, že se čtenář může začíst na poměrně dlouhou dobu do jednoho světa a získat tak k němu větší vazbu. Svět popsaný v knize má velký potenciál, doufám tedy, že autor nezůstane pouze u trilogie.
Strhávám jednu hvězdu za Vernierovy zápisky. Musím říct, že přečíst si prvních 10 stránek a vlastně znát osud hlavního hrdiny hned na začátku mě nakrknul tak, že mi to vydrželo zhruba do poloviny. Myslím si, že by se daly do knihy zakomponovat jinak a lépe. Po dočtení knihy jsem si musela všechny výše zmíněné zápisky, kvůli narážkám v nich zmíněných přečíst znovu aby mi to dávalo smysl. Také skákání z místa na místo a z času do času je v knize trochu protivné. Jelikož Vélin při vyprávění neudává k jaké době se co vztahuje a čtenáři to musí dojít samotnému. Přitom by to spravil by to jeden nadpis.
Poslední kapitola knihy je pro mě neskutečná. V podstatě dává odpověď na příběhy postav, které Vélin ze svého vyprávění vynechal a zároveň namlsá čtenáře na další díly knihy.
Rozhodně doporučuji :)
Mnohem lepší kniha než první díl. Přetekla jsem ji jedním dechem, jinak se to nedá. Naprosto nechápu jak a kde dokáže Kaz vždycky z paty vytáhnout nový plán a novou strategii. Spárování hlavních postav mi kupodivu nevadilo. Ale happyend nečekejte.
Nechce se mi věřit, že by tímto autorka s knihami doopravdy skončila. Nicméně hlavní hrdinové se nám na konci začnou ubírat každý vlastním směrem. Doufám, že se k nim autorka vrátí i kdyby v samostatných knihách o jednotlivých postavách. Naděje umírá poslední tak snad se s nimi uvidíme ještě někdy.
Za mne jedno z nejútrpnějších čtení. Kniha je na mne velice zdlouhavá a musela jsem se nutit k tomu ji dočíst. Četla jsem ji na střední škole. Možná v jiném věku by mne oslovila více, ale už nemám touhu se k ní vracet.
Naprosto strhující čtení. Kniha je o 100% lepší než první díl série. Již se nemohu dočkat dalšího pokračování.
Hodnotím 4 z 5.
Jako fanoušek a dlouholetý hráč her na hrdiny jsem konečně objevila tuto sérii.
Začneme tím, co ostatní nejvíc kritizují: výška přesně v cm, čas jako na hodinkách a né úplně výrazy sedící do této doby... jako trochu mě to překvapilo, ale za ty cm jsem dokonce vděčná, pokud autor má jiné míry (lokty, feety nebo tak něco) rovnou to přeskakuju protože nemám chuť si zjišťovat kolik to ve skutečnosti je. Ale souhlasím s tím, že by knize slušelo to mít spíše odhadované (zhruba hodinu atd.).
Jelikož osobně nehraji klasické DnD, přišlo mi to představení úrovní celkem fajn. Pro pochopení jak to funguje a jaká jsou povolání a s tím spojené možnosti. Jakým způsobem se nabývají jednotlivé schopnosti, že to není automatické, ale je na tom třeba pracovat. Že je nutné najít si učitele a stojí to peníze to je fakt super koncept. Ale opět souhlasím s tím, že by se to dalo trochu více zaobalit do fantasy světa a pohrát si s tím víc, aby to nepřipomínalo přepsaná pravidla.
Ohledně to, jak funguje prodávání věcí jsem byla naprosto fascinovaná. Jako hráči, jsme tohle nikdy moc neřešili. Je to super věc čím obohatit hry a získat způsob jak vydělat nebo dokonce přijít o nějaké peníze.
Obecně mám díky této knize spoustu nápadů na vylepšení našich vlastních her. Takže za tom moc díky :)
Ze série jsem nadšená a rovnou jdu na další díl :)
(SPOILER) Pro mě dva dny čtení o Velikonocích utekly neskutečně rychle, až se mi nechce věřit, že to bylo tolik stránek. Hodnotím opět 5 z 5.
I když dávám plné hodnocení, neodpustím si kritiku nekvalitní vazby. Prostě brožovaná kniha nad 700 stran není dobrá volba, už během čtení mi z ní vypadávali stránky, které nemohly být přilepené, protože byly jen vloženy mezi ostatní tak, že se lepidla ani nedotkly.
Také některé expresivní výrazy v erotických scénách mě vyloženě vytáčely. Nemyslím si, že by bylo nutné používat vulgarismy jen proto, aby se tím dokreslila atmosféra. Ta se dá popsat sama o sobě.
No a samozřejmě ty chybějící kapitoly jsou totálně k vzteku....
OBSAH / SPOILER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Konečně se díky tomuhle dílu dostaneme Nestě pod kůži a souhlasím, že čím déle jsem četla, tím víc jsem její dřívější reakce chápala a víc si jí zamilovala. Myslím si, každý někdy pochyboval o svém místě ve světě stejně jako Nesta. A stejně jako nakonec u ní věřím, že každý to své najde.
Budování přátelství a nového oddílu Valkýr se vážně četlo samo. Illyrijský obřad krve na úbočí Ramielu a boj tří Valkýr nejen o přežití, ale jejich motivace a doznání při cestě na vrchol, to byla vážně jízda. Hledání Klenotů děsu a závod s královnou Briallyn a Kostějem, kdo je najde dříve prostoupilo celou knihu. Závěrečná oběť Nesty, kdy se vzdala moci Kotlíku, aby zachránila Feyre i jejího chlapečka a přijmula svého druha Cassiana byl prostě TOP závěr :)
Naprosto super zážitek, který má rozhodně další potenciál, 5 z 5!
Autor má svůj vlastní fantasy svět, ale překvapivě čtenáři vlastně nevadí, že ho nezná. Povídky jsou psány tak, že důležité kontextové informace čtenář vždy dostane.
Moje topovka je povídka, ze které pochází obrázek přebalu. Koncept unášení princezen draky, prolnutí sfér a následná adaptace upírů a vlkodlaků (patrně z naše světa lidí) do této fantasy mi přijde skvělá. Autor si tu také hraje se jmény tak, aby využil popkulturních narážek, což mne osobně velmi baví.
Už jen díky nářečí, kterým jeden z trpaslíků mluví, poprvé zvažuji koupi i e-knihy :)
Takže rozhodně doporučuji.
(SPOILER) Super zakončení série. Dávám 5 z 5.
Všechny dějové linky byly uzavřeny, některá nepřátelství zažehnána a někteří z Genesis to opravdu dotáhli znovu na Zem.
Kniha je psaná z pohledu více postav, jak se nám členové Genesis vydávají na sólo mise nebo se prostě musí rozdělit. Tato inovace byla již v minulém díle, ale tady je to mnohem častější. Jsem ráda, že jsem mohla část příběhu číst z pohledu Morning, Antona nebo dokonce Longweje.
SPOILER = OBSAH
Naprosto mne rozsekalo, že odpočet dní do srážky měsíců a tedy zničení planety, tak brutálně nevyšel. Úplně se tím pro mne změnila dynamika knihy.
Je pravda, že jsem si celou dobu říkala, proč z lodí na Stanici (po jejím obsazení) neposlali dolů transportní lodě, nebo proč Genesis nezkusili využít lodě mariňáků na povrchu. Taky proč zrovna Longwej nemířil při tom nejdůležitěším útoku na hlavu?
Ale suma sumárum, jsem ráda jak to celé dopadlo. A také jsem ráda, že kniha dále nepokračuje na Zemi.
Jednička super a dvojka taky dávám znovu 5 z 5 a beru do ruky trojku.
V tomto díle se konečně více odhalují záměry Babylonu i lidu Imago. No a Genesis jsou někde mezi a musejí si vybrat. Hodně mě bavilo jak ač měla každá posádka lodi stejnou osu, dopadla úplně jinak a jak se to projevilo i v jednání členů na planetě.
Další zvraty, podrazy a situace. Některé se daly očekávat u jiných jsem byla opravdu překvapená.
Kniha přečtená za jeden den :)
Mám přečtenou sérii Pravá krev a tak jsem chtěla zkusit i tuto.
Styl psaní je podobný, ale tady je hlavní hrdinka ještě naivnější. Holka co sice má zajímavou schopnost, ale jinak je to labilní hromádka neštěstí.
Kdo je vrah mne napadlo už v polovině knihy a celé to bylo dost uměle vykonstruované a zbytečně natáhnuté. Tak snad se to rozjede v dalších dílech, jinak po dočtení posílám dál.
Nakonec dávám 4 z 5.
Každý kdo si přečte předmluvu, četl sérii Stmívání nebo jen viděl film ví, jak tato novela dopadne. Ale přesto mi stálo za to ji číst.
Je to takové odpočinkové čtení na odpoledne. Pokud se jako já, chce vrátit do doby na své střední a trochu si zavzpomínat jaké to bylo číst Stmívání tehdy poprvé, je to kniha pro vás.
Moc se mi líbí jiný pohled na život upírů, vykreslení jednotlivých postav i typická naivita hlavní hrdinky (odpovídající jejímu věku).
Jediné za co nakonec strhávám hvězdu, je postava Freda. Pro mne je svět kolem Stmívání touto knihou uzavřen a nevěřím, že by se k němu autorka někdy vrátila. Rozumějte tím pokračování děje po Rozbřesku. Mrzí mne tedy, že mi Fred přirostl k srdci a je mi jasné, že jeho další osud už se nedozvím.
Tento díl je rozhodně nejslabší.
Sice se konečně dozvíme jak to dopadne, ale....
Velkou část komiksu zabírá minulost některých postav. To mi sice nevadí, ale klidně bych to oželela, pokud by byly přidané zjevně přeskočené části děje.
Navíc se velmi často dá ztratit v ději, jestli čtete přítomnost nebo budoucnost a kde se postavy nacházejí.
Celkově tedy jen 3 hvězdy z 5.
Kniha českého autora, tedy něco, co jsem už z principu chtěla přečíst. A neudělala jsem chybu.
Ze začátku jsem měla problém se do knihy začíst. Díky zvolenému fontu a řádkování se na jednu stránku vejde opravdu hodně. Takže jak už miňuje NexOne, těch sto stránek Vám přeci jen chvilku vydrží. Ale jak to čtenář překoná, děj pěkně ubíhá (obzvláště v poslední třetině).
Pokud je čtenářem hráč Dračího doupěte a podobných her, je mu jasné že bardi opravdu patří do kategorie podpor. I v této knížce je bardova síla někde úplně jinde, než v ovládání zbraně. A tak ho z nesnází musí tahat vždy někdo zkušenější ať už v oblasti magie nebo ovládání meče. I když je pravda, že tady je toho trochu moc.
Nicméně se mi moc mi líbí, jak svou písní dokázal podpořit lidi kolem sebe a právě o tom by bard měl být.
I k této knize mám své již tradiční výtky.
Velmi mi chyběla mapa (mínus hvězda). U úplně nového světa, ve kterém je navíc hlavním tématem cesta přes všechna království, je to prostě nutnost.
A další mínus hvězda je za vyloženě otevřený konec.
Sice dávám nižší hodnocení, ale přečtení rozhodně nelituji :)
(SPOILER) Dávám jednoznačně 5 z 5.
Knížka je vhodná pro děti už ve školkovém věku.
Ač jsem nečetla předchozí díly, příběh mne velmi bavil. Líbí se mi, že hlavní postavy zvířátek jsou představeny rovnou na vazbě knihy. Knížka je krásně ilustrovaná a pro děti velmi poučně napsaná. Také obsahuje řadu replik vtipných i pro dospělé. Takže velice doporučuji :)
OBSAH/SPOILER:
Zvířátka sledují děti z lesní školky, které jsou na výlet do hájovny. Celý den neposlušná Pavla tropí hlouposti, straší ostatní děti a chytá zvířátka do sklenic. Dokonce klackem rýpne do mraveniště a všechny děti rozzlobení mravenci pokoušou. Děti si u hájenky opečou chlebové hady a Pavla se při honu na motýla ztratí v lese. Tam najde klec s malými králíčky a spolu se zvířátky se jim pokusí pomoci. Klec ale otevřít nedokáže, a tak ji donese do hájovny, kde ji otevře hajný. Díky pomoci od zvířátek a strachu maličkých králíčků v kleci, jí dojde, že sbírat zvířátka do sklenic není dobré. A tak je všechny vrátí na místa, kde je sebrala.
Závěr knížky obsahuje novinový článek o tom, jak to bylo s pytláky a také recept na perník z letního medu.
Krásný jednoduchý příběh. Čte se velmi pěkně a text zpestřují černobílé obrázky. Jedná se o příběh z období Vánoc, takže za mě ideální dárek pod stromeček.
(SPOILER) Opět dávám i tomuto dílu 5 z 5. Četla jsem prvně v roce 2016 a teď (2021) čtu celou sérii jako celek. Opět musím říct, že je rozhodně lepší variantou začít knihou "povídek" Krvavé ostří než sérií Skleněný trůn. Lépe tak pochopíte myšlenky, jednání a také narážky k postavě Celeany hlavně v prvních dvou knihách Trůnu.
SPOILER - OBSAH
Celeana začíná plnit úkoly tyranského krále jako jeho bojovnice. Nikoho nepřekvapí, že jejími úkoly jsou vraždy králových odpůrců. Celeana své oběti nezabíjí, ale pomáhá jim ze země uprchnout a králi nosí důkazy o jejich skonu. Tuto informaci řekne své přítelkyni Nehemii a nakonec i Chaolovi, se kterým se dají dohromady. Celeana dostala od krále úkol přímo ve Zlomuvalu, o život má připravit svého starého známého Archera Finna. Měl by patřit mezi povstalce a pomáhat právoplatné dědičce Terrasenu sbírat vojsko proti králi. Než si jí podaří zjistit jak to celé je, je unesen Chaol. A Celeana se vydá v další záchvatu zuřivosti do skladiště kde je držen. Zabije velké množství mužů a zastaví se až, když za ni Archer schytá ránu šípem. Ten jí vysvětlí, že Nehemia je součástí povstaleckého hnutí a spolupracuje s nimi. Také práskne, že Chaol věděl o nebezpečí, které již týden hrozí Nehemii a neřekl jí to. Stejně tak, že ji chce král předvolat a vyslechnout jelikož její tlak na situaci v pracovním táboře v Calaculle se zvětšuje. Celeana nemešká ani chvilku a běží zachránit svou přítelkyni. Přijde pozdě a v nastalém vzteku by bývala zabila Chaola, jehož z její smrti viní, kdyby jí v tom svou magickou silou nezabránil Dorian. Mezi ní a Chaolem je tady konec. Celeana si uvědomí, že tím jak byla vražda její přítelkyně spáchana mohl to udělat jedině Hrob. Její starý známý ze souboje o post králova bojovníka. Uštve ho a zabije.
Také se dále rozvíjí dějová linka s tajným úkolem od královny Eleny. Celeana má přijít na tajný zdroj královy moci. Podaří se jí odhalit tajný labyrint pod knihovnou, který vede až do zvonice z obsidiánu v hraních zahradách. Překvapí ji tam odporné stvoření, něco mezi člověkem a zvířetem co umí procházet dveřmi, jež musela otevřít znameními Sudby. Jen díky tomu, že ji Dorian sledoval se jim podařilo stvoření přemoci a jeho pozůstatky zamknout pod knihovnou.
Celeana také odhalí báseň skrytou v kryptě královny Eleny:
Tré jich kdys valgové vyrobili z brány Sudby kamene: Obsidián si sami bozi ošklivili a zapověděli jej plamenně.
Ukryl ho, když jej smutek sužoval, v koruně ženy milované, by jej na její loži uchoval v síni hvězdami vykládané.
Druhý z nich pak našel skrýš v hoře, jíž oheň zrodit dal, kam živý nikdy nevstoupíš, byť bys i touhou umíral. Kde třetí leží, se nedozvíš hlasem ni jazykem či za zlata díž.
A odhalí tak, že králova moc plyne z klíčů Sudby. Má určitě jeden z nich, ten který byl schovaný v kryptě. Aby našla další odpovědi, navštíví Žlutohnátku z klanu čarodějnic. Dozví se, že báseň je mapou ke klíčům, jež by mohly otevřít bránu mezi světy a ovládnout je všechny. A že před dávnými lety královna Maeve a její víly valgy přemohli a Brannon poté ukryl klíče v Eriley, jelikož je nedokázal zničit. Čarodějnice Celeaně prozradí, že se i princ přišel vyptávat na magii. Když Celeaně dojde, že baba prodá informace o tom na co se ptala ona i princ komukoli, je jí jasné, že bude muset babu zabít.
Celeana neví co si počít ve světě bez své přítelkyně a tak otevře portál, aby se s ní mohla vidět. Přistihne ji při tom Archer a začne po mí loudit přístup ke znamením sudby a moci, jež z nich plyne. Strhne se mezi nimi rvačka a nedopatřením Celeana změní jeden ze znaků a do jejich světa pronikne netvor. Jen díky tomu, že Doriana vzbudil sen s varováním od Gavina prvního krále Adarlanu. Vezme Dorian Chaola a utíkají do krypty, kterou mu Gavin ve snu ukázal. Pomohou Celeaně v boji s netvorem. Dokonce se Celeana a Chaol dostanou porátlem do jiného světa, kde se Celeana promění ve vílu a spálí netvory ohněm. Po návratu je velmi vyčerpaná, ale i tak se vydá za Archerem. Nakonec zjistí pravdu, že to on nechal zabít Nehemii a zabije ho. Chaol to všechno vidí a již v Celeaně nepoznává dívku, kterou miloval. Prosadí, že Celeana vyrazí za dalším úkolem do Wendlynu, aby odstranila královskou rodinu. Dělá to jen proto, aby ji ochránil. Před odjezdem mu Celeana řekne všechno co zjistila o králově moci, klíčích Sudby, zvonici a toho co král vytvářel pod hradem. Také mu dá vodítko, aby zjistil kým kdysi byla.
Kniha končí odhalením že Celeana Sardothein je ve skutečnosti Aelin Ashryver Galathynius a tedy právoplatnou královnou Terrasenu.
(SPOILER) Opět nemohu dát jinak než 5 z 5. Knihu jsem prvně četla v roce 2017 a letos (2020) čtu znovu. Tentokrát čtu knihy ne tak jak vycházely, ale jak jdou dějově za sebou. Tedy tuto knihu jako první. A je to rozhodně lepší.
Doporučuji tedy začít touto. Pokud to tak uděláte, bude se Vám mnohem lépe chápat jednání Celeany v následujících dílech. Její motivy, zkušenosti, výhry i prohry na které v následujících knihách naleznete řadu narážek na povídky zde uvedené.
Podle mne to nejsou až tak povídky, jako samostatná kniha, která by mohla vyjít klasicky v kuse. Děj se odehrává zhruba dva roky před událostmi ve Skleněném trůnu a najdete zde:
1) Vražedkyně a Pán pirátů: 11 - 76
Povídka obsahuje příběh Celeany a Sama u Rolfeho Pána pirátů v Zátoce lebky. Jedná se o příběh, kde C osvobodí 200 otroků. Toto je v následujících knihách zmiňováno celkem často.
2) Vražedkyně a léčitelka: 79 - 113
Celeana je potrestána za zpackaný obchod s Rolfem tak, že ji Arobynn pošle k Tichým vrahům. Její cesta vede i přes přístavní město Innish. Zde zachrání Yrene Vížku před žoldáky, kteří si na ni počkali v uličce za hospodou, kde pracuje. C je pobije avšak utrží ránu na ruce. Yrene ji na oplátku ošetří a svěří se, že její matka i ona měli magický dar léčení, který zmizel jako všechna magie již před lety. Řekne jí i to, že po tom co matku upálili Adarlanští vojáci vydala se do Torre Cesme, aby se stala léčitelkou, ale v Innish jí došly peníze. C ji naučí základní sebeobranu, a doporučí jí, ať to naučí co nejvíce žen, které potká.
A také jí zanechá peníze se vzkazem: Pro Tvou cestu, ať povede kamkoli - a třeba ještě dál. Svět potřebuje více léčitelů.
3) Vražedkyně a poušť: 117 - 213
V povídce se Celeana dostane až k Tichým vrahům v Rudé poušti. Dozvíme se zde příběh o tom, jak ukradla Asterionskou klisnu Kasidu Lordu Berickovi v Banjali (příběh je zmíněn okrajově s knize Půlnoční koruna). A také příběh kde ji zradila její první přítelkyně Ansel (zmínka k této zradě je jak v 1. tak ve 2. knize).
4) Vražedkyně a podsvětí: 217 - 311
V této povídce se Celeana vrací do Zlomuvalu s pochvalným dopisem od Mistra Tichých vrahů. Dostane úkol zabít Donevala, který chce profitovat na prodeji otroků z Melisance a získat dokumenty o lidech, kteří podporují otroctví. Šeredně se ale v tomto úkolu od Arobynna splete, jelikož je to právě naopak. Zabila jednoho z povstalců proti královskému tyranovi. Muže, který pomáhal uprchlíkům a otrokům. Neskutečně jí to rozčílí a vykoupí se ze služby u Arobynna a jelikož mezi ní a Samem vzniká velké pouto, prodá Kasidu a vyplatí i jeho.
5) Vražedkyně a říše: 315 - 404
Celeana a Sam sice odešli od Arobynna, ale mají nouzi o práci. Aby se mohli z cechu vrahů úplně vykoupit a odjet kam jen budou chtít, musí vzít poslední práci. Zabít vůdce podsvětí Ioana Jayna a jeho pobočníka Rourka Farrana. Vymyslí plán, kdy se Sam vydá za Farranem a jakmile se ho zbaví, Celeana zabije Jayna. Něco se ale hrozně pokazí, protože Sam se nevrací. Nevrátil se za celý den. Až se objeví Arobynn s hroznou zprávou o jeho úmrtí. Celeana se z toho zhroutí. Když zaslechne, že Arobynn a jeho vrazi to nechtějí nechat jen tak a o půlnoci na Jayna zaútočit, zmocní se jí krvežíznivost a vydá se ho zabít sama. Cestou se jí pokusí zastavit Wesley, Arobynnův ochránce. Než ji stihne varovat, přemůže ho a on upadne do bezvědomí. A tak Celeana vpadne přímo do pasti. Zabije sice řadu Jaynových mužů i jeho samotného, ale Farrana se jí dostat nepovede. Skončí v královském vězení a po procesu je odvezena do solných dolech v Endovieru, kde začíná děj Skleněného trůnu.
Čtenář se také dozví, že to Arobynn a Farran vymysleli tuto past.
V druhé knize Půlnoční koruna nalezneme další kousek této skládačky, když Chaol řekne Celeaně, že Farran je již po smrti. Zemřel patrně někdy v době, kdy byla přivezena z Endovieru. Zabil ho Wesley. A právě Wesleyho pak nechali vrazi napíchnutého na plotě Farranova domu, jako zprávu pro nového vládce podsvětí. Aby mezi nimi nebyla zlá krev.