KapitánSmrt KapitánSmrt komentáře u knih

Rostlinopis aneb Podivuhodné pravdy a výmysly ze zeleného světa Rostlinopis aneb Podivuhodné pravdy a výmysly ze zeleného světa Jiří Dvořák

Krásné ilustrace a velké množství zajímavých informací o roslinách pro malé i velké. Baví hravost a pestrost. Plus autor je velmi nápaditý co se práce s jazykem týče.

22.01.2021 5 z 5

Nepodmíněný základní příjem Nepodmíněný základní příjem Marek Hrubec

Stručný úvod do tématu základního nepodmíněného příjmu.

Reakce na komentář Dvorika. Nemyslím, že by zavedení nepodmíněného příjmu muselo vést ke zvýšení cen zboží či služeb (ceny práce ano). V zemích na západ mají platy trojnásobné, neznamená to automaticky, že všechny ceny zboží či služeb jsou také třikrát vyšší. Třeba nájmy, potraviny, elektronika jsou na tom cenově stejně či podobně jako u nás. Zároveň by celkové příjmy obyvatel nemusely být vyšší právě jen o základní příjem. Někteří lidé by ze špatně placených prací odešli. Ti z dobře placených by přešli na hůře placené, ale zato smysluplné... Težko říct, jak by to v praxi vše vypadalo.

Část od Zuzany Uhde mi přišla také problematická, ale z jiných důvodů. Je dobře, že se poukazuje na nehonorovanou práci např. žen v domácnosti. Nepodmíněný příjem by takovým ženám mohl dopomoci k jisté míře emancipace. Na druhou stranu mi to zavání komodifikací a komercializací domácích prací, jako je péče o členy rodiny, vaření, výchova dětí apod. Dle mého jde o práce, které se nedělají s požadavkem na platové ohodnocení, ale kvůli našemu zájmu o druhé, kvůli tomu, že o naše příbuzné chceme pečovat, máme je rádi, záleží nám na nich. Ne abychom za to dostali zaplaceno. Ale chápu, že za tento idealismus člověk nájem nezaplatí.

26.10.2020 3 z 5

Osm smrtelnic posedlých Osm smrtelnic posedlých Tennessee Williams (p)

Milá člověčinka putující do tajů a hlubokých zákoutí ženské duše. Smrt, láska, sex a upadající sláva. Psáno s vtipem, údernými pointami. S pochopením pro lidské slabosti a neřesti, bez předsudků.

21.07.2020 4 z 5

Parfém bláznivého tance Parfém bláznivého tance Tom Robbins

Taková ta veselá taškařice, která je psána živým jazykem, který však ke konci působí trochu otravně. Stejně jako samotný příběh, který se zajímavě rozjíždí, aby byl u konce uměle natahován pochybnými událostmi.

10.07.2020 3 z 5

Květinová puška Květinová puška André-Marcel Adamek

Milé a nostalgické ohlédnutí za prožitými dobrodružstvími plnými mystiky a magie, lásky a přátelství... Mizející svět vesnických legend a mýtů, který již brzy bude nahrazen sterilní a ryze materiální vědou a technikou. Poetické, svižné, napsané s lehkostí, zanechá sladkobolný pocit neurčité ztráty.

07.04.2020 4 z 5

Podsvětí Podsvětí Don DeLillo

Rozmáchlá freska, zachycující druhou polovinu 20. století z pohledu několika propletených osudů. Časová nelinearita, fragmentální popisy, role nahodilosti v životech hlavních postav, trocha té paranoie a konspirací a ve výsledku zde máme hodnotného a mnohdy zábavného zástupce americké postmoderny. Přesto ve srovnání s takovým Pynchonem je DeLillo stále trochu pozadu...

09.03.2020 4 z 5

Neónová bible Neónová bible John Kennedy Toole

Čtivá a dojemná člověčinka a perfektní zachycení atmosféry poválečného amerického maloměsta očima dítěte a posléze dospívajícího mladíka.

04.02.2020 4 z 5

Prekariát: Nová nebezpečná třída Prekariát: Nová nebezpečná třída Guy Standing

Neoliberální reformy pracovního trhu slibovali větší svobodu pro pracovníka. Důsledky jsou ale podstatně jinačí. Více moci v rukou zaměstnavatele a vznik tzv. prekariátu. Zjednodušeně řečeno pracující chudoby. Plat, kterým neuživí rodinu, žádné pojištění, nestabilní pracovní doba apod. Důsledkem je nejistota, resentiment, frustrace. Hodně znepokojivá kniha o tom, jak neoliberalismus selhal a následky si neseme dodnes (finanční krize, populismus a další).

12.11.2019 5 z 5

Roboti nastupují Roboti nastupují Martyn Alexander Ford

Strašení automatizací je dnes v módě. Autor se nezabývá jen nahrazením manuálních pracovníků roboty, ale také automatizací výše postavených pracovních pozic jako jsou bankéři, manažeři, novináři, právníci, úředníci, tedy dobře placená zaměstnání. A o tom už se tolik nemluví. Na druhou stranu, je automatizace opravdu hrozbou? Není příležitostí k tomu méně pracovat a více se věnovat činnostem, které nás baví? Rodině, koníčkům nebo třeba jen posedávání v hospodě a nadávání na politiku a počasí? Není to spíše příležitost k osvobození od mnohdy nesmyslné byrokratické práce? Budoucnost ukáže...

08.11.2019 4 z 5

Jednou jako tragédie, podruhé jako fraška Jednou jako tragédie, podruhé jako fraška Slavoj Žižek

Perfektní analýza finanční krize z levicových pozic. Na rozdíl od jiných knih autora je velmi přístupná i laikům a zároveň okořeněná mnoha vtipnými postřehy.

07.11.2019 5 z 5

Ňadro Ňadro Philip Roth

Slabá pocta Kafkově Proměně.

06.11.2019 2 z 5

Rezavé panny Rezavé panny Gwendolyn Kiste

Zklamání. Základní premisa je zajímavá a neotřelá. Bohužel hlavní hrdinka je naprosto marná a dle mého schválně. Phoebe se totiž v naprosté většině případů rozhoduje špatně. Nechává si důležité informace pro sebe, zásadně nespolupracuje s ostatními, utíká, než aby čelila problémům. Tím se zákonitě natahuje i celý děj. Bez těchto umělých průtahů by totiž kniha končila již po prvních několika kapitolách. Přidejte i podivné chování postav ostatních, kdy jsou jejich rozhodnutí mnohdy dost nelogická. Různé introspektivní vhledy do duše dospívajících děvčat jsou fajn. Ale na dobrou knihu je to trestuhodně málo.

08.10.2024 2 z 5

Pozůstalí Pozůstalí Tom Perrotta

Psychologická sonda do duše pozůstalých. A to sonda zdařilá a jímavá, jež přesvědčivě popisuje to, co se stane, když čelíme něčemu naprosto nepředstavitelnému, nevysvětlitelnému, co postrádá jakoukoli logiku, smysl, důvod. Jak se k takové události postavit? Vymazat ji z paměti, zapomenout? Neustále pátrat bezvýsledně po příčinách? Upnout se k náboženství či různým ezoterickým interpretacím, které ale nikdy plně neuspokojí naše pochyby? Těžko říct, co je lepší. Odpovědět si musí již každý sám.

08.10.2024 4 z 5

Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Tento typ suchého anglického humoru mě vyloženě minul. Nejvíce mě bavila asi kritika armády a absurdit, které jsou s ní spojené. Těch kritických komentářů skrytých za humor je zde poměrně dost. Ale jako celek dle mého kniha selhává. Navíc se vyhýbá tomu, co je na válce nejhorší a co její naprosto integrální součástí. Smrti, utrpení a barbarství.

08.10.2024 1 z 5

Srdceryvné dílo ohromujícího génia Srdceryvné dílo ohromujícího génia Dave Eggers

Rozhodně zajímavý popis dospívání dvou bratrů, kteří během poměrně krátké doby ztratí rodiče a musí se spolehnout jen na sebe a na své okolí. Tento klasický koncept je osvěžen tím, že samotný autor vstupuje do svého vyprávění, je totiž jedním z bratrů. Během děje se pokouší analyzovat sám sebe, své pocity, obhajovat své konání, ale též se vyrovnává se svými selháními a poklesky. Tato psychoanalytická vrstva baví. Baví i vytříbený jazyk a devádesátkové reálie tehdejších USA.

08.10.2024 4 z 5

Tehdy jsme žili v letní zemi Tehdy jsme žili v letní zemi Lydia Millet

Klimatická apokalypsa se blíží. Možná pomalu, plíživě, ale asi neodvratně. Jak by takováto krize mohla vypadat nám v této knize sugestivně líčí autorka. Děj sledujeme očima dospívajících hrdinů, kteří jsou do tohoto zničeného světa proti své vůli vrženi. Dospělí jen přežívají ze dne na den, v blahosklonném hédonismu, který je ale spíše projevem zoufalství. Naopak děti se rozhodnou s nastalou situací bojovat, přizpůsobují se, hledají... Co? No přeci naději.

14.08.2024 4 z 5

Vnější tma Vnější tma Cormac McCarthy

Některé výjevy jsou hodně sugestivní, tvrdé, ale o to více zajímavé. Jakýsi western bez příkras, bez moralismů, bez kladných hrdinů. Jen čiré šílenství, zlo a bída všedních dní v bezejmenném jižanském zapadákově. V rámci celého McCartyho díla jde ale o slabší kus.

14.08.2024 4 z 5

Zpověď hochštaplera Felixe Krulla Zpověď hochštaplera Felixe Krulla Thomas Mann

Souhlasím s ostatními, že je na knize dost znát, že první část vznikala desítky let před tou druhou. Tempo vyprávění, ale i celková nálada a vyznění, jsou tím pádem dost rozkolísané, nejednotné. Zatímco zpočátku je zde patrné spíše jakési hejskovství a lehkost, snaha ospravedlňovat své poklesky, tak v následující části se objevují o dost spletitější myšlenky a úvahy nad lidským údělem. Závěr je pak o dost vážnější, těžší a osudovější. Ve výsledku nejde o špatnou knihu, ale ona rozháranost mě trochu rušila.

11.07.2024 3 z 5

Druhá Nadace Druhá Nadace Isaac Asimov

Opět zajímavé rozvedení děje a celkové premisy všech Nadací. Na scénu se konečně pořádně dostává Nadace druhá, jak již název napovídá. Intriky, pletichy a různé úskoky, zároveň s větší sevřeností příběhu přispívá čtivosti.

20.06.2024

Nadace a Říše Nadace a Říše Isaac Asimov

Zajímavé rozvinutí premis z první knihy. Bavilo mě, že se autor pouští do výzev nových a dokáže i nyní překvapovat a dále prohlubovat celý fikční svět Nadace. Závěr mě naopak trochu zklamal, jelikož jsem pointu dokázal odhadnout již tak od půlky knihy, proto jsem nebyl rozuzlením příliš překvapen. Každopádně se těším na další díl.

14.02.2024