Karin94 Karin94 komentáře u knih

Dívka od vedle Dívka od vedle Jack Ketchum (p)

Tento prípad je podľa skutočnej udalosti z roku 1965 o Sylvii Likens, ktorá bola vo svojich šestnástich rokoch umučená a zavraždená šialenou opatrovateľkou Gertrude Baniszewski a ostatnými.
Hrozné, hrozné a ešte raz hrozné. Ak by to bola fikcia nebrala by som to až tak vážne, ako keď viem, že to bola skutočnosť a akým nehoráznym peklom si toto dievča muselo prejsť.
No čo ku knihe napísať? Pekné od autora, že príbeh písal pomaly, kým sme došli na pointu a netlačil príliš na pílu. Lenže…ono to bolo ľudia taká nuda. Chápem, že autor chcel opísať život dospievajúcich detí v päťdesiatich rokoch ba dokonca ani niesom typ človeka, ktorý vyslovene čaká len mučenie, ale je pravdou, že som čakala od toho viac. Niekedy som mala chuť pretočiť strany len nech sa tam niečo deje a nie pri knihe doslova zaspávať. No ani tam nenastal žiaden zlom. Ďalšou vecou, ktorá mi pri tejto knihe vadila bola, že to bolo z pohľadu Davida. Určite by to bolo zaujímavejšie keby to je písané z pohľadu tej šialenej Ruth, alebo poprípade samotnej chudinky Meg. Koniec ani neviem čo mal znamenať, úplne ma to vytočilo a znechutilo. A vôbec, neviem čo si mám o celkovej knihe myslieť a absolútne sa mi nepáčila a nebudem ju tentokrát ani hviezdičkovať. Sorry, ale za mňa neuveriteľný knižný brak.
Nemám za potrebu opisovať do detailov ako to s hlavnou hrdinkou v príbehu Meg bolo. Napíšem iba, že to neodporúčam pre slabé povahy. Zvrátené, nechutné a veľmi smutné.
Ak som niekoho navnadila na knihu, tak si môže pozrieť rovno aj film z rovnakým názvom, ktorý je natočený podľa knižnej predlohy z roku 2007. Ak chcete väčšie fakta a nie len útržky z filmu, tak si potom pozrite aj Americký zločin, ktorý je aj lepšie hodnotení a je taktiež z roku 2007.

05.07.2022

Bez teba Bez teba Simona Kutišová

“Nezáleží na tom, aké okolnosti nás rozdelia, vždy sa znovu a znovu zamilujem len do teba.”

IBA S TEBOU je časť, ktorá sa zaoberá skôr minulosťou a tajomstvami, kde sa nájdu aj zlé a pomstychtivé postavy, ale na druhej strane vidíme aj pomalú romantickú linku, ktorá sa síce pekne vyvíja v letnom období, ale koniec nemusí byť vždy taký krásny, ako sa zdá.
BEZ TEBA je časť, kde začína nový školský rok a zostáva to stále rovnako chaotické ako to aj celé skončilo a musí sa to celé vyriešiť. Aj tu bude veľa napätia, ale predovšetkým táto časť je aj o inom a to o nastávajúcich problémoch ako je šikana, rodinné vzťahy a iné rôzne vážne témy. S hlavnými hrdinami budeme tentoraz v roku, kde bude aj vianočná atmosféra a knihu autorky ukončia naozaj pekne.
Vo väčšine recenzií opisujem hlavne kladné postavy, ale tentokrát vám prezradím niečo o postavách, ktoré mi išli v tejto knihe na nervy. Nemôžem a nechcem vám hovoriť hlavne o hlavných hrdinoch, pretože obe časti spolu súvisia, a veľmi by som prezrádzala, čo samozrejme nechcem.
Postavy, ktoré som mala v zuboch od prvej časti, boli Sára “najlepšia” kamarátka hlavnej hrdinky Nikoly, a Šimon. Oni boli tak zakerní, pomstychtiví a zlí mladí ľudia, že som sa modlila, aby ich karma dobehla. Takisto mi liezli na nervy Nikolini rodičia. Chápem, že sa o svoju dcéru báli a treba byť na deti prísni a konieckoncov aj mali prečo, ale to čo robili, bolo na 18 ročné plnoleté dievča už aj na mňa moc. No a samozrejme Nikolina škola a jej učitelia, ako sa snažili nič neriešiť a všetko zaškatuľkovať.
Som neskutočne šťastná, že som sa mohla do tejto dilógie pustiť a vôbec neľutujem! Naozaj to nie je kniha, ktorá sa točí iba o láske a nevyburených pubertiakoch. Autorky sa venujú hlavne iným témam, či v prvej časti alebo tu. A kľudne si obe knihy viem predstaviť sfilmované. Odporúčam.

30.06.2022 5 z 5

Iba s tebou Iba s tebou Simona Kutišová

Ďalšia kniha z pier autoriek, od ktorých som tiež doteraz nič nečítala, no nesklamala ma. Kniha ako stvorená na letné obdobie, ktoré tomu dáva tú správnu náladu na čítanie. Za mňa vynikajúci young adult žáner, kde nechýbala romantická linka, ale predovšetkým zápletky a tajomstvá, ktoré boli hlavnou témou tejto časti. Boli perfektne vymyslené a prepracované, a ja som miestami až nedýchala. Vidieť, ako si autorky dali na príbehu záležať. No a samozrejme o štýle písania a aký bol úžasný ani nemusím písať.

Postavy boli sympatické až na pár výnimiek. Zatiaľ som s vývojom príbehu nadmieru spokojná. Už teraz sa neviem dočkať druhej časti a uvidíme, či bude dvojka rovnako vynikajúca a dychberúca ako prvá časť.

27.06.2022 5 z 5

Zoznam prianí Zoznam prianí Viktória Dominová Drgoncová

“Nikdy neprestaň snívať a túžiť po naplnení svojich snov. Avšak nedávaj si príliš vysoké ciele, pretože dlhá cesta vedúca k nim by Ťa mohla odradiť. Radšej voľ drobné medzistupienky, ktoré Ťa tam raz určite dovedú.”

Viktória Dominová, pre mňa nová autorka, ktorú som doposiaľ nepoznala, no po prečítaní knihy som rada, že som ju spoznala, pretože toto určite nebola moja posledná kniha od nej.

Ako ja zbožňujem tieto young adult žánre! Znova kniha, kde vidíme samé skvelé pozitívne postavy, mladistvú lásku a celkovo dobre opísaný teenegerský svet.

Sára, šialená, neskúsená, miestami detinská pubertiačka, ktorá je odmalička zamilovaná do najlepšieho kamaráta svojho brata.
Patrik, brat Sáry, ktorý bol zo začiatku super, ale potom mi išiel pekne na nervy s jeho starostlivou a prehnane ochranárskou povahou. Podľa mňa toto už bolo cez, pretože Sára z neho nemala len veľký rešpekt, ale aj obrovský strach.
Timo, Sárin najlepší kamarát, s ktorým boli dvojka ako vyšitá. Kiežby takéto priateľstvá mohli byť všetky. Žiadne intrigy, závisť ani hádky.
Adam bol najlepší kamarát Patrika a zároveň platonickou láskou Sáry, z ktorého som skoro počas celej knihy mala zmiešané pocity, lebo bol veľmi tajomný. Bol taký kvôli svojej smutnej minulosti? Túto otázku som si kládla aj ja, každopádne ja som si ho nakoniec obľúbila.
No aj tak úplne najlepšia bola babička s jej darom pre Sáru, denníkom, do ktorého si mala písať najtajnejšie priania. Skvelý nápad, ktorý sa mne osobne veľmi páčil.

Aj keď kniha je určená skôr pre mladšie ročníky, mňa si takýto žáner bude vedieť získať v každom veku a nikdy ma neomrzí. Úžasne spracovaná oddychovka, plná lásky, šťastia, priateľstva, smiechu a veľa ďalšieho, ktorú keď začnete čítať, nedokážete prestať. Takže za mňa odporúčam úplne všetkým. Aj tým starším samozrejme. Aspoň na chvíľu sa môžu preniesť do teenegerských čias.

14.06.2022 5 z 5

Snúbenec mojej sestry Snúbenec mojej sestry Eva Dedinská

Autorku a ani jej tvorbu som doteraz nepoznala. Knihu som si kúpila z druhej ruky úplne za lacno a až teraz som mala možnosť pustiť sa do nej. Úprimne, ani neviem povedať, aké veľké očakávania som od tejto knihy mala, pretože som na ňu čítala veľa zlých recenzií. Ale som naozaj milo prekvapená ako dobre, rýchlo a hlavne pútavo písaná kniha je. Po prečítaní asi prvých 50, mimochodom zaujímavých strán som sa už nebála, že by ma mohla nejakým spôsobom sklamať. Knihu síce nezaraďujem medzi moje TOP, ale za prečítanie určite stojí.

Hlavné hrdinky Ema a Klaudia boli sestry, z ktorých každá mala úplne odlišnú povahu. Ema nebola zlá, ale bola dosť tvrdohlavá, ustráchaná, zaslepená, miestami paranoidná a utiahnutá šedá myš, ale noapak ak mala nejaké nezhody so sestrou, nebála sa povedať svoj názor. Neznášala nespravodlivosť a falošných ľudí.
Klaudia bola presný opak svojej sestry. Bože, tá baba bola čistý diabol v ľudskom tele. Ak som mala chuť niekoho v knihe poriadne prefackať, tak to bola práve ona. Mala snáď všetky zlé vlastnosti, aké ľudská bytosť môže mať. Popravde, ona jediná kazila celú, inak dobrú knihu, a iba kvôli nej sa mi ju nechcelo čítať, lebo takú otrasnú babu som jakživ nevidela! No na druhej strane, ak by tam ona nebola, tak kniha by asi nebola taká dobrá. Navyše, autorka napísala príbeh natoľko dobre, že som túto neznesiteľnú knižnú postavu bola ochotná tolerovať.
Dominik nebol zlý, ale chýbal mi u ňho taký ten wow efekt, pri ktorom sa čitateľke roztápa srdce z hlavného hrdinu.
Najlepšie a najsympatickejšie postavy boli za mňa určite Lukáš a Tánička. Lúkaš, ten mal veľmi láskavé srdce a všade videl iba to dobré. Tánička bola dcéra Klaudie, bola zlatá a nevinná a bolo mi jej aj veľmi ľúto.

Záver knihy aj bol podľa mojich očakávaní, ale chýbalo mi tam pokračovanie alebo resp. koniec z dvoch postáv a z toho som úprimne sklamaná.

29.04.2022 3 z 5

Nebol si v pláne Nebol si v pláne Michaela Zamari (p)

Od Mišky je toto moja prvá kniha, ale určite nie posledná. Veľmi dobre prevedenie knihy, výborný a pútavý štýl písania, rýchlo
čitateľná a veľmi veľa som sa nasmiala. Stále si stojím za tým a meniť názor určite nebudem, že vtipné scénky v podaní slovenských autorov sú na profesionálnej úrovni. Nie je to ani silené ani trápne a človek sa od srdca zasmeje.

Bála som sa, že celá kniha sa bude točiť okolo telefonovania a ponúkania paušálu. Opak je pravdou, kniha je o niečom inom. Je pravda, že mi v knihe chýbalo viac zapletiek. Takto to bola za mňa klasická letná romantická oddychovka, čo Miške nezazlievam, o to jej samozrejme aj išlo a sa jej to aj podarilo, pretože kniha bola na druhej strane naozaj pekná. Vôbec som sa nenudila, každá kapitola bola o niečom inom, autorka žiadnu časť príbehu nenaťahovala tak ako to niektorí autori majú vo zvyku. Miška sa všetkému venovala primerane, v pár kapitolách, a potom sa v príbehu posunula ďalej.

Aj keď je kniha predvídateľná, dúfala som v iný koniec.

Ďakujem Miške za možnosť prečítať si ju a určite to nebola od nej posledná kniha.

22.04.2022 4 z 5

Layla Layla Colleen Hoover

Pri tejto knihe mám veľmi zmiešané pocity. Do strany 60 bola pre mňa kniha jedna veľká nuda. Potom to začalo byť zaujímavejšie, a hneď na to ste už aj vedeli, kde je pointa celej knihy. No ale poviem vám, že potom mi nebolo všetko jedno. Husiu kožu som mala snáď všade, a aj spať som chodila s dosť nepríjemným pocitom. Ale ako to už u Colleen býva, aspoň z koncom vie Colleen riadne zatočiť hlavne so samotným čitateľom u každej jej knihy, čo je v tomto veľké pozitívum. Takisto ako zbožňujem aj jej štýl písania, a celková fantázia na takéto knihy, kde začala skúšať aj iné žánre okrem romantických, a ide jej to teda bravúrne. Fakt klobúk dole pred takýmito knihami.

Lenže táto kniha aj keď nebola zlá, tak som zistila, že túto tému s nadprirodzenými vecami a pod., nie je až taká moja šálka kávy, a vôbec mi nesadla. Ale chápem autorku, chcela niečo nové vyskúšať, tak vyskúšala a ja jej to vobec neberiem. Skôr by som povedala, že ľudia, ktorí sa určitým spôsobom tejto téme zaoberajú, poprípade tomu veria, tak ich to baviť určite bude. Aj keď ja osobne týmto veciam neverím, a neviem ako autorka, či to bola iba jej fantázia, alebo si o tom niečo pred písaním knihy naštudovala, alebo aj keby to bolo celé iba výmysel (to už musí posúdiť každý zvlášť), tak aj tak mám pocit, že veľa z vás z knihy dostane veľmi zaujímavé informácie.

Čo sa týka hlavnej postavy Leedsa, tak jeho som mala chuť miestami zavraždiť. Na takého manipulatívneho klamára som už dlho nenatrafila v knihe.
Layla bola super postava, lenže po prestrelke do hlavy od bývalej priateľky Leedsa sa totálne zmení na nepoznanie (uvidíte sami), tak mi jej neskôr bolo naozaj úprimne ľúto.

Škoda, že už viac nemôžem ku knihe napísať, lebo stačilo by iba písmenkom, a veľa by som pri tejto knihe prezradila. Ďakujem za možnosť prečítať si niečo aj z takéhoto súdka a knihu určite ďalej odporúčam.

02.04.2022 3 z 5

Darček Darček Sebastian Fitzek

Od Fitzeka ako autora bola táto moja druhá kniha po Pacientovi a musím povedať, že táto bola o trochu lepšia ako Pacient. Viem, že každý ma svoj názor, a veľa ľudí nemusí so mnou súhlasiť, ale iba píšem to, ako to cítim ja.

Každopádne názor na autora som vôbec nezmenila. Stále z jeho kníh neodpadávam, ako polka národa, a stále je pre mňa dosť komplikovaný spisovateľ. Táto kniha bola o trochu menej písano komplikovanejšia ako bola Pacient, teda ak nerátam samotný koniec, kde som sa v tých postavách, a v celkovej knihe neskutočne strácala, ale aj tak by som ju nezaradila do top kníh. Za mňa taký priemer.

V tejto knihe autor začal dosť nudne. Úprimne, na začiatku som chcela knihu odhodiť niekde do kúta a v živote sa k nej nevrátiť, ale akurát som skončila na kapitole, ktorá bola dosť pútavo ukončená, a pohaňalo ma to čítať. Lenže, všimla som si (týkalo sa to hlavne do strany cca 80), že autor chvíľu píše pútavo, že už to konečne vidíte nádejne a myslíte si, že to bude dobré. No potom príde taký zlom kapitol, keď sa tam doslova nič nedeje a vôbec vás to nebaví. Presne takto som sa cítila pri tejto knihe. Ale zas ma to výhody a to, že potom to už konečne začalo byť zaujímavé, nemyslím teraz tak, že by som bola totálne ohúrena tou knihou, ale skôr tak, že som ju nemala potom chuť odložiť, ale naopak dočítať, čo je podľa mňa celkom fajn. A ďalšou výhodou bolo, že sa to dosť rýchlo čítalo, začo som veľmi veľmi vďačná, pretože úprimne poviem, takto mám chuť si od neho niečo ešte prečítať, síce nie v blízkej budúcnosti, ale niekedy určite. Lebo povedzme si pravdu, Fitzek ma naozaj neskutočne zaujímavé anotácie.

Každopádne aj tak sa v poslednom čase cítim ako ten najväčší knižní kritik všetkých dôb, pretože aby ma Fitzek nenadchol, tak ako všetkých ostatných? Ale zas je pravda, že som čítala veľa recenzií práve na túto konkrétnu knihu a dozvedela som sa, že toto je od neho najslabšia kniha. A ďalšia vec, nie úplne každému sadne Fitzek ako spisovateľ. Jednoducho k nemu si treba nájsť cestu, pretože je to špecifický autor.

17.02.2022 3 z 5

Když Anna zmizela Když Anna zmizela Alex Lake

Čakala som niečo... A dostala som niečo úplne iné. Okrem toho, podľa názvu si budete myslieť, že čítate nejaký napínavý triller resp. krimi detektívku, ktorá by mala byť okolo zmiznutia malého dieťaťa, a nakoniec zistíte, že sa takmer celá kniha točí okolo rozvodu rodičov.

Ďalšou vecou, ktorú nechápem je, načo to autor napisal na 330 strán, keď prvých 170 strán sa tam nedeje absolútne nič (iba hľadanie Anny, čo sa podľa môjho názoru dalo napísať kľudne aj do 50 strán), a začne to byť zaujímavé za mňa až posledných cca 30 strán. Ale aj tak som z celkovej knihy dosť sklamaná. Autor tam dokázal opisovať niekedy take sprostosti, na ktoré ste naozaj neni zvedaví a ani štýl písania mi vôbec nesadol. Kniha nie je opísaná tak, ako asi očakávate od normálnej detektívnej knihy, ale skôr čo sa odohráva v myšlienkach hlavných postáv.

Takže zhrnula by som to tak, že ma kniha dosť sklamala a vedela som, že ju nemám dočítať, pretože ani koniec nebol pre mňa nijak zaujímavý lenže dočítať som to chcela z toho dôvodu, pretože na obálke knihy je napísané, že "peklo sa rozpúta až po jej návrate", a veľmi som chcela vedieť ako to dopadne, lenže keď si to uvedomujem až teraz vlastne, mala som dať prednosť radšej inej knihe, ktorá by stála aspoň za to. Ale to my čitatelia nemáme ako vedieť.

14.02.2022 2 z 5

99 dní s tebou 99 dní s tebou Catherine Miller

Od knihy som nemala veľké očakávania, čiže ma vôbec neprekvapila. Skôr mi išla na nervy. Tento príbeh buď neodložíte a prečítate ho jedným dychom, alebo ho odložíte a už sa k nemu nikdy nevrátite. Ja som mala nutkanie po celú knihu na tú druhú možnosť. Jedinou výhodou bolo to, že nebola dlhá, čiže som ju horkoťažko dočítala, inak by mi urobila asi poriadnu čítaciu krízu.

Kniha bola ľahko písaná, ale totálne debilne. Neviem, o čo išlo spisovateľke pri písaní, ale celé zle. Inak, vy, ktorí ste to čítali, tak nemali ste miestami pocit, akoby ste čítali rozprávku? Lebo neviem, čo si mám myslieť o Slečne červenom kabáte, Pánovi Tárajkovi a Pánovi Vetrovke. Okrem toho tam bolo veľa nevysvetlených vecí, opis postáv nulový a na každej strane autorka vyslovene zdôrazňuje, ako hlavní hrdinovia umierajú a pomaly sa vidia v truhle. Myslela som si, že celá kniha bude aspoň trochu emočne písaná, ale vôbec. Na konci ale musím uznať, že tam sa do toho naplno autorka ponorila, a vyslovene som plakala. V knihe sa mi páčilo aj to, že kniha poukazuje na to, aby sa ľudia zbytočne nehádali, a mali sa radi. Aby si všetky sny, ktoré chcú si splniť, aby si splnili, pretože nikdy nevieme, kedy bude náš deň ten posledný.

O hlavných hrdinov nemám čo povedať, keďže okrem toho, že si našli obaja nejakú hrčku, a okamžite umierali, tam veľa toho nebolo. Jedna jediná vec, ktorá sa mi na nich páčila bola, že si plnili svoje sny, aj keď vedeli, že možno bude koniec.

Najviac čo sa mi páčilo v knihe boli nádherné myšlienky, o ktoré sa s vami rada podelím a jedným citátom sa odmalička riadim aj ja, a mal by sa ním podľa mňa riadiť každý jeden z nás.

"Každý deň preži tak, akoby bol tvoj posledný."
"Aj v najťažších chvíľach v živote sa niekedy rozžiari svetlo na konci tunela."
"Nemá zmysel mať strach z niečoho, čo aj tak nedokážeš zmeniť."
"Verím, že niekedy si človek musí svoje šťastie zariadiť."

25.01.2022 2 z 5

Hviezdy pre teba Hviezdy pre teba Miroslava Varáčková

"Vlažnosť je alibistická a trápna. Nenosí sa v priateľstvách, láske a ani v túžbe."

Kniha od Mirky Varáčkovej ako vždy, opäť nesklamala! Z knihy a hlavne z anotácie určite neočakávajte niečo, čo vás môže pomýliť. Nečítame žiadne fantasy ani nič podobné. Kniha Hviezdy pre teba ma naozaj ťažké a hlavne reálne témy, pri ktorých mi veľa nechýbalo, aby som mala niekedy slzy na krajíčku. Najviac čo sa mi páči na autorkiných knihách sú práve aktuálne témy. V knihe sú spomenuté témy ako hádky, nezhody v rodine, choroba, smútok... Jednoducho reálne témy, ktoré hýbu svetom. Netreba ich podceňovať, a určite si ich prečítať. Ďalšou vecou, ktorú musím v knihe pochváliť boli krásne myšlienky, ktoré tam autorka napísala. No a koniec? Ten má úplne odrovnal.

Páčilo sa mi, ako kniha bola sformulovaná do takého vtipného deju, že človeka to potom poháňa viac a viac čítať. Bolo to písané ľahko, pútavo aj smutne a bola tam dokonca aj romantika, ktorá vôbec nebola prehnaná, ale hodilo sa to do knihy tak akurát. Najviac ma bavili mená - nemená, aké Mirka vymyslela pre postavy, napr:

Želmíra - Žela
Igor - Vetroplaš
Černica - mačka
Pazucha - dedov kamarát
a samozrejme v neposlednom rade úžasné Bundáše.

Čítame vlastne o parte teenagerov, ktorí mimochodom boli skoro všetci úplne sympatickí. Všetkých autorka tak skvelo a kamarátsky opisovala, že je málokedy vidieť v realite takúto super bandu bez šikany a urážania. Hlavná hrdinka Žela "jednička", tak ona bola hlavne prirodzená, svojská, chlapčenská (v dobrom slova zmysle), a hlavne taká, že ste sa čudovali, prečo dnešné decká nemôžu byť také, ako bola práve ona. Nesedieť večne nad telefónom alebo zavretá doma, ale žiť život. Nejeden teeneger by si mohol brať z nej príklad. Jednoducho to autorka napísala tak skvelo, až ma zabolelo pri srdci aká je doba dnes. Želin dedo on bol jednoducho úžasný a dokonalý zároveň. Mali neskutočne skvelý vzťah, a musím priznať, že som tíško závidela. Igor bol ďalšou super postavou, ktorý nemal v knihe iba skvelú povahu, ale bol to rodený knihomoľ, čím si ma získal ešte viac. Miša som nemala až tak rada ako ostatných. Pre mňa to bol jeden ufrflaný chalanisko, ako keď nedočkavý dedo čaká o pol šiestej ráno pred Tescom na noviny a teplé rožky. Asi tak nejak mi prišiel. Alica bola fajn, aj keď k nej viem iba málo napísať, keďže ona bola taká tichá osôbka. Hana bola taký samotársky introvert zapozeraná do počítača, a nikto a nič ju nezaujímalo, ale bola aj veľmi záhadná. Dominika mi z celej knihy prišlo najviac ľúto, pretože ho nikto okrem kamarátov nemal rád, a v rodine sa cítil ako čierna ovca.

Jedine malé mínus, ktoré kniha má je to, že to má iba 210 strán, ale aj tak knihu zaraďujem do top kníh, pretože bola naozaj skvelo a reálne napísaná a prirástla mi k srdcu a ja ju odporúčam úplne každému.

11.10.2021 5 z 5

Červený diamant Červený diamant Olrik

Dalo sa. Túto poviedku si viem predstaviť ako takú krátku krimi knihu.

30.08.2021 3 z 5

Najez se se mnou Najez se se mnou Sarah Skov

Očakávala som viac erotiky. Celá poviedka bola len o jedle a erotických scén tam bolo za mňa veľmi málo. Za mňa slabota.

24.08.2021 1 z 5

Sex v autě Sex v autě Sarah Skov

Za mňa taký suchší priemer. Uvidíme aké budú ostatné poviedky od autorky.

09.08.2021 2 z 5

Co Alice neřekla Co Alice neřekla T. A. Cotterell

Za mňa celé zle. Autor tam písal veci ktoré čitateľa vôbec nezaujímajú. Kľudne to mohol napísať na 200 strán a nie na 300 a mohol sa viac venovať tomu čo sa tam malo diať. Čo sa týkalo vyšetrovania a podobných vecí tak áno, to zaujímavé bolo a poháňalo ma to viac a viac k čítaniu, ale autor si to pokazil tým, že tam písal fakt hlúposti. Čiže za mňa táto kniha, NIE.

10.07.2021 2 z 5

Skôr než odídeš Skôr než odídeš Clare Swatman

Kniha nádherná! Veľmi sa mi páčil dej, a to ako to autorka vedela pekne vymyslieť. Ale jednoducho boli tam isté veci vďaka ktorým nemôžem dať 5 hviezdičiek. Už len tým, keď to začnete čítať viete, ako to skončí. Táto kniha je veľmi predvídateľná. Ale toto nie je ten hlavný dôvod kto ma zamrzel pri knihe, ale ten, že autorka to nenapísala trochu inak. Skoro každá kapitola sa končila slovami "a upadla som do ríše snov", ale aj kapitoly samozrejme mohla trochu inak sformulovať. Prišli mi také na jedno kopyto.

Hlavná hrdinka tam stále len plakala, samozrejme som si vedomá toho, o čom tá kniha je, ale Zoe tam plakala fakt pre také úplne hlúposti pri ktorých budete určite iba krútiť hlavou. Ale Zoe mi celkovo liezla v celej knihe poriadne na nervy, jednoducho treba si to prečítať a pochopíte.

Ale čo sa týka samotného deja a knihy, tak bol naozaj veľmi krásny. A autorka to naozaj nádherné vymyslela. Ja by som takéto niečo nevedela vymyslieť za žiadnych okolností, čiže celkovo musím povedať že to bola naozaj nádhera.

No a teraz otázka vlastne či bola táto kniha smutná?! Áno, kniha či už to má napísané v anotáci alebo v samotnom názve tak áno, smutné to samozrejme je. Ale neplakala som. Áno, pri prvej a poslednej kapitole mi išli slzy do očí, ale inak nie. Teda tým chcem povedať, že kniha je smutná, ale u niekoho plač môže vyvolať a u niekoho zas nie. Takže za mňa taký priemer ale každopádne odporúčam pretože kniha je naozaj velmi krásna i keď má svoje chybičky :)

10.07.2021 4 z 5

Tichý pláč Tichý pláč Joe Peters

Na mňa kniha bola veľmi smutná už len preto lebo je podľa skutočnej udalosti a napísal to sám autor ktorý to prežil. Tá jeho matka je obyčajná sviňa, keď už takto hnusne to mám napísať, a samozrejme aj ostatní ktorí sa podieľali na tomto odpornom zverstve. Ja ani neviem, čo iné mám napísať, každí si to musí prečítať sám. Ale určite odporúčam ľuďom, ktorí majú na takéto niečo žalúdok lebo je to celé surové a zvrátene a pri niektorých pasážach mi behal až mráz po chrbte. Neodporúčam mamičkám.

Milovanie s vanilkou Milovanie s vanilkou Petra Hederová

(SPOILER) Toto bola za mňa taká ľahká oddychovka, nič ťažko písané nad ktorým by ste si lámali hlavu a premýšľali.
Jedine čo by som asi vytkla bola téma "BDSM" ktorú moc nemusím, taktiež ako ma nebavia knihy o gayoch a lezbičkách. Neprišla som im na chuť, a preto nemám rada ani filmy 50 odtieňov sivej. Ale samozrejme autorka za tú tému nemôže, jednoducho musia existovať aj takí čitatelia ktorým to žiaľ nevyhovuje toto sú čisto len moje slová a môj názor aký mám vlastne k tomúto všetkému.
Ale vráťme sa teraz ku knihe. Také menšie mínus by som ešte dala za hlavnú hrdinku Lenu ktorá mi prišla hrozne detinská a sebavedomá, autorka ju mohla opísať viac dospelejšiu pretože pri niektorých pasážach mi Lena prišla zmýšľaním fakt ako teenegerka. Inak, ako som hore spomínala 50 odtieňov sivej, autorka v tejto knihe na začiatku opisovala veci, ktoré mi prišli presne ako z filmu. Tak ma to tak trochu zamrzelo a dúfala som, že to nebude úplne podobne tomu, ale našťastie nie. A nebojte sa, neprotirečím si, videla som film už dávno, ale neuchvátil ma ako ostatných. Toto bolo také menšie mínus ku knihe ktoré som si nemohla odpustiť a musela som ich napísať.
Inak celkovo na knihu sa nemôžem sťažovať pretože bola písaná fakt podľa mojich predstáv. Bola fakt ľahko písaná, čo ja v knihách mám veľmi rada, pretože sa viem pri tom úplne odreagovať a nemusím nad ničím premýšľať. Koniec bol otvorený a to znamená, že sa musím pustiť do dvojky s názvom "hádaj, s kým spíš". Za mňa určite odporúčam.

Útěk Útěk C. L. Taylor

Tento thriller musím zaradiť tiež do takých slabších. Nebolo to zlé, ale čítala som už aj lepšie.
Autorka to napísala na 368 strán čo je podľa mňa pri takomto deji úplná zbytočnosť. Krátke kapitoly, ale veľmi až zdĺhavý príbeh. Jednoducho povedané, táto kniha je až moc dlhá na to, že to patrí do tých slabších thrillerov.
A keď už hovorím o thrilleri, skôr by som túto knihu zaradila medzi detektívky. Nebolo tam to napätie, neboli tam tie "zimomriavky" kdežto pri niektorých thrillerov ich mávam.
Dej bol celkom jednoduchý, a v polke knihy sa dozviete ako sa to skončí. To je tiež jedno z mínus ktoré ja v knihe nemusím. Mam rada, keď autor napína až do samého konca a koniec je úplne iný, než aký predpokladáte.
Ale ako kniha to nebola zlá. Určite odporúčam.

Dcery jezera Dcery jezera Wendy Webb

Zo začiatku som mala pocit, akoby čítam fantasy. Vlastne keď sa na to tak spätne pozerám, celá kniha bola taká trochu "s prvkami" fantasy. Nevadí, prežila som :D
Napriek tomu ma to celkom bavilo, akože aby som bola úprimná, nebola to vyslovene moja šálka kávy (aj keď v popise je napísané thriller/horor, ale kto si to prečíta, tak pochopí) do polky knihy som sa musela vyslovene nútiť do čítania, a od polky to už našťastie bolo celkom fajn. Ako horor mi to nepríde vôbec, aj keď možno existujú ľudia, ktorí sa boja fakt že všetkého, tak tým to naozaj neodporúčam :D, ale keď som to prežila ja, a to sa celkom istých vecí, ktoré boli v knihe spomenuté strašne bojím, ale prežila som to, a vôbec mi to neprišlo hrozné. Dokonca som to zvládala čítať aj večer. Pri čítaní bolo možno dvakrát, keď sa mi postavili chlpy na tele, a zatriaslo ma :D ale inak v pohode. No a čo sa týka žánru thriller, tak k tomu by som túto knihu asi najviac prirovnala.

Kniha bola rozdelena na dve časti na prítomnosť a časť z pred sto rokov, čiže 1905 tuším. Mňa osobne bavila časť s prítomnosťou, aj keď z minulosti autorka písala jeden milostný príbeh, ktorý bol inak brutálne smutný, a nejeden krát som mala slzy v očiach :( inak celá kniha bola podľa môjho názoru veľmi smutná, a aj to veľmi smutne skončilo.
Z minulosti sa spomínali také veci, ktoré mňa osobne vôbec nebavili, príklad: kone na povraze, rôzni králi/kráľovné a pod. toto ide mimo mňa.

Každopádne knihu autorka napísala celkom fajn. Kapitoly boli krátke. Jedine za čo by som dala menšie mínus je to, že tam bolo ozaj veľa kapitol, ktoré tam autorka ani nemusela dávať a prišli mi zbytočne vďaka čomu čitateľ prichádza o to najpodstatnejšie v knihe.

Ale inak kniha nebola zlá, a určite ju odporúčam všetkým :)