KáťaM. KáťaM. komentáře u knih

Její konec Její konec Shari Lapena

Shari Lapena píše jedny z nejlepších psychologických thrillerů, její knihy jsou pro mě vždy sázka na jistotu, a to nejen při shánění čtení pro sebe, ale i pro mou mamku. Její poslední knížka mě bavila snad ještě víc, než ostatní, bohužel už ale znám vzorce chování postav. Moc se líbí, jak Lapena napíná čtenáře, žene situace do krajností a nutí nás číst dál. Umí nenásilně do knížky napasovat příběhy, které se staly postavám v minulosti. Ani od této knížky se nešlo odtrhnout. Co mě ale trochu nakrklo, byl konec. Ani tak ale na autorku nezanevřu a těším se na cokoli dalšího, co z jejího pera vyjde. A nutno dodat, že audioverze je opět skvěle namluvená a právě projev interpretů ještě víc umocnil můj čtenářský zážitek. Martinu Hudečkovou a Libora Hrušku mám už s autorkou neodmyslitelně spojené, od autorky ale víc doporučuji jiné knížky (třeba Někoho cizího v domě nebo Nevítaného hosta).

30.10.2021 3 z 5

Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Rozhodně se nedá říct, že by šlo o vycpávkový díl, jak už to tak u druhých dílů bývá. První se mi ale líbil daleko víc, někdy tady totiž děj plynul tak rychle, až jsem vůbec nestačila vstřebávat, co se vlastně dělo, zvlášť závěr byl takový moc rychlý. Určitě se ale pustím i (v mém případě do poslechu) posledního dílu, chci vědět, jak trilogie dopadne. Druhý díl hodnotím jako lepší průměr.

25.04.2021 3 z 5

Dešťová hůl Dešťová hůl Jiří Hájíček

Jiří Hájíček už je nyní pro mě sázkou na jistotu. Jeho příběhy z českého prostředí (z jižních Čech), které mapují některé zdánlivě méně významné etapy našich dějin, mají něco do sebe. Tentokrát nás zavádí do doby zavedení nového občanského zákoníku, se kterým se pojily velké čachry s pozemky na úkor nic netušících obyčejných lidí. Jeden takový podvod Zbyněk rozplétá na žádost své kamarádky z dětství Bohuny. Dešťová hůl je knížka o hledání podstaty života. Moc se mi líbilo, jak urputnou postavu Hájíček vytvořil, Zbyněk mi byl sympatičtější, než všechny jeho ženské hlavní hrdinky. Moc se mi líbilo, že velkou roli hrál v knížce katastr nemovitostí, byť ne vše se zcela shoduje s realitou, jak už podotkli někteří čtenáři přede mnou. I tak mě ale Dešťová hůl oslovila ze všech knih autora asi zatím nejvíc. Audioverze se povedla.

25.01.2021

Dokonalá manželka Dokonalá manželka J. P. Delaney (p)

Po velmi dlouhé době jsem narazila na thriller, který hodnotím plným počtem hvězd. S koupí této knížky jsem šla prakticky na jistotu, Ta přede mnou od autora se mi moc líbila a doufala jsem v podobný psychothriller. Z prvních recenzí jsem byla trošku jako opařená. První čtenáři totiž od thrilleru nedostali to, co očekávali, navíc každý strašil o tom, že hlavní hrdinou té knížky je robot. Vzhledem k tomu, že nejsem vůbec technicky založená, knihu jsem nějakou dobu odkládala, říkala jsem si, že to jsem asi šlápla vedle. Skepse mě neopustila ani po přečtení první části knihy, ale pak to šlo, jedna zápletka střídala druhou. Když jste si mysleli, že konečně chápete záměr hlavního hrdiny, autor přišel s dalším zajímavým zvratem. Bylo to napínavé až do konce, závěr se mi vryl pod kůži. Proto ani vy knihu o robotce, která vznikla, aby nahradila manželku bohatého "ajťáka" nezavrhávejte. Vážně stojí za přečtení a hlavně ten dodatek, o tom, jaké roboti jsou patentované, a jaké se vyvíjí, anebo dovětek autora, který leccos osvětluje. J. P. Delaney je sázka na jistotu, velmi doporučuji!

08.11.2020 5 z 5

Toulky českou minulostí 1 Toulky českou minulostí 1 Petr Hořejš

Knížku jsem poslouchala jako audioknihu. Čekala jsem, že si tak připomenu české dějiny, mám dějepis ráda, ale musím říct, že mi knížka připadala zbytečně vleklá, zabírala se až zbytečnými podrobnostmi (opravdu nepotřebuji vědět, jaký měl svatý Václav tvar hlavy). Audiokniha vznikla tak, že se pospojovaly jednotlivé díly, které v minulosti vysílal Český rozhlas. Když už to spojují do audioknihy, čekala bych, že tam sestříhají alespoň úvodní a závěrečnou znělku, to bylo trochu rušivé. Špatná byla i kvalita poslechu. Některé interprety nebylo (obzvlášť při poslechu v autě) skoro slyšet. Skoro bych řekla, že klasická kniha by bývala v tomto případě lepší. Knížku hodnotím jako průměr, čekala jsem víc.

26.09.2020 2 z 5

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Collen Hoover mám moc ráda, byla jsem trošku skeptická, že autorka, která píše hlavně dojáky, napsala thriller, zprvu jsem se do něj moc nehrnula, ale nalákaly mě skvělé recenze, nakonec jednu pozitivní musím přidat taky. Moc se mi líbilo, že šlo o příběh ze života spisovatelek - slavnější Verity Crawfordové, která po fatální nehodě nemůže dopsat svou úspěšnou sérii, a Lowen Ashleighové, která ji má nahradit. Lowen se dostává k přípravám své předchůdkyně a také k jejím tajným deníkům. Její zápisky odhalují šokující rodinné tajemství. Příběh mě neskutečně vtáhl, krásně plynul a ten konec, to byla pecka. Audioverze se skvěle poslouchala, za mě velké doporučení, i když od autorky jsem četla už lepší knížku.

22.07.2020 4 z 5

Manželova žena Manželova žena Jane Corry

Manželova žena mě velmi mile překvapila. Vzhledem k hodnocení na Databázi knih jsem neměla velká očekávání, mně se ale moc líbila. Je o čerstvě vdané právničce Lily, která před svým manželem leccos skrývá stejně jako on před ní. Její kapitoly se střídají s vyprávěním její sousedky Carly, maličké holčičky, která žije se svou maminkou a vypořádávají se s tím, že jsou přistěhovalkyně z Itálie. Životy Lily a Carly se v různých etapách života protnou a my čtenáři sledujeme, co dokážou nevinné malé lži, které se postupně nabalují. Asi do třetiny knihy jsem měla pocit, že poslouchám rodinné drama a ne psychologický thriller, ale zhruba od třetiny se atmosféra proměnila. Fascinoval mě především popis postav - autorka nám je dokázala dostat tak blízku k tělu třeba tím, že nám napsala, jaký parfém zrovna použily. Oceňuji hlavně to, že jsme se v příběhu setkali s právničkou, která nutně neměla sexy tělo (byla dokonce při těle) a ani nevyhrála každý svůj případ, to bylo velmi sympatické, postavy právníků mě v knihách velmi rozčilují, protože jsou mimo realitu, tady to ale byla jiná káva. Mrzelo mě, že zápletky pak byly rozuzleny takřka na jeden nádech. Knížku jsem poslouchala jako audioknihu. Ivana Milbachová se moc příjemně poslouchala. Za mě velké doporučení!

09.05.2020 4 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Tenhle thriller, kde se v malebném hotelu, který se důsledkem sněhové bouře ocitne bez elektřiny, vraždí, nebyl špatný. Bylo to mrazivé a napínavé, stránky mizely samy pod rukama. Líbil se mi náhled na situaci pohledem všech hostů, krátké, ale o to údernější kapitoly. Pořád jsem sama v duchu hádala, kdo je vrah, a co ho k tomu vede, autorka nám po celou dobu čtení podsouvala nejrůznější teorie, takže se mé teorie s každou stránkou měnily. Závěr mě ale docela zklamal, byl zbytečně rychlý, navíc úplně odtržený od zbytku knihy. I tak Nevítaného hosta řadím k těm lepším thrillerům a ráda si od autorky zase něco přečtu, jen ta očekávání už nebudou tak vysoká.

16.04.2020 4 z 5

Matčina volba Matčina volba Samantha King

Bohužel přidávám se k nejnovějším komentujícím, za mě to taky bylo velké zklamání. Tohle určitě nebyl thriller, ale takové obyčejné rodinné drama, ještě ke všemu dost divně podané. Tento debut se za mě bohužel příliš nepovedl, ale autorce jako takové bych dala v budoucnu ještě šanci. Dojalo mě její poděkování, jak si uvědomuje, co pro ni znamená rodina, pevně věřím, že tyto city jednou do nějaké knihy vtiskne lépe, držím jí pěsti.

01.12.2019 2 z 5

Ani muk Ani muk David Jackson

Za mě rozhodně jeden z těch lepších thrillerů. Neotřelé téma, zajímavé hlavní postavy, super spád (konec se na můj vkus teda uspěchal až moc). Více postřehů ze čtení jsem uvedla v recenzi, kterou jsem zde publikovala, za sebe můžu doporučit, ale nečekejte ten typ thrilleru, který se budete bát číst, když jste sami doma.

27.06.2019 4 z 5

Papírová princezna Papírová princezna Erin Watt

Víte, ono by bylo strašně jednoduchý se nad touhle knížkou povznést a říct, že to je brak. Já si ale uvědomuji, že už nejsem cílová skupina. Je to takové BDSM pro mladší, kterému se nevyhýbají klasická klišé (prostředí bohatých, mocných, krásných... lidí). Když si představím, že se nějaké slečně dostane kniha podobného ražení do rukou poprvé a ještě s takovou sarkastickou hrdinkou, musí to být vážně jízda a vůbec mě nepřekvapuje tak vysoké hodnocení. Utvrdilo mě to v přání mít jednou děti - kluky, fakt mě "děsí," co by jednou četly "moje holky," když dnes je k dostání tohle...
Vytkla bych název - nevím, jestli se někde minul překlad s originálem, ale nepřijde mi teda moc přiléhavý. Trošku mě rozzuřilo, jak se hlavní hrdinka "mstila" jednomu drzému nápadníkovi, to už bylo trošku moc, ale kolem a kolem... Nepřiznala bych to nahlas, ale mezi námi, Royalové mě taky pohltili a přečetla jsem si super knihu. A když vidím ta hodnocení dalších... Ne, to nepřiznám! :-)

10.02.2019 4 z 5

Drak na polní cestě Drak na polní cestě Jiří Hájíček

Jako vždycky, skvělá práce, miluju, jak autor zachycuje dobu, uvítala bych kdyby knížka byla ještě trochu delší. Audioverze je skvěle načtená, rozhodně můžu doporučit.

01.11.2024 4 z 5

Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Tohle byla prostě dokonalost! Strhující čtení, měla jsem pocit, že čtu o opravdové osobnosti, strhující čtení až do posledních stránek, audioverze byla úplně skvěle načtená, dokonalé přechody, moc doporučuji.

12.10.2024 5 z 5

Dítě prachu Dítě prachu Nguyễn Phan Quế Mai

Tahle autorka prostě umí psát. Popisuje část dějin, se kterou se většina z nás v dějepisu nesetkala, přitom je to tak zajímavý výsek dějin, který vede k pochopení mnoha dalších událostí. Knížce bych vytkla jen klišé konec, Hory zpívají se mi líbily o chlup víc. Jsem ráda, že jsem měla možnost se zase něco dozvědět o vietnamském národů, o jejich houževnatosti a smutných dějinách. Vytkla bych výběr interpretky - na můj vkus opravdu přehrávala, což občas na mě působilo až rušivě. Knížky autorky s radostí doporučuji.

21.09.2024 4 z 5

Arabská žena Arabská žena Tanya Valko

Vůbec mi neseděla hlavní hrdinka, naivní a strašně hloupá, jednoduchost prosakovala i celým příběhem, pozitivum vidím v tom, že se to autorka aspoň nesnažila podávat jako autentický. Kdybych věděla, že obsahem bude i popis zneužívání dětí, do knihy bych se nepouštěla. Líbil se mi popis tradiční indické rodiny a také to, že autorka neházela všechny do jednoho pytle, jsou ale lepší knížky s touto tematikou, za mě tedy lepší průměr.

20.08.2022 3 z 5

Makléř Makléř Martin Kodýdek

Taková nenápadná knížka a takové překvapení, zasloužila by si, aby vyšla ve větším nakladatelství a dostalo se jí nějaké reklamy. Moc jsem si příběh užila, bylo to uvěřitelné, tvrdé, drsňácký svět, cítila jsem se jak v Grishamovi, ale v českém prostředí. Poslouchala jsem audioverzi a doufám, že se do ní dostanou i další autorovy knihy. Palec nahoru!

15.05.2022 5 z 5

Fáma Fáma Lesley Kara

Mně se moc líbila atmosféra knížky a prostředí, ve kterém se odehrávala, prostě jsem do něj vklouzla, byla jsem v takovém tom správném napětí, zápletka i vyvrcholení super, řekla bych taková ta klasika žánru, určitě se pustím i do dalších knížek autorky. Knížku vřele doporučuji navíc v audioverzi, je skvěle načtená!

15.05.2022 4 z 5

Zvon Zvon Neal Shusterman

Solidní zakončení série, nejvíce se mi ale líbil Nimbus.

11.11.2021 4 z 5

Vyvolávač deště Vyvolávač deště John Grisham

Tak tady jsem se opět ujistila v tom, že Grisham patří mezi mé nejoblíbenější autory. Jeho příběhy o chudých studentech práv jsou nesmrtelné a nejlepší na tom je, že Grisham se neopakuje, vždycky v knížkách potkávám nové osudy. Knížku jsem si užila od začátku až do konce, plné hodnocení neuděluji jen z toho důvodu, že jsem od autora četla třeba Dovolání nebo Předvolání, to je ještě další level, pokud to vůbec jde. Chtěla bych tu ale ještě vyzdvihnout projev interpreta Otakara Brouska, to, jak měnil hlasy, to bylo fenomenální, kéž by všichni interpreti vyprávěli knížky takhle!

30.10.2021 4 z 5

Za pět let Za pět let Rebecca Serle

Na knížku mě tehdy nalákaly skvělé recenze a také krásná obálka. Moc se mi líbilo, jak hlavní postava, právnička Dannie, měla svůj život zorganizovaný, skvělý byl i kontrast s její kamarádkou, která k životu přistupovala mnohem volněji. Byl to moc hezký, částmi i dojemný příběh (i když pro mě asi ne tolik, jak autorka zamýšlela, tolik se mi do srdce asi nevryl), knížka určitě stojí za přečtení, dnes bych dala přednost psanému textu, hlas Jany Strykové mi bohužel příliš nesedí. Je to nevšední příběh, nesmíte ale od knížky čekat nic přelomového.

28.10.2021 4 z 5