Kate3003 komentáře u knih
Po dočtení páté knihy Srdcerváčů se trošku vnitřně peru s tím jak komiks vnímám. Pořád mi to přijde jako ňuňatý příběh který se krásně čte a má opravdu velmi povedenou kresbu, ale na druhou stranu už mi některé věci přijdou do komiksu dané maličko na sílu.
Chápu, že autorka chce ve svých knihách upozornit na různé problémy, či situace, které mohou lidi potkat a říci všem, že je v pořádku se někdy cítit zle. Že není třeba se bát o svých problémech mluvit a říct si o pomoc, což opravdu oceňuji, ale nacpat veškeré tyto věci do jedné skupiny osob či rodiny mi úplně nesedí.
Mám s toho trošku pocit, že aby bylo upozorněno na vše tak každá osoba v komiksu dostala do vínku některou vlastnost/problém kterou chtěla autorka vytáhnout na světlo. Zároveň je však tato situace hozena jen tak do pléna bez většího propracování, takže to trochu působí jako přebytečná informace. Mě osobně by bylo milejší, kdyby se zaměřila pouze na nějakou část, tak jak tomu bylo třeba v prvních třech komiksech a další životní situace zařadila do samostatného komiksu, případně k úplně novým postavám i kdyby ve stejném světě.
I přes tohle všechno jsem, ale dostala přesně to co jsem očekávala. Komiks, který je díky své kresbě pastvou pro oko a scény, které při přečtení vyvolají úsměv na tváři. Přesto, že komiks vlastně řeší vážná témata, pořád si zachovává takové to miloučké prostředí do kterého se člověk rád vrátí.
Za poskytnutí komiksu k recenzi v rámci spolupráce velmi děkuji Albatrosmedia
Kniha Trnitá kletba pro mě byla velmi milým překvapením. Příběh jsem si opravdu užila od začátku až do konce a přestože bylo pár míst, kde se toho až tak moc nedělo a bylo to trochu více o popisech, tak jako celek byla kniha opravdu zajímavá.
Navíc ten svět který autorka vytvořila je naprosto skvělý. Nejen že obyvatelé Plantae umí za pomoci své síly vypěstovat rostliny s kterými jsou příznění, ale jsou rozděleni podle určitých předpokladů a typu rostlin do určitých skupin. Jejich moc má i nějaká pravidla což se mi opravdu hodně líbí, protože často se v příbězích setkáváme s tím, že hlavní hrdina či postavy v knize mají nějakou moc, ale bez jakýkoliv omezení či pravidel. Takže za to rozhodně plusové body.
U tohohle to ale nekončí, pro dokreslení atmosféry jsou do příběhu zasazeny i legendy, pohádky, historie nebo i hry související s tímto světem. Autorka si dala opravdu hodně záležet a vše propracovala do sebemenšího detailu a postupně vše dávkuje v příběhu tak jak na vše přichází hlavní hrdinka. Takže za mě skvělé a chci se o tomhle světě dozvědět mnohem víc.
Když už jsme u hlavní hrdinky tak u ní rozhodně oceňuji, že to není supersilná a dokonalá osoba, kterou najdeme v každé druhé knize. Baví mě na ní to jak vlastně spoustu věcí pokazí, ale i to že si sama dokáže přiznat svou chybu. Její chemie s dalšími postavami (hlavně s jistým guvernérem) je opravdu velmi povedená a i její vývoj a uvědomění v průběhu příběhu bylo velmi dobře zpracované.
Romantická linka je v knize opravdu hodně slow burn a působí spíš tak jako od nenávisti k přátelství než k lásce, ale kdo ví jak se to vyvine dál. Celkově je tato linka, ale spíš v pozadí a nehraje v příběhu úplně prim. Autorka do pozadí příběhu skryla spoustu dalších témat, které si přečtete mezi řádky a myslím že se povedlo je zapracovat velmi dobře, protože nepůsobí jako kdyby do knihy byli natlačeny násilím, ale přirozeně plynou s příběhem. Jsem opravdu zvědavá co přinese další díl, protože ten jednoznačně chci přečíst.
Jednu malou výtku mám k anotaci, kterou jsem si přečetla až teď a její konec mi úplně nesedí k tomu co se v příběhu děje, ale to je opravdu maličkost a jelikož většina z nás anotace nečte ani si nevšimne. Knihu rozhodně doporučuji přečíst a pak mi můžete napsat jestli i za vás je to s anotací stejně.
Za zaslání výtisku na recenzi v rámci spolupráce děkuji @albatrosmedia
Jedná se o velmi zajímavou fantasy knihu s námětem severské mytologie. Kniha má opravdu skvělý příběh, ale první čtvrtina knihy se mi četla trochu hůř. Jeden z důvodů proč je začátek trošku obtížný na čtení je to, že hned od začátku autorka zasype čtenáře spoustou jmen, míst a dalších věcí u kterých jsem si vlastně ani nebyla jistá o co jde. Celkově bylo chvíli těžké se zorientovat v událostech a reáliích, ale jakmile jsem tento prvotní šok překonala a porovnala si v hlavě kdo je kdo a co se vlastně děje, tak už to bylo super.
Chápu, že jako úvodní díl série musí kniha obsahovat i tu seznamovací část, které nás připraví na vše co se bude odehrávat dál. Přestože má kniha docela malá písmena, tak po překonání těch prvních 150 seznamovacích stran, kde se toho moc neděje už stránky ubíhají celkem rychle.
V příběhu se střídají pohledy tří postav, které jsou pro příběh stěžejní. Mě osobně se nejvíc líbili části z pohledu Hirky, kterou jsem si stejně jako Rimeho velmi oblíbila. Hlavní hrdinové jsou velmi rozdílní a velmi mě bavil jejich vývoj v průběhu knih i jejich chemie v částech kdy se s dějem museli popasovat společně.
Autorka vytvořila opravdu velmi zajímavý svět plný sveřepých seveřanů, ale i pověr, které dokážou i ty nejotrlejší připravit o jejich odvahu nebo naopak těm vychytralejším napomoci k dosažení jejich cílů. Ocenila bych dovysvětlení některých záležitostí z knihy, protože dost témat je pouze načato, ale nejsou dotaženy. Čekám ale že toho se možná dočkáme v dalších dílech. I přes pomalejší rozjezd knihy jsem velmi zvědavá jak bude tato série pokračovat a mohu ji rozhodně doporučit.
Za poskytnutí knihy k recenzi velmi děkuji nakladatelství @hostbrno
Kniha měla velmi slibný rozjezd. Hned začátek knihy byl nabitý akcí a skvělou tak trošku tajemnou atmosférou, kterou se autorce povedlo velmi hezky vykreslit. Bohužel po pár desítkách stran tohle nadšení opadlo a děj se najednou jakoby zastavil na místě a začal se tak trochu točit v kruhu. Dočkáme se totiž prvního velkého zvratu a pak najednou se vše zaměřuje jen na tuto skutečnost a vše ostatní jakoby se odsunulo na druhou kolej.
Autorka má naštěstí velmi čtivý styl psaní takže i části kde děj stagnoval se naštěstí četli dobře a napomáhala tomu i skvělá chemie mezi hlavními postavami jestli se to tak dá označit. Kousavé rozhovory mezi hlavní hrdinkou a přízrakem byli opravdu skvělé a jejich rozdílné povahy se skvěle doplňovali. Trochu pokulhával popis prostředí a celkově světa, který si zasloužil trošku víc prostoru. Bylo zde pár zajímavých věcí jako rozdělení duchů a přízraků, ale chtěla bych se toho asi dozvědět více.
Ke konci se děj knihy znovu rozjel a vrátila se atmosféra, která na mě dýchla na začátku. V knize nehledejte romantickou linku, ale za mě je asi jen dobře, že se ji tam autorka nesnažila dosadit. Jako celek kniha vlastně nebyla špatná, našlo se zde několik zajímavých zvratů, které mě poměrně překvapily, ale Kouzl rodu Thornů mě od autorky zaujali mnohem více. Další díl si asi přečtu, protože mě zajímá jakým směrem se autorka vydá.
Autor má poměrně příjemný styl psaní takže i přes velký počet stran se docela dobře četla. Bohužel, ale zároveň je v knize dost poměrně nudnějších částí takže ne vždy čtení úplně utíkalo.
Námět příběhu byl rozhodně zajímavý a našlo se v něm i pár nečekaných zvratů, ale dost času se točil v kruhu událostí bez nějakých větších odboček. Hlavní hrdinka Spensa se snaží přijít na to co se stalo s jejím otcem a je ochotná udělat pro to v podstatě cokoliv. Její zápal je obdivuhodný, ale občas je na ránu. Spensa v průběhu knihy prochází určitým vývojem což je fajn. Ostatní postavy jsou také poměrně sympatické, ale je jich tam poměrně dost.
Celý příběh byl tak trochu jako na houpačce. Chvilku je děj plný akce a zajímavých událostí, ale v zápětí zase skočí k rutinímu koloběhu nezajímavých událostí. Oceňuji doplnění o různé nákresy a obrázky související s knihou.
Do dalších dílů se asi pustím, ale nějak si zatím nejsem jistá jaký mám z knihy pocit a zda se mi vlastně líbila nebo ne.
Cesty jednotlivých postav se rozdělili a my tentokrát sledujeme různě cesty Geralta, Ciri a Yennefer. Přestože já obvykle tohle střídání pohledů moc nevyhledávám tady mi to vlastně až tak nevadilo.
Mocenské boje mezi čaroději, králi a císařstvím se vyostřují. Jednotlivé království jsou ve válce a každý se snaží získat převahu. Jenže jak už to tak bývá není to tak jednoduché. Navíc pořád všichni touží získat Ciri, která je hlavní "cenou" téhle mocenské hry.
Jenže jak se zdá Ciri má nyní nové plány a začala zcela nový život ve kterém nefigururuje nic z její minulosti. Dokonce ani Geralt ne, přestože on se pořád snaží ji najít a ochránit. V tomto díle se k již známím postavám přidávají nové a docela zajímavé a osvěžující postavy. I když v některých případech jsem měla trochu problém s rozeznáním.
Tak jak je ve světě zaklínače zvykem ani tyto nové postavy nejsou zcela bez chybičky a mnoho nedořešených záležitostí z minulosti. Nové postavy byli příjemným zpestřením a jsem opravdu zvědavá kam se jejich osud bude ubírat dál.
Jsem ráda že jsem po zklamání ze série Z krve a popela dala autorce ještě šanci a dostala jsem se k této sérii. I když měla kniha přes 600 stran tak stránky mizí jak nic díky velmi čtivému stylu psaní autorky.
Při čtení mi občas dělalo problém, že dvě postavy v knize se jmenují hodně podobně. Jejich scény se dost střídají takže mi občas nedošlo, že už nejsem u Nyktose, ale objevil se Nektas. Jakože chápu že jejich charaktery jsou poměrně odlišné, ale při běžnějších rozhovorech to není moc poznat.
Baví mě interakce mezi Serou a Nyktosem. To jejich škádlení a to jak Sera zkouší jeho trpělivost je opravdu zábavné i když se stejně jako v prvním díle občas situace tak trochu opakují.
Trošku se začínám mít problém se orientovat v postavách, protože se vedlejší postavy objevují mnohem častěji než v předchozím díle. Chápu, že autorka chtěla využít postavy, které v příběhu vytvořila, ale v tom množství se bohužel jednotlivé charaktery špatně sledují a já pak nevím kdo je kdo.
Ze začátku se toho v příběhu zas tak moc neděje, ale díky čtivosti to až tolik nevadí. Postupně se v knize objeví několik zajímavých zvratů a já jsem opravdu zvědavá kam se bude celý příběh dál ubírat. Ani zde se autorka nevyhnula občasnému točení v kruhu a opakování některých událostí.
I přes tyto skutečnosti jsem si čtení opravdu užila a opravdu se těším na pokračování. Děkuji Albatrosmedia za poskytnutí knihy v rámci spolupráce
Tohle je prostě další návrat do dětství a neskutečná nostalgie. Přestože jako dospělá více vnímám trošku děravý a uspěchaný příběh tak moje dětské já ho prostě pořád miluje.
Celý svět vykreslený v příběhu je skvěle promyslen a líbí se mi propojování života strážkyn s běžným životem a poukázání na to, že i když jste "nadpřirozené" bojovnice za dobro můžete se potýkat s naprosto běžnými problémy.
Tentokrát se kromě běžným problémům ve škole a s rodiči přidá i tým detektivů vyšetřující zmizení Elyon a jejích rodičů. Mezitím se v Meridiamu Fobos snaží dotáhnout své plány do zdárného konce, ale Elyon se konečně zajímá o to co se děje kolem. Takže se vše ještě víc zamotává. Naštěstí Cordelie pořád věří, že Elyon není tak špatná a strážkyně pomohou s řešením. Už se těsím až vyjde další díl a já si budu moct přečíst kam se příběh posune dál, protože po těch letech si detaily úplně nepamatuji.
Nevěděla jsem co od knihy čekat když se mi dostala do ruky, ale zaujala mě obálkou i anotací a po přečtení krátké ukázky mi bylo jasné, že tuhle knihu si chci přečíst.
Snad každý z nás někdy slyšel takový ten tichý hlásek v hlavě, který mu říkal, že na něco není dost dobrý nebo že to prostě nezvládne ať to rovnou vzdá. Podobný hlásek nebo v tomto případě spíš hlas má v hlavě i hlavní hrdina této knihy učitel Petr.
Jenže ten jeho hlas v hlavě není jen takový ten občasný záchvěv, ale je to neústupný vetřelec, který se Petra snaží přesvědčit o své pravdě. Tento hlas totiž patří obsedantně kompulzivní poruše s kterou se musí hlavní hrdina každý den potýkat.
Co je vlastně obsedantně kompulzivní porucha jsem tak nějak věděla, ale mít možnost podívat se na ní z tohoto pohledu bylo ... asi nemůžu najít ani ty správná slova .. zajímavé, neuvěřitelné ... Forma rozhovoru, kterou byl příběh psán tomu dala úplně jný rozměr a myslím že velmi dobře přiblížila s čím se musí člověk trpící OCD potýkat.
Jediné co mi trošku chybělo byla část z doby kdy se hlavní hrdina rozhodl vyhledat pomoc. Zajímalo by mě jak tento "boj" probíhá. Novela za mě rozhodně stojí za přečtení navíc je celkem krátká takže se nebojte ji zařadit na svůj TBR, protože ji máte cca za hodinku přečtenou.
Druhý díl je trošku slabší než první, chybí mi v něm trochu více akce, ale jinak se mi kniha líbila. Příběh se tentokrát hodně točí kolem Willa a jeho cestou za změnou, ale samozřejmě nechybí ani pokus o odhalení Magistrova plánu s Tessou, která se snaží odhalit to kým vlastně je a kam patří. Po tom co jsem zjistil proč se Will choval tak jak se choval mi ho najednou bylo opravdu líto.
Série Pekelné stroje je další z knih o lovcích stínů. Příběh je zasazen do Viktoriánského Londýna a vypráví příběh Tessy, která je vtažena do světa stínů o kterém nic neví a zjišťuje, že je svět je úplně jiný než za jaký ho měla. Příběh mě naprosto pohltil i když mě občas rozčiloval Will, ale to už je asi úděl rodu Herondalů .
Magnus Bane je jedna z mých nejoblíbenějších postav ze světa lovců stínu. Miluji jeho humor a jeho pohled na svět. Přes všechny rány, které mu jeho dlouhý život přinesl si stále umí užívat života. V této knize se můžete s Magnusem trochu lépe seznámit a zjistit kde se v jeho životě vzala Camille nebo jaké bylo jeho první rande s Alekem. Líbí se mi i že Se Magnus proplétá všemi sériemi.
Upřímně vlastně moc nevím co si o této knize myslet. I když jsem si nechala nějaký čas na sepsání recenze, tak pořád z ní mám docela smíšené pocity. Na jednu stranu to byl úžasný příběh, ale na druhou poměrně nevím asi bych řekla šílený a překombinovaný.
Zmizení malé Kiery a následné pátrání po ní je opravdu srdceryvný příběh, kde autor skvěle vykreslil zoufalství, naději i další pocity jednotlivých postav. Na druhou stranu možná přidal až moc dramat okolo, která odbíhala od původního tématu a na mě to působilo trošku překombinovaně. Chápu, že autor chtěl zřejmně upozornit na více problémů, ale díky tomu začal celý příběh působit trochu nereálně.
V knize se střídali pohledy jednotlivých postav, ale zároveň se měnila i časová linka příběhu čímž celý děj dostával poměrně zajímavý směr. Občas jsem ale měla pocit, že se u některých linek trošku točíme v kruhu i když v tom se dlouho točilo i celé pátrání po zmizelé holčičce. Takže na jednu stranu to asi chápu.
Mrzí mě, že občas autor naznačil zajímavou stopu, které by se při vyšetřování mohl někdo chytit, ale následně ji nevyužil a nechal ji zapadnout v ději. Po dočtení celé knihy jsem opravdu byla dost rozpačitá.
Rozhodně se jedná o velmi zajímavé dílo, ale někdy je třeba řídit se pravidlem, že méně je někdy více. Jsem ráda, že jsem se nechala přesvědčit a knihu si přečetla a trošku si vyšla ze své komfortní zóny.
Bohužel tato kniha mi moc nesedla a čtení pro mě bylo dost těžké. Autor měl zajímavý nápad. Dokonce hned několik nápadů, ale tím že se je pokusil nacpat všechny do jednoho příběhu tak to byl nakonec jen chaos.
Celkově tomu nepomáhá i to jak byli jednotlivé kapitoly členěné a jak často se mění úhel pohledu vyprávění nebo čas ve ktrém se daná část odehrává. Celé dohromady je to zbytečně složité a čtenáře to spíše odradí než vtáhne do děje.
Svět který autor vytvořil mají obývat draci, andělé, elfové, trpaslíci a lidé, ale 95% příběhu slyšíme jen o dracích a andělích a těch 5% které dostali ostatní je tam vecpané spíš na sílu jen aby tam tyto obyvatelé byli zmíněni.
Mnoho věcí v příběhu není dovysvětleno, ale naopak naprosto nepodstatné věci dostávají spoustu prostoru. U některých částí jsem měla pocit jako bych je četla již po několikáté jen s malými obměnami.
Je škoda, že autor svět plně nevyužil a zaměřil se pouze na konflikt, ale nedal nám k němu moc indicíí. Takže kniha dostává bod za nápad, ale zpracování mě bohužel opravdu nenadchlo a na další díly mě nenalákalo.
Tohle ukončení série se opravdu povedlo i když konec byl možná trošku až moc "šťastný" na to jak se celá série vyvíjela. Kniha byla neuvěřitelně čtivá, vpodstatě pořád se tam něco děje a člověku to nedá úplně vydechnout. Jak linka Rose tak Lisi tentokrát byla opravdu zajímavá.
Bohužel mě Rose v určitých ohledech začala trošku štvát. Hlavně kvůli svému chování k Adrianovi. Naopak Lisa si svoji pověst trošku vylepšila protože už to nebyla ta ufňukaná princeznička z prvních dílů.
Přestože je dost věcí poměrně předvídatelých tak pořád se našlo i pár překvapivých momentů. Svým způsobem mě trošku zklamal konec protože většina postav najednou měla před sebou sluníčkovou budoucnost svých snů a i ti, kteří by ani nemuseli jsou najednou spolu naprosto za dobře.
Rozhodně jsem opravdu ráda, že se booklab rozhodl knihy znovu vydat s obálkami od Adela Stopka, protože jinak bych si tuto sérii asi nikdy nepřečetla a to by byla opravdu škoda.
Je opravdu škoda, že mi tahle série tak dlouho unikala a dostala jsem se k ní až teď. Ale ty původní obálky byly opravdu dost hrozné. Takže jsem ráda, že se Booklab rozhodl sérii vydat s novými obálkami.
Tenhle díl mě bavil zase o něco více než ten předchozí. Děj celkové mnohem lépe odsýpal a nebyl tak utahaný jako u předchozího dílu. Opravdu jsem si oblíbila Adriana a společně s Christianem to budou asi mé nejoblíbenější postavy. Naopak mě tentokrát docela štvala Rose, kterou jsem předtím měla docela ráda. Jenže její chování k určitě postavě a její zatvrzelé chování a jakási nerozhodnost v tom jak se má ke komu chovat mě dost iritovala. Jsem zvědavá co přinese další díl, protože tady se odehrálo pár velmi zajímavých zvratů a jsem opravdu zvědavá jakým směrem se to bude vyvíjet.
Tahle kniha mě zaujala obálkou a hlavně svou anotacíí, která působila opravdu zajímavé a slibovala opravdu slibný příběh. Jenže příběh, který je v knize popsán se od anotace bohužel tak trochu liší a po prvotním nadšení jsem dostala bohužel maličko studenou sprchu. Asi u této knihy tedy půjdu trošku proti proudu.
První třetina knihy mi dala opravdu zabrat a já se do knihy vůbec nemohla začíst. V podstatě nic zajímavého se tu nedělo a já měla pocit, že čtu spíš středoškolské drama než knihu o nadané kovářce, která vyrábí magické zbraně. Jakože vím, že je kniha YA, ale tohle mi sem moc nesedělo.
Hlavní hrdinka Ziva trpí úzkostí, což si myslím autorka pojala velmi povedeně a navíc je příjemná změna po všech těch dokonalých hrdinkách, kterými se YA knihy většinou vyznačují. I magické schopnosti, které hrdinka má jsou velmi zajímavé vymyšlené a je škoda, že autorka vznik meče, který je hlavním tématem příběhu pojala tak nešťastně. Dle mého názoru byli okolnosti okolo vzniku meče opravdu zvláštně pojaté a vůbec mi to do příběhu nezapadalo.
Zbytek knihy už se mi četl mnohem lépe a děj pro mě plynul mnohem příjemněji i přes všechen chaos a dějové odbočky. Občas jsem měla pocit, že autorka toho chtěla použít hrozně moc a nemohla se rozhodnout co napsat a co ne a proto nakonec využila vše. A proto pak z některých nástrah vybruslili hrdinové až moc snadno. Hlavní hrdinka i ostatní postavy byli poměrně sympatické a po prvotním šoku jsem si je oblíbila. Námět jako takový byl opravdu zajímavý, ale díky mnoha odbočkám nebyl plně využitý. Některé části byli předvídatelné, ale našlo se i několik překvapivých momentů.
Celkové hodnocení pro mě bylo dost obtížné, protože kniha má několik pro, ale i pár proti. Nemohu tedy říct, že by se mi kniha vůbec nelíbila a rozhodně nabízí zajímavé téma, ale nadšená jsem z ní nakonec nebyla. Přesto, jelikož konec je dosti otevřený si nejspíše ze zvědavosti další díl přečtu, protože bych ráda věděla jak to všechno dopadně. A také jestli kovářka překoná svou úzkost a romantická linka dospěje k nějkému zajímavému závěru.
Za poskytnutí knihy na recenzi velmi děkuji @albatrosmedia
Kniha mě zaujala svou obálkou i anotací, protože kdo by se nechtěl podívat do hotelu plného kouzel, který se navíc každý den zjeví na jiném místě.
Stejně jako hlavní hrdinka i já se chtěla podívat jak takový hotel vypadá. Autorka v tomto ohledu popisy nešetřila a tak je první cca třetina knihy hlavně o seznamování se s hotelem a popisy jednotlivých pokoju, které jsou tak trochu upřednostněny před samotným dějem. Takže přestože má autorka příjemný styl psaní, který se dobře čte tak první část knihy se trochu vleče. Hlavní hrdinka se navíc ani na chvilku nezastaví aby si promyslela co dál a honí se od jedné věci ke druhé.
V druhé třetině knihy se vše zlomilo a autorka přešla od popisů hotelu k akci. I když hlavní hrdinka je stále do všeho trošku moc hrr a neuškodilo by jí další kroky trochu promyslet (ale chápu v YA to tak bývá často, takže žádné velké překvapení, že se do všeho pouští po hlavě) děj už velmi hezky odsýpá a konečně se dostáváme k jádru příběhu. Za pozlátkem velkolepého hotelu se totiž ukrývá spoustu věcí, které hosté nevidí a do kterých se hlavní hrdinka tak "trošku" zaplete.
Celý svět je velmi pěkně vystavěn a vůbec by mi nevadilo se do něj do budoucna znovu podívat. V příběhu nechybělo ani několik zajímavých zvratů, jen romantická linka by si možná zasloužila v knize trochu více pozornosti.
Celkově byla kniha fajn a přestože má i nějaké slabší stránky, čtení jsem si celkem užila.
Za knihu velmi děkuji @knihydobrovsky v rámci #spoluprace
Po přečtení knihy jsem pochopila označení "Fantasy ve stylu hitu Kouzla rodu Thornů", protože jsem měla pocit, že čtu v podstatě stejnou knihu jen zasazenou do jiného prostředí a trochu odlišnými postavami. I přes velkou podobnost obou knih jsem si, ale čtení užila. Když čtete hodně YA fantasy knih je jasné že náměty se budou určitým způsobem opakovat. Jsem ráda, že autorka využila zcela odlišné prostředí, které bylo velmi hezky vykresleno.
Zaujalo mě to jak byla v příběhu využita magie, celkově její rozdělení a to jak ji mohly jednotlivé postavy využít. Líbilo se mi, že tu měla magie svá pravidla a nejednalo se o neomezenou moc s kterou si každý může nakládat jak by chtěl. Postavy byli celkově sympatické i když občas jsem jejich jednání moc nechápala.
Jedná se o první díl, takže je zde trošku seznamování se s postavami a prostředím, i když ani s tím to autorka nepřeháněla. Začátek je trochu pomalejší na rozjezd. Jakmile se ale dostanete přes prvních pár kapitol, příběh nabere lepší tempo a čtení jde v podstatě samo. Autorka má příjemný styl a kniha je navíc opravdu hezky zpracovaná. Zápletka za mě byla trošku průhledná, o co některým postavám jde jsem odhalila velmi brzy, ale to neznamená, že by to příběhu nijak ubližovalo, protože celý záměr se odhalí až na konci.
V průběhu příběhu došlo k několika zajímavým situacím a zvratům, které jsem od autorky nečekala. Rozhodně mám v plánu se pustit do dalšího dílu, protože mě zajímá rozuzlení celého příběhu.
Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji Albatrosmedia
Měla bych se asi častěji pouštět do starších sérií, protože zatím mezi nimi objevuji fakt skvělé kousky a má to i druhou nespornou výhodu. Dost často už je většina série vydáná a já pak nemusím čekat rok na druhý díl.
Od autorky jsem již četla první díl série o Mercedes Thompson na kterou Alfa a Omega tak nějak volně navazuje. Respektivě se odehrává ve stejném světě, ale zaměřuje se na postavy, které byli v sérii o Mercedes vedlejší.
Baví mě to jak autorka vlkodlaky pojala a jejich odlišnosti od mnoha jiných verzí o kterých jsem si v minulosti četla. Trošku mě mrzí, že romantická linka chvilkami působila trošku jako uspěchaná instalove, i když bylo částečně vysvětleno proč tomu tak je, stejně bych uvítala trošku lepší propracovanost.
Skvělá byla úvodní povídka, která nastíní situaci a přiblíží nám seznámení hlavních protagonistů příběhu. Hlavní příběh obsahoval pár nudnějších částí, ale celkově jsem si čtení užila. Většina příběhu byla akční a až na pár částí se pořád něco dělo. Líbila se mi zápletka i když rozuzlení bylo na můj vkus trošku rychlé. Konec nechal otevřených několik otázek takže jsem velmi zvědavá na další díl.