kathla
![Panský dům a jeho dcery Panský dům a jeho dcery](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356360/pansky-dum-pansky-dum-a-jeho-dcery.png?v=1718742994)
Řekla bych zajímavější než první díl, jelikož ten byl dějově předvídatelnější. Válka v tomto díle určitě zamíchala dějem i osudy postav, což je zde ku prospěchu série. Ráda budu pokračovat čtením zbývajících dílů. Je to takové Panství Downton, což mne velmi bavilo - poměrně dost postav z různých vrstev.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Aristokratka u královského dvora Aristokratka u královského dvora](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449882/aristokratka-u-kralovskeho-dvora-57M-449882.jpg?v=1602158559)
Řekla bych, bezesporu, že je to zatím nejlepší kniha z celé série. Výborně jsem se pobavila, zřejmě nejvíc ze všech dílů. I ta změna prostředí byla nakonec příjemné osvěžení. Asi si koupím celou sérii :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Každý den je nový: Komiksový deník Každý den je nový: Komiksový deník](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504424/kazdy-den-je-novy-komiksovy-denik-wg1-504424.png?v=1666518339)
Velmi zajímavý experiment, kreslit si deník a díky tomu zjistit tak víc o mé oblíbené ilustrátorce, jak vlastně žije, jaká je náplň jejích dní. Je to tak jiné, ale místy tak blízké a "normální", co zažívá. Velmi mě to bavilo, a moc bych chtěla někdy nějaké pokračování.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hovor se smrtí Hovor se smrtí](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341853/hovor-se-smrti-z1H-341853.jpg?v=1493640016)
Má prvotina od autora, a dojmy... bylo to místy fakt drastické, že jsem řádky raději jen rychle přelétla a přeskočila. Leč na závěr se ukázalo, že to celé má své opodstatnění... Každopádně to není četba pro slabší povahy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177395/aristokratka-ve-varu-Yxg-177395.jpg?v=1582876493)
Velmi vtipné, určitě víc než první díl.
A ta kouzelná slovní spojení tomu dávají šmrnc.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dračí chůvy Dračí chůvy](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401566/morgavsa-a-morgana-draci-chuvy-u3n-401566.jpg?v=1549012388)
Velmi ráda beru dceři komiksy a sama je čtu. Tato série je tak propracovaná, nádherně ilustrovaná tak vtipná! Líbí se mi i odkazy na úplně jiná díla - všimli jste si postav ze seriálu Hra o trůny? :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Příběh služebnice Příběh služebnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/4217/pribeh-sluzebnice-udz-4217.jpg?v=1452366391)
Velká očekávání - pokud se natáčí film či seriál dle knižní předlohy, musím titul mít. Nicméně první polovinu knihy jsem se celkem nudila a v té druhé se to slušně rozjíždí, ale v nejlepším přestane... Téma velmi zajímavé, ale dalo by se z toho vytriskat víc! Celkový dojem průměr a už ji víckrát číst nemusím. Mám pocit, že seriál tentokrát bude lepší než samotná předloha.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379696/sedm-smrti-evelyn-hardcastlove-XJF-379696.jpg?v=1570632880)
Opravdu jedna z nejsložitějších knih, náročná i na orientaci v množství postav a jejich střídání. Obdivuji, že někdo dokáže něco takového napsat... Mělo to neotřelý nápad, velmi čtivé, originální a zajímavé.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Skvělá kniha, předčítala jsem ji dceři a leccos jsem se dozvěděla i já! Bavilo mne to, myslím si, že toto by se měly děti učit ve škole :) Psáno zábavnou formou, spousta přirovnání, fotografií a úkolů, které si děti mohou samy zkusit v lese. Kniha by neměla doma chybět žádnému dítěti.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Špatná dcera Špatná dcera](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372929/spatna-dcera-9hE-372929.jpg?v=1543048849)
Příjemné překvapení! Pěkně se děj rozjížděl a parádní byl ten rozrůstající se okruh možných pachatelů. Nevěřila jsem už nikomu... Velmi slušný titul.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![O zahradě O zahradě](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47100/o-zahrade-55l-47100.jpg?v=1633531133)
Díky této knize jsem začala sbírat celou tvorbu Pavla Čecha :) Neuvěřitelná, krásná, dojemná... Stále častěji ji chce předčítat a zkoumat i 5 letá dcerka, tak mám radost o to větší a těším se, až bude umět sama číst, že propadne kouzlu i dalším autorovým knihám jako já :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Příběh nového jména Příběh nového jména](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328574/genialni-pritelkyne-neapolska-saga-pribeh-noveho-jmena.jpg?v=1716454886)
Za mne lepší než první díl, v němž jsme měla pocit, že čtu a nic moc se neděje a najednou konec knihy :) Zde se toho stalo pravdu hodně a je to vývin nečekaný, nic předvídatelného. Velmi se těším na další díly, protože stát se může cokoliv...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nepravděpodobná pouť Harolda Frye Nepravděpodobná pouť Harolda Frye](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134461/nepravdepodobna-pout-harolda-frye-Jas-134461.jpg?v=1551335514)
Přečteno díky upoutávce na právě natočený film - knihu mohu jen a jen doporučit, je to pohlazení pro duši :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Polda a Olda Polda a Olda](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290927/polda-a-olda-jAc-290927.jpg?v=1459354452)
Moje dětství... Oceňuji, že je komiks pěkně pospolu vydaný jako kniha/-y. A jelikož jsme komiksoví nadšenci, tak bez problémů zaujal i mé děti. Pěkně čtení, kvalita a nostalgie.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zakletý v čase Zakletý v čase](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32016/zaklety-v-case-xcR-32016.jpeg?v=1581101165)
Originální, čtivé, dojemné a smutné. Na základě filmu jsem si pořídila i knihu. Četla se mi jedna báseň, ač je rozsáhlá. Zajímavé mi přišlo, že se neustále měnil věk hrdinů, ty všemožné kombinace přinášely zvláštní situace, paradoxy, a z toho plynoucí dialogy - oceňuji napsání takového díla a neztratit se v tom :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rybář Rybář](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468495/rybar-mYo-468495.jpg?v=1620312837)
Jako typický horor bych to nenazvala, spíš thriller - např. ve srovnáním s knihami S.Kinga. Viděla jsem tu i jistou podobnost s jedním s jeho děl. Nicméně dílo je to čtivé, nejzajímavější byla prostřední část a úplný závěr. Ale mezi knihy, které si chci ponechat, bych tuto nezařadila.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Modré z nebe Modré z nebe](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469485/modre-z-nebe-Nfx-469485.jpg?v=1617264527)
Na knihy od Pavla Čecha se vždy těším a opět nezklamala jak mne, tak ani 8 letou dceru, která z ní měla na konci spoustu pocitů a otázek :-) Je podobná svým stylem jako předchozí knihy, ale na druhou stranu i odlišná, za což jsem ráda, že se neopakují motivy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kája Saudek Kája Saudek](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32519/kaja-saudek-EVW-32519.jpg?v=1439759096)
Perfektní! Pro fanoušky Káji Saudka nezbytná kniha plná zajímavých informací již od jeho útlého dětství. Vše jsem opravdu se zájmem přečetla, je to zdařile napsané a určitě oceňuji spoustu obrazové dokumentace. Je to takový rodinný poklad!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Žena na lesní cestě Žena na lesní cestě](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419183/zena-na-lesni-ceste-7ri-419183.jpg?v=1572452527)
Skvělá kniha... nevíte celou dobu, co si myslet a na kterou stranu se přiklonit. Pár zvratů bylo opravdu zajímavých. Osobně mám raději, když je vícero podezřelých, ale i tak výborné čtení. A jak už bylo uvedeno v jiných komentářích: ...ten konec.... ?