katy87 katy87 komentáře u knih

Čarodějův synovec Čarodějův synovec C. S. Lewis (p)

Přečteno jako první ze všech knih, abych to měla chronologicky :-) (další mě teprve čekají). Chápu, že je kniha mířená pro děti, nicméně i tak mi děj připadal docela plytký. Uvidíme, jaké budou pokračování...

25.12.2017 2 z 5

V pekle plynových komor V pekle plynových komor Shlomo Venezia

Po přečtení této knihy si člověk uvědomí, jak jedinečné a vzácné je toto svědectví (drtivá většina příslušníků sonderkommanda byla zlikvidována a opravdu pouze málu se podařilo přežít). Člověk si dnes těžko dokáže představit, co se tenkrát dělo... Jde z toho opravdu mráz po zádech.

23.12.2017 5 z 5

Hotel svět Hotel svět Ali Smith

Autorka se zaměřuje na postmoderní prvky v literatuře, takže průměrný čtenář orientovaný na "mainstream" bude mít problém její knihy pochopit a ocenit. Hotel World je první kniha, kterou jsem od této spisovatelky četla a kniha mě uchvátila. Nicméně jsem ji četla v originále (angličtině) a vzhledem k tomu, že je kniha mimo jiné postavená na hrátkách s jazykem, nejsem si jistá, jestli třeba nebylo něco ztraceno v českém překladu, což by byla škoda... Knihu navíc musíte číst mezi řádky, je třeba u ní přemýšlet... Pro náročné čtenáře doporučuji :-)

17.12.2017 5 z 5

Do vody Do vody Paula Hawkins

Spousta postav a některé naprosto zbytečné, děj se vůbec nikam neposouval. Myslím, že to mělo větší potenciál, škoda.

07.12.2017 2 z 5

Netuctový případ a Zločin v nočním expresu Netuctový případ a Zločin v nočním expresu Ivo Hudeček

Kniha obsahuje dva příběhy (je to cca na poloviny). Kniha je napsaná nádherným literárním stylem, proložená humornými poznámkami. Ale co se týče obsahu, byla jsem lehce zklamaná. První příběh dech rozhodně nevezme, navíc ze začátku jsem si musela zvyknout na styl psaní. Konec - žádné dramatické odhalení, vlastně zůstal z části nedořešený - co ta druhá mrtvola? Druhý příběh byl o dost lepší, nicméně i tam mi některé věci přišly uhozené - hl. pachatel je postava, se kterou se v knize vlastně nikdo reálně nesetkal? Navíc jsem nepochopila jisté další okolnosti, např. proč by měla být osoba A vydírána někým kvůli poměru s osobou B? 3 hvězdičky za úžasný literární styl.

20.11.2017 3 z 5

Agatha Raisinová a otrávený koláč Agatha Raisinová a otrávený koláč M. C. Beaton (p)

Docela zklamání, na to, že jsem četla, jaký hit je v Británii celá tato série. Líbilo se mi, jak je hlavní hrdinka "oprsklá", ale děj se občas trochu vlekl. Toto se asi nemůže brát jako nějaká detektivka. Třeba se další knihy v sérii rozjedou, dám tomu šanci.

03.11.2017 3 z 5

Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Jerome Klapka Jerome

Moc pěkná knížka, humorné příběhy ve stylu fejetonů. Připomíná mi styl Stephena Leacocka.

26.07.2017 5 z 5

Kdo má pod čepicí Kdo má pod čepicí Marie Rejfová

Povídka byla strašně krátká, což je škoda, protože aspoň rozuzlení by zasloužilo více než 2 věty. Jinak ale dobrý úvod do série s Josefínou, navazující román se mi moc líbil

15.06.2017 4 z 5

Kdo jinému jámu kopá Kdo jinému jámu kopá Marie Rejfová

Takové příjemné oživení české detektivky. Určitě nečekejte strhující rozuzlení a lá "Agatha", ale mě se kniha opravdu moc líbila, i tím, jak "rozverně" byla napsaná, hlavní hrdinka správně trhlá a taky mě dost bavilo "napětí" mezi Josefínou a komisařem ;). Vždycky jsem se těšila, až se ke knížce vrátím a budu pokračovat dál. Už se těším na další díl!

15.06.2017 5 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Velice dobrá knížka s poselstvím, čtivá, nicméně se nemůžu ubránit tomu, že je o stokrát omílaném tématu. Pamatuji se, že jednou mi kdosi řekl, že kdyby si měl vzít na pustý ostrov nějakou knížku, byla by to Zlodějka knih, protože je v ní morální ponaučení. Já osobně knihu vysoce oceňuji, ale stále si nemyslím, že bych se k ní ráda vracela (už i z důvodu poněkud depresivního příběhu). Jednu hvězdičku ubírám za to, že jsem čekala něco, co mě úplně omráčí (dle recenzí), což se nestalo. Jinak samozřejmě doporučuji každému všemi deseti!

03.06.2017 4 z 5

Kratochvíle s Hadem na půl míle Kratochvíle s Hadem na půl míle Grigorij Ostěr

Moje nejoblíbenější knížka z dětství - milovala jsem ji! I teď mě láká se k ní znovu vrátit. Překvapuje mě, že je tu tak málo hodnocení, já předpokládala, že to je bestseller :)

20.05.2017 5 z 5

Literární poklesky Literární poklesky Stephen Leacock

Kniha, ke které se člověk dle mého názoru musí velmi rád vracet. Osobně ji považuji za naprosto unikátní soubor fejetonů, které jsou stručně, vtipně a hlavně s naprostou nadsázkou napsané. Kdo nemá smysl pro humor a nadhled, tuto knihu asi úplně neocení :). Moc se mi líbil i český překlad, který si pěkně vyhrál se slovními hříčkami.

28.03.2017 5 z 5

Zavřená truhla Zavřená truhla Sophie Hannah

Veliké zlepšení od předchozího dílu (Vraždy s monogramem), poměrně čtivé a ne tak roztahané, nicméně dech to nevezme. Poirot není vykreslen úplně přesně jak ho známe, v průběhu celé knihy lze identifikovat jasné stopy, které do knihy autorka explicitně kladla. Četla jsem, že o této knížce autorka řekla, že jde o její zatím nejgeniálnější zápletku. Zatím ani ta nesahá Agathě ani po kotníky :-(.

12.03.2017 2 z 5

Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

Zvláštní, na rozdíl od většiny zastávám názor, že předchozí díly byly o dost lepší, co se týče humorných scén. I u Aristokratky ve varu (která má mimochodem relativně nízké hodnocení) jsem se smíchy prohýbala, tento díl mě ovšem tak neoslovil, i přes menší dějový posun (a novou postavu). Zmínky o princezně Dianě ve mně už od začátku vyvolávaly pocit, že vím, co bude na konci knihy... Trochu se už bojím klesající tendence kvality s případným dalším dílem.

30.01.2017 3 z 5

Pavučina Pavučina Agatha Christie

Není špatné, ale "Neočekávaný host" byl o level lepší, každopádně se to pěkně četlo, jako oddechovka výborné čtení :)

25.12.2016 4 z 5

Neočekávaný host Neočekávaný host Agatha Christie

Perfektně se čte, a samozřejmě závěr překvapil.. :-)

06.12.2016 5 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Pro mě jsou překvapující vlažné recenze... Já se bavila stejně jako u prvního dílu, v metru jsem dostávala záchvaty smíchu :-). Těším se na třetí díl!

03.12.2016 5 z 5

Panstvo Edenbrooke Panstvo Edenbrooke Julianne Donaldson

Myslím, že vysoké hodnocení u této knihy není úplně adekvátní (knihu jsem si koupila na jeho základě..), o žádný literární skvost se nejedná. Nicméně četba je to příjemná, nenáročná. Prakticky tam chybí nějaká sofistikovaná zápletka a je to celé romantická slaďárna, ale kniha se ani netváří, že by slíbila něco jiného. Jako oddychové čtení je to dobré, víc bych za tím nehledala.

24.08.2016 3 z 5

Všechny staré nože Všechny staré nože Olen Steinhauer

Není to špatné, ale jak už tu zaznělo, čekala jsem víc, větší "trhák". Vlastně tam nebylo nic, co by mi zas až tak vzalo dech, ale dobře se to četlo.

31.07.2016 3 z 5

Vraždy s monogramem Vraždy s monogramem Sophie Hannah

Čím více jsem se dostávala ke konci, tím více klesalo mé nadšení. Nešlo ani tak o zápletku (ta byla víceméně dobrá), úroveň celé knihy snižoval rozvleklý styl psaní a dost obšírné vysvětlení (alias odhalení vraha, které snad bylo na 60 stránek). Pominu-li naprostou rozvleklost a ke konci i překombinovanost rozuzlení, myslím, že knihu definitivně zabilo "absurdní divadlo" téměř na konci knihy na téma "je tak stará, že by mohla být i jeho matkou", což bylo snad rozepsané (alespoň pocitově) na několik desítek stran. Knihu jsem chtěla dočíst aspoň z povinnosti (ani to rozuzlení mě už nijak nezajímalo), nakonec jsem posledních 12 stránek stejně vzdala, jak to bylo komplikované a nudné. Agathu nikdo nenapodobí a v tomto případě je jasné, že by se o to nikdo snad raději ani neměl pokoušet.

06.06.2016 1 z 5