Kee
![Drak Jeho Veličenstva Drak Jeho Veličenstva](https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/8117/drak-jeho-velicenstva-HiV-8117.jpg?v=1474842479)
Vrátila jsem se k četbě série Temeraire, protože v době dospívání jsem první díl nedočetla - úplně mi tehdy nesedl a teď vím proč. Knize chybí dostatečně nosná hlavní linka - což je zvláštní, ale opravdu si s odstupem pouhého měsíce nevybavuji vývoj děje, pouze takové výseky, ale návaznost nebo provázanost se mi vytratila.
Obávám se, že je to dané tím, že se autorka až příliš soustředila na svět lidí, bitvy z lodního i vzdušného prostředí se od sebe zas tolik neodlišují, byť jsou poutavé a dračí prvek je velmi obohacuje.
Co se mi však vrylo do paměti, je pro mě skvělá povaha a osobnost Temerairea, jeho vyvíjející se vztah k Laurencovi, k ostatním drakům a chod letecké základny (starání se o draky, výcvik). Za mě nejsilnější a největší pohon celého příběhu. Temerairea jsem si opravdu zamilovala.
Z mého pohledu je kniha pro dospělé v něčem trochu nekonzistentní, resp. méně propracovaná (ačkoliv je kombinace fantasy a historie za mě velmi funkční, pro onu jedinečnost dávám 4 hvězdy) a u mladších čtenářů zase ztrácí pozornost (možná i zájem) kvůli přílišnému soustředění se na "dospělý" svět a technikálie.
Je pro mě zajímavé, že knihu psala žena (Novik opravdu umí psát) a přesto na mě příběh dýchá "mužským" světem, připomíná mi hodně atmosféru filmu Master and Commander. Nemusí tedy oslovit každého, ačkoliv já - jako milovnice draků - dám pokračováním určitě šanci.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ti, co vidí Ti, co vidí](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504332/ti-co-vidi-eQR-504332.png?v=1677949167)
(SPOILER) Cením námět na příběh, zasazení děje a některé opravdu precizně vykreslené postavy (zejména Hattie, Sophie a Jude). Z mého pohledu jde o knihu sice zasazenou do duchařského obalu, ale skutečným jádrem jsou vztahy.
V knize jsem se orientovala dobře, přestože věřím tomu, že vícero dějových linií může být pro někoho matoucí. Nejvíce se mi jako vypravěčka líbila Sophie (dětská i dospělá verze).
Co mi úplně nesedlo, byly některé aspekty příběhu, jež v logičnosti pokulhávaly (př. - Opravdu by se již dospělé děti nesnažily zjistit, co se stalo s jejich matkou? Opravdu by se Sophie po tolika letech psychického trýznění vynořila z ústavu tak nějak stále "normální"?) a jednání postav.
Například postavě Damiena opravdu nerozumím, proč se v příběhu ocitl (kromě zamotání vztahů) a jaký je jeho význam, jelikož mi přišel jako účelová figurka posunující děj. Babička Ruth pro mě byla ve své zášti a jednání opět až neskutečná...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hříšník Hříšník](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359647/hrisnik-Lbo-359647.jpg?v=1541785913)
(SPOILER) Jeden z lepších příspěvků do série, ačkoliv kdyby mi to databáze dovolila, dala bych přesně 3,5 hvězdy. Námět a příběh mají obrovský potenciál, bohužel však není zpracovaný a využitý tak dobře, jak bych si představovala.
Autorka evidentně neumí pracovat s dynamikou příběhu, jelikož toto je její pátá kniha a mě dost mrzí, že příběh dlouho buduje, aby vše vyřešila doslova na posledních patnácti stránkách. Přitom má v rukávu silné karty - prostředí, nadpřirozené prvky (tentokrát přitvrdila a jsou mnohem temnější), dostatečně zajímavou záhadu, jejíž rozluštění mě zajímalo - i postavy jsou poměrně dobré, především detektiv Kendrick je celkem zapamatovatelný charakter. Taktéž k hlavní hrdince Amélii jsem si v této knize konečně našla cestu.
Z vyvrcholení mám smíšené pocity, vzhledem k tomu, jakou práci si autorka dala s vykreslením charakteru Kendricka. Rozumím, že chtěla zdůraznit, že jeho tělo poté obývala jiná duše, ale zároveň mi přišlo škoda tuto postavu zahodit. Co cením je, že se autorka nepustila (aspoň zatím) na dráhu milostného trojúhelníku, ale říkám si, že Amélie měla s Kendrickem v jedné knize víc chemie, než s Devlinem za celou dobu. Toť můj osobní pocit.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Prorok Prorok](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185224/hrbitovni-kralovna-prorok-F90-185224.jpg?v=1422191001)
Po slušném druhém díle přichází Prorok, který opět z mého pohledu padá do lepšího průměru. Přitom se představují nové zajímavé postavy (sestry Perillouxovy, Darius), dostává se nám koření v podobě špetky afrických náboženství, mytologie a šamanismu říznutého americkým jižanským folklorem. Dokonce i Devlin je o něco plastičtější, duchové mají své záměry a nejsou již jen přízraky v mlze...
Opravdu jsem přemýšlela, kde to vázne. Došla jsem k závěru, že v popisech, respektive v myšlenkových pochodech Amélie. Jakoby se myšlenkami točila v kruhu - pořád myslí na otcova pravidla a pořád je porušuje, neustálá touha po Devlinovi, která nabírá až trochu absurdních rozměrů (šmírování v křoví) atd. Řekla bych, že toto získává v knize moc prostoru a autorka se začíná opakovat, je to až příliš monotónní.
Oceňuji trochu lepší rozvinutí romantické dějové linie, ale musím poněkud jízlivě dodat, že opět došlo na mé "oblíbené" nošení zesláblé hlavní hrdinky v náručí osudového muže (a to opakovaně :-). Zajímalo by mě, zda autorka cílí spíše na dospívající dívky nebo na dospělé ženy, jelikož mi v tomto připadá podivně rozpolcená (jako samotná postava Amélie).
Ale stále chci vědět, co bude dál. :-) Přece jen je knih s touto tématikou poskrovnu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Království Království](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180039/hrbitovni-kralovna-kralovstvi-yHc-180039.jpg?v=1422989883)
Druhý díl série je o něco lepší co se týče dějové linie i prostředí, ve kterém se odehrává. Tentokrát je celá záhada podaná mnohem poutavěji, Asher Falls vykreslené dostatečně, aby podněcovalo čtenářovu představivost a postavy trochu komplexnější. Řekla bych, že absence Devlina Amélii v tomto díle prospěla, vzhledem k tomu, že se vydává rozplétat kořeny svého původu. Ačkoliv jsem rozuzlení odhadla, kniha si držela mou pozornost a bavila mě.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Motivační rozhovory v praxi Motivační rozhovory v praxi](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191758/motivacni-rozhovory-v-praxi-191758.jpg?v=1390254207)
Velmi srozumitelné představení a úvod do metody motivačních rozhovorů, jejich filosofie a účinných technik.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Léčebná péče o duši Léčebná péče o duši](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51617/lecebna-pece-o-dusi-PSf-51617.png?v=1528747515)
Kniha pro mne solidně balancuje mezi 3-4 hvězdami, ale vzhledem k tématu a podnětným myšlenkám, které jsem si z ní odnesla, dávám vyšší hodnocení.
Domnívám se, že spiritualita, duše, duch, lidské kvality a hodnoty (a mnoho dalšího), jsou témata, nad nimiž by zdravotníci měli v kontextu péče o pacienty uvažovat nebo k nim minimálně zaujmout otevřenou mysl. Ale zároveň musím říct, že některé autorovy myšlenky jsou velmi idealistické až utopické, ačkoliv je velmi příjemné o nich uvažovat.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Lovec duchů: Omyl Lovec duchů: Omyl](https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97934/lovec-duchu-omyl-97934.jpg?v=1322928755)
Pátá kniha velmi zajímavě rozpracovává svět (obohacení o vodní čarodějnice a další příšery), dějovou linku (pár poměrně zásadních zjištění do budoucna) a představuje nečernobílé nové postavy (Arkwright, Grimalkin).
Celkově se vyprávění posouvá dospělejším směrem, svět Thomase Warda přestává být černobílý a jednoduše srozumitelný. Kde jsou hranice světla a tmy? Dobra a zla? Tato kniha mě utvrdila v tom, že si budu chtít zbytek série dočíst v originále, jelikož tento díl je (bohužel) posledním, který vyšel v českém překladu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lovec duchů: Bitva Lovec duchů: Bitva](https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58739/lovec-duchu-bitva-58739.jpg?v=1294322950)
Čtvrtý díl nabízí napínavější a spletitější příběh. Autor propracovává knižní svět, do popředí se dostávají čarodějnické klany. Jsou odhaleny nové indicie týkající se původu Toma Warda a celkově se hlavním postavám série dostalo příležitosti více prohloubit svůj charakter.
Vím, že konec má být otevřený a že se k nevyřešeným a neuzavřeným záležitostem Delaney vrátí dále v sérii, ale na můj vkus bylo završení knihy slabší. Zvlášť poté, co mě navnadil silný start i prostředek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Meče kardinála de Richelieu Meče kardinála de Richelieu](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32876/mece-kardinala-de-richelieu-Ynz-32876.jpg?v=1585141979)
Autor umně spojuje historii s fantazií, a to poměrně nenásilným způsobem, na který čtenář snadno přistoupí. Svěží psaní, bez zbytečných průtahů. Jednotlivé charaktery jsou velmi dobře napsané a osobité. Posledních pár kapitol je vyloženě skvostných.
Co mi však zabraňuje dát plný počet hvězd, je poměrně spletitě vystavěný začátek příběhu, kdy sledujeme dějové linky (na můj vkus) až příliš mnoha postav. Byť se jejich cesty protnou a provážou v onen silný konec, zprvu jsem měla problém s orientací (hlavně potom, co jsem knihu na chvíli odložila).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
K životnímu dílu pana Maye přistupuji s respektem, stejně jako k této knize, kterou dokázal podat čtivě a zároveň lidsky. Přestože jeho filosofický a odborný rámec nemusí být vždy jednoznačně srozumitelný, podložení empirií pomáhá čtenáři se lépe orientovat. Nabízí mnoho podnětných úvah k zamyšlení, oceňuji i odkazy na klasická díla, která stále mají co říci. Mayovo nastínění problémů "jeho" doby se zdá být až děsivě aktuální i ve 21. století.
Doporučuji všem, kteří chtějí nahlédnout do přemýšlení velikána existenciální psychoterapie a nevadí jim hloubat nad filosofickými koncepty.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Spravedlivý hněv Spravedlivý hněv](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41051/spravedlivy-hnev-t2l-41051.jpg?v=1565632219)
Řekla bych, že je poměrně náročné napsat knihu ze "strany záporáků" a udržet jejich charaktery natolik zajímavé a komplexní, aby čtenář chtěl vědět, co bude dál. Zvlášť když je Spravedlivý hněv co se týče počtu postav spíše komorní záležitostí, tudíž stojí a padá na svých představitelích. Plusové body u mne Heitz má za to, že své hrdiny Sinthorase a Caphalora vyvíjí spolu s příběhem, že se na každé straně neprojevují jako koncentrované 100% zlo (ale tyto proklady jsou zde proto, aby Vám za pár otočení připomněli, že Heitzova álfská rasa se vyžívá v krutosti).
Álfský svět a kultura jsou poměrně dobře vystavěné, stejně tak příběh, ale nemohu se ubránit dojmu, že to šlo o něco lépe. Některé dějové posuny a některé charaktery (zvláště ty podléhající šílenství) byly chaotické až lehce vynucené... myslím si, že šílenství postav lze budovat pečlivěji a o to uvěřitelněji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Přehled teorií osobnosti Přehled teorií osobnosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160171/prehled-teorii-osobn-160171.jpg?v=1368393145)
Velice přehledná a srozumitelná, cením i odkaz na základní díla těchto významných psychologů.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Města rudých nocí Města rudých nocí](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26945/mesta-rudych-noci.jpg?v=1733603209)
Burroughs je neuvěřitelný.
Naprosto unikátní ve svém vyjadřování, geniální a prorocký ve svém cynismu, s jakým nahlíží na naší dekadentní společnost.
Příběhy vypráví suše, s jakýmsi chladným odstupem, ale jakmile ho prohlédnete, zjistíte, že jeho knihy odráží duši svého stvořitele téměř zrcadlově. Obsahem.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vzdušné zámky Vzdušné zámky](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47159/vzdusne-zamky-47159.jpg?v=1286977216)
Tato kniha je velmi silná námětem - těžko se mi posuzuje, jak ji vnímají děti. Já ji četla jedním dechem, hlavní hrdinka Hetty je zapamatovatelná svou živelností, bujnou fantazií a neskrývanou autenticitou... jednoduše jsem jí fandila a přála si, aby životní okolnosti, s nimiž se musela potýkat, nezadusily světlo její duše.
Jako psycholog velmi cením pasáže (zejména úvod knihy), kde je z pohledu dítěte napsané, jak vnímá neustálé střídání se pečovatelů v nalezinci a "robotickou" péči, jak žízní po jakékoliv kapičce vřelosti a citu. Musím říct, že tyto pasáže jsou velmi realistické. Stejně tak fantazijní úniky hlavní hrdinky, které jí pomáhají snášet každodenní realitu.
Celá kniha pro mě byla opravdu silná, jelikož jsem si ji dávala do kontextu psychologických poznatků (např. objevů profesorů Zdeňka Matějčka a Josefa Langmeiera o deprivaci dětí v ústavní péči) i mé dosavadní práce s dětmi.
Je to hodnotný příběh a protože mi Hetty Featherová přirostla k srdci, plánuji si přečíst, jak se její dobrodružství bude dál vyvíjet.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dcera čarodějky Dcera čarodějky](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388779/dcera-carodejky-RUI-388779.jpg?v=1536351114)
Tato knížka se zdatně vymyká zařazení, co se týče cílové skupiny čtenářů.
Osobně ji nepovažuji za čtení pro menší děti, jelikož je hodně temná (motivy krve, vražd, hororové prvky) a naturalistická. Nevadí mi mrazivé příběhy pro děti (např. ve stylu Koralíny), ale tady je té temnoty na můj vkus nějak moc, resp. necítím, že by byla vyvážená větším množstvím naděje.
Zároveň je však na příběh pro dospívající a starší čtenáře až příliš zjednodušený, vedlejší postavy málo vykreslené a děj plochý.
Potěšil mě nápad týkající se schopností hlavní postavy (velmi zajímavý a dobře provedený), postavy Diny a Rózy, k nimž si jde velice snadno vytvořit sympatie a jejich přátelství fandit a myšlenka, že lidé bez studu mohou být nebezpeční.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Soulcraft - Síla duše Soulcraft - Síla duše](https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98811/soulcraft-sila-duse-98811.jpg?v=1323677462)
Knihu jsem četla velmi dlouho, jelikož je plná podnětných myšlenek a informačně nabitá, považuji ji za hutné čtení, které je potřeba patřičně trávit. Není to z mé strany výtka, pouze konstatování faktu.
Cením si každého člověka (ještě více autora z řad pomáhajících profesí), který o člověku uvažuje komplexně a neztrácí ze zřetele různorodé, avšak stejně hodnotné a významné aspekty lidského bytí.
Ve své profesní dráze psychologa hledám přesah - pro mě člověk není "pouhou" myslí, nervovým systémem a hmotou složenou z buněk (někdy mi přijde, že současný střední proud psychologie svádí k redukcionismu a vytrácí se duše...). Cením si každého, kdo se pídí za naší esencí, ačkoliv ví, že je to jako chytat sluneční paprsky holýma rukama, a neustále si klade otázku: "Kde je duše?". Nejvíce hodnotné je pro mě z celé knihy propojení duše a přírody, resp. jejich vztah, který intuitivně cítíme všichni. Dále pak techniky, vydatný mix hlubinné psychologie, starých kultur, umění...
Knihu bych nepovažovala za ezoterickou, spíše duchovní. Nesouhlasím se vším, co Plotkin prezentuje - nejen naše duchovní a kulturní úvahy se v určitých bodech zákonitě rozcházejí (např. pro mě svět duše není "dolním světem"), ale respektuji to. Toto dílo považuji za smělý testament, snahu vyvážit civilizaci s naší přirozeností.
Moc ráda si přečtu autorova další díla, je to podnětné čtení, z nějž těžím pro sebe i pro vlastní praxi. Mám teď na stole "Wild Mind" v originále. Nejprve je však čas vypravit se opět do lesa. :)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Tichá síla: Tajné přednosti introvertních dětí Tichá síla: Tajné přednosti introvertních dětí](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386590/ticha-sila-Fos-386590.png?v=1533805563)
Nějak jsem autorce v této knize nevěřila... Nevím proč. Přijde mi, že kniha se na můj vkus až příliš nese v americkém duchu, z mého pohledu ztrácí autentičnost.
Možná, že některým dospívajícím pomůže lépe porozumět sám sobě a vnímat své přednosti, protože přináší dobré postřehy zejména kvalit introvertů, kterých si v dospívání nebývají vědomi, protože se se svou "tichou silou" učí teprve zacházet.
Na můj vkus však (nevím, jestli je to překladem) se jazyk knihy pohybuje přesně uprostřed - pro menší děti je příliš komplikovaný, pro dospívající zase jednoduchý. Téma je to důležité, ale zpracování mi úplně nesedlo... postrádá to za mě něco zásadního, co nedokážu pojmenovat.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vyvolávačka duchů Vyvolávačka duchů](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514804/vyvolavacka-duchu-c59-514804.jpg?v=1681319734)
(SPOILER) Tohle je kniha, jejíž děj zapomínám už pár dní po přečtení.
Je to škoda, zasazení příběhu mě nalákalo na pořádně mysteriózní zážitek. Dostalo se mi však pouze slabého odvaru: příběh nemá údernost a dynamiku, postavy jsou ploché, rozepsané pouze tak, abyste je od sebe navzájem odlišili. Některá rozhodnutí postav na mě působila nelogicky a z toho důvodu se mi děj jevil roztříštěný, jako přerušované vlákno. Duchařský aspekt přítomen pouze, aby posouval děj. Velká škoda, líbilo by se mi, kdyby duchové více komunikovali (např. zajímavé by bylo, kdyby Lennu duch její sestry Evie navštěvoval i mimo seance, ve snech, v náznacích během všedního dne...).
- SPOILER -
Homosexuální romantické linky mi nevadí, ale tohle bylo tak nějak zvláštní - úplně jsem chemii mezi postavami necítila, byť se mi jí autorka snažila vnutit poměrně úporně. Nepřišla mi zakomponovaná tak, aby pro mě byla uvěřitelná, což možná souvisí s plochými postavami a také s tím, že je zdůrazněna pouze sexuální přitažlivost. Kde jsou city? Kde je pouto a spojení?
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Říše slonoviny Říše slonoviny](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37100/rise-slonoviny-qxu-37100.jpg?v=1474842706)
Oproti předchozímu dílu se zde laťka opět zvedá nahoru. Prvky přesouvání se mezi kontinenty, novými lokacemi a představení nových postav tentokrát neupozaďují ústřední duo Laurence a Temeraira, naopak velice dobře celý kolorit doplňují. Zápletka s dračí nemocí umožňuje příběh posouvat a vyvíjet zcela jinak, což mu prospělo - čtenář nahlédne i jiné odstíny.
Ukončení této knihy (resp. finální zvrat) je za mě nejsilnějším bodem celého příběhu. Držím pěsti, ať se podaří celou sérii důstojně zakončit.