Kenan Kenan komentáře u knih

Rašeliniště Rašeliniště Susanne Jansson

Bioložka Natalie se vrací na místo svého dětství, kde její rodinu postihla tragédie. Dozvídá se o stále mizejících lidech v temném prostředí rašeliniště. Žádá si rašeliniště stále nové oběti?
Spojení přírody s vyšetřováním dávných i současných kriminálních případů. Pochmurné prostředí, dávné záhady a překvapivý závěr. Líbilo se mi to.

24.01.2021 5 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Moc jsem se na knihu těšila, ale byla jsem lehce zklamaná. Četla se opravdu dobře, ale nic nového. Jako bych se dívala na nějaké stokrát opakované téma, nebo na stejný příběh který jsem viděla nebo o něm slyšela, trochu klišé. Doktoři, nemocnice, sestřičky, alkohol, protivná manželka, milenka, drby, průšvihy.

23.01.2021 3 z 5

Vánoce každý den Vánoce každý den Karen Schaler

Krásný vánoční příběh, který mi dal přesně to, co jsem od něj čekala. Jako vždy kniha od autorky, která nezklamala.

24.11.2024 4 z 5

Vládkyně kouzel Vládkyně kouzel Vladimíra Šebová

Pořád zůstává mou favoritkou Dcera zimy. Vládkyně kouzel se četla taky fajn, ale spád získala až v druhé půlce. Je víc pohádková, magie je v ní méně než v předešlých knihách, zato víc sledujeme život v městečku Líškovo, vztahy mezi postavami, romantickou linku a hlavně pátrání po pachateli záhadných vražd. Líbí se mi autorčin styl psaní a budu se těšit na její další knihu.

17.11.2024 4 z 5

Neklidná růže Neklidná růže Monika J. Čapková

Tuhle knihu začínající autorky jsem si přečetla opravdu s chutí. Její krásný a barvitý jazyk a styl, jak je kniha napsána, mně od začátku chytl a nepustil až do konce. Jde o povídkovou knihu, kdy spojujícím článkem je Evelína, 40ti letá žena po rozvodu. Její největší láskou je její dcera, ale také touží po setkání s mužem, který by ji miloval a respektoval. Je trochu ztřeštěná a trapasy se jí nevyhýbají. Povídky tvoří střípky z Evelinina života, její střety s muži, ale i pokecy s kamarádkami a jejich vzájemná podpora. Ne všechny povídky se mi líbily stejně, ale každopádně jsou humorné, inspirující, ale i citlivé. Nejsem příznivcem povídek a uvítala bych komplexnější pohled na Evelínu, ale bavila jsem se a na další autorčinu knihu se těším.

13.09.2024 4 z 5

Svěžest vody Svěžest vody Nathan Harris

Jsme na konci občanské války Severu proti Jihu, v r. 1865, v městečku Old Ox v Georgii, které je plné vojáků a otroků, kteří právě získali svobodu a ačkoliv se z ní radují, nemají se kam vrtnout a řeší své existencionální bytí. George a Isabel se dozvídají o tragickém osudu jejich syna, což ještě zhorší jejich ne příliš idylický vztah. Georg zdědil majetek, ze kterého nyní čerpá, je to spíš zbabělec, nesdílný člověk, v městečku neoblíbený a s Isabel si žijí každý svůj život. Náhodně se setká se dvěma bratry, propuštěnými otroky, Prentisem a Landrym, kteří změní jejich život a vzniklé okolonosti vedou k tragédii i v jižanském maloměstě. Oba bratry George zaměstná za skutečný plat, což k němu ještě zvýší nenávist obyvatel městečka.
Ačkoliv jsou oba bratři důležitými postavami, tím vším, co si už v životě zažili, tím jak se sblíží s Georgovou rodinou, kniha je spíš o přijetí nastálých změn po válce, nenávisti, krutosti, psychologická sonda do chování lidí různých vrstev i barvy pleti.
Jde o hutný a tragický příběh, který je ale také plný emocí a naděje a mně se líbil moc.

16.06.2024 5 z 5

Toskánské dědictví Toskánské dědictví Julianne MacLean

Odpočinkový příběh z Toskánských vinic odehrávající se ve dvou časových liniích. Tentokrát se mi líbila víc současná linka, kdy se děti vyrovnávají s činy svých rodičů.

09.06.2024 4 z 5

Patříme k sobě Patříme k sobě Beth Moran

Milá, uvěřitelná romantická linka, troška napětí. Navíc zapracování zajímavé události na základě skutečnosti. Líbilo se mi to :)

28.04.2024 4 z 5

Sirotčinec v údolí Sirotčinec v údolí Philip Fracassi

Tohle byl po dlouhé době, na rozdíl od knih označovaných nálepkou horor, skutečný horor. A byl výborný. Jako by mi před očima běžel film. Vše už bylo napsáno níže v komentářích, takže já za sebe mohu jen doporučit.

07.04.2024 5 z 5

Podivuhodná odhalení Artura Peppera Podivuhodná odhalení Artura Peppera Phaedra Patrick

Milé odpočinkové čtení. Artur, po smrti své ženy, pátrá po jejím životě před tím, než se poznali. Seznamuje se tak se svou manželkou tak, jak ji nikdy neznal, ale při tomto pátrání zjišťuje víc o sobě a naději, že nikdy není pozdě začít znovu.
Místy mi to přišlo dost neuvěřitelné, ale čtení této knihy byl příjemně strávený čas.

30.03.2024

Než jsi poznala mé jméno Než jsi poznala mé jméno Jacqueline Bublitz

Alice a Ruby utíkají od svého předešlého života do New Yorku. Navzájem se neznají, ale jejich osud se spojí v momentě, kdy Ruby nachází Alici mrtvou. Její smrt se stane pro Ruby posedlostí a chce zjistit, kdo ta žena byla. Zajímavé na celém příběhu je, že my sledujeme následné chování Ruby z pohledu mrtvé dívky Alice, která jako by ji sledovala jako duch, jako by ji už dřív znala.
Pátrání po samotném vrahovi je zde podružné. Jde spíš o pocity Alice i Ruby, o sdílení zkušeností lidí, kteří se setkali se smrtí a obsahuje v tomto směru i spoustu zajímavých myšlenek. Na začátku knihy je hodně prostoru věnováno i důvodům, proč obě dívky utíkají do New Yorku. Za mně zvláštní, ale zajímavá kniha.

16.03.2024 4 z 5

Otcova oběť Otcova oběť Santiago Díaz

Zajímavá vyšetřovatelka, propletený a napínavý děj. Bavilo mně to.

23.02.2024 4 z 5

Každé další léto Každé další léto Carley Fortune

Sam a Percy se znají od svých 13 let. Prožívají spolu každou chvilku po celých 6 let, kdy Percy přijede z města na chatu k jezeru se svými rodiči. A pak nastane zlom, kdy se něco stane a Sam s Percy se vidí až po 12ti letech. Celou knihou směřujeme k tomu, co se před těmi 12ti lety stalo, co oba mladé lidi na tak dlouho rozdělilo.
Vidím tady na Databázi výborné hodnocení, proto mně mrzí, že já musím říct, že za mně byla kniha spíš zklamání. Možná kvůli vysokým očekáváním. Některé momenty byly super. Třeba jak se oba hlavní hrdinové dokázali spolu bavit upřímně naprosto o všem, např. i o změnách svého těla v dospívání nebo jak se už dokonale znali. Tohle bylo roztomilé. Ale i když mně na konci něco překvapilo, tu hlavní zápletku jsem odhadla brzy. Příběh se odehrává většinou v krásném prostředí přírody u vody, ale na mně se to bohužel vůbec nepřeneslo. Sam i Percy byli sympatičtí, ale jejich city a pocity se mnou ani nehly. A to jsem obvykle velká plačka :). Myslím, že mi nesedl celkový styl psaní autorky.

26.01.2024 3 z 5

Dáma a tučňáci Dáma a tučňáci Hazel Prior

Veronica, 85letá bohatá dáma, která nemá žádnou rodinu, se rozhodne udělat ve svém životě něco smysluplného. Vydává se na výzkumnou stanici na Antarktidu za tučňáky. Zjistí také, že na světě není úplně sama. Podaří se jí vypátrat, že má vnuka, o kterém neměla tušení. Na Antarktidě svéráznou Veronicu nevítají s otevřenou náručí, ale nakonec k sobě nacházejí cestu a Veronica se rozhodne věnovat své jmění výzkumu těžce zkoušených a jí oblíbených tučňáků. Moc milý příběh, plný informací o tučňácích, souznění s přírodou a myšlenek k zamyšlení o tom, jak lidé planetě a všem, kteří na ní žijí neprospívají.

20.01.2024 5 z 5

Herbář vzpomínek Herbář vzpomínek Erin Litteken

O ukrajinském hladomoru v 30tých letech minulého století jsem věděla, proto jsem byla na tuto knihu hodně zvědavá. Bohužel mi nepřinesla to, co jsem čekala. Odehrává se ve dvou časových obdobích a to, 30tá léta a a současná linka rodiny v USA, která odkrývá deník babičky a dostává tak odpovědi na její předešlý život. I přes hrůzostrašnou minulost babičky Káti, kdy některé scény byly jak popis koncentračního tábora, je za mně tahle kniha jen další román, který na mně nezapůsobil tak, jak bych čekala.

10.11.2023 3 z 5

Velrybí divadlo Velrybí divadlo Joanna Quinn

Tohle bylo krásné čtení. Smutné, ale i poetické. Výhodou takových bichlí je, že máme čas sžít se s hlavními hrdiny, poznat je, prožívat jejich radosti a odpouštět jim jejich špatná rozhodnutí, truchlit, pokud se některému z nich něco stane. A přesně to se mi stalo u této knihy. Moc jsem si její čtení užila.

08.10.2023 5 z 5

Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Bývalá bojovnice Viv, má už dost svého života a chce změnu. Po dlouhém průzkumu se rozhodne, prakticky z ničeho, postavit a otevřít kavárnu v městečku Thun. O kávě se dozvěděla při svém dřívějším putování a prakticky je zatím pro ostatní úplně neznámá. Pozná při tom pár přátel, což jí umožní rozšířit svou nabídku kávy o výborné pečivo, jehož vůně se rozlévá v širokém okolí. Je to trochu jiné fantasy, příběh který není nadupaný napínavým dějem, ale spíš pomalé, poetické, milé čtení. Mrzí mně, že jsme se prakticky nic nedozvěděli o ostatních postavách a soustředíme se jen na budování a upevňování pozice kavárny. Je to ale 1.díl série, tak se možná v příštích dílech dozvíme víc.

29.09.2023 3 z 5

(M)Učednice (M)Učednice Ali Land

Tohle bylo super. Vypravěčem je 15ti letá Milly, jejíž matka zavraždila několik dětí a samotnou Milly týrala a zneužívala. O zneužívání dětí se nečte zrovna příjemně, ale tady se jen dotýkáme detailů, podrobné popisy týrání v knize nenajdete. Jde o psychologický thriller a celou dobu sledujeme pocity a myšlenky Milly před nastávajícím soudem s její matkou. Konec je možná trochu odhadnutelný, ale já za sebe bych určitě zvolila jiný. Autorka chtěla dát do příběhu překvapivý konečný zvrat, ale za mně tam být nemusel. Přesto jsem knihu hltala.

23.09.2023 5 z 5

Podivuhodný život Augusta Marche Podivuhodný život Augusta Marche Aaron Jackson

Opravdu podivuhodný život. August se narodil v divadle, kde ho našla v koši na prádlo stará pradlena. Velkou část prožil v divadle, kde se musel všelijak skrývat, ale kde také vstřebával díla divadelních mistrů. Nakonec se tento sirotek a předčasně vyzrálý chlapec stal vším možným - kapsářem, studentem, podvodníkem a zlodějem, ale divadlo mu stále zůstávalo v krvi. Je to originální, zábavné. První půlka mně sice bavila o moc víc než druhá, ale i přesto tato kniha určitě stojí za pozornost.

05.08.2023 4 z 5

Miláčkové z metra Miláčkové z metra Kate Spencer

Franny dostane v práci padáka. Při cestě metrem se jí zaseknou šaty ve dveřích a odhalí tak celému vagonu své ladné křivky :). Na pomoc jí přispěchá se svým sakem od Gucciho galantní Hayes Mongomery III. Jejich setkání tím končí, ale všichni tušíme, že nebylo poslední. jejich dojemnou scénku z metra totiž někdo natočí a vloží na sociální sítě a tak se o miláčcích z metra dozví celé město.
Příjemné oddechové letní čtení, ale spíš průměr, který mi v hlavě nezůstane.

16.07.2023 3 z 5