Kepida Kepida komentáře u knih

☰ menu

Pouta Pouta Delphine de Vigan

Delphine de Vigan je pro mě zjevením. Škoda, že neumím francouzsky. Zajímalo by mě, na kolik jsem ovlivněna fantastickým překladem Alexandry Pflimpflové. "Pouta...naše křídla i naše obojky. Odrazové můstky, od nichž se odvíjí naše síla, i příkopy, v nichž pohřbíváme své sny."

22.07.2024 5 z 5


Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Jsem zasažena, mluvíme, ale nenasloucháme. Projektujeme a dusíme. Zraňujeme, ale přitom své děti milujeme a přece jen my víme, co je pro ně nejlepší a myslíme na jejich dobro.. Nejhorší zklamání přichází z nenaplněného očekávání.

03.07.2024 5 z 5


Vnučka Vnučka Bernhard Schlink

Můj oblíbený Schlink. Úsporný, věcný, nenápadný, noblesní a přitom tak výstižný vypravěč. Občas mám pocit, že mu rozumím i beze slov:-) Vnučka je pro mě jen dalším důkazem. Bonusem jsou informace z oblasti hudby a výtvarného umění.

28.06.2024 5 z 5


Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Za mě ano. Mnohovrstvá emoční sonda. Spíše smutné. Žárlivost z nás dělá pěkný svině:-) K zamyšlení, některé postřehy si ponesu s sebou dál, třeba podobenstvi o balónku.

24.02.2024 5 z 5


Vzpomínky Vzpomínky Brian Freeman

Zajimavá zápletka, které by slušelo úplně jiné zpracování, kdyby se toho ujal třeba Terry Hayes:-) Ve třetině knížky je najednou všeho moc, moc mrtvol, moc zvratů, všem je všechno moc jasné a nakonec i mně. Moje hlava je přeplněná podobně jako hlava hlavni hrdinky. Zbavím se toho obratem (bez bouře a blesků). Emočně nezasažena. Stačí knihu po přečtenì odložit a nevěnovat jí žádné Vzpomínky. Bohužel.

13.09.2023 2 z 5


Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Trápeni ukončeno. Hlavní hrdinky a, bohužel, musim přiznat, že i moje čtenářské.

18.02.2023 2 z 5


Chlapec stále nezvěstný Chlapec stále nezvěstný John Searles

Knížka si mě vybrala v antikvariátu. Neznala jsem autora, nevěděla o ní nic..Jsem moc ráda, že mě zasáhla nejen tím pádem z police. A jednu myšlenku z ní mám pořád v hlavě, s různou intenzitou se vrací. Ještě se mi to u žádné knížky nestalo.

04.04.2021 5 z 5


Zvuk slunečních hodin Zvuk slunečních hodin Hana Andronikova

Jen pár knih za život se vryje tak hluboko pod kůži, jména hlavních hrdinů i dějovou linku překryjí další přečtené knihy, ale ten pocit, ten zůstává...

04.04.2021 5 z 5


Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

Srdcová záležitost. Hned po přečtení jsem si pustila film v původním znění, vybavena zhruba pěti italskými slovíčky. Dojem umocněn. Paolo Giordano je můj písmenkový oblíbenec

04.04.2021 5 z 5


Hod mrtvou labutí Hod mrtvou labutí Ondřej Hübl

Zasmäla jsem se, hodně asi i nevhodně, ale autorův smysl pro humor mě baví.

04.04.2021 4 z 5


Šíleně smutné povídky Šíleně smutné povídky Tereza Boučková

Chtěla bych číst dál, dál sdílet příběhy. Na 124 stránkách tolik myšlenek, pocitů, vjemů, moudrosti, zkušeností a pravd, přímočaře nabídnutých..a já, čtenářsky vyhládlá, jsem hltala a hltala.Děkuji.

28.10.2020 5 z 5


Modlitba za Owena Meanyho Modlitba za Owena Meanyho John Irving

I po letech,když se mě někdo zeptá, kterou knihu mám nejradši, napadne mě tahle Irvingova zcela odlišná kniha jako první.

09.09.2016


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Jedna z nejlepších knížek poslední doby, co jsem četla na jeden zátah:-)

17.06.2016 5 z 5